Thursday, October 20, 2011

Balasan Karma Buat Guan Eng Dan Kit Siang

Saya tidak teruja langsung dengan laporan tentang perangai buruk salah seorang anak lelaki Guan Eng. Sebaliknya saya hanya tersenyum apabila melihat Guan Eng dan bapanya, Kit Siang berkungfu kuntau menyalahkan UMNO dan Barisan Nasional apabila berita tersebut tersebar secara meluas menerusi laman blog.

Dari awal lagi saya sudah menjangkakan, gambar perempuan yang dipaparkan oleh blog-blog terbabit sebenarnya tidak lebih daripada sebuah perangkap untuk membuka mulut Guan Eng dan Kit Siang setelah posting-posting awal ditanggapi secara dingin oleh kedua-duanya.

Ternyata, telahan saya tepat. Pada peringkat awal, tiada seorang blogger pro-kerajaan yang menyebut nama Guan Eng atau nama budak lelaki berusia 16 tahun itu. Hanya apabila sebuah portal yang diketahui mendapat tajaan daripada Zionis mendesak Guan Eng untuk menjawab, barulah nama Guan Eng dibabitkan secara langsung.

Mungkin Guan Eng sendiri tidak menjangka, wartawan portal berita tajaan Zionis itu akan mengenakannya secara tidak sengaja. Apabila Guan Eng sudah membuka mulut dan membuat penafian, secara tidak langsung, Ketua Menteri Pulau Pinang itu telah membenarkan cerita yang sepatutnya hanya bersifat khabar-khabar angin.

Status cerita tersebut bertukar apabila Guan Eng mengesahkan anak lelakinya memang bertukar sekolah, dari Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Heng Ee ke Sekolah Menengah St.Xavier. Prasangka semakin kukuh apabila Guan Eng memberikan dua versi cerita yang berbeza tentang punca anaknya berpindah sekolah.

Rasa-rasanya, tidak perlulah saya panjangkan lagi cerita berkenaan kerana para pembaca boleh memperolehinya daripada blog-blog lain. Saya tertarik untuk memperkatakan tentang sikap Guan Eng yang sangat mudah gelabah kali ini. Sikapnya tidak sebagaimana yang ditunjukkan waktu dia berbohong dan meminda cerita seperti cerita kerusi yang tidak disediakan untuknya sambil menyalahkan orang lain tidak lama dahulu. Guan Eng seolah-olah hilang pedoman dan sanggup bercakap apa sahaja demi menyelamatkan air muka dan kerjaya politiknya.

Tentu ramai yang masih ingat bagaimana Guan Eng bersusah payah mengusung seorang budak perempuan Melayu suatu ketika dahulu untuk meraih simpati dan menampilkan dirinya sebagai hero. Guan Eng dipenjarakan kerana menerbitkan artikel hasutan, tetapi cerita versinya ialah, dia dipenjarakan kerana membela seorang budak perempuan Melayu.

Kalau sebelum ini, Guan Eng dan DAP secara keseluruhannya tidak pernah berasa jijik menggunakan taktik menyerang anak-anak pemimpin kerajaan, mengapa pula Guan Eng dan bapanya marah apabila anak serta cucu mereka diserang sebegitu rupa?

Tidakkah itu merupakan proses pembalasan kembali yang perlu dihadapi oleh Guan Eng dan Kit Siang?

Walau bagaimanapun, daripada pemerhatian yang saya lakukan, satu pujian harus diberikan kepada DAP, khususnya kepada Lim Guan Eng dan bala tenteranya. Saya mengesan ramai cybertrooper DAP keluar masuk menyerang blog-blog pro-kerajaan yang memaparkan gambar serta pendedahan tersebut. Walaupun sebahagian besar daripada mereka tidak faham dengan isi kandungan dalam posting-posting yang dibuat kerana ditulis dalam Bahasa Kebangsaan, kesungguhan mereka untuk melakukan serangan, perlu diberikan tabik hormat.

35 comments:

mat saga said...

padan muka guan eng....

dulu masa zaman pak lah.... habis gambar anak-anak orang umno dilondehkan... gambar anak nazri aziz la.. anak dato k la.. anak tiri pak lah dan ramai lagi.... masa tu semua orang pakatan lahanat diam je.... sekarang bila kena batang hidung sendiri tau marah pulak....

gua rasa guan eng dengan kit sial tengah buat satu agenda nie... tak lama lagi dorang akan launch projek "Penang Darul Tetek" kot....

hahahahahaha
padan muka kau

Anonymous said...

Inilah kerja orang bodoh zaman sekarang ...nak lawan bapak tak terlawan jadi cari anak pula jadi mangsa.Kalau ada bukti tak per tapi ellek.Dahlah budak 2 orang tu dari sekolah berlainan,jadi ucapan "I am CM's son tak timbul kerana Guru sekolah tidak boleh mencampuri urusan budak budak sekolah lain dan hanya pihak berkuasa seperti Kementerian,pihak Jabatan Pendidikan Daerah atau negeri serta pihak Polis saja yg berkuasa untuk menangani kes ni kalaulah ianya benar.....Mengenai hal anak anak orang UMNO yg di londehkan tu cukup bukti bersama gambak nya sekali dan keluarga mereka senyap sepi kerana perkara tu betul.Tapi berlainan dgn LGE dia bising sebab perkara tu tak betul dan ianya satu bentuk penganiayaan...kalaulah anak kita di perlakukan sedemikian apakah perasaan kita??????

Anonymous said...

dah mai dh pembela DAP...isap la dap punya sampai lu puas...

Anonymous said...

nampaknya sorang lagi cybertrooper DAP (anon atas ni haa) dah masuk sini mempertahankan LGE dan menyalahkan UMNO..terbaek

fikir... said...

siapa sebenarnya yg ajar fitnah menfitnah.... bukan kah PAS, PKR dan DAP...

siapa yg mula2 mengagungkan idea fitnah ni.... bukan kah PAS, PKR dan DAPig....

Skrg dah kena kat batang kote masing2... mula meroyan mcm org gila...

Terimalah hukum alam....

Anonymous said...

Guan Eng kononnya pembela budak bawah umur yg dibuntingkan oleh RTC.Tapi Guan Eng langsung tidak membela Saiful,bila Saiful di sodomi oleh Wak Sodo.Mengapa?.

Sebenarnya bagi Guan Eng,LKS,KS,Mat Sapu,Hj Hadi,Pok Nik, keadilan bukan sesuatu yg di perjuangkan oleh mereka.Apa yg menjadi objektif utama mereka ialah,memuaskan nafu serakah untuk berkuasa.Apakah mereka tidak percaya kerja Wak Sodo?.Tidak mungkin,kerana mereka bukan org bodoh yg tidak boleh menggunakan akal fikiran mereka.

Anonymous said...

ELEH..MAMAT PENCACAI 8:34AM PULAK SIBUK2 NAK BELA KAFIR TU.

DAP PENANG SENDIRI DIAM NO COMMENT. KO PULAK LEBIH2. BETUL2 LA ANJING DAP..

MALU WEIIII...

Anonymous said...

Anon tu yang pi hisap kote kecik Guan Eng tu kanapa. Dah lah berak tak basuh kulup lagi pulak tu. Taubatlah kalau Islam lagi.

MMR said...

RBF,
Apa habaq lama tak aktif........
Bab issue ni nampak sangat tokoh politik(tak pun politaik) tak sehebat para bloggers....syabass bloggers...londeh depa jgn tak londeh

Anonymous said...

ANON 8.34AM,
u ni tak baca berita betul2 ke? Budak2 berdua tu pada mulanya dari sekolah yg sama dan dalam satu kelas, lepas kejadian tu barulah LGE tukarkan sekolah dia...
kalau u nak lagi faham, sila baca blog gelombang wangsa maju...berbelit2 lidah LGE nak menipu muahahahahahhaha....

Ibnu Hasyim said...

hang ni asyik tersenyum saja...macam baguih sangat

Anonymous said...

saya difahamkan bro ke makkah..dah brangkat ke belum

nasihat saya, rehatlah sekejap menulis bro. tumpu ibadah dulu key

balik nanti sambung..

Arief Rasa said...

hukum karma bro..what goes around comes around

Anonymous said...

ada gak keldai roket kat sini kahkahkah!

geng makan babi ker?

kah kah kaH kAH KAH KAH

Anonymous said...

wakakakakka aku suka PENANG DARUL TETEK hahahhahahaha sauk la bhai 200k

Anak Lenggong said...

Untuk makluman..RBF tiada di dalam negara sebab beliau pergi menunaikan fardhu haji..kita doakan semoga abadah beliau diberkati allah s.a.w

Anonymous said...

padan la lama tak aktif, pegi makkah rupanya..doa banyak2 untuk keselamatan negara kita bro. moga dapat haji mabrur.

Silent Majority said...

Kepada anon 8.35am

Tak tau la hang ni melayu ke apa? Tp hang mmg pencacai paling hebat abad ini. Klu dh mcm gini hang belajar la mkn pakai chopstick, lepas tu pakai tisu kasi kesat hang punya lobang jubor. Baru kena jd pencacai angkat taik. Bila kena batang tote sendiri tau pulak mengamuk sakan mcm org gila. Betul punya jubor la hang ni. Pi balik mkn ba alif ba ya la wei. Suapkn sekali CM brylcreem hang tu. P/S kirim salam aku sekali kt dia.

salem said...

org melayu umno ni memang bodoh sungguh dari mak/bapak/tok wan dan seketerunan dngnya main sokong semua orang ataih depa kata depa percaya sungguhx sampai Quran pun depa x yakin awatla bengap sangat umno ni aku dulu umno juga tapi lani rasa geli geleman nak sebut umno.

salem said...

org melayu umno ni memang bodoh sungguh dari mak/bapak/tok wan dan seketerunan dngnya main sokong semua orang ataih depa kata depa percaya sungguhx sampai Quran pun depa x yakin awatla bengap sangat umno ni aku dulu umno juga tapi lani rasa geli geleman nak sebut umno.

Anonymous said...

mai lagi sekoq nama salem pulak nih....baru abis angkat taik la nih...taik cm lge lah tuh...

pemerhati said...

ha tu sekoq lg pencacai sudah mari..ibn hashim..x dpt terima kenyataan anak khalifah umar abd aziz hang buat kes? jgn jadi munafik la weih..salah tetap salah..cuba lah klau cerita ni anak pemimpin kerajaan..habis dah hg sokong w/pun maybe fakta tu x brapa jelas. kan tag line hg sampaikan lah walau satu ayat..betui lah tu tp jgn smpaikan ayat yg menipu.

Anonymous said...

hmm..gi doa byk2 dpn kaabah tu kalo rasa btol apa ko tulis, then pikir cari duit byk2..pas ni nak kena masuk court lak.. tukang2 support blogger kat sini sedekah la sket2 kalau dia kalah nnt. stkt sokong moral je tak jln.

Anonymous said...

Dgr cite ari tu sorok muka bila org nk ambil gambar...kenapa kecut ke...biasanya penipu je berperangai camni...penjilat2 ko dlm blog ko ni pn sama le cam ko...dok percaya sgt ngan fitnah ko padahal ko tu pengecut nak mampos...org yg ikut blog ko ni lak rasanya 20 kali bodoh dr ko...ko lak 200 kali bodoh dr lembu....so bayangkanlah pengikut2 ko camna...

Anonymous said...

Bukan pi haji tapi mahkamah...kena saman beb!!

Anonymous said...

Blogger sembunyi wajah ketika dirakam gambar | Print |
Aslani M

KOTA BHARU, 23 Okt: Saksi plaintif kes saman anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa terhadap blogger Mohd Faisal Rohban Ahmad memberitahu defendan cuba menyembunyikan wajah ketika gambarnya dirakam semasa beliau menghantar writ saman.

Mohd Shah Karim, 30 berkata, semasa menghantar writ saman kepada Mohd Faisal pada 31 Mei 2010 dia membantah ketika cuba dirakam gambar dengan telefon bimbit di hadapan rumahnya di Shah Alam.

“Ketika saya sampai di rumahnya dia baru tiba dan terkejut ketika diberitahu ada notis saman daripada Datuk Husam.

“Selepas itu beliau menghubungi rakan, peguam dan anggota polis. Tidak lama kemudian datang seorang anggota polis lengkap beruniform dan dua lagi berpakaian biasa serta peguam.

“Anggota polis yang datang dengan kereta Kancil itu membaca wris saman yang saya bawa, kemudian meminta kad pengenalan saya dan Faisal. Ketika itu saya nampak namanya pada kad pengenalan,” katanya menjawab soalan peguam Adly Abdul Manas, mewakili Mohd Faisal pada perbicaraan kes itu di Mahkamah Tinggi Kota Bharu hari ini.

Kes terebut dibicara di hadapan Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim. Plaintif diwakili peguam Hisham Fauzi.

Faisal dalam blognya ruangbicarafaisal.blogspot.com pada 3 Oktober 2009 menulis rencana berunsur fitnah terhadap Husam yang bertajuk, “Husam dan Tamrin Balun Balak Kelantan RM15 juta.”

rakab said...

RBF ni pergi Mekah ke...pergi ke Mukah.

Anonymous said...

RBF bodoh nak mampos. Ngko nak pergi Mukah kat Sarawak ker!...

Anonymous said...

apa apa pun
tunggu je la berita terkini katanya emak anya corke akan saman...sapa yang taruk pic anaknya
huhuuu
lain kali nak menipu jangan la taruk picture orang terkenal...kan tak pasal pasal nak kena saman
kalau taruk pic mak papagomo ke
bini dr novandri ke ataupun anak sedara rbf baru tak kena saman...ataupun pic puak puak bloger umno
renung renubgkan lah
selamat ber blog

Anonymous said...

hahahahhahaha RBabiF kene saman hahahahahahahhahahaha

opisboi said...

tak malu nak jadi tetamu allah tapi hukuum allah tolak..

Anonymous said...

tu dia cyber terompah hampas a.k.a penjilat tegar anak beranak lim..bape dapat bro menyalak sana sini??hahahhaa..ingat bleh saingi bloger2 umno neh..rupa2nya g khursus tuk menyerang blog umno je??cikai abihh..TAHNIAH lah sebab mempertahankan harbi..dasat orang "melayu" isle hampas neh..pemakan babi pun nak dijulang ke langit!!sah2keturunan pengkihianat neh..mana tumpah kuah kan kalo x ke nasi..so shame!!

Anonymous said...

tu dia cyber terompah hampas a.k.a penjilat tegar anak beranak lim..bape dapat bro menyalak sana sini??hahahhaa..ingat bleh saingi bloger2 umno neh..rupa2nya g khursus tuk menyerang blog umno je??cikai abihh..TAHNIAH lah sebab mempertahankan harbi..dasat orang "melayu" isle hampas neh..pemakan babi pun nak dijulang ke langit!!sah2keturunan pengkihianat neh..mana tumpah kuah kan kalo x ke nasi..so shame!!

Anonymous said...

tu laa dok kutuk rosmah mansor hari2, rasain!

Remy said...

Hurmm yang salah tetap salah.. tak kira anak org PR or anak orang BN. Apa yg nampak sekarang ni, bila puak PR buat salah, heboh dalam semua media massa pro kerajaan. Tapi bila ada puak BN yang buat salah, seboleh2nya cover line habis.. tapi ini lah dunia. Sepatutnya, tak kira sape pun buat salah, puak PR ka puak BN ka hukum tetap hukum dan dedah tetap dedah. Bila baca utusan malaysia, tonton TV 1,2,3 ada je salah puak2 PR.. mcm puak BN ni maksum je.. takde salah langsung.. tapi bila baca pulak harakah, keadilan, roket ker.. ada pulak and ada je salah puak2 BN.. macam pulak puak2 PR ni yg maksum takde buat salah.. hahahhahaha poning paler pokcik.. sebab tu pokcik baca dua dua belah pihak pastu nilai sendiri.. tapi kesimpulannya.. politik mmg kotor.. fitnah memfitnah jatuh menjatuh antara satu sama lain.. pasal ideologi politik org islam berpecah belah.. hampehh..
tertarik pasal komen tentang RTC.. LGE kena penjara pasa membela budak pompuna melayu.. di persoalkan kenapa dia tak bela Saiful... sorry to say secara logic.. stended la dah pembangkang heheh lagipun kes RTC takde naik court kot.. saiful dah court case.. dah ada yg membela ..ok la tu..
Apa apa pun ..HIDUP MELAYU...... bersatulah wahai umat Melayu..