Tuesday, December 21, 2010

Beruk Berjanji Lagi


Mari...

Mari...

Mari...

Mari lihat beruk berjanji...

Saya ketawa berdekah-dekah apabila melihat janji-janji bapak, ibu dan anak-anak beruk seperti yang dicoretkan oleh Unspinners hari ini di sini.

Saya tak mahu mengulas panjang lebar tentang janji-janji beruk kerana ianya telah diulas sebaik mungkin oleh Unspinners.

Saya ulas satu satu perkara sahaja, iaitu mengenai tol.

Beruk berjanji akan menghapuskan tol dalam masa 100 hari jika mereka berkuasa kelak.

Wa...kah...kah...kah.....

Nak tipu ayam yang mata berair bolehlah. Nak tipu rakyat, sorrylah.

Buktikan di Selangor terlebih dahulu wahai beruk.

Lebuhraya Kesas yang menghubungkan Bukit Jalil ke Pelabuhan Klang mula dibina sejak 1993 dan siap sepenuhnya pada tahun 1998.

Kadar tol yang dikenakan sekarang adalah RM 2.20 untuk kereta biasa sepertimana yang kita semua pandu.

Jika kita memandu dari Bukit Jalil ke Klang kita perlu membayar tol sebanyak tiga kali yang berjumlah RM 6.60 (RM 2.20 x 3 plaza tol).

Syarikat yang menguruskan lebuhraya tersebut adalah KESAS Holdings Berhad(KHB).

Empat syarikat yang memegang saham dalam KHB.

Salah satu pemegang saham utamanya ialah anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor iaitu Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang memegang sebanyak 30 %. Sila rujuk di sini.

Apabila PKNS berada dalam KHB maka sudah tentulah mereka mewakili kerajaan negeri. Apabila mereka mewakili kerajaan negeri dan menjadi salah satu pemegang saham utama maka sudah tentulah mereka boleh bersuara atau mengemukakan cadangan agar kadar tol diturunkan jika tidak mahu dihapuskan sekali pun.

Sekarang sudah hampir tiga tahun kaum yang sewaktu dengan beruk memerintah Selangor. Sepanjang hampir tiga tahun tersebut tidak pernah mereka berdehem atau batuk sekali pun bagi menyuarakan hasrat untuk menurunkan kadar tol tersebut.

Mereka cuba mendiamkan diri, kerana benda itu boleh mendatangkan untung kepada mereka. Jika mereka benar-benar ikhlas untuk menolong rakyat sudah lama mereka lakukan semua itu.

Tetapi mereka tidak akan melakukan semua itu kerana ianya boleh merugikan mereka. Begitu juga dalam isu air di Selangor. Jangan ingat mereka lakukan semua itu ikhlas untuk rakyat. Itu semua adalah permainan politik. Rakyat hanya dijadikan alat untuk mereka mencapai cita-cita politik.

Sekarang mereka berjanji pula untuk menghapuskan tol sekiranya diberi kuasa kelak. Mahukah anda percaya kepada janji itu? yang telah terhidang di depan mata pun mereka tidak laksanakan.

11 comments:

Anonymous said...

Dari singapura,
Sebenar nya bro mereka ni dah confirm takut utk ambil aleh krjaan.Cara apa yg mereka kata dan janji bro panggil budak darjah enam pun mereka akan gelak.Anwar best bro pasal dia tau pru akan datang dia tidak lagi bertanding jadi dlm hati dia kata MAMPUS LU PAS N DAP lu pergi tanggong ini semua,i already screw your ass yet you still beleive me

dinKlang said...

hahaha...biasalah, bckp mmg mudah...tp plksanaannye??? minx diaorg tunjukkn detail dr mna sumber pndptn yg diaorg nk gnakn utk tampung pblnjaan tu smua??? pisstt...highway guthrie ade tol bkn msa khalid jd bos ke???

Anonymous said...

Gud review! Keep up d gud work ya!

rauna said...

Salam bro..

Dah bg 1095 hari memerintah pun tak bleh tunaikan janji, ada hati buat janji baru nk tunaikan dlm 100 hari..dari benih sapa la mahkluk haram jadah ni..

Anak Lenggong said...

Bro Tol singgit kat penang tu pulak bila guang eng nak hapuskan..dulu masa permulaan tol tu dibuka dia angkut orang buat bantahan..tapi laa ni bila dah merintah tak hapuskan pun.

Anonymous said...

sy dok taman sentosa klang.keje nun di KL.hari2 terpakse ikut kesas.nak ikut federal jem gile babas.xde pilihan lain.tol kesas ni paling mahal di Lembah Klang tp kemudahan utk pengguna mmg 1st class.jln xde lubang/lekuk.tmpt solat pun bnyk.tp sy x rase PR akan turunkan harga.klu PR nak,dr dulu lg dah turunkan.Bil air pun x dpt free psl ddk apartment.so nak pindah cari umah lain la.

Anonymous said...

Sekurang-kurangnya diorang berjanji n ada gak harapan nak turun walau pelaksanaan belum tentu. tapi yang pasti kalau kerajaan sekarang nawaitu nak turun mmg xde... naik dan naik dan naik semestinya ada..

To Live Again said...

Good job bro..

Diaorg ni jnji mmg manis..Sumanya diaorg nk free..,mnyk nk bg harga rm1.00/liter..PTPTN terus jd biasiswa..Ni sekrg tol plak nk hapus..Lepas ni diaorg akn jnji plak air dn elektrik akn hapus jgak..

Gaji guru baik rm200..Kalau suma nk HAPUS last2 negara kita ni akan PUPUS dr peta dunia!

Aku yg bkn org ekonomi ni pon tau nk pk logic yg mudah..Kalau dh suma sumber pendapatan negra dh hapus, mana lg sumber nk dtg??? Nk suruh eli bukit teLANJAg jual body pd bank dunia?? Mslhnya laku ke???

Msti diaorg akn kata duit Petronas byk..hahhahahahhahahha..Piiirraaa..Iran pon dh naikan harga minyak diaorg 4x ganda..Tetinggi dlm sejarah diaorg bg menjimatkan rm300b/tahun syarikat pengeluar mnyak diaorg..

Banganag punya PR!

anti bohmau said...

janji manismu......

siapa2 yg nak pergi syurga di bulan naik roket lalu ikut lubang tandas, silala ikut!!!!! heheheheeee...

Anonymous said...

My learned friend anon -
December 22, 2010 8:38 AM

Nawaitu? kamu nak bicara nawaitu? nawaitu tu berniat- betolkan?

PKR masa manifesto pilihanraya, bukan nawaitu namanya, udah di war war dan disebarluas pada rakyat. Nah sekarang lagi udah punya KUASA.
Apa yang dibikin? Mengapa x semuanya itu dikotakan??

Nawaitu my ass.

RBF, hang mmg hebat.

Anonymous said...

Juara lawak abad ini diorang tu. Biar betul nak buat semua sekali dalam 100 hari. Bawak2 berhenti la dari membuat janji itu ini. Nampak kosong dan longgar janji2 yang dah dibuat tu.

Kebebasan akhbar? Tak puas hati tulis blog. Blog tak bebas ke? Adakah kita rakyat biasa yang duduk di rumah elok2 dizalimi oleh pemerintah. Rasa2nya tidak. Takde pulak polis tetiba datang rumah angkut kita pegi balai. Kalau dah kena angkut tu pasti ada kes apa2. Itu pun masih nak salahkan kerajaan.

Aku memang tak percaya langsung dengan BABI sekarang ni. Cukupla aku tertipu dengan dia masa kes Liwat 1 dulu. Beria2 aku sokong BABI dan kutuk Tun M. Syukur aku dah balik ke pangkal jalan. "BABI is a natural born liar. Period".

Aku taknak tertipu dengan BABI lagi, sia2 aku dapat dosa kering kutuk Tun M.

Hapuskan Pakatan Rakyat!!!

akuantipr.