Thursday, May 24, 2012

Debat : Lagi Hujah-Hujah Bohong Rafizi Lembu Didedahkan


Satu demi satu hujah dan fakta yang digunapakai oleh Rafizi Lembu semasa program debatnya dengan KJ dua malam dipatahkan dan berjaya disahkan bohong.

Dia bercakap ikut sedap keluar mulutnya kerana semata-mata nak tunjuk hebatnya dalam siaran langsung yang disiarkan.

Pada malam tersebut KJ berjaya dedahkan pembohongan Rafizi Lembu berhubung pendidikan percuma di Turki. 

Semalam pula ramai kawan-kawan kita yang berjaya bongkarkan satu persatu pembohongan dalam hujah Rafizi Lembu.

Rafizi Lembu ingat semua orang boleh dibodohkan seperti lembu-lembu PKR yang sering dibodohkan tuan-tuannya. Tidak.....jangan pandang kami sebelah mata. Kami mampu cari fakta yang sebenar dengan pantas menggunakan teknologi maklumat yang wujud hari ini.

Yang penting kami tidak sebodoh lembu-lembu PKR....Dah terang-terang dalam video pun ada lagi yang masih percaya itu bukan tuan mereka.

Saya tidak tahu selepas ini samada masih ada penganjur yang hendak menjemput Rafizi Lembu atau tidak untuk program-program yang lain.

Lagi pembohongan Rafizi Lembu dibongkarkan. 

Kali ini oleh rakan FB, Helmi Effendy.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Sememangnya debat antara Saudara KJ dan Rafizi mengenai topik PTPTN sangat hangat dibualkan. Ada yang mendakwa bahawa KJ memenangi perdebatan itu, ada yang mendakwa Rafizi yang menang, dan sebagainya. Di sini, izinkan saya menulis analisis saya mengenai debat tersebut. InsyaALLAH, saya akan mendedahkan fakta-fakta yang tepat dan benar mengenai debat itu. 

1. Sikap Rafizi yang cuba mengubah topik yang tidak berkaitan dengan topik perdebatan itu sangat mendukacitakan. Pertanyaan yang tidak berkaitan dengan topik bagi saya tidak usahlah dijawab oleh saudara KJ. Kalau perlu pun, itu mungkin dalam perdebatan yang lain. 

2. Saudara Rafizi kelihatan memilih perbandingan yang langsung tidak munasabah untuk menyokong pendapatan beliau mengenai  pendidikan percuma.  Malah, beliau memberi fakta yang salah kepada umum dan KJ tidak berkesempatan untuk membidas fakta Rafizi. 

3.  Maka, tugas saya di sini untuk membidas saudara Rafizi. (Sebenarnya, saya sangat berkobar-kobar untuk duduk di tempat KJ kelmarin ). Rafizi mendakwa bahawa negara Finland yang lebih miskin daripada Malaysia dan hanya bersumberkan satu sahaja sumber ekonomi iaitu Nokia yang itu pun sedang mengalami masalah kerana penguasaan Blackberry mampu memberikan pendidikan percuma kepada rakyatnya, mengapa tidak Malaysia. Benarkah dakwaan itu?

4. Finland sebenarnya mempunyai banyak sumber ekonomi. Saya sertakan statistik sumber ekonomi Finland untuk tatapan umum:

A) Electronics (21.6 percent)

B) Machinery, Vehicles and other engineered metal products (21.1 percent)

C) Forest industry (13.1 percent)

D) Chemicals (10.9 percent).

E) Agriculture and forestry 4.5%,

F) Industry 18.3%

G) Construction 7.3%

H) Commerce 16%

I) Finance, Insurance, and Business services 14.5%,

J) Transport and communications 7%

K) Public services 32.4%

Sekarang ini, mana datangnya sumber dakwaan Rafizi yang mengatakan bahawa Finland hanya bersumberkan ekonomi daripada Nokia sahaja?

5. Benarkah Finland lebih miskin daripada Malaysia? Saya nak tergelak mendengarkan dakwaan saudara Rafizi itu. Hehehehe... (gelak malu). Menurut data daripada Bank Dunia, Malaysia jauh ketinggalan dalam ranking GDP. Finland menduduki tangga ke-17. Malaysia punya kekayaan menduduki ranking ke-68. Apa kejadahnya nak bandingkan Malaysia dengan Finland yang lebih kaya daripada Malaysia. Bahkan dengan kekayaan negara yang ke-17 terkaya di dunia, Finland hanya perlu menangung 5 Juta rakyat Mereka sedangkan Malaysia yang mempunyai kekayaan yang ke 68 dunia, perlu menanggung 30 Juta rakyat Malaysia. 

Sumber : Sila klik di sini

6. Perbandingan ini sangat tidak relevan. Anda cuba membandingkan epal dengan rambutan (bak kata saudara KJ).  Saudara Rafizi ni, awak kena adil tau. Jangan nak spin fakta macam ayahanda Anugerah Tuhan kamu itu. Hehehehe.. tak baik tau. Kita ambil epal kalau nak dibandingkan dengan Epal.

7. Apa kata kita ambil Brazil yang menduduki di tangga yang lebih kurang sama dengan kita. Brazil ialah salah satu daripada negara yang mendirikan pendidikan percuma. Ya, pendidikan percuma tetapi tahukah saudara Rafizi bahawa cukai di Negara Brazil ialah antara yang tertinggi di dunia? Tak..tak... saya tak buat spesikulasi saya sendiri tau Pak Fizi ya.

Sumber : sila klik di sini

"Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes."
8. Kenyataan itu dipetik daripada orang Brazil sendiri. Lihat betapa tingginya dan banyak cukai di negara mereka untuk menampung pendidikan percuma. Rafizi kena terima hakikat nothing is free  dalam dunia ini. Ada harga yang perlu dibayar sekiranya mahukan pendidikan percuma. Dan harga yang perlu dibayar untuk pendidikan percuma ialah CUKAI YANG TINGGI.

9. Tak puas hati lagi? Mari-mari menjelajah negara nombor satu dalam sukan bola sepak ini. Lagi artikel yang merungut mengenai hidup di Brazil yang sangat tinggi dengan cukai. Mereka memberi tajuk kepada artikel ini dengan ayat ini:
 Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"
 Sumber: sila klik di sini

10. Saudara Rafizi mengatakan bahawa pendidikan di Turki itu percuma. Heheheh, kaki kelentong betullah awak ni. Awak fizi yang comel, tak nampak ke apa yang berlaku di Turki? Kalau pengikut-pengikut kamu, bolehlah kamu tipu ye? Tapi, tidak saya.

 Sumber: Sila klik di sini

Eh, apa benda tu? Kata Turkey ni menyediakan pendidikan percuma kepada rakyat, tetapi kenapa sebaliknya?  Sampai kena tangkap tu Mahasiswa Turkey. Hehehehe... Abam Rafizi, udah-udahlah tu ya menjadi penipu ? 

11. Kalau kita lihat pada permulaan debat, kita dapat melihat statistik dan nombor yang dikeluarkan oleh KJ mengenai perbelanjaan yang sedang ditanggung dan bakal ditanggung oleh kerajaan sekiranya mahukan pendidikan percuma. Kemudian, Rafizi membidas bahawa fakta itu penipuan dan mereka membuat kiraan mereka sendiri lalu menampilkan nombor mereka sendiri. 

12. Sekarang, saya mahu bertanya kepada semua, anda percayakah fakta daripada Rafizi ini sedangkan dia sudah menipu kita dengan teori Finland dan Turkinya? Sekali menipu, dua kali menipu, tak mustahil dia akan menipu untuk sekian kalinya memandangkan penipuan itu ialah darah dagingnya.

13. Perkara lain, saya tak perlu saya ulas pajang lebar. Isu hutang dan sebagainya, saya rasa dah dijawab dengan kemas oleh saudara KJ. 

14. Oh ya, ada lagi yang saya nak perkatakan. Rafizi suruh sifu kamu tu tunaikan janji bulan bintangnya pada penduduk Selangor. Bukan satu dua ye, berbelas tau. Ini janjinya pada penduduk Selangor pada PRU  yang lepas pun tak habis ditunaikan, ada hati bercakap mengenai topik yang lebih besar.

15. Meh, saya senaraikan janji-janji puak anda yang tak tertunaikan sebelum nak menabur janji lain. 

  • Membuka tabung permulaan RM 100 bagi setiap anak kelahiran Selangor. 
  • Memberi bantaun RM 75.00 sebulan bagi setiap anak yang dihantar ke nuseri. 
  • Memberi bantuan RM 50 kepada seorang bagi pendidikan pra sekolah. 
  • Memberi hadiah tawaran RM 1000 kepada setiap anak selangor yang masuk ke universiti. 
  • Dan belasan lagi janji-janji2 yang terabai. 
Kesimpulannya ialah kebanyakan daripada fakta yang dibentangkan oleh Rafizi sebenarnya lebih kepada putar belit yang dipelajari daripada sifunya Anwar Ibrahim. Dan motif artikel ini ditulis untuk menjawab tuduhan tidak berasas Rafizi. Setakat ini sahaja yang mampu saya nukilkan, InsyaALLAH kalau ada kesempatan, saya akan kembali menyambung artikel ini, mungkin dengan analisis yang lebih padat dengan fakta. 

Akhir kata daripada saya, TAHNIAH SAUDARA KJ KERANA berani berdepan dengan orang seperti Rafizi Ramli yang suka lari daripada tajuk dan kaki spin ini. Hehehehe.... Assalamualaikum.

Itulah antara pembohongan-pembohongan Rafizi Lembu yang berjaya dikesan oleh rakan FB, Helmi Effendy.


RBF:Rafizi Lembu semasa berceramah pada malam tersebut dengan penuh bangganya memberitahu yang dia telah ke Kedutaan Finland untk mencari fakta-fakta mengenai Finland. Timbul persoalan dalam fikiran saya, jika dia telah ke sana , bagaimana fakta-fakta yang dikemukakannya pada malam tersebut tidak betul ?

Tak mungkin kakitangan Kedutaan Finland boleh memberi makumat yang salah kepadanya tentang negara mereka.

Antara dua sahaja,

1) Benar Rafizi Lembu pergi ke sana dan kakitangan kedutaan telah memberi fakta yang benar, kemudiannya ditukar oleh Rafizi Lembu untuk menyedapkan ceramahnya.

2) Rafizi Lembu tidak pernah pergi ke Kedutaan Finland.

Jika sesiapa yang ada kaki atau ada jalan yang boleh menyemak dengan Kedutaaan Finland samada benar atau tidak Rafizi Lembu kesana, tolonglah lakukannya. 

Sebab jenis puak-puak ini mereka sanggup berbohong apa-apa sahaja asalkan nafsu politik mereka puas. Kalau yang lain dia boleh bohong, setakat kehadirannya ke Kedutaan Finland, itu kecil punya bohong sahaja.

51 comments:

Anonymous said...

memang dari awal lagi aku kata rafizi tu memang bengong sebab mengeluarkan maklumat yang silap. buat perbandingan pun tak betul. fail big time.
dan sebodoh2 rafizi, ada raaaaaamaaai lagi yang bodoh kat bawah sebab percaya kata dia bulat2...sape lagi kalau bukan blogger2 dan pencacai2 dia...
kah kah kah

Anonymous said...

AKU HENSEM

SECOND
SEMBELIH PON SODAP

Anonymous said...

memang mantap artikel ne.. rasanya rafizi memang tengah menghentak kepalanya ke dinding kerana dia telah melihatkan kebodohannya kepada orang ramai.. fakta tak kukuh, soalan lari dari tajuk debat.. memang lembu laa ko rafizi....

ASHAMSURI said...

dia akauntan, takkan bodoh? hahaha..
bro RBF, wa pohon copy ya..tq..

Anonymous said...

Alaa Rafizi lembu kau bukan tandingan KJ utk berdebat.Fakta Rafizi semua nya spinning infomation.Tgk la guru dia Anwar al juburi.Tak boleh jawab kaitkan UMno rasuah.KJ dah berdebat dgn Ambiga isu SPR .Ambiga tewas.KJ berhujah dgn Anwar diparlimen isu Israel Anwar lari keluar dewan.Janji nak bg pendidikan tadika percuma pun tak mampu ini kan pula nak mansuhkan PTPTN !Kerajaan dah bantu byk dlm pendidikan dari sekolah rendah hingga universiti...

Anonymous said...

dia akauntan, takkan bodoh?
___________________________________
ape ko ingat akauntan sume pandai...syarikat bole bangkrap tau kalo dpt akauntan bodo....

Anonymous said...

AKU DAH AGAK DAH SEJAK AZALI LAGI...ROPIJI TU MEMANG LEMBU...BUKAN SETAKAT LEMBU JER...MALAHAN LEBIH DARI ITU...ROPIJI JUGAK SEPERTI BAGHAL JUGAK KELDAI YG SEMEMANGNYA SINONIM DGN PUAK2 PAKATAN ROPLAH JINGGA...AUW AUW AUW...KEHKEHKEHKEHKEH

Anonymous said...

RAFIZI PERGI KEDUTAAN FINLAND KE ATAU EMBASSY OF SPINLAND HA...HA...

AKAUNTAN TAK KAN BODOH ...SEBAB TERLALU PANDAI LAH BAFIA SUDAH MARI.

Anonymous said...

Dia seolaholah nak beritau bahawa lobang jubur lagi sedap dari lobang burit...itu aja, tak ya spin

Anonymous said...

Finland population cuma 5.5juta nak banding dgn Msia 28juta. Setahun Finland keluar perbelanjaan khusus utk pelajaran 11billion euro setahun awal 2000 dan wang ini hasil dari public fund.

Finland terkenal industri machinery, forestry, argriculture, energy supply etc berbanding german, perancis, sweden etc. Jadi kalau cakap finland cuma ada NOkia silap aaa.

Anonymous said...

Bravo KJ..
Lagumano demo malukan Husam Kambing J,
Begitulah kamu kenakan Rafizi Lembu.

- "Kita akan laksanakan Hudud"..kata husam kambing masa debat dengan KJ. Husam terperangkap dengan kenyataan sendiri pada masa tu. Depan 3000 penyokong totok PAS, KJ sorang je boleh malukan Husam Kambing.. Boleh ke habis debat Husam Kambing vs KJ, Penyokong PAS yg hadir laung suruh KJ masuk PAS.. kahahaha.

- Tup2 masa PRK di Terengganu dulu, berpeluh PAS nak huraikan/memberi penjelasan kepada DAP dan pengundi Cina DAP..

RBF.. kamu kena buka balik siri debat Husam Kambing J & Rafizi Lembu ni.. Dua2 KJ balun.

mail Bukit Abal

Anonymous said...

ha ha ha ... bagi pendidikan percuma yer....

nanti semua anak malaysia jadi macam rafiji tu... semua anak malayia berasa depa dah pandai, belajar free, dapat skroll yang tak bernilai langsung... kecualilah dapat BIASISWA... BERAPA NILAI SKROLL RAFIJI TU... FREE KAN???? KENAPA NAK BAGI GAJI MAHAL KALAU BELAJAR PUN FREE...

ISLAM pun tak suka kita dapat segalanya secara percuma...
suruh dia tanya TOK GURU dia...

Anonymous said...

sirafizi bapok ni mmbesar dimckk semua percuma..p belajar kat oversea..percuma lg..kerja dgn petronas subsidi lg..nak kerja habuan lg besar p kawan anwar aljub &laknatullah...haahaa.sbb tu kepala otak dia fikir free & tak brsyukur dgn nikmat dunia yg dia dpt..jd akauntan pun dlm level nak third class degree..heehee songlap duit rakyat malaysia yg bayar cukai inilah hasil yg dpt..hampas..bila semua free jd manusia munafik & tak bersyukur..lidah nak putar belit org je nnti kut trbelit diri sendiri..mcm kes bafia tu...mana nak lari dia ni? p suruh dia & keluarga tinggal di findland, brazil, turki ke yg dia bangga2kn tu..kut2 kos hidup pun free juga..alahai hampas belajar je tinggi2..rupa2nya belajar di u utk jd pembohong dan pembelit...

Anonymous said...

Rafizi berbohong tentang cukai negara Finland sebanyak 26%.Apa yang dia nak tipu adalah kalau lah cukai negara Finland dan negara Malaysia lebih kurang sama mengapa Finland bolih bagi percuma sedangkan di Malaysia tak bolih bagi pelajaran percuma?

Cukai negara Finland jauh lebih tinggi dari cukai negara kita.Cuba lihat perbandingan di bawah ini:


Income tax - Finland 51% M'sia 26%
rate
Corporate Tax-Finland 26% M'sia 25%
Sales Tax/
VAT Rate -Finland 23% M'sia 5-10%

Moga2 UMNO perintah negara lagi 150 tahun lagi AMIIIIN!!!!!!!

Anonymous said...

ada aihh benda freee...suma yg mak min bagi kat min sumanya free tapi min tak penah nk hargainya..sob..sobb!

Anonymous said...

aminn.. mintak simpang PR pegang.. sy mahasiswa tertggu isu ptptn ni tup tup tup rafizi spin ke laut.. demm!

Anonymous said...

Tujuan Rafizi berdebat bukannya sebab fakta dia lengkap, auta yg lebih...tapi sebab dia nak tarik perhatian anuWAR dan supaya darjat dia terangkat di kalangan penjilat penjilat PKR ... phuii

Kang Nasir said...

Sejarah rafizi.
Apa kewajaran atau menfaatnya anugerah cincin dari lelaki kpd lelucky ya? https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2869738281408&id=1798400133&set=a.1722341597208.69937.1798400133&_rdr#2872555991849

hamizahjakir said...

Wah, fakta terbongkar! Syabas usaha anda.. Sya pun nak berkongsi skit.. Bley kan?

1) Hmm sejauh mana keyakinan kerajaan jumlah kewangan yang diluluskan setiap thn terbayar balik? Dah la tak cukup duit, minta lg kt kwps, bank2 mcm cimb dan sbgainya.. Sedangkan dr tahun 1997-2011, hutang ptptn dpt dikutip 10% dr jumlah yang diluluskan.. Tiap2 tahun, ptptn meluluskan hmpir 6b.. Cuba kira2, mjelang 2020, bape dh jmlh yg diluluskan dan bandingkan dgn yg telah dibayr balik.. Mcmna agaknya nak cover duit2 tu erk? Yg teruknya kt golongan muda akan dtg la.. Bila dh hutang ptptn tu meningkat, hah, tyme tu la sbuk nak naikkan cukai utk tampung hutang.. Masa tak dpt diputar beb.. Apa salahnya now la kita cuba cover hutang tu b4 btambah.. tak gitu?


2) Yb Khairy kata akan datang ekonomi meningkat, graduan akan dpt kerja, then akan dapat bayar hutang ptptn..Wow, kenyataan yg yakin sgt? Now pun ekonomi ok2, tp liat juga bayar.. Ala, sama ja mcm now..Hehe.. Ekonomi meningkat, taraf hidup pun meningkat tp kalo dpt kerja pun, brg mahal, lifestyle berubah,,smua jd mahal.. Jd, boleh yakin ke hutang tu terbayar blik? Risiko tuh.. Renung2kan realitinya..

3)Fakta2 En Rafizi mgkin putar belit, tp cuba lihat kerangka yg dia cuba sampaikan.. Jd tak pyh la nak fokus kat fakta2 kelentong yg leceh tu yer.. Apa salahnya kita cuba kerangka tu dlu? Tak salah mencuba..Lgpn kita tahu hutang PTPTN akan semakin meningkat tahun ke tahun.. Tgk yg realiti..Pak Lah dh ckp dulu, MAlaysia Ngara dgn Infrastruktur 1st, tp Mentaliti kelas ke-3.. Kalo dah tahu gtu, cuba kurangkan pmbagunan dulu, tumpukan pendidikan.. Bg yg paling terbaik utk pendidikan.. Ni kan pelaburan jangka ms panjg.. Graduan keluar tnpa pikir hutang, kerja nt berbakti kat ngara dr segi ekonomi, tnga kerja..

4) Cuba fikir, kalo PTPTN mansuh, then bagi pendidikan percuma, sapa yg paling rugi? Mestilah IPTS kan? Gulung tikar beb..Sapa yang bg kelulusan IPTS2 ni? Ofcoz kerajaan.. Alasan, utk br pdidikan kt yg tercicir..Kalo direnung kembali,objtf Pnubuhan PTPTN dulu adalah utk IPTA, bila 2005, trus dibuka utk IPTS.. Wah, duit ptptn mgalir kat IPTS la.. Sapa untung? Stakeholder IPTS la.. Sapa stakehldr IPTS tuh? Hehe.. Sndiri tgk ler yer.. Graduan kluaran IPTS dpt kerja, gaji br brapa, tp hutang berlipat ganda.. Kecian beb.. Nak simpan duit pun susah..

5) Sory to say, lau tgk dr segi pdebatan, bgi sy RAFIZI menang.. Khairy hnya tahu bidas dan tak jwb soalan.. Hehe.. Jwb soalan utk rsuah menteri sorg tu, dia leh jwb.. Tp yg bkaitan dgn diri dia ttg duit petronas tu, tak tjwb..Siap ubah topik lg.. Paling pelik skali, YB Khairy kata wang ptptn diluluskan tuh 30b, tp PM kata 40b.. Mana yg betol nie? Fakta ke Auta? Hehe.. Rafizi cite ttg kerangka modal yg leh dibuat utk lenyapkan hutang ptptn now, n cara nak bg pdidikan pcuma.. Tu kira bgus kan?

Sy tidak pilih PR mahupun BN.. Sy lbih pndg alternatif yg cuba dibentangkan..

Btol Pak Lah kata, Infrastruktur no 1, tp Mentaliti kelas ke3.. Dh prove pun..

Jom renung2kan, dan slamat beramal.. Hehehe..

Anonymous said...

Memang Bangang betul si RAFIZI niiii.... Asyik serang peribadi ja... Steady KJ

Anonymous said...

hamizahjakir....
bukan ke skrg ni belajo kat ipta tu free...
mule2 pnjm ptptn pastu dpt keputusan cemerlang dan x payah bayo....
yg pnting kene markah tggi le...
sekadar nk tau...

bekas pelajar ipts rumah kedai said...

Hamizahjakir,

Jgn pelekehkan ipts rumah kedai :-) saya seorg graduan ipts rumah kedai :-)....dah bukan nak cakap besar tapi gaji saya sekarang 8000 bekerja di sebuah syarikat antara bangsa terbesar di cyberjaya and for your info syarikat ni buka sebab najib pegi usa dan pujuk mereka dgn memberi sewa murah pada tanah..hasil nya??? 5 ribu pekerja di syarikat kami membayar cukai pada kerajaan mencecah jutaan ringgit sampaikan lembaga hasil bukak ofis terbesar mereka di depan ofis kami hahaha... dan umur saya baru 29 :-)..saya bukan nak berbanga tapi nak memberi tau kalau takda ptptn saya tak dpt apa yg saya ada sekarang and fyi hampir 50% dari pekerja syarikat saya dtg dari ipts.....kalau takda ptptn saya sekarang kerja kutip sampah jela agaknye takpun jual buger depan rumah rafizi.....hehehehe...ipta kat malaysia ni berapa besar la sgt...nak tambah? Berapa lama ambik masa? Berapa kos? Makin ramai pensyarah makin tinggi kos.... Jgn pikir mcm mana nak hapus kan ptptn pikir macam mana nak suruh bebudak cam hamizah ni byr balik ptptn...50ringit sebulan pun die terima lah...keje 7e pun mampu byr....jgn nak senang je hidup kat dunia ni..usaha sikit....saya jamin jika ptptn di mansuhkan dan pembelajaran pecuma saya berani kerat jari kalau jumlah pelajar fail uni tak bertambah..dah free kan apa adahal....sekarang pun pembelajaran free tapi usaha la....kerajaan bn tak penting diri dan tak ajar penyokong nye malas dan duduk free...kite bukan brunei yg kecil dan penduduk kurang....aku gunakan faktar di atas bukan nak bangga diri tapi dari aku guna faktar salah atau spin fakta kecuaan baik aku pakai faktar sendiri :-)

ultraiman said...

hamizahbebal,

1) bayar je la jgn byk bunyi. tak bayar hutang tak masuk syurga. kalo pandai gov convert to scholar.

2)Itu disiplin diri memasing. gov just bagi guideline. ko taknak bayar nama blacklist. itu aje.

3)so nak biarkan si penipu berterusan menipu la? nak percaya ke dgn org kaki penipu??? bodo la ko nih! bodoh nak mampos!! belajar lagi pasal ekonomi dan chain reaction. dah nampak kebebalan ko terselah.

4)IPTS di buka pasal nak menampung pelajar yg terlalu ramai nak masuk IPTA. sebab tu la kerajaan lulus kan bongok!! habis tu pelajar yg takleh masuk IPTA tu nak belajar kat mana??? yg gulung tikar tu kebanyakan IPTS chap ayam yg semata-mata nak kaut untung jek but gov dah tapis dah IPTS macam ni. Kan KJ dah cakap, ko tgk debat ke idak ni bahalol!!!

5) Rafizi menang? ye.. dia menang menipu. KJ tak pandai menipu sebab tu kalah. Pasal Petronas tu KJ takleh jawab pasal dia pun taktau mana si mangkuk tu dapat 237b. n then more to personal attack. tapi KJ bijak, dia tak layan... kalo dia nak layan dah terburai rahsia Rafizi + Anwarjubo tu. ni debat PTPTN bukan debat personal booodooo!!

berlakon konon taknak undi memana tapi kenyataan ko tu dah tau ko condong belah mana! HIPOKRIT nak mampos!!! jangan nak berlakon la oiiii!!


pi masuk kuliah belajar. jgn sibuk politik!

Anonymous said...

hamizahjakir..

1. realitinya skrg..adakah pelajar2 berusaha dan belajar bersungguh2 walaupun insentif pinjaman akan ditukar kpd biasiswa jika cemerlang dlm pengajian? tidak bukan? jadi bayangkan jika pendidikan percuma..

2. realitinya skrg..ptptn menampung kos sara hidup pelajar juga. bukan hanya yuran pengajian. nak suruh rakyat buat loan bank pulak? ada ke bank yang interest dia 0%? ke nak jual atau gadai harta jugak?

3. realitinya skrg..pendidikan sekolah rendah dan menengah sememangnya telahpun percuma. nak nafikan? itupun masih ramai yang prejudis dgn kualiti pendidikan negara. sedangkan kos percuma, insentif guru2 juga baik, tapi mengapa masih diragui oleh penyokong pembangkang? dah nama pun percuma ye tak?

4. realitinya skrg..kadar cukai di malaysia cukup rendah berbanding negara2 yang mengamalkan so called pendidikan percuma..anda bayar cukai tak? jika tidak, sila tanya orang2 yang bayar cukai spt saya bahawa adakah adil wang cukai yg kami bayar setiap tahun digunakan utk cover pendidikan tinggi pelajar2 yang tidak belajar bersungguh di menara gading? yg beli iphone, yg bercouple, yg memplagiat? memadailah wang cukai yg kami bayar hanya utk pelajar2 kelas satu kerana mereka memang berusaha.

5. realitinya skrg..sektor2 lain spt kesihatan, keselamatan dan lain2 juga perlu diutamakan. sektor kesihatan contohnya semakin memerlukan subsidi kerana kos ubat2an yang perkhidmatan yang melambung. itupun kerajaan dah bagi subsidi yg cukup banyak utk hosp2 dan klinik2 kerajaan..itu blm termasuk kos yg ditanggung utk warganegara asing yg mendapatkan rawatan..so tolong jgn abaikan sektor lain..jika sektor lain diabaikan, akan menjejaskan kemajuan negara juga.

6. realitinya skrg, rakyat malaysia memang dah cukup mampu tetapi mampu utk kepuasan diri sendiri saja. tp dlm hal2 lebih utama spt pendidikan anak2, mereka serahkan tanggungjawab itu kpd org lain ie kerajaan..walhal mereka , sbg contoh, mampu menunaikan umrah setaip tahun, mampu menggunakan kereta mewah, mampu menghadiahkan anak2 gadjet2 yang mahal, mampu melancong ke luar negara dsb..tetapi mengapa dlm isu penting spt ini sgt berkira?

fikir2kanlah..sekian

Anonymous said...

Cukai?Semua ade view sendiri..salah tetap salah..benar tetap benar..manusia tidak pernah berpuas hati..berilah kesamarataan terhadap semua insan..itu yang sebaik-baik nye..

Anonymous said...

Cukai?Semua ade view sendiri..salah tetap salah..benar tetap benar..manusia tidak pernah berpuas hati..berilah kesamarataan terhadap semua insan..itu yang sebaik-baik nye..

May 25, 2012 10:29 AM
_____________________________________

kesamarataan? hmmmm..bukan ke GST itu dirancang supaya semua rakyat sama rata merasa cukai? mengapa ramai yg membantah? mengapa dlm hal cukai pendapatan ini pulak nak disamaratakan? bolehkah disamaratakan mereka2 yang mampu melancong ke luar negara dgn mereka2 yang tidak mampu melancong?.

hmmmm...

Anonymous said...

O..samarata maksud aku rakyat dan pemimpin setaraf..senang kate..kenapa pemimpin2 berduit banyak semua..rakyat tak..tu je..mungkin lebih elok kalo pemimpin2 yang banyak duit ni agih2 kan kekayaan..sebab manusia mudah melihat dan cemburu pada materialistik..n pasal cukai tu,better tanya ustaz zaharuddin..ape sebenar cukai n camne sebenar nye ekonomi dalam islam yang adil..tu je..:)

MoFaz AJ said...

Saya ada post comment ni di FB Rafizi, takde sapa counter lagi buat masa ni, tapi ada sorang bagi komen cakap debat PTPTN dah habis, tunggu debat Anwar-Najib pulak... dah terkantoi terus senyap... buat apa nak berdebat lagi kalau dah kantoi dalam debat ni Rafizi menipu rakyat?
Fakta dan perbandingan yang digunakan oleh saudara Rafizi tu kurang tepat. Jangan guna Finland sebagai perbandingan sebab rakyat Finland sekadar 5juta orang, sama macam Singapore je. Rakyat Malaysia ada 28juta dan lepasan SPM & STPM sahaja ada lebih setengah juta. Adakah Finland memberikan pendidikan percuma kepada sebegini ramai? TIDAK! jumlah pelajar universiti di Finland dalam satu-satu tahun sekitar 300,000 orang sedangkan kita ada berjuta.
Dan kenapa saudara Rafizi guna RM200,000 untuk perbandingan cukai pendapatan? kalau majoriti rakyat Malaysia dapat gaji RM200k, tak perlulah kerajaan beri subsidi, tak perlu PTPTN dan tak perlulah debat ni. Saya berpendapat memang wajar kerajaan mengenakan cukai yang tinggi pada orang yang lebih kaya. Tetapi, untuk perbandingan yang lebih jelas, gunakan pendapatan perkapita (GDP/PPP) sebagai purata dan rujukan cukai. PPP di Finland adalah €30,250 dan kadar cukai untuk nilai tersebut adalah 17.5%. Itu belum termasuk 'social security tax', dan VAT 23% untuk setiap barangan yang anda beli, barang makanan pun perlu bayar VAT 13% di Finland. PPP di Malaysia pula ialah RM49,000 dan cukai yang perlu dibayar berjumlah RM3205 atau hanya 6%. Jauh bezanya kan? Jangan lupa juga bahawa harga minyak di Finland ialah RM6.50 seliter, bermakna mereka membayar 120% tax untuk minyak! mengapa tak dinyatakan sekali dalam point-point debat tersebut? Bukankah ini membuktikan bahawa pendidikan percuma itu datang daripada cukai yang tinggi? Atau, adakah Rafizi setuju subsidi minyak dihapuskan dan digantikan dengan subsidi pendidikan tinggi? Tak boleh buat begitu sebab PR dah janji kalau mereka menang, harga minyak turun, so mereka kena tambah subsidi minyak, bukan melupuskannya.
Oh ya, saudara Rafizi juga mempertikaikan kenapa hanya 10% bayaran yang dikutip setakat ini. Jika pinjaman lebih RM50,000 diberikan kepada seorang pelajar untuk tempoh 4 tahun, tempoh bayaran semula pinjaman tersebut adalah sehingga 20 tahun. Maknanya, jumlah yang PTPTN belanjakan selama 4 tahun itu hanya akan dapat diperoleh semua selepas dibayar secara ansuran pada tahun ke 24...senang cakap, tempoh kutipan semula adalah lebih panjang daripada tempoh pembiayaan. Adakah Rafizi beranggapan pelajar perlu membayar semula RM50,000 itu sekaligus sebaik sahaja pelajar turun dari pentas selepas menerima ijazah?

Anonymous said...

sebab tu dlm Islam ada zakat..utk keadilan dan kesamarataan la tu..masalahnya skrg ramai yang sukar nak berzakat..tahu pasal zakat fitrah di bulan ramadhan saja..ousat zakat pulak sibuk kumpul wang dan sibuk kira keuntungan.. jadi kesamarataan antara semua orang itu sebenarnya telah lama wujud cuma sifat2 manusia yg tamak dan haloba yang menjejaskan kesamarataan itu..

Anonymous said...

PTPTN bukan satu isu.. Kalau tak nak. anak-anak PR tak perlu ambil.. bagi yang nak pinjam dan nak bayar balik.

Kalau hapus PTPTN.. lepas tu bagi free.. serupa tak hapus lah sebab kerajaan kena tanggung kos belajar mereka..

fadhlisfn@gmail.com said...

Rafizi berbohong lagi,, silap langkah sudah... Apa nak jadi la ngan dia ni... sudah2 la tu.. takkan nak tambah koleksi saman kot.. tak cukup lagi ker?

Pembuka Selera said...

RAFPU (RAFIZI PENIPU)

Rafizi Ramli ni mmg penipu. Betul ke dia seorang akauntan yang bertauliah? Kepada semua yg menyokong Rafizi Ramli ni, berapa pasti awak dgn qualification yang dia ada? Siapa dia ni sebenarnya? Tengok resume dia pun dah ada kesangsian. Dia kata dia BEST STUDENT SPM 1994 kat MCKK. Tapi masalahnya best student menda dapat 7A1s, 3Cs??? Best student bukan patutnya STRAIGHT A1s ke? Takkan la keputusan student MCKK paling tinggi 7As je?? MCKK kot. Come on, fikir sejenak betul ke Rafizi ni.. Nampak benor penipunya...


Lepas tu nak dibuatkan cerita.. dia kata 7A1s dia adalah subjek Fizik, Kimia, Biology, Matematik, Matematik Tambahan, BM, English. Bagus betul budak ni.. tapi apa yg 3Cs? Saya agak la subjek yg dpt C mungkin Sejarah, Geografi dan Pendidikan Islam.. kesian.. patutla sibuk nak menhentam negara sendiri.. sanggup join Anwar Ibrahim.. rupanya sejarah negara sendiri dapat C.. kesian.. macam ni ke rupa bakal pemimpin PKR yang korang hamakkan? Pendidikan Islam pun C? Hmm lagi kesian.. pegangan agama tak berapa kuat tapi sibuk nak mencari kesalahan org dan menghentam demi kepentingan parti sendiri??? Rafizi.. berbalik la ke pangkal jalan...

Tambah lagi, nak dibuatkan cerita lagi best.. dalam resume dia yg boleh korang semua tengok kat link ni :

http://mymassa.blogspot.com/2012/02/panas-dokumen-bukti-pemimpin-rafizi.html

Dia kata dia best student for SPM 1994 utk beberapa kategori subjek.. mungkin ni utk pencapaian sekolah la, cikgu saja nak buang duit bagi sijil kat budak-budak ni.. mcm kat sekolah saya pun dulu ada.. tapi saya takde la dpt sbb saya mengaku ramai lagi yg pandai dari saya.. kalau awak semua tengok la kat resume tu.. dia kata dia best student utk subjek HISTORY, fizik dan BM. Kenapa saya bold kat HISTORY atau nama lainnya SEJARAH. Aik? Bukan ke saudara saudari tengok, dia kata sejarah dia kan dpt C? Takkan la dia best student utk subjek sejarah? Tak berapa cerdik budak-budak MCKK ni pasal sejarah? Teruk betul ni.. sampai Rafizi yg dapat C pun boleh dapat best student utk subjek ni?? Hebat hebat!! Sejarah aku A1, kalau aku masuk MCKK confirm aku dpt tewaskan Rafizi! Patutla Rafizi ni bebal sgt.. dia tak belajar mcm mana Malaysia capai kemerdekaan kot... terlalu mengikut telunjuk Anwar Ibrahim.. org pembangkang ni.. kalau nak membangkang.. patutnya benda2 undang-undang dan sejarah la nak kena master.. ye tak? baru boleh nak hentam.. kalau sejarah pun kau dpt C.. hmm diamkan mulut saja la wahai Rafizi..

Mmg tak disangkalkan yang dia ni mmg pandai ckp dalam kata lain auta je lebih.. mmg menampakkan KJ seakan tewas di medan perdebatan TETAPI dari segi FAKTA mmg KJ menang 100%. Kelebihan Rafizi adalah pandai berkata-kata je tapi akal dia kurang cerdik atau bahasa kasarnya bongong dan tolol. Aku cakap mcm ni sbb aku dah kaji pasal dia ni.. aku pun suka benda-benda tak masuk akal mcm ni.. korang tengok la sendiri.. aku ckp berdasarkan dokumen yg aku nampak.. bukan aku ckp saja-saja.

Wallahualam~

JajaBinks said...

Jelas, bila hujah rafizi kata yang dia boleh bina universiti, fakta semua salah.

camne nak bina uni dengan 200 juta? satu fakulti boleh la! dalam satu fakulti pon banyak benda dan kemudahan nak pakai. cakap atas angin. bodo nye lembu

Anonymous said...

setuju dengan "pembuka selera".. ad kemungkinan ke si rafizi ni kena buang petronas sebab pihak petronas baru sedar rafizi ni menipu dlm resume die?? kalau ye, aduhai..kesian la pengikut2 si penipu ni..di gembar gemburkan sana sini yang die seorang yang bertauliah, akauntan semua,..last2 wat kira2 pun xbetul..ada ke patut dalam hujahnya berkaitan ptptn, dibandingkan peruntukan universiti tempatan dengan universiti swasta (Monash)??aduhaii rafizi..tolongla jgn kemukakan fakta yang tidak betul..ini boleh mengelirukan rakyat dan membutakan lagi para penyokong pr. renung-renungkan la ye..salam semua..

Anonymous said...

rafizi babi penipu dan penjahat

nasilemak

Pembuka Selera said...

Haa satu lagi.. eh lupa pula bagi salam.. huhu

banyak lagi aku tau pasal Rafizi ni.. tapi rasa macam penat pula nak bgtau korang semua.. korang pun pandai2 la tengok resume dia pastu kaji sendiri.. Ni link dia :

http://mymassa.blogspot.com/2012/02/panas-dokumen-bukti-pemimpin-rafizi.html

Resume ni pun kira baru lagi.. sbb rafizi lahir 1977.. so skrg dia 35 tahun.. dia buat resume ni time dia 32.. 3 tahun lepas.. so kira baru lagi.. valid lagi.. Kalau korang malas nak kaji, jom aku tolong korang fahamkan penipuan si Rafizi ni dalam resume dia..
Dia kata dia grad dari Leeds University.
DIA kata 1st year : first class honours
DIA kata 2nd year : first class honours

TETAPI graduated with 2nd Class (LOWER)
Apa ceritanya ni.. kemain lagi 1st and 2nd year katanya first class honours.. KATANYA la.. aku ni tak berapa nak cerdik tapi benda yg nyata mcm ni tak payah nak nampak sgt nipunya la.. setahu aku la..

first class patutnya 3.5 keatas
second class upper 3.0 keatas
second class lower 2.5 keatas.

Macam mana 1st and 2nd year boleh kekal kan 3.5 pointernya tapi graduate tiba-tiba jatuh 2.5?? Rafizi buat menda kat sana ni.. apa yg menganggu fikiran dia sampai result teruk sgt? kalau aku bagi dia scholarship petronas, mesti la aku nak keputusan maintain sepanjang semester.. mcm mana org boleh panggil dia ni anak emas petronas aku pun tak faham.. aktif sgt join Anwar Ibrahim sampai teruk keputusan ye Rafizi.. NAMPAK sgt menipu Rafizi oi.. ckp je la kau tak berapa nak cerdik sebenarnya.. resume pun sapa je nak baca kan.. kalau orang nak amik kerja, dia tade sempat nak baca kau grad berapa2 semua.. sebab tu kau amik jalan mudah dgn menipukan resume.. betul ke tak betul? Kita serahkan pada Tuhan.. aku bercakap berdasarkan apa yg aku nampak.. bukan aku yg sendiri buat cerita.. kesian kat kau ni rafizi.. semoga Tuhan meredhai perbuatan kau.. inshaAllah Amin.

Anonymous said...

Biar BETul???
http://mymassa.blogspot.com/2012/02/panas-dokumen-bukti-pemimpin-rafizi.html

Rafizi hang die biaq betui? Apa betui kaa aku dengaq hang ni ada masalah di petronas dulu sebelom hang lari ke PKR???

Hang jgn buwatt pasaii menipu kamii!

Anonymous said...

Rafizi memang terkenal dengan putar belit maklumat. Saya tidak terkejut blogger ini telah menggunakan nama rafizi Lembu sebagai samaran Rafizi. Di sini, izinkan saya mengetengah kan beberapa maklumat lain yang telah dimanipulasikan / putar belit oleh Rafizi.

1. Maklumat Bank NFC di mana slip bank yang dikeluarkan/dobocorkan adalah tahun 2005 & 2008, dan KL Eco City yang Rafizi katakan tersebut belum dibuka untuk jualan. Kalau benar Datuk Salleh membuat pinjaman untuk KL Eco City, kenapa maklumat pinjaman tersebut adalah tahun 2005 & 2008? Tengok bagainaman Rafizi mempermainkan orang awam dan media.

2. Johari yang dikatakan telah dibuang kerja kerana membocorkan maklumat Bank NFC tersebut. Macam mana Johari boleh di soal siasat selama sebulan, padahal Datuk Salleh buat laporan polis pada 30 April? Kiraan saya, mungkin seminggu je. Rafizi kononnya nak besar2 kan.

3. Maklumat peribadi Rafizi. Saya ada terbaca di sebuat laman blog tentang kelulusan rafizi. Hebat! Itu yang saya boleh katakan. Tapi, macam mana beliau boleh graduate dengan hanya Second Class (Lower). Yang lagi buat saya pelik ialah, beliau dapat pencapaian yang tinggi pada year 1 & year 2 dengan pencapaian First Class. Namun graduated dengan pencapaian Second Class (Lower), sangat lah mendukacitakan. Mungkin score 2.0 untuk final year sampai boleh menjejaskan pointer beliau?

4. Juga di dalam Resume Rafizi, beliau menyatakan bahawa beliau adalah Best Student SPM bagi Sejarah, BM, Fizik. Tapi dalam senarai A1 beliau, tidak menyatakan Sejarah pun? Maybe dapat C? Tapi adakah itu adalah pelajar terbaik?

Anonymous said...

Rafizi, Oh Rafizi. Kamu dah kenapa? Tak habis nak cerita pusing-pusing. Terbaca pula komen di bawah pasal pencapaian rafizi di Leeds University? Second Class Lower je ke? Aku jauh lagi hebat la. And pasal dia di Petronas? Apa jadi. Bergaduh dengan SGM sendiri kan? Mana la dia belajar respect orang kan?

Anonymous said...

Kalau betul la Rafizi boleh binak University dengan harga RM200 juta, gua respect la. Tapi before nak bukti kan yang itu, tolong penuhi janji2 lama PKR dulu ye!

Orang Selangor said...

Orang Selangor dah tahu,

si pembongak ni asyik keluarkan fakta salah. Kata pergi kedutaan tapi fakta kelaut salahnya.

Katanya pergi siasat NFC, informer bagi maklumat salah pon dia amek. Padahal maklumat buta-buta salah.

Kene saman?

Tak takut, kononnya berjuang atas kebenaran dan rakyat. Haprak! fakta dah salah, semua dok hentam BN.

Dah la rafizi,

kau cakap x serupa bikin.

Mengarut said...

Sudah lah rafizi,

200 juta buat uni? mengarut

Anonymous said...

saya betul betul bersetuju dengan pembuka selera. mckk satu cerita. sama juga auta first class tahun 1. first class tahun 2. Final rasult lower second. macam mana rafizi. you nak tipu employer you ka? tak ada pun diseluroh dunia orang letak results tahun pertama, kedua. orang lain letak final results sahaja. jadi kalaulah kau lower second, takan petronas letak kau at the age of 25, you as a manager. you said you are the youngest manager. takan orang lain yang petronas ambil tu 3 graders semua. so kau tipu. sebab itu kau dibuang kerja. come on rafizi. be honost. di kde kau tipu boss kau ya? kau lapurkan kepada khalid gagap subahat kau didalam real estate cheating? kenapa boss kau dibuang kerja. sebab di tidak mahu terlibat didalam penipuan. dia dibuang kerja kerana kau.
nasi lemak

Anonymous said...

rafizi memang tidak mengatahui tentang kos pembinaan universiti. tapi jangan lupa rafizi pandai. pandai auta. kos pembinaan satu universiti itu at least 7 to 10 billion. so rafizi babi dan bodoh pandai tapi pandai menipu. padai tipu biodata. pandai tipu di kde. padai tipu maklumat nfc. tapi babi tu babilah juga. lelaki haram. Allah tidak restui. bafia is waiting for you. rafizi bertaubatlah kau kepada Allah. masa hadapan kau di PKR is short.

untok islam

Anonymous said...

rafizi memang tidak mengatahui tentang kos pembinaan universiti. tapi jangan lupa rafizi pandai. pandai auta. kos pembinaan satu universiti itu at least 7 to 10 billion. so rafizi babi dan bodoh pandai tapi pandai menipu. padai tipu biodata. pandai tipu di kde. padai tipu maklumat nfc. tapi babi tu babilah juga. lelaki haram. Allah tidak restui. bafia is waiting for you. rafizi bertaubatlah kau kepada Allah. masa hadapan kau di PKR is short.

untok islam

Anonymous said...

Jangan panggil lagi Rafizi lembu tak baik manusia digelarkan dengan haiwan..kita tukar aje dengan Rafizi Finland sudah lah....kat manis gitu..

AYAM KAMPUNG said...

PEMBOHONGAN RAFIZI LEMBU BUNTING

1. Pembohongan pertama Rafizi ialah tentang penyaluran wang RM250juta. Selama ini kita telah di ‘didik’ oleh Rafizi bahawa RM250juta merupakan DANA AWAM YANG DIBERIKAN PERCUMA yang disalurkan kepada keluarga Shahrizat untuk membeli pelbagai hartanah awam untuk kepentingan keluarga Shahrizat. Hakikatnya, 250juta bukan dana awam percuma, TETAPI MERUPAKAN PINJAMAN KERAJAAN UNTUK MENCAPAI DASAR PENGELUARAN DAGING NEGARA, inilah fakta sebenar yang telah dimanipulasi oleh Rafizi, si lembu bunting!

2. Pada October 2011, KAN telah melaporkan NFC tidak mencapai sasaran. Lalu Rafizi Ramli dan pihak pembangkang tanpa sebarang penelitian telah menyebarkan kepada umum dan menuduh NFCorp dalam keadaan kucar-kacir. Perkataan kucar-kacir tersebut telah disalahgunakan oleh Rafizi Ramli dengan melibatkan NFCorp dalam laporan KAN. Maka wujudlah cerita pembelian hartanah mewah, penggunaan kad kredit, melancong dan sebagainya. Semua ini telah dijadikan “fakta” oleh Rafizi, si lembu bunting untuk membuktikan NFCorp dalam keadaan kucar-kacir kerana penyalahgunaan wang rakyat.
Hakikatnya, KAN tidak pernah menyatakan NFCorp dalam keadaan kucar-kacir seperti yang didakwa oleh Rafizi Ramli dan kuncu-kuncunya. Ini telah disahkan sendiri oleh Tan Sri Ambrin Buang dalam kenyataan akhbar yang dibuatnya serta surat rasmi yang telah dihantar sendiri kepada Pengerusi NFCorp.

RAFIZI, SI LEMBU BUNTING HARUS BERTANGGUNGJWAB DENGAN PEMBOHONGAN YANG BELIAU BUAT BUKAN SAHAJA KEPADA RAKYAT MALAH KERAJAAN MALAYSIA!

Anonymous said...

Fuh..lame tak bukak..dah 47 komen dah..camni la..korang kutuk atau fitnah rafizi yang korang rase mungkin bende tu betoi atau tak..kalo betoi,semoga dia berubah..kalo x,semoga korang yang berubah..tapi dari kite lihat and cakap benda-benda yang tak konfim ni..baik kite cakap pasal DS Najib..bini die bertudung ke?rasenye tak kan..pe kate cube kite fikir kan dan comparekan dengan pe yang kite cakap tanpa tau betoi atau tak tu..

MELAYU BERTAMADUN said...

Rafizi Ramli sinonim dengan jawatannya iaitu PENGARAH STRATEGIK PKR. Sebagai seorang yang bertanggungjawab mengaturlangkah demi kepentingan parti itu sendiri, strategic planning adalah satu kemestian. Kalau dah kerjanya mengatur langkah, die mestilah kena pandai putar belit dengan agenda yang tersendiri supaya dapat menarik minat rakyat pada PKR dan untuk terus membenci kerajaan.
Rakyat bukan semuanya celik terpelajar dan intellectual..jadi pada mereka yang hanya menerima kenyataan tanpa membuat analisis terlebih dahulu, mereka inilah yang selalunya cepat terpedaya pada kenyataan-kenyataan yang diberikan dari pihak pembangkang.kesian pada mereka.. kesiann.. terpedaya pada tipu daya dan janji-janji kosong pihak pembangkang-(RAFIZI RAMLI).
Ternyata pada sesi debat ptptn yg lepas, rafizi banyak memperbodohkan dirinya dengan fakta-fakta yang tidak masuk akal! Ada ke patut rafizi bandingkan peruntukan university tempatan dengan university swasta (monash)..?? kalau ye pun nak putar belit, jangan la sampai begini sgt terserlah kebodohanmu cik rafizi..kata seorang yang pakar dalam ilmu hisab, tapi xkan la nak kira pun xpandai??
aduhaii rafizi...tolongla jgn malukan melayu dengan memporak- perandakan kaum sendiri!!org lain, kaum lain & org negara luar, senyum shja tgk melayu nk jatuhkan melayu sendiri.. slm..

Demi bangsa dan negaraku-

Anonymous said...

em,, pengarah strategy PKR? abiss laa PKR...lagak mcm org yg tahu serba serbi... tapi habuk pun tarak,, mmg hancur la pkr pas ni.. ishk,, camne la leh amik mamat ni jadi pengarah strategy... hahahaha

Anonymous said...

hamizahjakir yang BINGAI.. aku malas nak layan pendapat/opinion mentality kelas ke-3 mcm si hamizahjakir nih hahahahaha