Friday, February 10, 2012

Pekerja KFC Yang Kurang Ajar Atau Pelanggan Yang Mulakan Kurang Ajar ?


Kes pergaduhan yang melibatkan pekerja KFC dengan seorang pelanggan yang berbangsa cina yang sedang hangat di dunia cyber sekarang ini jika tidak ditangani dengan baik akan boleh menyebabkan berlakunya rusuhan kaum seperti 13.Mei.1969.

Kerajaan serta pihak berkuasa perlu memandang serius perkara ini dan jangan memandang remeh kepada kuasa internet. Sejarah telah membuktikan rusuhan yang terjadi di Mesir setahun yang lepas bermula dari internet.

Kes pergaduhan ini telah menjadi kes perkauman dan politik gara-gara campurtangan parti yang paling rasis dalam dunia iaitu DAP. Sepertimana yang kita semua tahu, semalam (khamis) Ahli Parlimen Segambut dari parti DAP telah mengadakan sidang media bersama dengan lelaki cina yang bergaduh dengan kakitangan KFC. 

Ingat ! rusuhan kaum tahun 69 juga berpunca dari DAP.

Selanjutnya anda boleh baca kupasan dari blogger Dr.Novandri di sini dan juga di sini.

Pekerja-pekerja yang bekerja dengan restoran seperti KFC atau Mc Donald atau mana-mana restoran makanan segera yang mempunyai nama besar semuanya telah dilatih untuk berhadapan dengan pelanggan-pelanggan yang berbagai-bagai kerenah serta ragam. Bukan setakat dilatih berdepan dengan pelanggan, mereka juga dilatih berdepan dengan perompak jika outlet mereka dirompak.

Kalau setakat diperli, dimarah atau ditengking oleh pelanggan itu perkara biasa bagi mereka. Bohonglah sekiranya selama ini tidak ada pekerja KFC dimarah atau dimaki oleh pelanggan. Tetapi mereka sabar kerana mereka telah dilatih oleh majikan mereka. 

Dalam kes yang terjadi di KFC i City Shah Alam saya berani katakan, jika tidak dimaki, dihina atau dicaci dengan teruk serta menggunakan bahasa-bahasa kesat tidak mungkin pekerja KFC berkenaan akan bertindak sedemikian rupa. 

Jika setakat pelanggan marah-marah biasa atau menengking secara biasa adalah amat-amat mustahil untuk staf berkenaan naik angin sehingga bergaduh dengan pelanggan . Dia sendiri pun harus menjaga periuk nasinya.

Sudah pasti ada bahasa-bahasa yang kurang enak didengar atau yang melampaui batas yang digunakan oleh lelaki cina berkenaan kepada staf tersebut atau kepada rakan-rakannya yang boleh membuat beliau hilang sabar dan bertindak begitu.

Daripada pengalaman saya bergaul dengan orang-orang cina saya sering perhatikan kebanyakan cina-cina yang tidak tahu atau tidak mahir berbahasa kebangsaan selalunya bercakap kurang ajar dan tidak tahu adat. Ada kalanya mereka tak tahu apa maksud perkataan yang mereka gunakan. Sikap serta perangai mereka amat-amat berbeza dengan orang-orang cina yang fasih serta mahir berbahasa kebangsaan. 

Jika anda tak percaya cuba anda perhatikan gerak-geri rakan atau kenalan anda yang berbangsa cina yang fasih berbahasa kebangsaan. Mereka lebih cerdik dan sopan. 

Ahli Parlimen Kepong
Contoh terbaik dalam parti DAP. Dalam ramai-ramai ahli parlimen DAP yang ada di Dewan Rakyat, orang yang paling fasih menggunakan bahasa kebangsaan adalah Ahli Parlimen Kepong, Tan Seng Giaw.  Lim Kit Siang, Tony Pua, Lim Lip Eng, Nga Kor Ming, Ngeh Koo Ham dan ramai lagi, semuanya hancur Bahasa Malaysia. 

Yang hancur guna Bahasa Malaysia semuanya kurang ajar dan rasis. Tetapi tidak kepada Dr Tan Seng Giaw. Beliau dilihat cerdik, bersopan , dan tahu adat. Sikapnya itu membuatkan pihak lawan juga menyenangi dan  menghormati beliau.

Lelaki cina yang bergaduh dengan pekerja KFC tersebut tidak tahu berbahasa kebangsaan. Hinggakan dalam sidang media anjuran DAP semalam dia terpaksa menggunakan jurubahasa yang disediakan oleh DAP. Jadi, anda faham-faham sendirilah kenapa dia dipukul.


28 comments:

Anonymous said...

saya setuju.jika dia tak maki kaw-kaw kawan tu tak naik angin.

Anonymous said...

kasihan kasihan kasihan bangsa melayu ku..tak ada apa sangat yang mampu kita lakukan melainkan berdoa & memberi undi kepada yang benar. Gadaikan melayu bererti gadaikan Islam..

Anonymous said...

Sdr RBF Mohon izin saya masuk .

Hari ini Jumaat,sebelah petang ,ada rakyat yang fasih bahasa Mandarin telah murah hati membeli surat khabar vernakular Oriental Daily dan di edarkan percuma di sebuah Pasaraya TS, di Selangor.

Saya nampak ada 3 halaman berita gambar serta ulasan atas KFC.
Saya pun ambil satu......

Sesiapa yang fasih sila baca oriental daily hari ni dan ulas.

Ada rakyat Malaysia yang nampak bunga bunga api yang patut di padamkan,tetapi telah mengambil kesempatan curah minyak lagi memarak.

Mengapa ?

Gara 1M kasi muka, sebab nak jawat PM lagi kan.
Lagi baik jadi masak telur saja.

Walau apa pun mohon semua blogger Alif Ba Ta wajib Pantau rapi.
Tajuk ini akan terus terusan sebab ia melibat kan Rakyat Malaysia yang tidak fasih BM.
Dan Juga melibatkan Akhbar Vernakular.
Dan melibat syarikat besar Melayu .
tq mentor mentor saya.
arjuna waspada
changkat lobak.

Anonymous said...

angkara sekolah vernakular, hancur perpaduan kaum...elok diroboh sahaja sekolah2 yang mengasingkan ini...

ruang bicara faisal said...

dulu masa Tun Dr M nak tubuh sekolah wawasan bagi merapatkan intergriti kaum, DAP yang menjadi kepala membantah.

Anonymous said...

Yang peliknya boleh ramai2 keluar nak bagi penumbuk kat SEPET tu. Nampak sangat dia yang mulakan

Anonymous said...

makin hamun bangsa kat public tu mmg lah bdk kfc tu naik angin.x salah klo budak cina tu makan penumbuk.klo boleh semua melayu nak join klo dia berminat nak buat lagi..

Anonymous said...

Penyokon g PR jangan komen lebih-lebih, nanti Izzah marah...dia kan kamceng sepet. hehehe

Anonymous said...

Patutnya masa nak buat I/C, kena buat interview...sapa tak boleh cakap bahasa Malaysia dengan baik...terajang je keluar dari negara ni. Bangsat punya kapir. Ptuuuiiih.

Anonymous said...

kalau budak2 melayu tu kena buang kerja, makan ayam goreng celup tepung sendiri la jawabnya....

Anonymous said...

Budak kerja KFC nih, setakat buang kerja, dia tak heran...

Kerja std begini, belambak ada.

Puas hati dia...

Tapi, nama bangsa jugak kena kutuk.

NSK said...

Anak Kecil Main Api...

Anonymous said...

BANGSA MELAYU SEMAKIN DITINDAS...
KITA SUDAH BERPECAH BELAH SESAMA MELAYU...
PARTI PAS DAN UMNO BERGADUH SESAMA SENDIRI..
KAUM LAIN SENANG2 DAPAT MENJAJAH MINDA RAKYAT MALAYSIA..
SEDIKIT DEMI SEDIKIT HAK MELAYU SEMAKIN TERHAKIS...
INILAH REALITI MALAYSIA HARI NI.....

Anonymous said...

bab x fasih bahasa kebangsaan ni memang berleluasa skrg, dan yg ironinya di kalangan usia mamat yg kena tumbuk tu lah. x tau lah mana silapnya. ingat x dulu ada satu kes satu pompuan india ditahan di depot tahanan warga asing sampai beranak? dia kata rakyat m'sia, tapi xde dokumen pengenalan diri dan diburukkan lagi sebab x tau langsung cakap bahasa melayu. akibatnya 6 bulan kena tahan kat depot tahanan warga asing. salah siapa tu? cuba tengok warga asing yg datang keja dkt sini...bukan saja mahir bahasa melayu, tapi siap ikut tatabahasa lagi. x ke anda malu mengaku rakyat m'sia tapi x tau bertutur dalam bahasa kebangsaan? dah tu nak equal in everything. granted, some things need to be reviewed but methinks it's time for you too to change and love m'sia truly, at the very least make sure u can speak fluent bahasa m'sia. jangan salahkan dasar k'jaan, but salahkan diri sendiri.
p/s: gua menyampah sebab ada yang bkn sja x tau bhs melayu, bhs inggeris pun hancur. so how???

Anonymous said...

Aku 110% yakin mat sepet tu yang kurang ajar dan perlu di ajar.Last time kat 7 Eleven tempat anak buah aku kerja pun sama jugak. Mat sepet mabuk diberi ajaran secukpnya sampai masuk hospital.
Tak kuasa la budak-budak KFC tu nak cari pasal kalau tak kena provoke. Sepet lain buat tak reti je, so mmg sure la mat sepet tu yang cari pasal. Kalau pemimpin Melayu tak kira parti apa pun, tak berani defend issue ni, memang bangsat le diorang ni. Apa pun,nasihat kat oppositon ni, jangan le main api, tak ada olang untung maa, semua akan lugi lor! Kasi masuk itu budak-budak dalam ring, kasi diorang hantam sama sendili lor!
AH SENG ATAS PAGAR DER

Anonymous said...

bukan setakat tak tau cakap melayu ... yg dok jadi MP kat malaysia nie pun ramai cakap melayu tak reti sepatutnya SPR kena wajibkan setiap ahli yang nak bertanding mesti fasih berbahasa melayu ... salah sapa semua nie ... aku harap melayu KFC yang hentak anak babi tu dibela oleh barisan Peguam UMNO ....

Anonymous said...

Yes,sebelum barisan peguam umno defend,apa kata kasi peluang kat barisan peguam pas defend dulu,kalau diorang tak mau,memang sah le diorang ni bangsat,umno boleh score some mileage point maaaa...
ATAS PAGAR DER!

Anonymous said...

mereka ni ingat ada duit aje boleh buat apa saja

mereka suka perintah dan minta macam macam

lagak saperti tuan dgn hamba

saya pernah saksi budak cina singapore di shah beach resort melaka

umur nya lingkungan 10 tahun, bawa termos air panas lalu teriak dgn kuat pada pekerja Melayu berumur lingkungan 20 tahun

dia terus memekik, "air panas, sekarang"

ini pasti ajaran mak bapak dia yg mungkin berpendapat bahawa tetamu yg membayar ada segala hak

kurang ajar, panas saya melihat kebiadapan budak cina ni

Anonymous said...

Harus ada satu kempen mengukuhkan Bahasa Melayu untuk segala aktiviti awam yg melibatkan berbagai kaum

Jika bahasa Inggeris di terima utk mengganti BM maka ah beng ah lian tidak akan fasih dlm BM utk selamanya

Pendatang haram senang lah jadi rakyat

ruang bicara faisal said...

satu contoh yang saya nak tunjukkan kpd rakan2 semua.

kita sering mendengar kisah orang gaji (pembantu rumah) didera oleh majikan. ada yang sampai cedera teruk kerana tindakan majikan di luar batas kemanusiaan. mereka lakukan seperti haiwan.

apabila majikan diheret ke mahkamah, kita lihat bangsa apakah majikan mereka itu ?

Anonymous said...

Nak jadi juara Bangsa, Hang pi ambil la perkerja KFC tu bekerja setelah dipecat.

Baru la digelar Juara.

Anonymous said...

Nak jadi juara Bangsa, Hang pi ambil la perkerja KFC tu bekerja setelah dipecat.

Baru la digelar Juara.


MANA PUNYA BANGSAT NI ...???

Anonymous said...

Sy yakin mmg pekerja tu d provoke begitu teruk tu yg sampai bagi penumbuk. Wahai org melayu jgn bagi peluang apa yg kita ada d rampas kerana apa keistimewaan yg terlepas tidak akan dpt semula. Fikir2 kan lah. Bukan racist tetapi itu lah kenyataan di syarikat2 swasta klu ketua nya sepet susah lah lah kita ada aje keja kita x betul d mata mrk. Mmg semua yg naik org dia aje klu ada 5 promotion semua kaum dia wlupun junior stau mungkin 1 aje org melayu itu pun dah senior bertahun2, mrk lah yg paling racist yg sebenarnya. Itu baru syarikat apatah lagi negara klu mrk ada kuasa abis kah kita merempat.

kRUEL said...

diharap pihak ngo macam perkasa ambik tindakan. nak harap umno/pas skg ni dah susah..ngo melayu la harapan kami..

Sumandak Kinabalu said...

mohon lihat video oleh malaysiakini yang menunjukkan salah seorang saksi buat PC explain keadaan sebenar. media lain ada dipanggil tak masa ini? just nak tahu since saya cuma nampak mic sinar tv dan malaysiakini.

http://www.youtube.com/watch?v=mmqFHoZOvR8&feature=share

Anonymous said...

1. WTF!!! Kat malaysia pun kena pakai translator?!!!
2. Korang ingat kalau budak tu tanya baik-baik "Encik, bolehkah saya tanya kenapa ayam boleh habis dan saya telah tunggu lama di sini" dengan nada yang sopan santun dan terus bebudak KFC tu keluar bagi penumbuk...hahaha tak logik langsung.
3. Lagi pun budak ni dah terang-terang tak tau cakap melayu(kena pakai traslator), so apa yang dia cakap pun budak KFC ni tak boleh faham, so bagaimana diorang boleh marah sampai kasi penumbuk pulak(eh pelik ni!)
4. Dalam video yang panjang pulak tu ada kedengaran suara pelanggan jerit-jerit kat pekerja KFC tu..so siapa provoke siapa dalam hal ni?...tak susah kan nak teka?
AH WONG

Anonymous said...

Bab bahasa ini amat mnenyedihkan.

Rakyat asing ini kebanyakkan generasi ketiga yang sudah diasuh lupakan perkara menghormati kedaulatan negara. Ini semua generasi ketiga yang tidak ambil pusing hal negara. Generasi ketiga orang kita juga banyak tidak hormat dan tidak kisah hal kedaulatan negara.

Mereka semua sudah bijak dan pandai dan berkiblatkan demokrasi barat dan cara pemikiran dan cara hidup barat, dan sebagainya.


Sedih.

Hanya berdoa sahaja semua ahli kaum kita sentiasa guna bahasa kita sendiri dan juga guna bahasa kita di dengan bangsa asing.

Atas Pagar said...

Mesti dia provoke yg bukan2 ni kalau tak takkan la sampai nak kena balun mcm ni..

Apa lagi tunggu, mana pegi ahli politik pas ke pkr, takkan tak nak defend bangsa kau sendiri. Duduk diam2 je maknanya memang kau orang ni jilat buntut D*P la gamaknya. Jangan nanti bila UMNO ke Perkasa buat PC defend budak KFC ni, kau orang akan spin cerita pulak kata dia orang ni racist pulak. Memang bangsat haram jadah la penjilat tegar D*P ni semua. Melayu yang sokong dia orang pun sama je haram jadah macam kafir laknat.