Sunday, February 12, 2012

Peguam PKR Pertahankan Lelaki Yang Menghina Nabi

Gambar dari sinarharian.com
Seorang wartawan warga Arab Saudi telah ditahan oleh pihak berkuasa Malaysia ketika beliau transit di KLIA sebelum meneruskan perjalanan ke New Zealand.

Menurut Menteri Dalam Negeri penahanan itu dibuat atas permintaan pihak berkuasa Arab Saudi. Lelaki itu cuba melarikan diri kerana menjadi buruan pihak berkuasa Arab Saudi akibat dari perbuatannya menghina Nabi Muhammad SAW.  Kenyataan daripada KDN boleh dibaca di sini.

Di Malaysia pula sejak beberapa tahun lepas ada sejenis penyakit baru yang mana virusnya dibawa oleh parti-parti pembangkang yang diketuai oleh Anwar Ibrahim. Penyakit hak asasi manusia.

Nak keluar masuk agama apa pun boleh kerana itu hak asasi manusia.

Nak lakukan seks rambang atau seks sejenis pun boleh kerana itu hak asasi manusia.

Nak nikah sama sejenis pun boleh kerana itu hak asasi manusia.

Polis tak boleh tembak mati penjenayah atau perompak kerana melanggar hak asasi manusia serta macam-macam lagi kesalahan atau kegiatan mungkar yang dipertahankan oleh pemimpin-pemimpin parti pembangkang, semuanya atas nama hak asasi manusia.

Begitu dalam kes lelaki Arab Saudi yang menghina Junjungan Mulia umat islam. Tiga orang manusia laknat telah mempertahankan lelaki tersebut dan mencari jalan bagi menghalang lelaki itu dihantar pulang ke negaranya.

Mereka ialah  Christoph Wilcke dari Human Rights Watch  dan aktivis hak asasi S Arulchelvan daripada Suaram.

Petikan berita dari malaysiakini
Sebelum ini, beberapa kumpulan hak asasi menggesa Malaysia supaya tidak mengusir penulis muda itu.
Antaranya, penyelidikan kanan Human Rights Watch, Christoph Wilcke berkata Malaysia tidak perlu "bersubahat dengan menghantar Kashgari balik", sambil mendakwa beliau tidak mungkin mendapat perbicaraan yang adil di sana.

"Ulama Saudi telahpun memutuskan bahawa Kashgari adalah murtad yang harus menghadapi hukuman," katanya.

Menurut Wilcke, Malaysia perlu menyelamatkan Kashgari dan membiarkannya mendapat perlindungan di negara pilihannya.

Turut menyokong saranan itu adalah aktivis hak asasi S Arulchelvan daripada Suaram.
Itu masih boleh tahan lagi kerana dua orang itu bukan beragama islam. Yang paling malangnya apabila seorang peguam wanita yang bertudung litup, yang beragama islam yang juga ahli PKR turut menjadi penghalang kepada usaha untuk menghantar balik lelaki berkenaan ke negaranya.


Gambar dari malaysiakini


Peguam itu bernama Fadiah Nadwa Fikri. Berita mengenai perkara tersebut anda boleh lihat di sini.

Di Arab Saudi mereka telah memutuskan lelaki yang menghina Nabi itu sebagai murtad. Jadi bagaimana pula dengan orang islam yang mempertahankan orang yang menghina Nabi ?

Dibawah ini adalah video ucapan Fadiah Nadwa Fikri dalam kongres PKR


Tahniah kepada Kementerian Dalam Negeri kerana telah mengambil langkah yang tepat dengan menghantar lelaki itu pulang ke negara asalnya seperti yang diminta oleh kerajaan mereka. 

44 comments:

hashim peon said...

saya kasihan melihat wanita yang masih muda sesat sedemikian rupa.

semoga dia dapat berishgtifar banyak2 dan mengucap.

Anonymous said...

budak berhingus lagi tuuuuuuuuuu

Anonymous said...

Di ni spesis loyar buruk. Sebab tu statemen mcm orang tak dak pelajaran. Esok lusa Islam pun bole dilacurkan sesuka hati.

Dia ni tak bole ke dikategorikan separa murtad?

ruang bicara faisal said...

anon 11.06

hi...hi...hi...saya tak berani nak kata separa murtad atau murtad penuh. saya bukan pakar dalam bab-bab seperti itu.

kalau nik aziz mungkin berani sebab dia boleh tentu orang yang masuk syurga atau neraka

Anonymous said...

Ini bukan wanita ini betina

ruang bicara faisal said...

anon 11.03

betullah dia budak berhingus lagi. jika dikampung saya orang kata kencing pun masih berbuih lagi.

dalam video itu bukan main lagi dia kata kezaliman UMNO/BN.

tapi tubuh montok sekali. cukup ubat , cukup vitamin, cukup zat, dan cukup segala-galanya. kalau tak cukup kecil2 lagi dia dah masuk dlm tanah.

dia kata kezaliman UMNO/BN, tapi muka elok ja licin dan gebu tanpa ada sebarang parut atau luka.

Anonymous said...

Nampak ja bertudung tu tetapi pengetahuan tentang Islam takda pun, seperti betina tu, Emak bapak di tentu bangga gila anak dia panadi hingga jadi peguam, tapi sebenarnya dia tidak sayang padanya dan membiarkan anaknya keneraka Allan.

Anonymous said...

pompuan ni salah sorang dari babi2 ternakan pas..ramai lagi yug kat mesir dan negara2 lain yg menjadi ternakan pas tetapi ditanggung olih kerajaan bn.

Anonymous said...

anak siapalah yang bodoh sangat tu ?

Anonymous said...

Sedara sapa lah budak pompuan tu. Islam tak ajar untuk bebas sesuka hati macam tu. Tengok sikit pemimpin yg ko agungkan tu....punyalah nak bebas sampai kongsi kalimah Allah dgn ugama lain. Depan belakang jantan betina semua boleh sapu.

P/s Ek eleh nak kutuk UMNO konon. Ko celik mata semua UMNO dah siapkan. Dengan kerajaan yg ko kutuk tulah, ko dapat belajar. Dasar kacang lupakan kulit...TRAITOR!

Anonymous said...

Budak berhingus ni patut cempak kat Afrika je....biar dia rasa dan tahu apa makna ZALIM. BODOH.

Anonymous said...

sedih melihat video ni..equality??keadilan lahir utk kita semua??keadilan lahir utk siapa sebenarnya?walaupun saya masih di sekolah rendah masa keadilan muncul tapi saya tahu keadilan lahir utk siapa sebenarnya..jgn jadi boneka.saya bkn pro mana2 parti tapi jgn mudah terpengaruh dan fikirkan la untuk masa depan kita..

Anonymous said...

jambu nya budak perempuan ni. layak nya boleh adi kilang anak ae, apa lagi pemimpin hindraf kasi balun budak ni , its all under freesex.

Anonymous said...

Betina ni masih mentah, dia tak nampak apa perancangan dap bila dia org dpt kuasa. Apakah dia tak sedar kesamarataan itu ajaran kominis? Allah swt menjadikan manusia tdk sama, agar masing2 memainkan peranan. Yg jelas parti pkr memperjuangkan org yg dah terang2 bejat akhlak yg skrg ni tanpa dia sedar mengistiharkan "perang" dgn Nabi Isa as sbab Nabi Isa as akan turun untuk membunuh dajal dan kuncu2nya iaitu puak zionis, tapi pemimpin pkr ni nak jd pembela zionis pulak. Hai nak kata bodoh, dah belajar smpai jd peguam, tp rupanya masih buta mata hati betina ni.

--ganasnyer--

Anonymous said...

Dia ni jadi peguam pun setelah dibantu kerajaan BN UMNO yang dia maki hamun tu.

Mula belajar dari sekolah rendah, menengah dan ke IPT tu bukan menggunakan kemudahan dan bantuan kerajaan BN UMNO ke?

Kalau tidak UMNO yang seringkali melaungkan desakan supaya dipermudahkan dan diperbanyakkan peluang belajar bagi penuntut bumiputra di setiap Perhimpunan Agung UMNO, boleh ke ia berjaya dijadikan satu polisi pendidikan macam tu?

Bodoh punya loyar. Aku pinang ko nanti baru ko tau penangan Batang Berjuntai UMNO!

Anonymous said...

kezaliman apa yg tu perempuan cakap...kerajaan skrg ni zalim kah...i don't think so walaupun saya ni rakyat neutral..keep peace

Anonymous said...

Langkah sharusnya ialah dengan bertaubat. Jangan kerana dek perbezaan politik dan kepentingan hak asasi manusia kita mudah bertindak ke arah yang tdak sepatutnya. Dahulukan kepentingan agama Isalam yang suci daripada kepentingan peribadi dan politik.

Anonymous said...

itulah akibatnya jika terlalu menghak asasikan segalanya.

Anonymous said...

dah nak buta camno ... she likes it from behind..

Anonymous said...

semua yg menghina nabi patut di ambil tindakan..tiada kompromi

termasuk hinaan Nabi Muhammad tidak memotong janggut kerana tiada Gilette...

Masya Allah...

-Warga Shah Alam-

Anonymous said...

betina ini mau 'kebebasan' berulang kali dia ucap kan...:
dia ni muda dan nafsu tengah kuat, mungkin teringin nak rasa 'barang arab' kot. kebebasan sex..!! sbb pemimpin dia bebas buat sex dgn dua jantina..hidup dan membesar dlm kerajaan BN,malah pembesar suara yg guna kan tenaga elektrik dr kerajan mana? air utk dia mandi hadas besar dari kerajaan mana? inilah golongan yg tidak tau bersyukur.. HANCUR bangsa MELAYU kalau kita sokong pembangkang !!!

Anonymous said...

MALANG pada para lelaki yang jadi suami pada wanita ni ... suruh dia bukak tudung pakai skirt jer la ...

Anonymous said...

bETINA MACAM NI LAH YG PAKATAN CARI UNTUK DILEBUKAN ........BETINA NI MINAT POLITIK .......NAK MASUK UMNO KENA BARIS PANJANG.........JADI MASUK PKR JA.......SENANG SEBAB KAN DAH RAMAI YG TINGALKAN PKR.....KITA SAMA SAMA CAM MUKA BETINA NI DAN KITA TENGOK SETAKAT MANA DIA BOLEH PEGI.....TAK KEMANA PUN......BETINA NI HANGIT DAN BUSUK >>>>>

sman said...

Sekang loyar dah berlambak nak cari makan bukan senang,kalau tak ada kelainan.Isu yg tengah hangat ialah HR ,sebab semua org nak 'kebebasan' jadi kena tunjuk kita adalah orang yg memperjuangkan HR ni.Benda ni sekarng adalah 'trend'.Biar pe lah dia orang tu,kita ni bukan mak bapak dia ,kita tak dapat nak buat apa,sekadarkan menggelengkan kepala cukup.Lagi pn mereka ni pengikut Anwar dan Pok Nik,biarlah 2 makhluk ni yg mengambil tanggung jawab di dunia dan akhiratnya nanti.Sekali jadi pengikut Anwar dan Pok Nik,susah nak diubah lagi,kalau takat kita ni nak mengubah mereka memang tak menjadi.

Anonymous said...

ak xdgr pape pon die ckp psal org arab 2...korg jgn la mgutuk die mcm 2..msing2 ade pndapat sndri,bia la die..klu korg ktok die,ble korg nk mnx maaf ngan die..da akhrat nti die tuntot phale korg sbab ktok die mcm 2..dose ngan Allah kte ble brdoa n taubat nasuha..klau dose ngan org kte kne tggu smpai die maafkn kite..jgn smpai sbab fanatik sgt korg xigt korg 2 islam ke x..lg 1,bkn krajaan bn yg tlong masok U,BN dtugaskn jge krajaan,so jgn ckp krajaan 2 BN pnye..org kampung je mentaliti mcm 2..igt 2..salam

Anonymous said...

kena hukuman SULA jer betina laknat ni....orang macam SIAL ni lah punya pasal bangsa KAFIR kat SINI NAIK kepala kurang ajar sampai nak mengajar orang islam pulak tentang hukum islam!!!

Anonymous said...

kena hukuman SULA jer betina laknat ni....orang macam SIAL ni lah punya pasal bangsa KAFIR kat SINI NAIK kepala kurang ajar sampai nak mengajar orang islam pulak tentang hukum islam!!!

Cheguman said...

Anon 09:21 kena klik link di atas tu dan baca kenyataan perempuan tu:

Fadiah Nadwa Fikri, seorang jurucakap kumpulan aktivis peguam - Lawyers for Liberty - pula berkata Kashgari adalah seorang penulis blog yang mengutuk "penindasan wanita"."Ini sekali lagi merupakan pelanggaran kebebasan bersuara. Beliau mempunyai setiap hak untuk membuat komen dan sebagainya tanpa ditindas," katanya sambil menambah Malaysia seharusnya memberi suaka kepada Kashgari.

Anonymous said...

Nabi dia Nik Aziz...
Imam dia Anuwar Ibrahim al-Imam Mahadi....kan???!!!
Kadang2 org2 muda kita harapkan bolehlah jadi pelapis...alih2 jadi kueh lapis aje....
Senanglah diratah dek puak2 setan dan kafir laknat...

Anonymous said...

MACAM HARAM JADAH

Anak Lenggong said...

Kebebasan kepala hotak ko betina ooii..kencing belum lurus lagi jangan nak tunjuk lagak laa...belajar dulu asam garam hidup..
1. apa selama ni ko tak bebas ke bergerak dibumi Malaysia ni..tu pemimpin ko asyik dok kata akan dibunuh tapi sampai sekarang hidup lagi..
2. Ko dapat jadi peguam hasil usaha perancangan menegnai pelajaran dan duit pinjaman daripada siapa.
3. Ko nak kebebasan bersandarkan alasan hak asasi manusia...wei minah sundal..kita ni melayu beragama islam..ada peraturan yang diturunkan oleh allah saw melalui nabi muhamad untuk kita amalkan..jangan asyik dok dipengaruhi alaman puak zionis..yang mau memusnahkan islam..aloo ...budak adakah ko sendiri pengamal lesbian sehinggankan ko maukan kebebasan dalam soal murtad..memilih agama ikut suka hati..mengamalkan sex bebas..homosesual..gay..kalau macam tu lebih baik lah ko buang je tudung yang ko pakai jangan buat malu melayu islam lain..

KESIAN NYA AKU PADA MAK BAPAK BUDAK BETINA NI..ADA PELAJARAN TAPI PELAJARAN AGAMA TAK BERAPA CUKUP...

Anonymous said...

maybe jenis kejar dunia jer ....

Anonymous said...

inilah dia "jurucakap"kepada bangsa cina dan india untuk menjatuhkan bangsanya sendiri Melayu....tak perlu dibayar sesen pun..free saja....

Anonymous said...

bangsat lowyar ni rupanya dulu skolah kat KISAS abih tahun 2000.lepas tu sambung IIUM.

seriusly...KISAS beb...

rbf,serius aku menyampah tengok gambar dia yang cakap sambil mulut senget tu.

tapi sepanjang pengalaman aku,kebanyakan yang join kelab debat english,memang kemungkinan akan jadi liberal.member aku sorang dah liberal.diorang akan ajar untuk berfikir diluar kotak padahal gaya fikiran tu sbnrnya fikiran jahiliah yang kalau kita kaji dalam Al-Quran,orang kapir akan pakai hujah tu.tapi sebab dikalangan kita sndiri yang kurang mengkaji dan memahami tafsir Al-Quran jadi kita tak tahu hujah sedemikian.

bila orang yang tatau ni join kelab debat or pidato english ni,dia akan rasa hujah tu sumting new dalam otak dia.lalu dia akan terpengaruh kerana yakin dia adalah orang yang different.

kebanyakan orang melayu lebih senang join kelab debat atau pidato bahasa melayu.try beranikan diri join kelab debat or pidato english then korang akan tau geng non muslim kat situ macam mana perangai liberal diorang.tapi jangan terpengaruh pulak dah la..

Anonymous said...

MENITIS AIRMATA SAYA MENDENGAR UCAPAN ANDA.TERLALU PUITIS DAN SYAHDU SEKALI.SEHINGGA LUPA SIAPA DIRI ANDA SEBNRNYA.UGAMA ISLAM TDK SETANDING UGAMA LAIN DAN TAK SETARAF DNGANNYA.ANDA TK KENAL DSAI SBNRNYA CUBA TNYA SIAPA YG MULAKAN RASUAH DLM UMNO.SY TK TRGURIS KALU ANDA SOKONG PKR,TP JNGAN SAMAKN UGAMA ISLAM SETARAF DNG YG LAIN.ANDA LUPA CUBA JUMLAHKAN AHLI PARLIMEN DLM PR MELAYU BERAPA CINA+INDIA BRAPA. PASTI KELUARGA LIM AKN JD PM. BERFIKIRLAH SEJENAK UTK UMAT MELAYU DN UGAMA ISLAM.

Anonymous said...

Bangang gila betina ni.sepatutnya modal insan yg ada pada diri tu digunakan untk membantu perjuangan alif ba ta, ni dok menjahanamkan plak, dasar tak sedar diri

Anonymous said...

Inilah strategi PKR. utk menumbangkan kerajaan sediaada, rakyat perlu dihasut membenci kerajaan. Kerajaan zalim, zalim, zalim, kejam, kejam, menindas, tidak adil. Diulang-ulang supaya ia tertanam dlm minda setiap rakyat. Strategi yg diajarkan oleh yahudi kpd ketuanya. Lihat apa berlaku di Libya. Sebuah kerajaan yg baik tumbang oleh propaganda yahudi & nasrani, digantikan dgn kerajaan yg kucar-kacir. Barat peduli apa, hajat yahudi telah terlaksana. Yg menderita adalah rakyat Libya jua. Mujurlah di M'sia masih ramai rakyat yg bersyukur dgn keamanan, kemudahan mencari rezeki yg dinikmati dan membenci hasutan. Jgnlah jadi seperti wanita itu, menggigit kerajaan yg berjasa, memberinya keamanan dan peluang belajar sehingga menjadi cerdik. Jadilah manusia yg tahu bersyukur, semoga Allah tidak menarik balik nikmat yg telah dikurniakannya.

Acap said...

kalau hina hukum Allah kena hukum bunuh tak?

Anonymous said...

hina hukum Allah macam pas ker?

sekejap nak buat hudud sekejap hudud takde dalam Al-Quran...

undi pas masuk syurga...

yg lagi sekor tu lagi la mengaruk,diangkat smpai kononnya imam mahdi plak..

Anonymous said...

DIA NI LULUSAN PEGUAM TETAPI TEMPAT DIA BEKERJA JADIKAN DIA MACAM BUDAK PEJABAT AJE..BAWA FAIL-FAIL KE MAHKAMAH DAN BAWA BALIK..YANG BERHUJAH D MAHKAMAH PEGUAM2 KANAN AJE.. DAH NAK TUNJUK TEROR KONON.

polotik pictures said...

"kalau nik aziz mungkin berani sebab dia boleh tentu orang yang masuk syurga atau neraka"

beranikan diri buat kenyataan.. jgn guna nama org lain utk diri anda..

bahasa mecerminkan diri anda..!

Deekay De' Devilicious said...

Dia kata "Islam is for the blessing of human kind, man kind. Islam bukan eksklusif untuk orang islam. Islam bukan hanya eksklusif untuk bangsa Melayu. Islam adalah untuk semua, keadilan untuk semua, hak untuk semua dan kebebasan untuk semua."

YES..MEMANG BETUL apa yg dia ckp psl islam. TETAPI.. statement yang dia berikan itu tidak menjelaskan hak dan kebebasan itu sampai mana. Memang setiap manusia diberikan hak dan kebebasan, tapi yang penting hak dan kebebasan itu tidak melampaui batas Islam.

Hak nak murtad, terang-terang dinyatakan dlm al-quran ianya benda yang dikutuk Allah S.W.T. Hak nak tukar jantina, nak khawin dengan Jantina yang sama. Sudah lupa kesah umat Nabi Lut A.S yang telah dinyatakan di Al-Quran? Umat itu DILAKNAT oleh Allah S.W.T. Dan adakah Parti Keadilan memberi Hak dan Kebebasan Manusia ke arah ini?

Sila Jawab.

Anonymous said...

Betina tu lubang pantatnya masih sempit,tapi dia ada cita cita supaya lubang tu boleh jadi besar.

Anonymous said...

ekceli, 80% benda yang dia cakap betul apa? Itu sebab korang marah haha. Tak boleh bahas, kutuk peribadi dia. Semua yang mengutuk dia ini sama ada ektremis islam atau pencacai Umno haha