Wednesday, February 23, 2011

Kenapa DNA Dinamakan Lelaki Y ?

Perkataan lelaki Y mula menjadi sebutan sejak minggu lepas selepas mula disebut oleh Ketua Unit Jenayah Berat, Bahagian DNA Divisyen Forensik Jabatan Kimia, Dr. Seah Lay Hong dalam perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim VS Saiful Bukhari.

Sejak dari hari itu ramai orang yang tertanya-tanya siapakah lelaki Y. Malah ada yang berkata bukan Anwar yang meliwat Saiful tetapi lelaki Y yang meliwatnya.

Untuk membacanya sepenuhnya sila klik di sini

8 comments:

zahari1950 said...

INGATKAH ANDA JENAMA PELINCIR TERKENAL YANG TELAH DISAHKAN SELAMAT. K"Y" JELLY..? INGAT KY JELLY..INGAT LELAKI "Y"

AKU PEDULI APA @ APA said...

Salam rbf.

Ianya dikenali sebagai DNA lelaki 'Y' sebab siperlaku menggunakan KY semasa melakukan pakuan.

Disebabkan alat 'K'tergantung dibadan si perlaku maka yang tertinggal hanyalah 'Y'.
Ini adalah hasil kajian Jab Alam sekitar.

He he he

Anonymous said...

gua rase dinamakan Y tu sebab ada kaitan DNA. kromosom Y dan X..

Maskinah Hj M Damairah said...

'Y' or 'Why' is the longest word in English (not sure). Satu perkataan yang perlukan jawapan dan penjelasan...

zahari1950 said...

Kalau tak silap kita di malaysia belum ada undang-undang yang membenarkan sample DNA di ambil dari individu tanpa kerelaan dan persetujuan tuan punya badan. Tetapi itu tidak menghalang mahkamah mengeluarkan perintah memaksa tuan punya badan memberikannya jika itu akan memberikan sesuatu keputusan di mahkamah. Seperti dalam kes rogol, bunuh dan liwat. Sekarang pihak pendakwa ada contoh DNA (Lelaki "Y")cuma belum dapat membuat perbandingan dengan yang tertuduh kerana belum ada perintah mahkamah untuk mendapatkannya "sample" dari yang tertuduh. Cuma kalau tak di ambil sekarang takut pula nanti "sample" akan lari berlindung di kedutaan Turki atau lari ke Amerika.

Anonymous said...

bro,

gua adalah follower yg setia pd blog lu ni.

gua mmg admire la dgn cara penulisan lu kt blog ni tapi x la sampai taksub.hehe..

gua ada satu permintaan. boleh x lu tolong bangkitkan isu guru sandaran tidak terlatih (GSTT) kt blog lu ni.

isu ni dh lama. tapi masih x selesai2. dh keluar paper, keluar tv. tapi masih belum ada jawapan konkrit dan meyakinkan. kesian kt gstt yg msih tertunggu2 jwpn menteri ( dr. puad zarkashi)

gua tau blog ni pengkhususan dia adalah bab politik. tapi sekali-sekala jadi tmpt aduan rakyat apa salahnya kan?

gua percaya pada pengaruh blog lu ni. moga Allah terus rahmati lu untuk menegakkan kebenaran dan membantu rakyat marhain..

tq atas perhatian saudara RBF.

Anonymous said...

Bro,

Gua mmg follower setia blog lu ni. Gua mmg admire la dgn tulisan lu dalam blog ni tp x la smp taksub.hehe..

Gua ada satu permintaan. Boleh x lu tolong bangkitkan isu guru sandaran tidak terlatih (GSTT) kt blog lu ni. Isu ni dh lama dh. Dh keluar paper dan tv. Tapi masih belum ada jawapan konkrit dan meyakinkan. Sian pada GSTT yg tertunggu2 jawapan dari menteri ( dr. puad zarkashi)

Gua tau blog ni pengkhususan dia adalah bab politik. Tapi kalau sekali-sekala jadi tmpat aduan rakyat apa salahnya kan?

Gua percaya dgn pengaruh blog lu ni. Semoga Allah terus merahmati lu untuk menegakkan kebenaran dan berjuang membantu rakyat marhain.

Tq atas perhatian saudara RBF.

Anonymous said...

Saipol liwat diri sendiri ni aku rasa...