Sunday, November 21, 2010

Nasib Selangor,MB Bebal Setpol Bingai

Saya tidaklah hebat sangat dalam matematik. Semasa peperiksaan LCE dulu pun lulus paras-paras hidung sahaja. Tapi lepaslah naik tingkatan empat ,tidak perlulah untuk mengulang kembali ke tingkatan tiga dan ambil LCE sekali lagi.

Tetapi saya tidak pernah putus asa untuk belajar dan jika benda yang saya tidak tahu saya tak tulis di blog ini, kerana bimbang ianya salah, nanti boleh bikin malu.

Saya nak beritahu kisah seorang setpol MB yang bagai beruk mendapat bunga dan juga gila glamor. Dia ghairah nak tunjuk kehebatannya dengan membuat kenyataan demi kenyataan akhbar. Kalah bosnya.

Jumaat lepas (19.11.2010) sekali lagi dia nak tunjuk pandai dan buat kenyataan akhbar sepertimana keratan di bawah. Sinar Harian pula terus siar saja apa yang keluar dari mulut orang tidak kira betul atau tidak.
Faekah kata,

Pendapatan negeri Selangor terus meningkat, perbelanjaan juga dilihat setara dengan pendapatan hampir RM 11 bilion. Selangor hanya memperuntukkan perbelanjaan pengurusan sebanyak RM 600,000 dan selebihnya ditumpukan kepada pembangunan.

Rbf kata,

Faekah, sia-sia sahaja mak bapak kau perhabiskan duit untuk kau belajar sampai jadi peguam. Ambil balik segala sijil-sijil kau , rebus dan minum airnya supaya kau punya benak hilang. Faekah, aku bukan seorang setiausaha politik, tetapi hanya setiausaha persatuan pemandu-pemandu lori Kg Semerah Padi, tapi aku tak lah sebenak kamu.

Sebab apa saya kata begitu ?

Perbelanjaan pengurusan bermakna perbelanjaan yang dikeluarkan untuk menguruskan negeri termasuklah bayaran gaji kakitangan kerajaan negeri, gaji MB, exco , gaji Faekah, sewa bangunan, pembelian alat-alat mengurus, api , air, telefon dan lain-lain lagi yang termasuk dalam kerja-kerja pengurusan.

Cukupkah RM 600,000 (enam ratus ribu) untuk buat semua itu dalam masa setahun ? Untuk sebulan bayar gaji pun tidak cukup. 1 kali Faekah bodoh.

Faekah kata pendapatan Selangor hampir RM 11 bilion.

Sebab itu saya kata, Faekah punya kehebatan bos dia pun kalah. Khalid Ibrahim dalam pembentangan bajet Selangor 2011 dua minggu lepas mengumumkan seperti di bawah.

Kutipan hasil cukai RM530,980,000

Kutipan hasil bukan cukai RM467,164,360

Kutipan bukan hasil RM431,855,640

Jumlah RM 1,430 JUTA atau RM 1.43 bilion.

*Rujuk perkara nombor 113,114,115 di ms 85 dan 86 dalam buku ucapan pembentangan bajet oleh MB.

Daripada hasil yang diterima itulah Khalid Ibrahim ambil dan bentangkan belanjawan Selangor 2011 sebanyak RM 1.43 bilion juga dan ianya dinamakan belanjawan berimbang. Belanjawan berimbang bermaksud, contoh mudah, masuk RM 1.00 keluar RM 1.00.

Pendapatan Selangor untuk 2011 adalah RM 1.43 bilion dan belanja yang keluar juga RM 1.43 bilion. Itulah belanjawan berimbang. Seperti timbang BN pula.

Petikan ucapan Khalid semasa pembentangan bajet,

Dengan jumlah anggaran hasil untuk 2011 ini, saya ingin mencadangkan RM1,430 juta atau RM1.43 billion sebagai jumlah diperuntukkan bagi Belanjawan 2011, iaitu kenaikan sebanyak 10% berbanding RM1,300 juta jumlah Belanjawan 2010.

*Rujuk perkara nombor 116 di ms 86 dan 87 dalam buku ucapan pembentangan bajet oleh MB.

Khalid sebagai seorang MB umum pendapatan Selangor RM 1.43 bilion, setpolnya pula umum pendapatan Selangor RM 11 bilion. Mana Faekah dapat lagi RM 9.57 bilion ? Adakah hasil dari lelongan dia punya baju dalam dan seluar dalam maka Selangor boleh dapat lagi RM 9.57 bilion ? 2 kali Faekah bodoh.

Dalam pembentangan belanjawan itu Khalid mengumumkan daripada RM 1.43 bilion belanjawan 2011, RM 830 juta diperuntukan untuk pengurusan dan RM 600 juta untuk pembangunan.

Petikan ucapan Khalid:

Daripada jumlah ini, sebanyak RM830 juta diperuntukkan bakal diletakkan di bawah Peruntukan Mengurus manakala selebihnya RM600 juta diperuntukkan di bawah Peruntukan Pembangunan.

*Rujuk perkara nombor 117 di ms 87 dalam buku ucapan pembentangan bajet oleh MB
.

Aik ! belanja mengurus lebih tinggi dari belanja pembangunan ? Oh...terlupa pula, maklumlah nak bagi kroni pelbagai jawatan dan perniagaan.

Faekah kata,

Perbelanjaan pengurusan sebanyak RM 600,000 (enam ratus ribu sahaja) dan selebihnya ditumpukan kepada pembangunan ekonomi Selangor.

Apabila Faekah kata begitu maknanya daripada RM 11 bilion tolak RM 600,000 bakinya RM 10 bilion lebih lagi digunakan untuk pembangunan Selangor. Wow, hebat! Boleh buat dua Menara Warisan 100 tingkat atas kepala Faekah.

Nasib kamulah kakitangan kerajaan Selangor, tak bergajilah nampaknya kamu selepas ini kerana MB De Facto Selangor hanya memperuntukan RM 600,000 sahaja untuk belanja pengurusan. 3 kali Faekah bodoh.

Sekali bodoh, kesilapan.

Dua kali bodoh, pengajaran.

Tiga kali bodoh, itu bingai namanya.

Nasib kamulah wahai rakyat Selangor. Dapat MB, MB bebal. Dapat setpol MB pula, setpol MB bingai. Hancur Selangor !

32 comments:

To Live Again said...

Bro RBF,

Gua tabik sama punya kupasan padat dn penuh dgn fakta.Setiap fakta disertai dgn reference..Ni la namanya artikel..

Kalau maintulis hentam keromo dn syok sndiri namanya PENGLIPUR LARA je..

syabas bro..

Anonymous said...

aku adalah pembaca sinar yg tegar..aku rasa rbf ni biol...sah2 la faekah tu setpol la bodo...ko la blogger paling bodo penah aku jumpa...lain kali ko pg belaja mcm nak buat berita tu betul skit..nak jadi pencacai murahan,biar pakai otak skit..nampak sgt ko tu bodoh!..takkan isu kerajaan negeri sinar nak tanya kat pegawai or pengarah kat SUK tu..bodoh la ko rbf...puiiii!pencacai bodoh...kalo ko berani,ko siar komen aku ni..biar sumer org tau ko tu bloger terbodoh kat planet bumi ni..sial!-HARDCORE SINAR

Anonymous said...

apsal rbf ni biol?kan faekah tu setpol..sah2 la papahal isu kena tanay dia..bodoh la biol ko ni rbf..aku ingat ko ni tak la cerdik mana,buat2 cerdik,pencacai umngok!!!

Anonymous said...

apa punye celaka lah si faekah ni!!! lagi celaka khalid gagap yang lantik dia! sama macam khalid gagap lantik al juburi jadi punaisihat!!!

wmu350 said...

meletopp beb...memang bingai puak2 pkr ni....bila puak pkr bingai...semua kena taik..baik puak bn atau puak pakatan kerana kebingaian mereka2 yg menjadi peneraju kerajaan negeri...

Pena Agenoz BERBISIK... said...

Salam Ukhwah

Maaf PAB berkata :

Tahniah bro..info yg cam nie diperlukan oleh BN utk menangkis kefasikan PR.

Ttg SINAR...PAB dah lama berbulu dgn akhbar nie...byk rekaan dari kenyataan...akhbar pun dah mcm Harakah...Guna atas nama ketelusan..Rakyat tak bodohlah..

Anonymous said...

kesian....sumer komen lari dari tajuk....isunye di sini bukan pasal "kenapa sinar asek tanye faekah" tetapi isunye di sini kenapa " MB cakap lain, setpol cakap lain" padahal satu opis, satu parti, satu kerajaan negeri....
haih...sedihnye dapat pembaca2 sinar yg tegar dan bingaiii....

JoeZuax said...

keh keh keh
den raso "Anonymous 6:18 PM" dan
"Anonymous 6:34 PM" tu Faekah lah, lain bebenor kritikan nya.. bagai kerbau tak dapat sawah. keh keh keh

Anonymous said...

kahkahkah...barangkali surplus belanjawan sebanyak RM 10 billion tu dari hasil persundalan & maksiat yg mcm cendawan tumbuh di Selangor.Tak pun fekah yang kangkang kat sesapa...harkk tuihhh!!...nak mampos kot puak2 pkr tiga suku nih!!...

Anonymous said...

tabik spring rbf. lu memang mantap. itu pasal i love rbf

Anonymous said...

rbf serba boleh.

politik boleh
ekonomi boleh
artis boleh
sukan boleh
baca doa boleh
hentam umi aida pun boleh

cekap bro
teruskan

apopo said...

sinar harian salah cetak kot....

Pakteh said...

Kepada Anon 6:18PM dan Anon 6:34PM
Anda dah baca sampai tamat ka tulisan RBF?. Komen anda berterabur dan lari dari tajuk. RBF maksudkan Setpol yang bingai dan Sinar Harian yang lapor tanpa tanpa usul periksa.
RBF bukan pertikai pun soal Sinar Harian buat temubual kpd Setpol cuma kenyataan Setpol MB Selangor tu bodoh dan bangang tahap cipan.
Masakan dari 1 billion lebih dicakapkan sebagai 11 billion. Mengapa ditipu perbelanjaan mengurus cuma 600 ribu sedangkan laporan bajet sebaliknya. Itu yang dibuktikan oleh RBF.
jangan hanya tengok tajuk dan baca perenggan pertama terus meraban walaupun anda penyokong tegar Sinar Harian atau Setpol MB.
Pakteh amat terkejut sekiranya anda adalah penyokong tegar Sinar Harian kerana inilah satu2nya akhbar yang mempunyai penyokong yang begitu extrime...hebat..hebat...atau anda sebenarnya marah kerana kebodohan, kebejatan, kebebalan, Setpol MB Selangor didedahkan beserta bukti>

kamil said...

Anon 615 dan 618,aku rasa ko ni adalah mangkok ayun yg sama.melayan ko ni buang masa je.mcm imam syafie kata "aku menang berdebat dgn 9 org bijak pandai,tapi kalah dengan seorang yang bodoh".hah,kamu la si bodo yg sorang tuh.

Hak tuih!!! Ko pegi mampus lagi baik lah! Melukut tepi gantang,hidup x diundang,mati tak berkurang!

Dasar Orang Bangang!

Mesin Taip Buruk said...

Hehe.. wartawan Sinar pun sama bingai, editor Sinar lagila bingai, macam mana berita tak betul fakta mcm tu boleh lepas?

Anonymous said...

Saudara RBF,kalau penasihat ekonomi negeri Selangor tu 'chameleon'@lidah bercabang@pengkhianat dah bingai,maka tidak hairanlah orang bawahan mcm MB,setpol,exco2, lagi lah bangang...cakap tak serupa bikin.Asal nak jadi popular jer;statement yang keluar pun macam budak tak sekolah,kah..kah..kah..

Anonymous said...

apa ni? Setpol bagi figure lain? MB punya figure lain? Siapa biol ni? sinar pun biol, Ngapa tak check Sebelum publish? HARDCORE SINAR

Cg Pian said...

Mantap bro, fakta yang tak bolet di jawab oleh si su tu. Patutlah gagap, pakai su pun gagap. ahaha

Anonymous said...

buta2 faekah kena liwat dgn ko rbf

Anonymous said...

Bro..gua bukan nk ckp pe..slama ni pon emolumen kerajaan pusat lebih 60% dripada pembangunan..takkan tu pon nk ckp bg kroni..hbis kerajaan byr gaji mak bapak lu (kalo keje krajaan) pon kira byr kroni ke?...pikir la cket sblom tulis..apa pun syabas sbb blog lu ni bgus..

Anonymous said...

x-pkr...

aku dapat tahu,kebanyakkan komen2 rbf,dia buat sendiri...kalangan blogger2 pun pun penah citer menda ni...kakakakakka...rbf,jual goreng pisang lagi baik la...

Anonymous said...

org PR memang macam tu,tak boleh terima hakikat ,dia ingat diri dah sempurna dan hebat..,tapi faktanya diri bingai tahap bertingkat x2.

Bagi angka pada loyar buruk..apa yg dia tahu,kalau putar belit alam boleh le.(tu sebab ramai loyar buruk ni org PR).
aku ingat dia tak tahu kot,1 billion apa dia.!.

nasihat-
kalau bodoh cari guru belajor.

by aramak

ruang bicara faisal said...

kpd anon 12.25am

anda memang bijak, malu pula rasanya saya dgn kamu kerana rahsia telah pecah. benarlah apa yg kamu kata tu, semua komen saya buat sendiri, termasuklah komen yg kamu hantar tu.

opsss, nanti singgah di gerai goreng pisang saya di bawah jejantas pejalan kaki depan IOI Mall puchong.

esok saya mula berniaga kerana menerima pandangan anda. blog dah nak tutup ni kerana malu rahsia telah pecah

Anonymous said...

Salam,

Tahniah bro, keep up the good job! Sharpshooter terbaik, matila pembangkang kene tibai hari2 mcm ni. Sikit nak tambah masa zaman DS Khir dia pernah cuba utk buat belnjawan berimbang: definisi: mengurus =pembangunan. Benda baik kita bglah credit. X ingat tahun mana tp 1bilion:1bilion, x silap saya, federal pon x mcm ni. How do i know all these? I used to work for state, once.

Anonymous said...

Salam, tumpang tanya sikit....

Berapa juta RM$$$ MB Bebal Khalid Gagap & kerajaan negeri beli akhbar Sinar Harian(untuk tujuan jadikan lidah rasmi kerajaan negeri)?

Membazir duit rakyat je guna khidmat media seperti Sinar Harian yang main taram je tulis tidak tahu membuat usul-periksa terlebih dulu sama ada masuk akal atau tidak angka RM11 billion itu.

Membazir duit rakyat namanya sebab menggunakan khidmat wartawan Sinar Harian yang dilihat tidak menunjukan sikap profesionalisme yang tinggi bila membuat sesuatu liputan.

Aku percaya Khalid Gagap mesti dah sound(marah) kat boss Sinar Harian, hahahaha bayar juta2 dapat wartawan standard cap ayam!

Jangan kata SETPOL & MB je BEBAL, wartawan yang tulis berita tersebut pun sama BEBAL main taram je tulis & tak sedar angka RM11 billion yang diberikan oleh SETPOL tu sebenarnya TAK MASUK AKAL langsung!

Anonymous said...

11 billoin pendapatan negeri selangor.?.. teramat pecah recod.. hu hu hu hu


betui ka.?

Anonymous said...

kah kah bodoh laa korang sapa suruh undi pkr/dap/pas...depa semua ni bukan perjuangkan rakyat pon..

Anonymous said...

adoi RBF, Setpol tu bercakap tentang pendapatan RM10 billion..

Bila seseorg tu berckap, apatah lagi dgn press, musti dia ada bukti, cukup bukti nak back up fakta dia..RM10 billion tu..bukan beza sikit2..kalu org nak menipu slalu nye kena la bijak sket, takde la obvious sgt perbezaan nye..

berbalik tentang setpol tadi, belanjawan yg dibentang tu hanya pendapatan dalam luar negeri, bak kata citer 3 abdul, ade lagi harta2 ismeth ulam raja "diluar negeri"..takleh la nak dedahkan suma..yg setpol tu cakap pasal pendapatan2 hasil "luar negeri" ni la..

penat je kerajaan khalid gagap aka ronnie liu berusaha pagi siang malam meluluskan lesen2 rumah urut, arak, pasior2..hasil yg ditunjukkan kat laporan audit tu yg surface aje, nak cover..yg tidak direkodkan, cuba tanye khalid gagap, berapa?..haaaaa...itu la harta pendapatan ismeth ulam raja diluar negeri..

yg tau pasal ni adalah loyer ismeth ni, sbg pemegang amanah..nak tau siapa?

turun bawah,,

scroll lagi...

lagi...

lagi dan lagi...





dan tak lain tak bukan..

jeng..jeng..jeng..



NUAR ALJUBURI!..


dikatakan harta2 diluar negeri ini adalah bertujuan utk mengembalikan anwar sbg PM melalui kempen dari luar negara setlah nuar melarikan diri dr dipenjarakan d sungai buloh..


amacam rbf : berani tak nak siarkan komen aku ni..ko ni blogger jahat la rbf, ko kena siasat lagi..layan GAP punye blog kisah bloger2 UMNO upahan di Penang!

Anonymous said...

rbf - sebenarnya depa panaih pungkoq tuh.. apa yg anda tulih memang betui pun.. setpol dengan mb bagi figures berlainan.. yg sinar pulak pakai report aja bulat2.. maklumlah penyokong tegar.. alih2 everybody look stupid. padan muka haiiih..

kama di ttdi..

wmu350 said...

teruskan perjuangan...ini adalah lebih baik untuk maSYARAKAT DARI RBF cakap kat kedai kopi sahaja.....

ramai yg mengikuti tulisan yg membuka minda untuk berfikir....jangan sekali2 berhenti

darah anda darah pejuang..pejuang tiada bersaranya....

Anonymous said...

Lu fakir la sendiri…

Bagus juga ada akhbar macam Sinar Harian ni… dia melaporkan apa yang diperkata tanpa diputar belit. Jadi pembaca boleh tahu la orang tu bijak ke pandai ke... kalau Sinar Harian tak buat macam tu kita semua tak tahu la apa perangai sebenar atau pandai ke bodoh ke orang-orang yang keluarkan kenyataan tu. Nak harap akhbar lain...jangan mimpi leee. Cerita UMNO yang baik saja yang disiarkan. Maklumlah akhbar pengampu..sama jugak macam blong... Blooger yang dibayar saja yang sanggup kutuk atau ampu pemimpin lebih-lebih. Dah cari makan macam tu nak buat macamana tak?? Nak harapkan dapat pendapatan iklan dengan blog sendiri tu rasanya-rasanya nak bayar hutang rumah, kereta, tanggung makan minum satu keluarga pun tak cukup!!!



Jadi terima kasih banyak-banyak pada Sinar Harian yang secara tidak langsung telah mendedahkan perangai sebenar semua orang, baik PKR, PAS atau UMNO. Caya sama lu Sinar!



Kalau tak ada Sinar Harian, tak ada pulak bahan untuk bloger-bloger ni jadikan isu hentam sana sini. Jadi bloger-blooger semua tak kan tak reti bahasa, ambik la kesempatan yang ada ni untuk buktikan balik kenyataan orang-orang yang korang anggap bingai (walaupun orang UMNO banyak gak yang bingai –hahahaha)



Ingatlah wahai bloger, blog korang ni pun berapa ramai sangat orang yang benar-benar turun mengundi baca. Mak cik-mak cik kat kampung yang merupakan pengundi tegar tak bukak blog-blog korang ni, apa yang dicari?? SINAR HARIAN juga pilihan hati..

Anonymous said...

SI FAEKAH KAN BODOH BINTI BANGANG.. KENA LAH DENGAN SI KHALID BIN GAGAP...