Sunday, June 26, 2011

Perangai Buruk Segelintir Rakyat Malaysia

Keratan akhbar diatas yang disiarkan oleh Sinar Harian hari ini memaparkan kisah seorang penyewa rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang kantoi dengan DBKL. Lelaki itu mempunyai tunggakan sewa dengan DBKL mencecah RM 18,000.00.

Pada mulanya lelaki itu menemui Pengarah Jabatan Pengurusan Perumahan (JPP) DBKL untuk membuat rayuan bagi dikecualikan dari membayar sewa tertunggak.

Bagaimanapun Pengarah JPP DBKL menasihatkan lelaki itu agar dia membayar secara ansuran kerana DBKL tidak boleh memenuhi hasratnya untuk dikecualikan daripada membayar hutang tertunggak.

Penghuni itu cuba auta pengarah lagi, katanya dia langsung tidak mempunyai wang untuk membuat pembayaran secara ansuran walaupun sedikit.

Bagi mengenal pasti tahap kesusahan penyewa tersebut , Pengarah JPP kemudiannya membuat keputusan untuk melawat rumah lelaki itu bagi melihat rumah dan kehidupannya.

Lelaki itu mula kelam kabut dan auta lagi dengan memberikan nombor rumah yang salah. Dia ingat dia boleh lepas, akhirnya rumahnya ditemui juga dan Pengarah JPP terkejut melihat 'kedaifan' hidup lelaki tersebut apabila melangkah masuk ke rumahnya.

Tu dia...selak kain, tengok-tengok tv lcd 48 inci ada dalam rumahnya.

Selepas itu , apa lagi ? Mulalah episod filem hindustan dan tamil. Merayu-rayu agar tindakan tidak diambil terhadapnya.

Itulah sikap buruk segelintir rakyat kita.

Dalam Malaysia ini, tidak ada seorang rakyat Malaysia pun yang akan mengaku mereka hidup senang setiap kali berhadapan dengan wakil rakyat atau agensi-agensi kerajaan. Ada sahaja rintihan mereka hidup susah dan sebagainya.

Tetapi apabila berhadapan dengan jiran-jiran atau rakan-rakan ramai pula yang berlagak kaya walaupun tidaklah kaya mana pun.

Di KL sewa rumah PPR adalah RM 250.00 sebulan termasuk penyelenggaraaan. Penyewa hanya perlu bayar RM 124 sebulan, manakala bakinya RM 126 dibayar oleh Kerajaan Kebajikan BN.

Apa benda yang kerajaan tak buat di Malaysia ini untuk menolong orang yang kurang kemampuan ? Semuanya dibuat oleh kerajaan. Tapi segelintir rakyat punya kerja hanya tahu nak menipu kerajaan. Kerajaaan beri subsidi diesel, mereka ambil diesel pergi jual tengah laut atau seludup ke siam. Kerajaan beri subsidi gas, mereka beli gas , tukar tong , pergi jual ke kilang-kilang. Kerajaan beri pinjam duit PTPTN , mereka ambil duit buat beli hand phone atau bayar muka kereta. Kerajaan bagi baja, mereka pergi jual baja kepada tauke-tauke cina, Kerajaan bagi subsidi tanam padi, mereka pajak bendang kepada tauke cina. Orang ramai bagi derma untuk anak-anak yatim dan balu-balu Memali, mereka kelepek duit derma untuk kepentingan peribadi dan parti mereka.

Lihat contoh lelaki diatas. Dia mempunyai anak seramai enam orang. Semuanya anaknya telah berkerja dan tidak tinggal bersamanya. Secara logik akal dia sebenarnya tidak layak mendiami rumah tersebut kerana rumah tersebut diperuntukkan kepada orang yang kurang mampu.

Tapi oleh kerana dia pandai auta maka dia dapat tinggal di situ. Tolonglah sedar diri sikit. Janganlah kita mengambil hak orang lain yang tidak mampu, berdosa.





Dapatkan buku kisah penyelewengan Tabung Memali.
RM 26 senaskah - KL, PJ dan Shah Alam.
RM 30 senaskah - Lain-lain kawasan atau lain-lain negeri.
Hubungi - 012 621 3431-Azran

25 comments:

Anonymous said...

hancur!!!! Betapa perlunya didikan moral dan agama dalam kalangan masyarakat....semoga ada politikal will untuk ke arah itu!!!

Arif Jizat said...

Ini pun nanti UMNO gak yang salah.. ish ish ish...

Anonymous said...

sy spend almost a day utk view vdeo2 rakmn dn penjelasan drpd bukti2 FITNAH yg dilemparkn pada beliau,jelas terang2 ini semua angkara tangan2 kotor munafik perkakas BN..nauzubillahuminzalik.. terus terang sya katakn,ahli keluarga sy ahli kuat BN,dan sya sejak kecil diasuh dibawah parti ini.. tpi usia mematangkn saya.. penglmn mmbuka minda saya.. saya ajukan soalan ini pada anda..anuar dilepaskn dr penjara 2004...2011,sy tekankn skli lg,2011!! beliau ditudh mcm2,meliwat,vdeo luch..pilihnraya bila yek cik adik oi..2012 bukn..amboi..bile dekat nk pilhnrye pulk anwar tetibe jadi jahat...2005,2006,2007,2008...die buat apa????jadi malikt???. 50 ribu bilion utk remja melayu..hilang... mana pi??? saya pelajar tajaan mara..itupun mara kata rezki dpt,klo x,xdpt la..itu sy yg brnsib baik..yg len..kwn2 saya...KAMU???kalo bukan tangn2 kotr MEREKA yg mncuri duit2 utk kita....jgn tegar bicara politik kalau agama diperkotakkatikkan..ingatlah.. dosa mnfitnah itu lagu burk dr mmbunuh... anwar ditahan tanpa waran,lalu diseksa...TANPA sebrng bahan bukti!!..tamby ckhik,SK..menyiarkn video lucah dicarcosa sri negara..langsung xditahn pula..undng2 ngara meyabitkn sespa menyebar vdeo luch mesti ditangkp.. ini yg najib kata xde bukti nak tangkp diowang..????anwar ditangkp pula..anwar diseksa,dibogel,dicemar kemuliaannya..tpi ingatlah..hari ini kamu cemar kemuliaan ssorg..kelak di akhirat..setiap sisi kejahtn kamu,ALLAH perlihatkn... saya bercakp bukn ats dasar politik.. saya cakap atas dasar agama.. saya sygkn agama saya..saya xnk duit tajaan yg saya terima setiap bulan ini,penuh dgn rasuah,penuh dgn penipuan..mana mungkin diberkati ilmu yg dituntut kalau sumber kewngnnya haram...ingat,niat tidak pernah menghalalkn cara..saya menyeru..ayuh rakan2 bangkit!!!jgn jadi boneka BN..cukuplah mata ini ditipu bulat2 akhbar utusan,TV3..moga ALLAH tunjukkn apa yg benar..ingatlah,INNALLAHA MAAL MUKMININ..takbir ALLAHUAKBAR!!

Anonymous said...

Bagi aku kes AI ni senang jer. Lawan tetap lawan. Jgn tangguh2, buat pebicaraan terbuka kan rakyat hakim negara. Kalau Hakim konar, mahkamah konar, rakyat akan balas. Itu jer....ESAKY? SAMAN RM1 billion, baru padan muka dia, mulut celopar sgt. Saifol? SAMAN RM500million, mulot gampang. MASALAHNYA - Beranikah AI nak SAMAN?

Anonymous said...

wahai anon yang sokong pembangkang tu...ntah ape2 ntah logik yg ko pakai.. biasa orang macam ko ..yg tajaan mara lah yang kurang bersyukur. Nasib baik le BN baik dan bagi ko masuk Universiti so boleh le ko berfikir skit. Kalau tak mesti ko bodoh macam mahfuz kan.. taraf akal kambing jer..

Anonymous said...

Eh, anon 11:29pm, si anon 11.00pm tu pernah masuk Universiti ke?? Aku rasa macam tak pernah je. Dah la ayat mengalahkan budak tingkatan 1. Langsung tak ade perenggan pulak tu. Nak cerita itu ini pun macam nak sondol orang je. Yang aku tau spesis yg suka sondol menyondol tu spesis BABI adik beradik AnWAR Ibrahim dan amBABIga je.

Semua dia nak sondol, ade kebenaran ke, takde kebenaran ke di sondol mereka depan dan belakang. Janji mereka puas...
Betul tak anon BABI 11:00pm???..

Anonymous said...

yg selalu buat perangai mcm ni adalah penyokong pembangkang. budak2 yg amik ptptn pun tak penah puas ati nak bayaq balik. gaji beriban pun susah nak bayaq. dok jaja isu kerajaan tipu biasiswa la apa la. hantaq pi duduk negara china atau vietnam baru depa tau langit tinggi ke rendah.

Anonymous said...

setuju 11:47 PM..kalau masuk U pun tak pas ni. semester 1 dah kena reject. bahasa mengalahkan budak tadika kemas. 500 ribu billion..1st time aku baca ayat ni..hahaha
tak update isu semasa pulak tu. ye la dah tak tgk berita dgn baca paper mana nak tau kan.

anon 11:00 PM ... banyakkan membaca sebelum komen.

Anonymous said...

anon 11:29pm, si anon 11.00pm, sayang agama??? dapat tajaan MARA?? ha3..kalo sayang agama mengapa takut sangat dengan BN, dalam kepala tu memang tasbih BN..bukti fitnah, pegilah jumpa mat sapu. tanya dia elok2 dari hati ke hati. dia lebih kenal Anuar daripada kamu!!!Yang bawa CD tu pulak orang PKR..bukan BN pun...kamu lupa ke jam tangan OMEGA tuh?? kalu kamu ni orang PAS memang sah lah kamu ni anwarisma..pengecut dan penjilat...tak kusangka cita2 negara Islam melenyap kerana berkawan dengan si PKR...nampak sangat orang PAS tak leh challenge Anuar...malunyer aku...

Anonymous said...

ayuh rakan2 bangkit?.... hahahah mai dah sekor monyet yg masih tak sedar2 segala durjana puak2 anwar, pok nik dan DAP... adoi nie lah org kata otak letak kat lutut tak tau nak bezakan mana baik dan buruk... wahai saudara yg sygkan agama spt sy juga sayangkan agama.. siapa yg memecahbelahkan islam di malaysia nie? siapa yg benarkan kalimah allah utk kristian? siapa yg mendoakan pecah perut kepada pemimpin negara? siapa? agak2 ko lah mengapa trio datuk K keluarkan video tue? penah ko fikir tak wahai anon? erm takpelah ko isilah penuh2 taik2 anwar ibrahim.. biar buta hati jgn buta mata.. aku biar buta mata jgn buta hati...

Kalo nak debat.. cari aku kat facebook... AnwarIbrahimMmgPembohong!

Anonymous said...

Saya setuju dengan entri ini 100%

~ZM~

Anonymous said...

copy paste..ikut mu r>>>kuang3x

Anonymous said...

klau suka menipu mcm Nik aziz confirm juak Pas...

DBKL halau je org mcm ni letakkan dirumah nik aziz je,perangi busuk ada duit tapi kata takde duit..
inilah contoh juak Pas.

Jason said...

entahnye si anon 11.00pm ni, bila masanya fitnah, liwat tengah bicara, kes video ni pakar dari US kata 99.9 percent nuar dalam tu. Tak reti berterima kasih, dah dapat bantuan MARA, tahu tak MARA tu, takkan wujud kalau takde UMNO. Ni mesti masa minta bantuan tu jenis yang merayu2, dah dapat, pi gigit balik tangan yang bagi. Kalau handal sangat, pi la berjaya dengan duit sendiri, tak perlu ambil duit kerajaan fitnah ni.

Jangan lupa, dna dalam rectum saiful tu dari air mani, bukan dari rambut ke, air liur ke, bulu ketiak ke. Air mani ni perkara yang hanya boleh dapat dari orang yang empunya badan sahaja, secara rela. Liwat dan tembak kat dalam. Dah dibuktikan dna air mani dalam rectum saiful tu adalah milik anwar, apa lagi fitnahnya? Budak tu kena liwat, buat aduan dan polis ambil tindakan. Kalau anak kau yang kena liwat dek nuar tu camne? Fitnah jugak?

Mana dia 'lawan tetap lawan', dulu berkobar2 slogan tu. Tangguh buat apa, nak tukar hakim buat apa, hakim cuma baca keputusan juri dan kalau sabit kesalahan, tetapkan hukuman. Peguam sakit la, itu la, lawan la cepat2, habiskan kes cepat2. Kenapa kena tangguh? Tangguh tu bukan membazir duit rakyat jugak ke?

Jangan lupa, mana dia peti2 OSA, dulu kata ada berpeti2 bukti kejahatan Tun Mahathir, berpeti2 dokumen bukti kerajaan zalim. Mana dia? Dia kata 16 september mana dia? Siap tipu kata dah jumpa DYMM Agong, Tuanku dah setuju, mana dia bukti? Pihak istana kata takde pun dia jumpa DYMM Agong, tak fitnah semuanya tu? Tiada satupun yang juburi ni cakap, dia ada bukti. Mana dia bukti2 ni semua? Jam omega dia, one-of-a-kind, hadiah khas dari raja Saudi, mana dia? dok kalih sini sana, tunjukkan bukti. Takde bukti ni, tak fitnah namanya? Cermin muka sendiri la, kalau kau betul layak dapat tajaan MARA, mesti kau bijak, boleh fikir. Kalau tak bayar je la balik semua duit MARA yang kau sapu tu, boleh budak2 lain yang betul2 pandai dapat manfaat.

Anonymous said...

aiyo ni semua puak2 yang suka tengok citer tamil

Anonymous said...

Saya pun setuju, perangai anak orang melayu dpt duit k;jaan dah mula start buat matematik nak beli keta, paling tidak pun awal 6 bulan nak beli laptop atau motosikal, tp bila cerdik sikit stat meremgek nak beli keta hp pun canggih mengalahlah Anuwar BaBI tu. Yang paling best rumah setinggan, cakap mcm taik babi busuk tak tau nak cakap dah, miskin "tegar" konon, keta ada, dvd lcd/plasma, home theater pun ada, astro pun ada...nampak sgt susah tak terkira walhal taik penipu...yg paling tragik ada dpt duit bantuan tiap tiap bulan, dlm rumah ada astro beb...kesian tgk org kuat penipu patutlaa tak "BERSIH" hati tu. Walhal orang mcm tak layak terima bantuan ada lagi manusia yg masih perlukan. Mcm kat umah aku tu, rumah ada siap buat belakang umah jadikan umah sewa, 6 orang budak dijaga RM130 sorang, perkakasan umah canggih, anak sorang cikgu ada keja, anak sorang keja gomen lulusan U, dia ni ambik upah baju sepasang rm30 tu kira baju biasa ja...yg best tu Ketua Wanita PKR dungu dgn kelabu mata bagi duit miskin tegar kat minah sekor ni ahahahah elok dahhhh penipu jual penipu...walhal ada lagi teruk susah pun duia org buat tak nampak sbb U ALL KNOW La...wang punya pasal...

Anonymous said...

Kesian Anon 11.00: kerana orang mcm kolah kaum Cina dan India sgt panas hati kerana ada bantuan buat dajal, mcm mak bapak ko punya duit saja bayar LHDN..Ini yang Cina marah sangat pada orang melayu dan nak menghancurkan orang kerana tak tahu berterima kasih, suka meminta, manja lebih tak tahu nak bangun buat kerja tanpa bantuan org, semua kerajaan tolong dari mula awak lahir sampai la mati...Tgk nanti bila Cina berkuasa barulah korang sedar sikit..

Anonymous said...

dahla duduk di unit yg dia tak layak duduk,
tak bayar hutang,
menipu pulak..
nanti dikenakan tindakan, kerajaan jugak dipersalahkan.
jgn bagi muka org2 spt ini.

Anonymous said...

selaku peg kjaan, sy sgt2 sokong entri rbf ni. kdg2 moral peg kjaan nak keja pun ilang bila berdepan makhluk2 mcm ni. sepatutnya PPR ni bg la keutamaan pd golongan muda esp yg baru kawin dan mula family tu. golongan ni la yg plg byk bg sumbangan pd pembangunan ekonomi bandar tp diorg mula keje mana la mampu nak sewa atau beli rumah yg ribu2 kat area KL ni. bukan golongan tua yg dah turun temurun duduk rumah tu smp mampus buat rumah PPR mcm rumah pusaka. kalau nak diikutkan, semangat di sebalik kjaan bg rumah PPR ni sbg satu 'transition' je spy satu hari bila taraf hidup orang tu dah naik, pegi la beli rumah sendiri bg unit tu kat generasi seterusnya. bila kena mcm ni mula la merayu, mintak sokongan menteri/timbalan/wakil rakyat masing2 x kira parti. peg kjaan pun terpaksa la akur pd political master. habis buat apa ada garis panduan pemberian PPR ni kalau sikit2 rayu kat wakil rakyat hasilnya peg kjaan kena tunduk. aku harap mamat yg menipu tu mampus la cepat spy ada org lain esp golongan yg aku mention kat atas dpt duduk unit dia skrg.

jentayu

jentayu

whiteorange said...

anon 11:00

Ahli keluarga kamu kuat BN?

Tapi kenapa malang nasib kamu ni ya?

Memang salah lah BN, kerana BN telah melahirkan kamu ya!

Kamu dah Matang? Ya ke? Tapi kenapa bahasa dan hujah kamu macam budak masih berhingus?

Kamu ni tajaan MARA ya? Ya ke?? Tapi bahasa kamu tak menampakkan keintelektualan kamu pun? Kalau benarlah kamu belajar di UiTM jadi kamu ni spesis anjing lah ye!! sebab ada satu pepatah Melayu yang berkaitan anjing " seperti melepaskan anjing tersepit". Kamu ni lebih kurang gitulah!!

Aku rasa CGPA kamu pun tak seberapa ni, sebab tu kamu ni macam budak tak sehat.(itu pun kalau kamu benar benar x student MARA lah)

Jumpa lagi non, jangan lupa kirim salam kat Al Juburi

Anonymous said...

Ha ha ha..

Itulah hasil didikan 53 tahun Malaysia...Semua nilai-nilai dan akhlak dah jadi tahap Kosong..tak ada lagi kejujuran, yang ada kalau boleh sapu, tibai dan bantai..halal haram jangan cerita...

Hmmmm..tapi tu hasil didikan sapa yer...53 tahun ..ha ha ha..Jangan Marah..nanti Husin Lempoyang Jual ..ha ha ha..

Anonymous said...

kat kilang tpt saya keje dulu, bila diberi peluang untuk sembahyang jumaat lansung tk masuk dh lepas tu...bila company ambik tindakan, kata kejam...tp tulah...sbbkn segelintir org yg mcm ni semua org yg pegi sembahyang jumaat akan dipotong ot nya...padan muka

Anonymous said...

Ya.. ak setuju sgt dgn fakta y kau berikan tu Anon June 26, 2011 11:00 PM.. Tp malang nya ko tersalah comment sbb ko anta comment kt blog barua n balaci umporno ni.. Diorg mmg x kan ngaku apa pn fakta y telah d jelas kan sbb buta hati n bebal nak mampos.. Mmg kelakar siap ada y ptikaikn CGPA / result pe sume.. gila akai xda..

Lepas ni mst ada y kata ak ni plak y bodo pe sume.. Sja ak nk bg tau, ak lepasan ijazah Uni. Dlu time zaman ak belajar, ak dpt ANUGERAH DEKAN utk hampir keseluruhan semester.. So jgn nk perbodoh kn org lain sesuka hati.. ukur baju d badan sendiri.. Ape gua kesahkn ngan puak2 balaci umporno nih..

Anonymous said...

more, more, more.............
http://www.beidouweb.net/?fromuser=kikilala126

Anonymous said...

weii anon 1.43'
kenape kau mengaku diri kau bodo...kau menyesal ke kat mak bapak kau sebab bodo..he .. he