Tuesday, August 24, 2010

Pemuda Umno Pondan, Samy Vellu Lebih Berani

Sebagai seorang ahli Pemuda Umno saya merasa amat malu bila melihat cara Pemuda Umno membuat bantahan di Kedutaan Indonesia hari ini.

Orang pijak bendera kita dan baling najis ke kedutaan kita, tetapi pemuda kita pergi bawa kertas dan hulur di pagar sahaja.

Pondan, Pemuda Umno memang pondan. Kurang-kurangnya bakarlah sekeping bendera Indonesia di depan kedutaannya.

Sewaktu kemuncak konfrontasi Malaysia-Indonesia, sekumpulan anak muda pada 17 September 1963 telah pergi ke bangunan Kedutaan Indonesia di Jalan Ampang dan menurunkan simbol Pancasila negara Indonesia lalu menggantikannya dengan bendera Malaysia.

Siapakah anak muda yang berani itu ? mereka ialah Samy Vellu dan Khalid Yunus.

Gambar diatas menunjukkan Samy Vellu dan Khalid Yunus berjaya 'menawan' Kedutaan Indonesia di Jalan Ampang KL.

Tetapi hari ini jangan kata nak turunkan bendera Indonesia, nak bakar sekeping bendera pun Zaki Zahid tak berani.

Sekarang terbukti sudahlah yang Samy Vellu lebih sayangkan negara ini berbanding dengan Pemuda Umno yang ada pada hari ini.

Keberanian dan semangat cintakan negara mu tetap ku kenang wahai Datuk Seri Samy Vellu dan Datuk Khalid Yunus.


17 comments:

Anonymous said...

telo samy lg besar dr telo kj..

JK

Anonymous said...

bro masa tu indonesia tgh serang msia,hantar askar....kalau jadi macam tu..kita tukarkan kedutaan dia jadi tandas yg paling besar di malaysia.. jawa jakarta bunguk tu ingat melayu ni hanya malaysia je ke... aceh,sumatra,makassar pon orang melayu jugak..silap2 jawa jakarta yg kena tendang keluar dari bumi ni...diorang memang tak puas hati dengan jawa jakarta bangang tu...

Burung Merbok said...

1. Kepimpinan Pemuda agaknya dah ajar ahli-ahlinya bersopan santun, beradab dan bertatasulila berlebihan. Mesti 'act gentleman' ; tunjuk kepada Indonesia bahawa Pemuda Malaysia tak seganas, masih berdisiplin, pakai otak, tidak kurangajar ; tetap 'diskusi oriented'.

2. Juga mesti ditonjolkan Pemuda sebagai sudah LESU, LEMBIK, TAK BERMAYA, BERTINDAK MENGIKUT ISU-ISU TERTENTU SAHAJA, KADANG-KADANG ADA, KADANG-KADANG TIDUR ; TAPI LEBIH TIDUR DARIPADA JAGA ( diperturun nenek moyang ke ?).

3. Setiap ketidak-aktifan dibela dengan penjelasan kononnya Pemuda bertindak secara terhormat, intellectually-based, conform kpd cara era terkini dan bukan seperti cara jaguh kampung , cara bertindak sudah berbeza daripada cara Khalid Yunus,misalnya ! TAPI soalnya, walau apa cara pun, "the acid test is in the action taken". Tak guna berpolemik jika umum melihat pergerakan ini kini umpama hidup segan, mati tak mahu.

4. Sudah dikesan, suara-suara tak senang dengan kepimpinan utama datang dari pemimpin2 Negeri dan juga beberapa orang EXCOnya sendiri. Jelas dan terang sekali keadaan dan keresahan ini. Cuma yang mahu menjaga status-quonya sahaja yang masih berdegil & tidak mahu menerima hakikat ATAU yang MASIH memuja atau mendewa2 kepimpinan utama sahaja yang masih hidup di dalam mimpi ! Masyarakat umum Melayu nampak sangat fenomena ' kehancuran semangat juang anak muda' dewasa ini.

5. Akhir-akhir ini terlalu banyak peluang dan isu timbul di mana Pemuda boleh tampil sebagai pejuang dan pembela bangsanya sendiri. Tetapi tidak, mereka memilih untuk berdiam seribu bahasa ! Jika ada pihak lain seperti NGO-NGO 'take up the issue', lantang pula suara kepimpinan utama Pemuda melabelkan NGO-NGO ini sebagai JAGUH KAMPUNG, pejuang yang menggunakan strategi yang dah lapuk, ketinggalan zaman, tak-trendy, tak sync dengan era terkini ! Bagi saya, biar menjadi JAGUH KAMPUNG daripada tidak bertindak langsung !!!

6. Satu ungkapan " People will even drink the sand when they can't tell the difference" Atau secara simplenya, "people will drink the mud, when there is no water" Jadi, orang Melayu akan bergantung harapan kepada NGO-NGO Melayu jika sudak tidak kelihatan barisan Pemuda yang sepatutnya tahu akan peranan dan tanggungjawabnya. Lebih bahaya lagi jika ketidak-percayaan ini atau kehilanagn keyakinan ini berterusan sehingga ke PRU ke-13.

7. Liabiliti ini hendaklah diperakukan oleh kepimpinan tertinggi parti. " Sweeping things under the carpet and hope for miracles" BUKAN tindakan yang bijak. Jika penyingkiran menjadi satu opsyen, maka lakukanlah demi untuk menyelamat satu yang lebih, besar ia itu kemenangan di PRU akan datang. Jangan biar mereka yang dah layu masih memikir bahawa mereka adalah 'indispensible". Jika yang diperingkat tertinggi pun memikir puak ini perlu dikekal, maka terimalah padahnya pada PRU ke-13 ini !

Jeffry said...

PERGH TERER GAK ABG SAMY..LBEY TERER DARI KP UMNO SEYHHH HEHEH

Anonymous said...

kj tu kera jadian,sekejap manusia sekejap kera.memealukan saja .rosak pemuda umno kerana ketuanya,berani dan penakut pemuda umno juga kerana ketuannya.

Anonymous said...

Jaguh kampung je....

Anonymous said...

biasalah ketua pemudi umno bertaraf sampah ni...

Anonymous said...

DS Samy tinggal lebih lama di Malaysia banding KJ.

Nani Cheras

Anonymous said...

hahaha pemuda umno harparkk bangsa hahaha..pondan bapok ...takut dgn mt indon2....maklumlah ketua pemuda naik pakai kabel pak mentua petaka ...hahahaha

bravoo samy dan khalid......

Anonymous said...

apa nk harap lg kat KJ tu? menyusahkan org melayu pandai le dia..kalu psl melayu laju je komen..kata mcm2..tp bile kena tang "bangsa" tu lain plak katanyer..manusia jenis nie x layak hormat dh..lebih baik blah je dr MALAYsia nie cpt2...

Anonymous said...

mWENGAPA HARUS BAKAR BENDERA INDON?
PEMUDA UMNO BIOJAK DARI GOLONGAN GOBLOG SEPERTI KALIAN. OARANG UMNO PERLUKAN INDONESIA SEBAB ITULAH SETIAP KALI LAWATAN MESTI KE MEDAN, BANDUNG DAN SURABAYA. MEREKA SYANGAKAN INDON. MALAM-MALAM KE DANGDUIT BERSAMA GADIS INDON. DI KAMATR DENGAN GADIS INDON. ITULAH UMNO....YANG KAMI KENAL. ADA BERNAI NAFI. MAU SUMPAH KAT MASJID? ADA? ADA? tARAK PUNYA LA...

Anonymous said...

oiiii KJ jangan asyik timbang buah P****r kau kat rumah je kalau tak aku sarankan AJK pemuda UMNO pusat undi tak percaya dan minta pucuk pimpinan memecat muka kera jamban ni, dari kecik tak nak mampos dah besar kitol ni menyusahkan bukan sahaja mak bapak dia malah orang melayu keseluruhan, dapat bapak mertua pun asyik tengok dan tanam pokok selain dari kerja biasa membuta.

Anonymous said...

Tentang pergi INDON kena tanya ANWAR dia lagi arif dari sesiapa pun, masa tengah jadi TPM masih buat claim pergi dangdut dan nite club kat INDON.

Anonymous said...

aaaauuuwwwww....

jgn la kacau telor i....
i tgh kepit rapat2 ni telor i...
i cuma berani serang org melayu mcm cekgu rasis tu jer...

jgn la kacau i...
i takot la dgn indon walaupon kat negara sendiri...

auuuwwww....tak kuasa nyah...

Wake UP! said...

Uwek! Termuntah aku tengok nama si K Jew tu buat promosi murahan.

Podah cit. Berambuslah dari UMNO!

Anonymous said...

kerja bodoh jer bakar bendera... buat apa kita nak ikut perangai indon yg bodoh tu... ni la yg tak bagus fanatik kebangsaan melampau, sayang bangsa tak salah, tapi Islam lebih tinggi dr bangsa... selesai masalah

PAS Cawangan Bukit Sentosa 2 said...

Silap,silap KJ yg korang kutuk akan jadi menteri! Wallahualam