Tuesday, June 7, 2011

Malu Dengan Pemilihan Mat Sabu, Orang Pas Sudah Tidak Ke Surau

Sebaik sahaja Mat Sabu ditabalkan sebagai Timbalan Presiden Pas yang baru, malam itu Nik Aziz telah berkata dalam ceramahnya pemilihan Mat Sabu akan membuat Umno merasa bimbang.

Uwekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..............

Termuntah hijau saya mendengarnya. Kalau tak kata begitu nak kata bagaimana lagi. Itulah kata-kata yang nak tutup malu. Yang sebenarnya pemimpin-pemimpin Pas susah hati dengan pemilihan Mat Sabu. Itu sebabnya mereka suruh Tuan Ibrahim masuk bertanding kerana mereka telah nampak Nasharuddin akan kalah jika berentap satu lawan satu dengan Mat Sabu.

Akhirnya uLarmak lawan aHlamak yang menang alKHALWATi.

Seorang rakan menghubungi saya dari Pahang semalam mengatakan sudah tiga hari juak-juak Pas di surau berhampiran kediamannya tidak berkokok. Semuanya gara-gara Mat Sabu diangkat sebagai Timbalan Presiden Pas.

Menurut kawan saya, selama ini tiap-tiap malam juak-juak Pas akan memperli orang-orang Umno tolak islam, tidak bermoral , rasuah dan sebagainya.

Sabtu lepas pula giliran orang Umno berkata kepada mereka, parti islam angkat orang yang ditangkap khalwat sebagai timbalan presiden.

Sejak daripada semua sudah tidak berkokok. Malah ada beberapa orang yang sudah tidak nampak muka di surau lagi. Malu !

Nampaknya lauk baik sudah mari.

Sauk la bhai....

24 comments:

Anonymous said...

mana tak ...dulu kat surau tu lah tempat mengutuk..mengkapir Umno..sebab tak laksana islam sebenar..tolak hudud..tolak negara islam..lepas tu tiba-tiba hj hadi katam quran dng karpal sing,baru hadi tahu tak ada negara islam dalam quran yg ada negara kebajikan..masalahnya bab kebajikan negara dan rakyat ni Umno dah buat lama dulu dah!!..aku dapat bayangkan hari-hari boring nik aziz bila hilang point nak kutuk Umno tentang hudud dan negara islam bila ceramah..apa nak buat!!member dah bagi Bom Atom untuk Umno letupkan..

Pakcu Rantau Panjang said...

Biar apapun pandangan anda terhadap Mohd. Sabu tapi yang jelas pilihan tersebut dari perwakilan yang benar-benar mahukan perubahan dan tentu telah tahu buat pilihan.

Mengenai hal khalwatnya usah tuan perbesarkan kerana kemungkinan beliau telah bertaubat dan perkara itu serahkanlah kepada Allah kerana bukan tuan yang menentukan keputusan sebenar.

Naik dan jatuhnya seorang pemimpin pada zahirnya adalah pilihan dalam undian tapi hakikatnya ketetapan azali dari NYA.

Jadi belajarlah sesuatu disebalik tabir agar kita dapat menerimanya dengan hati yang terbuka. Jangan hanya melihat pada zahiriah hingga kita terlupa pada catatan asal...walahualam

Anonymous said...

Ohhh...sekarang sudah halal ye pakcu? kahkahkah

Anonymous said...

Benar kata Pakcu...diharap bukan hanya taubat pada dosa khalwat sahaja...dosa2 lain pun (khususnya menghina, menfitnah, menyolap dsbgnya)...

Apapun yg berlaku ttg pucuk pimpinan PAS, yang pasti golongan agama memang tidak boleh ke depan (itu fahaman yang sudah menyerap dalam PAS. Alasannya mudah...kalo ulamak buat salah sapa nak tegur??) so ulamak kena duduk sebagai penasihat..mcm yg UMNO dah buat..itulah teorinya...

kesimpulannya...kita tunggulah pRU 13 nanti...

TG Nik Qhawareej Assyiah Arboqi said...

Pakcu Rantau Panjang .... bukankah jatuh bangun seseorang pemimpin itu ditentukan oleh zakarnya ka?

Anonymous said...

Dulu kata UMNO mcm2,sekarang Allah menterbalikkan cercaan puaka PAS dengan kejayaan pemimpin tidak bermoral yg penah kena tangkap khalwat.Sekarang PAS tidak lagi memperjuangkan ISLAM jadi dapat pemimpin yg xkuat agama,kaki khalwat dan berkwan dengan orang liwat serta main chinaa doll takpe sbb tukar angin dengan memperjuangkan negara berkebajikan yg kita tahu BN sudah 50tahun melaksanakan negara berkebajikan dengan subsidi kpd rakyat

Aliffnajmi said...

Pakcu... Begitu juga dgn Rahim Tamby Chik. Kes dah lama berlalu. Dia xder jawatan penting dlm UMNO dan mungkin jugak dia dah bertaubat. Wajar jugalah juak2 hamPAS menghentikan umpatan mereka terhadap Rahim. Walahualam

Anonymous said...

PAKCU, NAK TANYA SIKIT NI...KALAU HAL KHALWAT BUKAN KITA TENTU KAN. JADI KALAU HAL MASUK SYURGA, HAL TENTUKAN SAPA ISLAM BOLEH PULA POK NIK TENTUKAN. NI APA CERITA NI?

Anonymous said...

Kepada Pak Cu,kenapa ko tak cakap orang yg dlm video tu sudah bertaubat.
Kerana Mat Sabu,Hadi n geng lah yg porak peranda umat islam di kelantan dan Terengganu pada awal tahun 80an.Merekalah yg membawa fatwa org umno kafir,dimana apa yg dilakukan oleh org umno seperti solah,sembelihan tidak sah kerana mereka kafir.so sekarang.Ingat Allah maha besar pak cu.

whiteorange said...

Pakcu rajin rajinlah selak sejarah ya!
Siapa yang suka mengata, siapa yang suka memfitnah, siapa yang suka kafirkan orang, siapa yang suka sembahyang dua imam, siapa yang suka buat fatwa songsang, siapa yang halalkan jatuh talak tak sokong PAs, siapa yang kata tuhan samseng, siapa yang kata tuhan mencarut, siapa yang suka temberang, siapa yang suka pungut derma, siapa siapa siapa ??????????

Anonymous said...

to PAKCHU

ur argument xleh pakaila pakcu, pilih mat sabu sbb nak berubah? perwakilan lebih tahu? bila org kutuk pemilihan mat sabu then u nak defend dia plak? alamak pakcu...bukan ke dulu org2 pas jugak yg mengutuk pemuda umno coz pilih KJ? pasti pemuda umno lebih tahu dan mahukan perubahan

kemungkinan beliau telah bertaubat? maknanya pakcu pun tak tau la dia dah bertaubat ke blom? benefit of d doubt ke? haiya pakcu, kalau mcm tu xpayah leh susah2 defend dia, baik pakcu sokong umno yg dikata korup tu, kemungkinan semua orang umno sudah bertaubat

belajar sesuatu di balik tabir utk menerima dgn hati terbuka? it works both ways la pakcu....kan pas da buat solat hajat berkali2 meminta kebenaran ditunjuk? so skang mungkin mat sabu menang utk mbawa keruntuhan PAS? x caye? belajarlah sesuatu di balik tabir agar dapat menerima dgn hati terbuka...jgn hanya melihat pd zahir je pakcu. hijab itu dibuka beransur2 kepada mereka yg menggunakan akal.....

zuan

Anak Lenggong said...

Memang laa sedap nak sauk bro...kemenangan PAS umpama kalau main badminton dapat bola tangkis canggong ooiii..sedap laa nak balun..group PAS kat opis pun udah banyak yang senyap sunyi..sebab mereka sendiri sedar siapa mat sabun ...bukan pejuang islam pun..kalau dalam ceramah penuh dengan maki hamun so dia termalu sendiri pabila parti yang mereka kata berjuang untuk negara islam tetiba tukang karut jadi Timbalan prasiden...pastu lak siprasiden pula kata Pas tidak berjuang untuk islam tetapi untuk negara kebajikan..

mat sabun said...

Juak pas mesti gembira sbb ada icon khalwat jadi tim. presiden pas
kahkahkahkah....

juak juak pas yg terkenal ngan fitnah,kafirkan umno,umno rasuah skrg kahakk hijau sudah kene muka sendiri....

skrg sudah jelas negara islam yg di gembar gemburkan oleh juak pas hanya temberang,habis juak pas kene kencing atas kepala..

kahkahkah...

Skrg negara berkebajikan pulak,sudah tukarr kaaa!!

kahkahkah..

Jadi mati syahidkah ibrahim libya dan fadil Nor utk tegakkan negara islam?? sbb skrg sudah tukarr negara berkebajikan...

kahkahkah...

pssss;duit tabung memali mana?

Anonymous said...

nampak mat sabu mcm org dah bertaubat ke?

Pakcu Rantau Panjang said...

Salam buat penjengok yang sudi respon pada komen saya.

Apapun celahan anda pada komen saya diatas saya tetap berada di jalan tengah.Permainan politik memerlukan kesabaran dan ketelusan. Dan faktor peribadi kadang-kadang secara tak lansung menyebabkan kita mendahului takdir.

Dan inilah yang perlu kita perhatikan.Baik buruk seseorang itu ada tahapnya.Dan penilaian ini
terpulang pada seseorang.Begitu juga penyokong politik. Antara Umno dan Pas ada baik buruknya.

Maka terpulang kepada anda untuk meletak neraca pertimbangan.Yang pasti...tiada siapa yang boleh menentukan syurga dan neraka melainkan amal dan mauamalah kita....walahualam. Terima kasih.

Anonymous said...

wah tuan dah pandai cakap

Sauk la bhai....

hehehhehe....

sauk la brooooooo....

kamarul73nks said...

sudahlah anonymous kau tu cuma cerita lebih je banyak lagi yang kau kena belajar kau jumpa aku dulu bertentang mata baru kita berdebat tengok kau tahu maksud umno apa umno-untuk menindas nasib orang dalam inggeris u must not object

kamarul73nks said...

sudahlah tu anonymous kau tu cerita je lebih apa pun tak tahu kau tahu apa maksud umno-untuk menindas nasib orang dslam english u must not object kau kena banyak belajar hukum alam jangan bangga sangat jadi orang pakai keris dgn tengkolok sedangkan bangsa melayu berapa ramai yang hidup susah bukanya kau pedulipun kau tak suka kau punya pasal tapi cukup2 lah masa nak berubah dah dekat

mohamed said...

Pakcu, ditakdirkan anak mu bunuh orang, adakah mu akan kata,

"tapi hakikatnya ketetapan azali dari NYA."

Sebenarnya anak mu telah memilih untuk membunuh..cuba-cuba faham

Mnusia buat pilihan dan ALLAH akan menhakimnya setelah memberi pengajaran dan paduan melalui Quran dan Hadith.

Anonymous said...

off topic...
hari tu wa g shah alam, turun KL cari buku Air Mata Memali...tapi tak ada dijual...
kat mana bole beli buku tu?
nak jg baca mcm mana mat sapu sapu duit anak2 yatim tu...

aku amir

Anonymous said...

mohamed: kalau ko cakap macam tu kenape kite sebagai manusia ni pulak yang cube menghukum mat sabun tuh? die yang memilih utk khalwat n tertangkap.. die yang nak bertaubat n cume tuhan yang tau dah tobat ke belum tobat.. dan tuhan jer yang tau nak terime ke tak terime tobat mat sabun tuh..

bagi aku orang buat salah mesti ade balasan.. kalau bukan kat dunia, akhirat nnt die dapat.. orang kt dunia ni cume ble cakap dah tobat.. hati kite tak tau kan?

Anonymous said...

apekebondo kamarul73nks dok meraban tu? sejak pakatan haramjadah ambil alih negeri kedah, perak, selangor dan penang apedahjadi? tengok dekat kelantan sudah la. nasib baik perak dpt balik kalau x habis la jd mcm melayu penang yg ditindas. nak berniaga walau ada lesen pun x boleh. cina berniaga tepi jalan tgh jalan pun ok.

kau ni nk ajak org debat, tapi bukti menunjukkan segala2 galanya. jgnla jd dunggu wahai kamarul...

kat kelantan jgn dok gebang la. rakyat kelantan apasal pindah merata dok kat negeri lain? cakap pakai fakta la samdol...kahkahkah

mohamed said...

Anon June 8 9:46
"bagi aku orang buat salah mesti ada balasan".

Itu lah maksud ku.

Anonymous said...

BARU BARU KECOH HAJI HADI DAN NIK AJIS KATA MAT SABU BAKAL MENAKUTKAN UMNO....KAH..KAH..KAH NAK TERGELAK AKU....BUKAN UMNO TAKUT TAPI NAK KETAWA ADALAH....OARANG SEDANGKAL TU NAK JADI PEMIMPIN DAN MENAKUTKAN ORANG DENGAN PENGARUHNYA.....TAK PAYAH LAH LEBIH BAIK MAT SABUN DUDUK DIAM....SETAHU AKU MAT SABUN NI KAYA DENGAN KATA-KATA KESAT,FITNAH,BERMULUT BUSUK DAN JAHAT....MAKLUM LAH AYAM SABUNG PAS.....KEPADA PAK CU..KALU MU NAK TAHU AKU PUN ORGHE KELATE JUGAK....TAPI AKU LEBIH CERDIK DARI KAMU SEBAB TIDAK MENYOKONG PAS YANG LOW CLASS DAN TIADA PENDIRIAN.....PERJUANGAN PAS SIA-SIA DAN DIMURKAI ALLAH....HANYA ORANG YANG DIMATIKAN HATI DAN AKAL SAJA YANG SOKONG PAS.....KEPADA PENYOKONG PAS TAK PAYAH NAK MALU MALU PULAK..TERIMALAH ABANG MAT SABUN SEADA NYA....KERANA IA TELAH DITENTUKAN......