Wednesday, April 20, 2011

Lihat Kualiti Wakil Rakyat DAP

Pandangan dari jurugambar bebas, Minaq Jinggo
Semalam semasa didalam teksi menuju ke Kuching Airport saya sempat berbual dengan pemandu teksi berbangsa Iban. Beliau meluahkan rasa tidak puas hati dengan keputusan PRN bagi empat kawasan majoriti Cina yang dimenangi calun DAP. Beliau persoalkan mengenai cara kempen DAP yang bersifat perkauman dan kualiti calun yang dipertengahkan.

Saya tidak mahu komen pasal isu perkauman kerana isu tersebut sedang hangat dimainkan oleh media arus perdana. Yang saya hendak berkongsi ialah mengenai pengalaman saya berdepan dengan calun2 DAP tersebut, terutamananya calun N13, Batu Kawa, Chiew Wang See. Beliau berkelulusan dalam bidang Kimia dari UNIMAS.

Dalam setiap sidang media beliau cuma berdiam diri dan tersenyum saja dan jika ada soalan pun akan cepat2 dijawab oleh calun2 lain ataupun dijawab oleh Tony Pua. Cuma dimajlis Christian Fellowship sempat saya mendengar dan merakam ucapan YB Batu Kawa ini. Saksikan dan buat lah penilaian sendiri mengenai YB yang akan mewakili dan membawa permasalahan rakyat ke Dewan Undangan Negeri.
Majlis christian fellowship yang dihadiri oleh calon DAP dalam video dibawah seperti yang dinyatakan oleh Minaq Jinggo adalah majlis sama yang dihadiri Khalid Samad seperti yang saya laporkan semalam.

31 comments:

Anonymous said...

dah tgk..her speach really look likes final year degree presentations.so stupid..

Anonymous said...

macam kimak!

Against The Wind said...

Ini budak form 3 punya class presentation lagi baik.

I dont understand why org melayu pun buleh suka chinese idiot like this one

Anonymous said...

belajar kat unimas awam tpi jadi YB oppo..what does hse know about politic? study pun KIMIA...fikir rakyat tok bahan uji kaji kah?

Anonymous said...

Her speech sucks.....

Improper pronounciation and talking like a retarded kid.

I bet a primary school kid can give a speech way much more better than her..

ikrar pemuda said...

memang dasyat la oral skill dia!!

Anwar pon kalah!!

haaak tuiihh!!

Zam Penang said...

Amik degree dia rendam suruh dia minum. Bangang punya cina kapir

Anonymous said...

Kalau macam ni punya standard wakil rakyat aku pun bleh...macam budak sekolah bercakap pastu bawa isu ntah apa2...macam sial

Anonymous said...

INi cina palaing bodoh. Berlakon filem blue lagi baik la.

Sheild said...

A trained gorilla can speak better than her. What a shame.

azean said...

bukan budak final year la ... ni mcm budak lepasan spm jekk. Bodoh nyer pengundi!

Anonymous said...

bangang punya pengundi...ni ke yg nak jadi wakil die org...

Anonymous said...

final year? budak first year punya presentation much more better dr dia..

Anonymous said...

Jgn tgk calon ni je, tgk sekali sape jd MP kat Kelana Jaya tu.... nilai la jugak. Ade gaya jd pemimpin ke????

Anonymous said...

Macam ucapan bendahari kelab kimia di sekolah

azman said...

Assalamualaikum rbf

Tak mengape itu yan orng cine nak...janji cina, akan bela cina..lagi senang kat dewan nanti die tak cakap banyak, babi kan dah makan tido..hehehehe..kalau die bagi undi pn tak de maknenye..2/3 kite punya.

marilyn said...

ni budak skolah mana ni?

Anonymous said...

org cina seringkali menuduh Melayu yg lembab dan taktau apa-apa sebagai org kampung , inilah sifat yg ditanamkan oleh puak cina DAP malah yg kesiannya disokong pulak oleh puak PAS , tgk sahaja kat Malaysiakini dan Malaysiatoday tu .

Tapi orang cina ramai juga yg lembab macam calon betina bodoh ni , belajar pandai-pandai tapi sebenarnya bodoh ! her speach totally show she just a DAP moron

Anonymous said...

calon exco agama kalau PR memerintah?

Anonymous said...

english dia....menangis cikgu bi dia tgk klip ni...

Anonymous said...

DALAM PEMERITAHAN DINASTI, KETUA DINASTILAH YANG AKAN MENENTUKAN POLISI ITU DAN INI.

MAKNANYA PARA PEMBESAR YANG DIBAWAH HANYA MENJADI WAKIL BAGI MENYAMPAIKAN APA YANG DITENTUKAN OLEH SANG KETUA DINASTI.

ORANG BAWAH SEMESTINYALAH MEREKA YANG BUKAN 'LEBIH SUDU DARI KUAH' BAGI MENGELAKKAN PERLAKUAN 'LAWAN TAUKE'.

Anonymous said...

Inilah produk yang DAP & PR bangga2kan sgt...
Biarlah pengundi setempat `rasa'!

Mungkin UNIMAS pun malu ada produk camni!!!!

Anonymous said...

ni ke yang menang tu? camno buleh menang? takkan bn letak calon lagi bodo dari minah ni?

anti bohmau said...

i guess my girls are better in delivering their speech at school assembly & when they took part in the state & national level public speaking/impromptu speech/debate competition!!! she could have been more prepared to speak since she knew it's campaign period! what a lousy mp she would be...by the time her term ends, if she doesn't do anything to improve her speech, well, i guess she has to get lost!!!!

Anonymous said...

sekurang-kurang nya dia punya ijazah.. tuan2 yg komen nie harap punyai kelulusan yang lebih tinggi lagi lah

Anonymous said...

of course..i have degree master..he.he

chotz said...

Anonymous 4.16pm..

ape yg nk bangga sgt kalau ada degree?? sekarang ni bukan susah sgt nk graduate.. IPTA byk.. IPTS bersepah.. asalkan ada duit je.. pointer 2.5 (2nd class lower) pon lepas lagi for convo.. agak2 berapa la pointer minah ni?? and her MUET band level?? lain la kalau dia graduate from Ivy League universities (tau x Ivy League Uni tu ape??)..

terang2 calon bidan terjun dlm PRN Sarawak.. and people voting her not because of her degree or oratory skill (which is very poor indeed!!!)



holder of Bachelor of Chemical Engineering (class of 2008) - 2nd class upper!!

Anonymous said...

Anonymous

"sekurang-kurang nya dia punya ijazah.. tuan2 yg komen nie harap punyai kelulusan yang lebih tinggi lagi lah"

April 20, 2011 4:16 PM

Komen:

Siapa dan apa kelulusan pengomen tak penting. Dalam politik, penilai adalah rakyat bukannya institusi pengajian tinggi. Apa yang rakyat tahu PR mahukan mereka memilih wakil rakyat yang berkualiti tetapi apakah dalam konteks isu ini PR cakap serupa bikin?

Soalnya ialah kenapa awek yang baru berusia setahun jagung dan baru nak belajar pidato yang dipilih untuk mewakili rakyat? Tang mananya yang ada kaitan dengan politik baru? Usia? Gender? Agama? Kecantikan? Bukankah dalam kes ini rakyat tak nampak nilai perubahan (change) yang cuba dibawa selain retorik kosong?

Anonymous said...

Walau apa apa pun, quality tak mustahak dalam PRN ini. Yang penting menang kerusi. suara DAP tidak lenyap. Kerusi tanda power dan kemajuan kuasa DAP.

Anonymous said...

Against The Wind : Well said!!

Anonymous said...

camni jer quality mp diorg... buat digelak org utan jer..