Thursday, January 27, 2011

Sah ! MC Milik Suami Normala

Seorang rakan menghubungi Pejabat Pendidikan Daerah Segamat sebentar tadi bagi mendapatkan pengesahan Sijil Cuti Sakit suami calon Pas.

PPD Segamat mengesahkan mc tersebut adalah milik suami Normala yang dikeluarkan oleh Klinik Kesihatan Bandar Putra Segamat.

MC pertama diberi cuti selama 14 hari dari 10hb jan - 23hb jan

MC kedua diberi cuti 5 hari dari 24hb - 28hb jan (jumaat). Sabtu hari cuti, ahad hari mengundi pun hari cuti. Isnin boleh kembali bekerja, p/raya dah habis.


Sementara itu dianogsis yang dicatatkan pada mc ke 2 (garisan hitam) tertulis 'Repussive Mood'. Maksudnya lebih kurang 'mood agresif' atau boleh kita katakan menghadapi masalah psikologi atau dalam bahasa kasar dipanggil 'gila'.

Mengikut seorang doktor yang saya hubungi sebentar tadi, kebiasaannya untuk kes-kes sebegini hanya pakar psikiatri yang boleh mengeluarkan mc terus selama 14 hari. Dalam kes ini ianya tidak berlaku, hanya klinik kesihatan yang mengeluarkan mc tersebut. Kemudian disambung pula 5 hari lagi oleh klinik kesihatan yang sama. MC tersebut juga tidak diketahui ditandatangan oleh siapa, samada oleh doktor sendiri atau oleh pembantu perubatan (MA) kerana ruang nama dan jawatan telah ditutup

Bagaimanapun mengikut doktor yang saya hubungi itu, mc tersebut tidak boleh dipertikaikan kerana ianya sah.

Cuma dalam bab ini ianya seolah-olah telah berlaku pakatan antara suami Normala dan orang yang mengeluarkan mc.

Sekiranya suami Normala benar-benar sakit, maka dia harus berada di rumah dan tidak boleh mengikut isterinya berkempen. Tambahan pula penyakit yang dihadapinya adalah penyakit yang melibatkan otak kerana ianya boleh mengancam orang ramai. Buatnya dia datang 'mood agresif' kemudian tiba-tiba mengamuk dan pukul orang merata, tak ke haru biru jadinya.

Inilah perangai orang Pas, sana sini tuduh orang itu jahat, orang ini rasuah, orang itu menipu, dan sebagainya. Diri sendiri tak sedar. Kopiah putih atas kepala, tetapi mc pun menipu. Kalau nak tolong isteri berkempen, ambillah cuti tanpa gaji.

Tak malu ke, ambil mc, gaji jalan. Duit apa yang kau makan ? duit haram kerana menipu sakit, kemudian sibuk berpolitik, dapat gaji balun, bagi anak bini makan. Duit haram oiiiii.....

Buang sahajalah kopiah atas kepala tu, dasar parti penipu.

Kementerian pendidikan harus mengkaji balik kedudukan sebagai guru. Dia perlu dihantar untuk menjalani rawatan psikiatri untuk mengesahkan tahap mentalnya kerana bimbang ianya boleh mengancam keselamatan murid-murid.

24 comments:

adam said...

Pas siang malam menipu...sudah jadi darah daging Pas menipu satu kemestian mcm kata Nizar pak janGOAT WAJIB SYARIE'.....

MC haram dapat duit gaji pun haram mngkin wali selipar pok nik sudah kuar fatwa songsang kata halalll...

Pas WAJIB SYARIE kita tentang sampai mati kerana ajaran islam Pas jauh terpesong dr akidah islam.

ajai62 said...

Assalam bro

Mc pun tipu. Rupa-rupanya ada juga cikgu gila yang masih mengajar disekolah-sekolah kerajaan. Bahaya sungguh sebeb tu agaknya ramai murid-murid sekolah kat Malaysia ni ramai dah naik gila...rupanya contoh ada kat TENANG. Bila lagi dia nak berhenti ? Kalau macam ni Jabatan pelajaran Johor kenalah ambil tindakan untuk mendisiplinkan beliau yang mungkin dah beli MC tu kata sakit tapi berkepit dengan bini berkempen dengan untuk PAS. Dia kata dia akan berhenti bila isteri dia menang. KALAU KALAH....APA CERITA???

Anonymous said...

tak apa tipu pun lepas ni boleh jumpa pok nik .lepas tu pok nik kata mu balik dulu rumah nanti dia minta solat hajat,lepas tu pok nik kata Allah doh maaf doh mu tok laki cikgu mala kfc.kalau tak mengencing,memfitnah,tak bersyukur tetapi makan hasil kerajaan bukan pas.

Anonymous said...

Rasanya lepas p/raya ni Jabatan Pelajaran Negeri Johor patut buat 'medical board' saja buat beliau disebabkan sakit 'chronic'

Apalah dia tak fikir dalam kelas tu ada berpuluh-puluh murid ynag dahagakan ilmu pengetahuan sedangkan gurunya dah hampir 1 bulan 'mc'.

Anonymous said...

Maaf, rasanya diagnosis tu `DEPRESSIVE MOOD'maksudnya pesakit dalam keadaan yang amat sedih/tertekan dr segi emosi,perlakuan.
Diagnosis ni tak begitu spesifik, sama ada `REACTIVE DEPRESSION' yg boleh berlaku pd org normal atau `MANIC-DEPRESSIVE IN DEPRESSIVE MOOD' yg berlaku pd org GILA.

Guru ini WAJAR dirujuk ke pakar psikiatri yg benar2 PROFESIONAL utk pastikan beliau masih LAYAK mengajar anak2 kita di sekolah.

VoidDance said...

Bro, Repulsive bukan Repussive. Ianya tidak membawa makna yang menjurus kepada maksud gila. Ianya lebih bersifat benci, meluat, rimas, tidak berkenan.

Siasat macamana dia boleh dapat MC sampai begitu lama! Siasat juga orang yang beri MC tersebut.

Anonymous said...

Pas mmg bahlol, tang dia semua halal
gaji haram pun kata halal, menipu pun kata halal
yg halal dia kata haram.

Anonymous said...

Menteri Kesihatan perlu jawab bagaimana dotor tak bertauliah dalam bidang tersebut boleh mengeluarkan mc tersebut.. Rakyat akan pertikaikan kewibawaan kementerian Kesihatan dengan sewenang-wenang keluarkan MC, kalau klinik swasta tentu dah kena tindakan.

To Live Again said...

Ckp pasal org lain pndai itu haram ini haram sumanya haram pd org lain..

Amik MC tp ke hulu ke hilir kempen utk bini mkn gaji buta x haram plak???

Mmg dasar menjual agama dh menjadi darah daging puak2 pas pis pus ni..

Anonymous said...

Somi Cigu Malaun ad di ghumah sakitlah bai, tuh psl dpt m/c sbgai BOKTI!

Yg dlm gambar tuh adalah jelmaan PUAKA amPAS menyerupai laki Cigu Malalut dmi melindungi Cigu MalalatIjo tuh dah pitenoh2 UBN jaa.

Wally Selipar puaka2 amPAS pon pernah kata:

"bukan takat bantuan DAPig, bantuan syaitan pon ambo/PAH sanggup teghimo..."
(words to the effect)

Mmg sahih laki Cigu Malang nih sakit (BOKTI - m/c), jadik dlm gamba tuh mmg sahihlah PUAKA amPAS dihanta Wali Selipar!

Hamim Syahril said...

MC beli kot nih..... mcm ni la guru contoh kan.... sikap amanah sunnguh

Anonymous said...

Biasa MC 2 hari ajer, untuk sakit biasa..Kalau sampai 14 hari,,itu sakit mental...Fuhh...Nanti, betul2 sakit mental baru padan muka dia...Pakai kopiah putih pun menipu ker?

Anonymous said...

Kalau benar dia dapat mc dia sepatutnya berihat di rumah olih sebab kalau apa2 terjadi yang buruk berlaku kepadanya,misal kata dia kena langgar kereta atau terhimpap pokok atau sebagainya dia tak bolih claim insurance atau apa jua papasan darimana pihak.mc dikeluarkan bagi orang yang benar2 sakit,Jabatan Pelajaran Negri Johor wajib ambil tindakan sewajarnya.

Anonymous said...

oitt salahhudin .. calon hang takda integriti, so dia patut berundur, kan ?

tu yang hang habaq ..

Anonymous said...

kah kah kah kah kah... kantoila Maarop.. apeda engkau ni.. dogol betul..

Anonymous said...

RBF...Kuat lagi kayuh tinggal 2 hari lagi ni..takut sampan bocor. Tenggelam semuanya...

Anonymous said...

kementerian pendidikan kena ambil tindakan terhadap suami normala kerana menipu dan secara tak langsung menunjukkan tauladan yang tidak baik kepada para pelajar sekolah.

Anonymous said...

kalau kerja boleh pulak "kurang mood"..yg dia membantu isteri dia berkempen boleh pulak ada mood..kala MC duduk rumah jer..Kementerian Pendidikan harus menyiasat perkara ini..kalau dibiarkan..nanti org lain akan terikut2..kerja kerajaan boleh sama berkempen dalam politik ker..???

Anonymous said...

Salam..

Kah Kah Kah Kah..

Ini Lah Rupa Sebenar Penyamun Rakyat!!!

Bila daj nafsu menguasai akai, juak Haram akan bernafsu syaitanirajim!!!

Kah Kah Kah. sakit pun nak Tipu ke baii??
HAHAHAHAHA

Anonymous said...

Kesianlah cikgu yg kena ganti dia...beban sendiri byk, tpaksa tanggung beban guru lain plak...klu sakit betul okla juga ni menipu....Ya Allah bagi sipenipu tu sakit betul2 baru dia tahu.

Anonymous said...

pehhh!!! punya lama MC..seumur hidup kalau nak tipu Mc dokor penipu tinggi mana pun tak penah bagi lebih 2 hari..ini sampai19 hari..baik berenti dari jadi cikgu la maarof ni..

org kecil said...

SAYA BERHARAP KEMENTERIAN YG BERKENAAN MEMBUAT PEMERIKSAAN KESIHATAN KEPADA KAKITANGANNYA YG MEMPUNYAI REKOD LAMPAU SEBEGINI.KITA TIDAK MAHU ORG TIDAK SIUMAN MENGAJAR ANAK2 KITA DISEKOLAH.BILA MOOD DIA TAK BAIK SAWAN DIA SAMPAI NANTI KAT SEKOLAH ABIH DIA BEDAL ANAK2 KITA NANTI.

Anonymous said...

Hahaha...Aku nk tergelak la dgn puak2 umngok ni..Dalam tv dok pom pam pom pam habaq diaorg x mainkan isui peribadi..Ckp juz nk kempen sal apa yg diarog blh sumbangkan..Last2 bila terdesak, inilah jawapannya..adoyai...wak lu......mmg aku tergelak sorg2 ni ni..Dah la psl suami dia dan bukan pasal calon tu sendiri..Calon BN terang2 curi tanah rakyat xder plak tv nk heboh..Tp takper, sumer org da tau..Klu aku pnyokong umngok msti malu tahap gaban..haha..mmg terdesak giler..hahahaaha..dah la..nnti pecah plak perut aku..wakkakaka...

Anonymous said...

Hebat tu. MC kerajaan. Hanya orang sakit betul-betul je boleh dapat ni/