Tuesday, February 22, 2011

Rakyat Malaysia Di Libya Minta Pertolongan Kerajaan


bro rbf,
saya rakyat msia di libya yg kini tgh tenat menantikan bantuan dr pihak kerajaan msia...pihak kedutaan dah hantar lampu merah tapi bantuan terlalu lambat...tolong kami disini...negara turki dah mula keluarkan rakyatnya juga pihak EU...tapi msia mcmana ??? tlg bgtau kerjaan msia hantar batuan melalui laut sebab semua lapangan terbang dah tutup...kat luar semua takut nak keluar...bimbang dgn keadaan yg makin tenat....tolong kami disini...

Apa yang tercatit diatas itu adalah satu pesanan yang dihantarkan kepada saya melalui komen. Saya pun tak pastilah samada ianya benar dari Libya atau dibuat-buat oleh pihak tertentu sepertimana kerajaan kita kena gempak kononnya ada pelajar perempuan rakyat kita dirogol di Mesir tempohari.

Mendengar berita ada pelajar kena rogol, maka kelam kabutlah kerajaan kita hantar bantuan untuk punggah rakyat bawa balik. Padahal itu penipuan semata-mata yang direka-reka oleh juak-juak Pas yang nak balik free. 1Malaysia kelam kabut kena tipu dengan Pas.

Nampak gayanya tahun ini duit kerajaan habis untuk punggah rakyat bawa balik. Selepas Mesir, Libya pula, selepas Libya Bahrain pula, selepas Bahrain tak tahu mana lagi. Lepas balik sini tuntut pula kerajaan hantar semula ke negara berkenaan. Letih.....letih....

Kepada penghantar komen diatas. Saya dah angkat komen anda untuk ke laman utama. Saya dah jalankan tanggungjawab saya apabila anda minta tolong. Perkara selanjutnya terserah kepada kerajaan. Kalau boleh kalau ada apa-apa khabar dari sana sila e mel kepada saya di rbf_501@yahoo.com.

14 comments:

naza.nurul said...

Kalau betul2 keadaan di Libya, Bahrain dan kawasan2 yg bergolak tuh memang memerlukan kerajaan untuk bawa keluar rakyatnya, mesti kedutaan Malaysia kat sana dah wat keje..

Anonymous said...

HARAP SEMUA SABAR, DLM HAL NI KERAJAAN MALAYSIA BKN BLEH MASUK LIBYA SESUKA HATI JE, KNE MNTK KEBENARAN DULU........DAH BNYK NEGARA NK BWK KELUAR RAKYAT DIE, SO KNE LA BERSABAR, YG NK KELUAR BKN 2-3 ORG, BKN RAKYAT MALAYSIA JE, RAKYAT LIBYA PON NK KELUAR, SAMPAI PEGAWAI TENTERA DIORNG CURI NAIK JET PEJUANG SBB NK KELUAR DR LIBYA...

Wake UP! said...

Buat apa minta tolong kat kerajaan? Kalau sesiapa tu sokong pembangkang, minta tolong dari komunislah.

Azraque said...

Jangan ditolong anjing tersepit, nanti tanganmu jua yang digigit. Kebanyakan pelajar-pelajar kat timur tengah ni golongan anti kerajaan penyokong parti ajaran syaitan. Lepas kerajaan tolong mereka nanti, bukan ucapan syukur yang mereka tuturkan tapi hamburan kejian kepada pihak yang menolong seperti ops piramaid baru-baru ni. biarkan mereka mampus kena tembak.

yat said...

masalahnya bro, termasuk di mesir dan brisbane, adalah pihak pejabat kedutaan atau konsulat lambat bertindak (tiada komunikasi antara embassy sini ngan putrajaya)...

ni belum lg NZ (xdr apa2 pun statement), walapun usaha kerajaan bagus, tapi nak xnak saudara kena akui tekanan politik jugklah yg membuatkan pihak berwajib terhegeh2 bertindak...saya kat sini banyak salahkan pihak kedutaan atau konsulat, apa pegawai dia buat kat sini? makan gaji buta ke? yg buruk nama kerajaan gak...

Anonymous said...

yat, dan empunya email...

Dalam krisis jangan harap konsulat/pejabat kedutaan cari kamu, kamu yang patut cari mereka.Bukan sorg dua yg nak cari kalau korg cari dorg lagi senang. Setakat 190 org kat libya tu berkampung jer dalam pejabat kedutaan sementara kerajaan dapat buat pertimbangan lain.

Banyak negara sedang kritikal sekarang, libya bahrain, new zealand dan lain2, so apa2 tindakan mestilah kena ada perbincangan ataupun kajian mendalam. Bukan main sergah jer.

Dah dasar orang Malaysia memang selalu mengharapkan bantuan kerajaan sejak dari lahir sampai lar mereka mati.Contoh krisis mesir, dah lar kerajaan pi amik pastu mintak lagi suruh kerajaan hantar, tu ok lagi ada plak mat2 n minah bengong tak berterima kasihpun kat kerajaan..

Banyak lagi pelajar2 susah kat Malaysia ni yg patut kerajaan tolong.

Khairul Azhar said...

bertahan jerla.. maksimum, aku bg 2 mggu jer utk semua ni tamat. mcm mesir. bagai nk rak mengangkut. lum abis pindah, dh aman blk. hehe..

Anonymous said...

Yat, cuba tanamkan dalam hati supaya jangan selalu berperangsaka buruk jika tidak fakta. Baru aman dan tenteram jiwa.

pengembala said...

libya bukan macam mesir atau negara timur tengah yang lain

ghadaffi mengarahkan tembak sampai mati je kepada penunjuk perasaan,sekarang dah berapa ratus kena tembak,malah dia pun suruh pesawat penggempur tembak je penunjuk perasaan tapi tentera x nak

negara gila

yat said...

pada anonymous sekelian,

saya tinggal di Brisbane, merupakan ahli kelab UMNO queensland, semasa banjir berlaku, tiada kedengaran dari pihak konsulat malaysia mengenai tindakan apa2 pun, sedangkan pihak brunei dan singapura dah awal2 lagi dah berjumpa dengan pelajar dan siap chartered flight ke canberra lagi...ni bukan lagi khabar angin, melihat pengalaman di brisbane ni, rasa konsulat lain pun lemah jugak, tekanan politik yg membuatkan depa ni terhegeh2...

konsulat mlaysia gagal rumah dihubungi, datang pun selepas banjir dah surut (ada rumah orang malaysia yg betul2 inhabitable) dan macam buntu xtau nak buat apa...semua kena contatc putrajaya etc...diorng ni pg latihan krisis ke? diornag ni pgwi kerajaan, yg dapat buruk BN gak, jgn samakan yg datang brisbane ni macam penuntut di mesir....kami ada PPMQ (persataun pelajar melayu queensland) yg memang daftar dgn MSD, bukan cam totok PAS kat mesir...

lain kali saudara2 sekelian nak kutuk, cek dulu la...

Emily Yee said...

Kenapa nak tolong pun nak tengok PAS atau BN baru nak tolong? Tu kan rakyat Malaysia. Kate nak konsep 1Malaysia. Shame of you guys. Tu kan saudara2 sesama bangsa dan agama korang. Cakap2 korang memang sesedap mulut je. I yang chinese ni pun tau bimbang pasal rakyat Islam Malaysia yang terperangkap dalam negara tu.

Kalau yang trapped kat sana tu kawan2 korang dan family korang tu camne? Lagipun yang berkerja disana bukan sebab sokong pembangkang, tapi sebab cari rezeki. Duit sana besar, keje 3 tahun balik Malaysia dapat la hidup senang sikit nanti. At least dorang berusaha pi negara orang untuk berjaya daripada yang duk lam Malaysia hidup dengan bantuan kerajaan sampai mati.

Korang faham tak ape mende tu trapped? Dengan lapangan terbang tutup, jalan dihalang dan ramai orang asing ditembak. Kalau dorang boleh beli tiket cam biase balik Msia, dah lame dorang buat kan??? Sebab tak terdaya la baru meminta.

Saya boleh pasti message yang you dapat tu benar sebab I ada sekumpulan kawan2(yg kenal bertahun2 secara online gaming) kerja sana(Tripoli), tiap2 hari hanya berdoa je supaya safe, tiap2 hari call kedutaan bila boleh keluarkan dorang dengan cepat, tak berani keluar rumah. Ada yang trapped lam office dorang, sebab jalan penuh ngn pembunuh upahan ghadaffi.

Wtf dengan cadangan tunggu dua minggu tu??? Hari2 dengar jet atas kepala, entah bila je bom jatuh atas kepala. Pi la cuba hidup kat sana 2 minggu lam keadaan camtu. Tak mati kena bom pun dah mati sebab terlalu takut. Kalau korang rasa ape yang dorang rasa, baru tau. Dari first sign of protest negara2 Turki, Jepun, Korea, China semua dah pi jemput rakyah dorang. Pekerja Malaysia je duk ternganga tengok orang lain kena selamat tapi rakyat Malaysia sendiri duk bagi komen berbaur politik. Tu nyawa orang tu bai!

I harap dorang selamat la, sebab pada hari dorang sepatutnya ke airport, dorang tak dapat hubungi embassy. Tujuan dorang hubungi embassy sebab dorang tak dapat keluar dari bangunan sebab luar banyak yang pegang senjata. Tu la last message I get from my friends. Hopefully they will update me when they reach Malaysia. God bless them. Btw, masih ada rakyat Malaysia yang tinggal sebab one of my member jawatan agak tinggi lam company tu, terpaksa tinggal untuk pastikan pekerje lain(rakyat negara lain) especially India dapat diselamatkan as well.

Anonymous said...

org bkn islam pun tahu apa erti persaudaraan tp azraque 2 bute n bangang xde otak kalau ko kate pas 2 ajaran syaitai abih 2 bn 2 ajaran ape?disko kat johor berlambak judi sana sini 2 bukan ajaran syaitan ke bahlul!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

????????????

fair said...

org bkn islam pun tahu apa erti persaudaraan tp azraque 2 bute n bangang xde otak