Tuesday, June 29, 2010

Fakta Penting Yang Menggerunkan

Saya sekarang sedang memandu dari KL ke Seremban sambil layan celoteh Abby Fana di Sinar FM.

Tiba-tiba Abby Fana memberikan satu fakta yang menggerunkan. Katanya mengikut SPR nisbah pendaftaran pengundi baru ialah 1 MELAYU = 40 BUKAN MELAYU. Huh ! Gerun....

Terkejut dengan angka itu saya berhenti seketika di R & R Nilai bagi mencatatkan perkara ini untuk berkongsi fakta yang paling menggerunkan di abad ini dengan anda semua.

Bila disebut bukan melayu maka kita sudah boleh agak kaum mana yang lebih. Sudah tentu kaum cina.

Nampaknya kali ini orang-orang cina benar-benar menyambut seruan kerajaan padahal selama ini merekalah kaum yang paling kurang memberi kerjasama kepada sebarang seruan kerajaan.

Nampaknya mereka sudah benar-benar all out untuk mengambil alih negara ini.

13 comments:

Anonymous said...

bro rnr nilai under construction lah...

hemisfera said...

benda ni dah kuar kat newspaper semalam. sepanjang masa ni pun dah nampak banner2 dari beberapa pertubuhan Cina yang sangat galak untuk mendaftarkan pengundi2 baru, terutama di kawasan bandar. cuba tengok laman malaysiayouth.com. cari banner you help me, i help you. macam ni lah gerakan diorang untuk mendaftarkan pengundi.
Apa yang UMNO buat? Apa yang UMNO buat? Apa yang UMNO buat?
Tolong la sedar UMNO oi. Jangan sampai dah hilang semua baru nak tunjuk hebat.

faizal said...

kita kena main peranan..cari saudara mara yang belum daftar..kita daftarkan..

Anonymous said...

Macam mana tak 1:40 UMNO tido. kalau takde projek tak jalan, kalau ada projek, aku makan sorang-sorang.

ha ha ha.

kalau PIS dia siap ada statistik CULA

kawasan undi = ahli PIS - Ahli Umno = Cari undi Atas Pagar

kalau setakat database ahli UMNO tu orang pis ada lah, sebab ada talibarut masa dulu.

Anonymous said...

Saya kata: Bila kita cakap orang melayu mudah lupa..memang orang melayu mudah lupa. Lupa kepentingan dan tanggungjawap kaum melayu itu sendiri terhadap tanahair. Kaum lain berpusu pusu tanpa rasa tertekan mengambil peluang ap yang kerajaan beri, kaum melayu tak habis habis dengan sikap tak berpuas hati. Kaum cina semakin insaf dan dalam senyap senyap mereka satu padu tanpa mengira fahaman politik, masing-masing menanam cita cita untuk memerintah walaupun terpaksa "menari-nari" ikut rentak orang melayu yang makin keliru dan kalau bilau, bila bersama seiring sekata, bila bermasalah kau ..engkau..aku ..aku dengan nada sinis gelak ketawa, pkr itu pkr selongor punya hal tapi itu penang tarak effect.

So kalau anak melayu masih belum bangun nak tunggu last minute mahu pergi berdaftar..sila kan dan satu masa nanti jangan pula salahkan kerajaan ye...kerajaan pun dah naik muak dengan sikap "manja" kaum melayu.

Anonymous said...

jd agaknya apa kerajaan nk buat dgn kaum melayu ni???

tok awe

Anonymous said...

inilah satu kenyataan yang mana mungkin suatu hari nnti, kite semua MELAYU, tidak akan mampu berpatah balik.... apabila fakta telah memberikan kebenaran hanya menunggu tarikh ia akan berlaku...

ramai diantara kwn2 sy juga yg masih belum menjadi pemilih... sy telah menasihati tapi akan daya.... jwpn mereka aku x main politik.... semua parti sama.... buang masa... sedih x tertahan didalam hati....

from boyesen....

hanizam said...

memang tulah kenyataannya...semalam benda ni dah keluar dalam Berita Harian (kalau tak silap akulah..)

tulah bro...melayu kita asyik bertelagah sesama sendiri...depa dok tengok je...pakat-pakat gelak kebodohan kita...

kena lak kalau kita ni senang diper"LEMBU"kan dengan duit...lagi depa pandang hina kat melayu kita ni..

bila melayu ni nak bersatu, cuma masa saje yang menentukannya...agaknya bila dah jadi macam kat SINGAPURA kot baru nak bersatu...masa tu dah terlewat..negara orang lain yang control..perlembagaan negera hanya sekadar pelengkap je...

KJ beruk said...

Generasi Muda Melayu terutama yg terpelajar memerhatikan gelagat pemimpin

-BN (sekarang: generasi Khairi) & PR masing2 buat kerja bodoh.

-menyokong BN beerti membenarkan rasuah, & menyokong Ego Pemuda yg kurang perihatin masalah rakyat, tetapi bersifat introvert, spt nak pakai kereta besar plet KJ.

-Menyokong PR beerti menjadi askar percuma- dari modal kebencian Nuar & dan mempertaruhkan Hak2 Istimewa oleh N.ajis, Hj Hadi, Nuar: yg juga si pemakan cukai...
(Melayu kampung tak suka bini Najib tak pakai tudong)

-Maka Golongan profesional, muda melayu membenci politik jijik pejuang ego (BN) vs Pembenci (PR) yg saling merekrut askar percuma.


Kesimpulannya:
Lebih baiklah negara darurat, Agong menggunakan kuasa tentera memperbaiki Negara..

luncai said...

Saya setuju dengan ayat terakhir sdr.Cina memang sedang all out untuk ambil alih tanahair kita.Orang2 Melayu terutama anak2 muda kalau tahu atau diberitahu tentang statistik ini pun pasti buat tak kisah atau tersengih2 saja tanpa reaksi yg sepatutnya.

Malangnya anak2 muda kita mandom,pondan dan tidak bersikap.Mereka khayal di dunia mereka sendiri macam penagih yg sedang high.

Apalah malangnya bangsaku bila generasi muda yg diharap membela bangsa pun kurang jatidiri dan tak tahu kepentingan mengundi pun.Ini bukan saja fenomena khas untuk mat rempit atau mat2 punk tapi termasuk golongan2 pelajar kolej,pekerja2 kilang,pekerja2 swasta dll.

Kalau tak percaya cubalah berkempen sedikit pada golongan ini untuk mendaftar dan dengarkanlah jawapan acuh tak acuh mereka.

Alahai bangsaku..

Pemuda Kecewa said...

Pemuda UMNO disabotaj oleh mrk2 berikut
1. Tun Dr Mahahthir
2. Bloggers bloggers UMNO
3. Dato Seri Najib

Maka ramai ahli Pemuda merasa amat kecil hati dan bertindak "go slow" krn peranan saf tersebut tidak langsung dihiraukan oleh Perdana Menteri.

Jgn hairanlah..kita bakal diperintah Lim Kit Siang dan Ko.

Anonymous said...

itu belum amik kira 60% melayu yg dok berpecah tiga - sehingga jadi minoriti kat tanah bangsa sendiri spt yg Dr M cakap..

kalu ade 60% melayu kat Malaysia ni, dan yg layak mengundi hanye 30% but 15% je yg register, itu belum kira votes melayu yg split further..

than if Chinese ade 30% kat Malaysia ni, then assume 15% layak mengundi and 13% register..

perghhh...mmg Malaysian Malaysia la bakal negara Malaysia ni..

anti-firaun..

p/s: ape guna mempunyai peratusan melayu yg tinggi sekiranya yg mengundi hanya sebilangan kecil shj sama dgn kaum minority? Kerajaan berdasarkan undi bukan komposisi kaum..

Anonymous said...

lagi baguih bro .. baru melayu ada akai .. kahxxx