Tuesday, March 13, 2012

Gambar Ini Benar Atau Tipu ?


Terlihat gambar ini www.melanaublogger.com

Siang tadi ada juga beberapa rakan yang bercakap tentang gambar ini. Katanya gambar ini disebarkan untuk menunjukkan Rosmah berada sebaris dengan Agung dan Permaisuri. Manakala Najib terpaksa berada di belakang Agung dan Rosmah. Tujuannya nak tunjukkan bahawa Rosmah lebih hebat dari PM. 

Terus terang saya katakan, saya tidak mahir dalam soal untuk mengesan kesahihan sesuatu gambar. Saya ingin meminta bantuan rakan-rakan pembaca yang tahu atau mahir dalam soal berkenaan. Mohon anda beri pendapat berhubung gambar berkenaan, samada itu gambar benar atau gambar tipu.

Jika ikutkan sekilas dua kilas pemerhatian mata saya , saya dapat rasakan gambar itu adalah gambar tipu. 

1) Kewujudan lelaki misteri sedang berjalan belakang Rosmah. Anak panah bawah menunjukkan kakinya dan anak panah atas menunjukkan kepalanya.

2) Bahagian tangan Agung dan Rosmah menunjukkan seolah-olah ianya dipotong dan ditampal. 

3) Di belakang Agung atau disebelah kiri PM kelihatan terdapat seorang lelaki sedang menyembunyikan wajahnya. Nak bergambar dengan Agung dan PM pun ada juga ke orang yang nak main nyorok-nyorok ? Atau mungkinkah itu Anwar Ibrahim ?

Saya pelik dengan kaki seorang lelaki yang sedang berjalan dibelakang Rosmah dan orang yang berjalan itu akan melintasi depan Najib , seterusnya dadanya akan melanggar bahu Agung. 

Cuba anda fikirkan samada logik atau tidak, ketika Agung dan PM sedang bergambar boleh ada orang lain yang nak melintas depan PM dan Agung ? 

Mohon pendapat rakan-rakan yang mahir. Jika saya salah tolong betulkan saya.

48 comments:

Anonymous said...

terbaik......

Anonymous said...

Gambar di atas bukan ori dan dilakukan dengan superinpose. Dengan perisian mudah seperti photoshop sahaja telah boleh buat gambar di atas. Tak perlu guna perisian yang mahal-mahal. Malahan gambar kaki dan kepala boleh dihilangkan.

Memang jelas kerana:
1. Seperti ditunjukkan oleh anak panah
2. Gambar kaki DS Najib, kelihatan pendek.
3. Mengikut protokol, Rosmah tidak boleh berada di hadapan dan sebaris dengan Agung. Tentu pegawai protokol tidak akan membenarkanya.

Jeffry said...

KEHKEHKEH SEKILAS PANDANG DAH TAU GMBR NI MMG SUPERIMPOSE...

- ANSLISIS NO. 1 YG DIBUAT OLEH RBF MMG TEPAT. ADE SESUSUK TUBUH INDIVIDU SDG BERJLN DI BLKNG ROSMAH DAN X SEPATUTNYA ROSMAH ADE DI DPAN INDIVIDU TRSEBUT. BGITU GAK DGN GMBR NAJIB. KLU IKUT SUDUT YG SEBNAR INDIVIDU TRSEBUT PASTI TERLANGGAR NAJIB TP TIDAK!

- BEGITU GAK GMBR YDP. TEKNIK CUTTING N PASTE DAN KESAN PAINTING KETARA SGT TERUTAMA DI BHG KAIN PERMAISURI AGUNG SBLAH KANAN ADE KESAN TOUCH UP JELAS KLIHATAN.

- DI BHG KAPET MERAH. TEKNIK PAINTING TERLALU 'BERSIH' DAN ADE KESAN TOUCH UP YG TERLALU BLURR JELAS DI SEKELILING KASUT NAJIB

- AKHIR SKALI GMBR LANTAI SEPERTI BERTANGGA. PERHATIKAN DI SEBLAH KIRI GMBR DAN BANDINGKAN DGN GMBR TANGGA DI KAKI NAJIB. TONA WARNA JELAS BEBEZA!

Anti Jumud said...

nampak sangat menipu nak provok tapi tak berjaya..Kalau budak tadika sekalipun boleh agak gambar tu telah di edit....Yang mengedit tu sebenar otak dah separuh gila bro tahap gila babi..hehehe..

Anonymous said...

http://www.umno-online.com/?page_id=26766
perhatikan pakaian Rosmah & Permaisuri Agong


kcd.

Yb Raz said...

nampak benar penipunya gambar ni kekekeke...puak pembangkang lahanat dah mengelupur

j3bat said...

yup photoshop failed.

Sesedap rasa jer buat fitnah, tak takut pada hari pembalasan agaknya puak-puak ni !

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tuan RBF dan anda semua,

Anda mungkin MENYANGKA penyebaran GAMBAR sebegini hanya untuk meMALUkan PM dan ISTERInya..

Sebenarnya penyebaran GAMBAR ini jugak telah meMALUkan YDP AGONG secara langsung oleh para PENYOKONG PR..

http://sensecredaccountability.blogspot.com/2012/03/penyebaran-gambar-ini-oleh-penyokong-pr.html

Wallahualam..

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tuan RBF dan anda semua,

Anda mungkin MENYANGKA penyebaran GAMBAR sebegini hanya untuk meMALUkan PM dan ISTERInya..

Sebenarnya penyebaran GAMBAR ini jugak telah meMALUkan YDP AGONG secara langsung oleh para PENYOKONG PR..

http://sensecredaccountability.blogspot.com/2012/03/penyebaran-gambar-ini-oleh-penyokong-pr.html

Wallahualam..

Otak geliga said...

manusia di belakang YDPA kakinya mana?????......hahaha.....terapung kau....ahahaha

bzz said...

Org bodoh macam mahfuz akan kata...
ya ya ya... ini gambar betul!

Tapi pembaca rbf tak sebodoh mahfuz.

Anonymous said...

Gambar CUT & PASTE.
Cuba perhatikan kedudukan badan Rosmah. Jelas dia bukan dalam posisi berdiri betul untuk tujuan bergambar. Kedudukan badannya menunjukkan dia sedang melenggang berjalan.

Anonymous said...

NI SEMUA NAK SALAHKAN SAPA NIE, MESTI TAK DAK ORANG LAIN YANG NAK DITUDUH, NIE MESTI SALAH UMNO, SALAH BN.

PIRAH PR. HANGPA MMG KAKI FITNAH, KAKI PENIPU, KALAU HANGPA MEMERINTAH NANTI, HABIS RAKYAT DITIPUNYA, MINTAK SIMPANG LE..

-ART-

Anonymous said...

Ini superimpose... Nyata sekali.

Anonymous said...

tgk bhgian muka najib tu pun dah ketara edit..lagi satu muka dan leher tu cm tak seimbang...pakatan ni dah terdesak dah..kehabisan modal

Salfian Nawawi said...

Satu lagi fitnah pembangkang yang kantoi..agak-agak lah sikit kalau ye pun nak menipu!!Syabas Bro RBF & MELANAU BLOGGER™ kerana "menggantoikan" cubaan penghinaan ini..pssssttt:Video Bang Anu & China Doll tu video superimpose jugak kah? :)

Anonymous said...

gua masa mula tgk2 gambar ni pun dh sangsi.mmg nmpk mcm photoshop.tp sbb gua xmahir bab ni gua diam je

Anonymous said...

sejak bila lembu haram PR ni tak sebarkan fitnah...

depa buat gambar apa pun nanti lembu PR lain akan tetap sokong pnya.gmbar najib superimpose konon sami hindu letak tanda kat dahi la..gambar pope dulu...

memang haramjadah jer diorang ni.tapi gmbar anuwaq takmau plak diorang terima.masing masing diam terkelu..

AKU ANAK SARAWAK said...

Sekalipun nak buat tipu, profesional sikit lah bro.. Adoi.. Semakin banyak citer yang tak betul disebar, semakin banyak pahala buat orang yang teraniaya itu..

*Yang benar pasti nyata..

njah50 said...

Diharapkan pihak berkuasa dapat mengenalpasti orang yang menyebarkan fitnah sebigini disegerakan kemukan pengadilan. Jangan dibiarkan manusia perosak seperti ini berleluasa meburukkan individu lain dengan niat keji mereka

Anonymous said...

Saudara RBF dan semua pembaca,

Saya sebenarnya naik kasihan dengan pelaku gambar superimposed itu.

Akibat kebencian yang mealampau dia tidak sedar telah membuat dosa yang amat besar.

Sedarkah dia mungkin 'sedekahnya' membuat Najib dan Rosmah melanggang masuk ke Syurga dengan mudahnya.

Sedangkan kantung di sebelah kanannya di Akhirat nanti kosong, sekosaong kosonnya

Warga Setia

Anonymous said...

kepada orang2 pas, sila nasihat rakan sepakatan kamu pasal fitnah ini. kamu semua benci fitnah kan?jadi bagaimana dgn gambar ini?

terbukti skrg puak2 pakatan ini memang tak habis2 buat fitnah. malah gambar DYMM Agong pun nak dipermainkan?

so sorry. 4 votes to BN from my family..kami cukup jelik dgn fitnah puak2 pakatan ni..
sekian

To Live Again said...

Salam bro RBF..

Enough is enough! Sy semakin lama semakin jelek dn termuntah dgn teletah pembangkang yg HIDUP MATI MEREKA ATAS DASAR FITNAH!

Kalau dtg bukti bergambar lebih dasyat lg bukti VIDEO dikatanya besi yg x blh dbuat BUKTI!

Tp bila dtg saje sebarang cerita yg boleh MENJATUHKAN musuh mereka, org yg mendakwa diri mereka PEJUANG ISLAM yg berjubah dn berserban menelan bulat2 apa saja cerita yg dtg pd mereka sehingga lupa pd AMARAN Allah yg menyuruh kita mengkaji setiap berita yg dtg kepada kita..

Sy semakin jijik dgn PR!

Anonymous said...

Gambar mcm ni pun Puak Rabun kata betul punya. Kalau tak buta hati tu mmg bukan Puak Rabun lah namanya ye tak.

astika said...

Gambar fail..x logik rosmah pakai cincin yg sama pada kedua belah tsnganya

astika said...

Kantoi sebab dia crop tangan kanan n paste pada tangan kiri..bukti x logik rosmah pakai cincin yg sama pd kedua2 blah tangan dia

Anonymous said...

hoi org yg buat fitnah. Kesiankanlah diri kau tu.

Kerana terlampau mahu menjatuhkan dan mengaibkan Ds najib & dt rosmah.

ALLAH telah membuka kebodohan kau yg tak kau sangkakan. kerana kau fikir kau dah terlampau pandai.

Namjahanam said...

Orang-orang puak tu, kalau keluar gambaq YAB PM pakai spender dan DS Rosmah pakai bikinipun pakat percaya habih. Tapi gambaq DS* tenyeh amoi siam pakat cari alasan macam-macam. Kalau bangsat dah mengabui mata mrk, apapun boleh. Memang jenis otak yahudi.

anti bohmau said...

RBF,

semoga orang bahalol yg reka foto ni dihambat mimpi2 ngeri sumur hidupnya krn menfitnah...

poyo said...

memang lu orang pakar lah..tau pulak superimpose...whatever!!!

Kama Irahsa said...

kalu btul pun, xnmpk ape mslhnya..

Anonymous said...

Kama irahsa..masalahnya ni tak betul fitnah..pembangkang punye keje la..fahammmm?

Anonymous said...

Kama irahsa

masalahnya si pembuat fitnah tu nak buat citer

kononnya datin rosmah lebih power drpd Yab

pm najib. Berdiri sebaris dengan agung.

Sedangkan yab pm najib berdiri di blakang.

Itu le tujuan si tukang fitnah ni.

Anonymous said...

Pada pendapat saya, memang gambar ni tidak betul. Sememangnya Rosmah tiada bersama Yang DiPertuan Agong & Raja Permaisuri semasa sesi foto ini. Gambar Rosmah (yang ori) tu telah diimport dari sumber lain seperti kelihatan dia bersama mereka. Sebaliknya, sama-samalah kita menilai, melihat dan berfikir sejenak akan pakaian Rosmah itu. Isunya pakaian. Be rational don't be emotional.

Kama Irahsa said...

Pembangkang ni kalu gambar ori pun diorg bole spin gmbr tu n reka mcm2 cerita. Sbb tu mmg kejer diorg. Jd kepada pembangkang, sesuatu gmbr tu ori atau x, tidak lg pntg. Blogger pro kerajaan la kena kerja lebih utk jwb semua. Haish..

Kama Irahsa said...

Pembangkang ni kalu gambar ori pun diorg bole spin gmbr tu n reka mcm2 cerita. Sbb tu mmg kejer diorg. Jd kepada pembangkang, sesuatu gmbr tu ori atau x, tidak lg pntg. Blogger pro kerajaan la kena kerja lebih utk jwb semua. Haish..

Anonymous said...

pelik puak puak dalam pr ni .. gambar camni heboh satu dunia ..

video seks anwar mapus tak percaya..

Saladin said...

Yang paling penting tindakan dapat diambil kepada blogger yang buat fitnah.......biar rakyat Malaysia yang terang hatinya tahu ....siapa sebenarnya parti pembangkang...

Saladin said...

Yang paling penting tindakan dapat diambil kepada blogger yang buat fitnah.......biar rakyat Malaysia yang terang hatinya tahu ....siapa sebenarnya parti pembangkang...

Anonymous said...

Gambar original kat sini http://www.google.com.my/imgres?q=agong+najib+sidang+perlimen&hl=en&sa=X&biw=1280&bih=649&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=prQ5B-ya4d-T9M:&imgrefurl=http://umno-online.com/%3Fp%3D56639&docid=nb9X9ndOXXXhcM&imgurl=http://umno-online.com/wp-content/gallery/berita/fw232418_kl24_120312_agong.jpg&w=702&h=450&ei=50dhT4jFCsfmrAf2kqj9BQ&zoom=1&iact=hc&vpx=174&vpy=340&dur=4&hovh=180&hovw=281&tx=180&ty=86&sig=107883072590250179847&page=4&tbnh=141&tbnw=188&start=59&ndsp=21&ved=1t:429,r:16,s:59

Anonymous said...

Sapa yg buat gambar ni mmg bodoh nak mampus..kecik2 xnak mampos,da besar bodoh nak mampos..rugi la mana2 mak yg mngandungkan org ni...hahahahaha

ABU said...

hihi. takkan x pecaya kot mmg gamba rosmah. malu ke nk pecaya. terima laa yg najib tu bini rosmah tu laki. hihi. tindakan rosmah ni memalukan YDPA & PM sndri. dtg korang nk pusing lak.

Nasrul_SAMM said...

SAH!! rosmah kemaruk nk jd PM. klu iyepon bg laa laluan kt najib duk depan. dh laa tudung x pki. baju ketat metat. bini PM kaa ni. ni nk prjuangkn islam. hncur umat islam ble laa.

Anonymous said...

LOW CLASS...gambar jangan dok chong...dok keja tipu...video aku PERCAYA...

Anonymous said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Anonymous said...

inilah masalah puak2 PR..hari2 sebar fitnah..

Anonymous said...

Nak bergambar dgn Agong takkan bergambar mcm ni?

Ni majlis formal,korang ingat jurufoto nak ambil gambar mcm ni ker dalam Majlis2 besorrrr...

Profesionalism kena jaga. Kalau tgk bergambar cam ni, tak ubah mcm bergambar budak darjah 6...hehehe

Nak tabur fitnah biar Pro ler sikit, tugasan macam ni, kerja budak yg tak pernah pergi sekolah.

Anonymous said...

Nak bergambar dgn Agong takkan bergambar mcm ni?

Ni majlis formal,korang ingat jurufoto nak ambil gambar mcm ni ker dalam Majlis2 besorrrr...

Profesionalism kena jaga. Kalau tgk bergambar cam ni, tak ubah mcm bergambar budak darjah 6...hehehe

Nak tabur fitnah biar Pro ler sikit, tugasan macam ni, kerja budak yg tak pernah pergi sekolah.