Wednesday, May 23, 2012

Debat Punya Pasal Rafizi dan Astro Bakal Berdepan Saman


Ramai diantara kita malam tadi sudah menonton debat antara KJ dengan RL (Rafizi Lembu). Kepada yang belum menontonnya boleh tonton di laman web www.sinarharian.com .

Tujuan debat diadakan untuk membincangkan mengenai PTPTN. KJ datang dengan fakta serta hujah mengenai PTPTN. Apa yang dibawanya itulah yang KJ bentangkan malam tadi. RL pula datang untuk berceramah politik kerana mengambil kesempatan diatas siaran langsung yang diadakan.

Cara RL berdebat malam tadi seolah-olah dia sedang berceramah atas pentas PKR.  Umno BN, pak mertua, Shahrizat Jalil , peguam Tajuddin Ramli. Ditambah pula dengan sikap moderator yang berat sebelah. RL melencong daripada soalan yang ditanya, pun moderator biarkan. Senang cerita debat malam tadi bukan pertarungan 1-1 antara KJ dengan RF , tetapi 2-1. Moderator dan RL vs KJ.

Di penutupnya moderator yang memang dikenali sebagai pro pembangkang telah menunjukkan belangnya yang sebenar apabila mencabar Datuk Najib berdebat dengan Anwar. Dia pun seperti RL juga mengambil kesempatan diatas siaran langsung tersebut dengan niat untuk memalukan PM. Beberapa bulan lepas saya pernah tulis tentang moderator berkenaan. Boleh lihat di sini.

Apa-apa pun tahniah diucapkan kepada KJ kerana cool melayan provokasi RL dan terus berhujah dengan fakta tanpa sedikit pun memalukan RL dengan perkara-perkara luar tajuk. Kalau KJ nak malukan RL di pusingan kedua lagi KJ sudah boleh malukan RL apabila dengan gahnya dia mengaku dia seorang akauntan. KJ boleh kata akauntan apa kalau BAFIA dan AMLA pun tak tahu.

Jika sebelum ini RL seronok dengan pendedahan NFC dan kemudiannya dia terjerat dengan BAFIA. Malam tadi pula RL seronok menghentam Umno, BN, Pak Lah dan KJ sendiri. Bangganya Rafizi dapat malukan KJ apabila mengaitkan pak mertua dan menantu. Tapi dalam keghairahannya malam tadi satu lagi bala yang bakal menimpanya pula.

Dengan niat jahat dan mengambil kesempatan siaran langsung yang diberikan , RL mengambil kesempatan itu untuk memfitnah Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Ketika menjawab soalan dari moderator, RL telah berkata,
"Kalau saudara Khairy beritahu hutang NFC akan dibayar OLEH DATUK SERI SHAHRIZAT JALIL,saya minta kita semua percaya"
Lihat video dibawah pada minit 16.50



Semua orang tahu pinjaman daripada kerajaan dikeluarkan kepada NFCorp. Yang meminjamnya NFCorp, bukannya DS Shahrizat. Beliau tidak ada kena mengena dan tidak ada pun namanya dalam syarikat itu.

Tetapi RL kata hutang dibayar oleh DS Shahrizat dengan tujuan untuk memburuk-burukkan Sharizat. Mengikut maklumat yang diterima pagi ini, difahamkan DS Shahrizat akan memikirkan untuk mengambil tindakan saman terhadap Rafizi, Astro Awani dan Sinar Harian.

Jika itu pilihan DS Sharizat untuk membersihkan namanya kita perlu beri sokongan kepadanya. Jangan biarkan RL terus menerus memfitnahnya.

Sekali-sekala saya pun terfikir juga samada RL ini lelaki yang normal atau lelaki yang ada hormon perempuan ? Sikap dan mulutnya adakala menunjukkan dia seperti perempuan. Rasanya dalam dunia politik tanahair kita hari ini belum ada lagi mana-mana orang politik lelaki berlawan dengan musuhnya yang perempuan sampai berbulan-bulan.

Sejak tahun lepas lagi dia menyerang dan mengomel pasal DS Shahrizat. Kalau Zuraida yang berperangai begitu kita tak peliklah sebab dia perempuan, dan logiknya ada apabila ketua wanita berlawan dengan ketua wanita. Ini seorang lelaki pula yang berperangai seperti perempuan becok.

Betullah dia seorang lelaki yang berperangai seperti perempuan becok. Seorang pembaca menghantar komen dibawah ini kepada saya menceritakan tentang perangai RL semasa dia bekerja di Petronas.
NottyGroove said... 
Apa nk herankan pasal rafizi ni.. Sapa tak kenal rafizi masa dia dlm Petronas dulu esp org2 Petronas Gas kat.. Bab pendedahan Dan aibkan org bukan asing bagi dia.. Org tak kan lupa email berbelas2 muka Surat Yang dia hantar sekeliling Petronas community untuk mengaibkan boss dia SGM kat Petronas Gas.. Kalau baca email tu pun kita rasa "camni ke budk high flyer Petronas? Well educated and in the pipeline to be president?.." mana tak Nya kalau bab SGM tu x ajak dia beraya kat Rumah or SGM tu x melawat dia masa Rumah affected land slide kat Bukit antarabangsa tu pun dia nk tulis.. Kesian minah SGM tu, sampai kena panggil ngan president's office gara gara email "Anak emas" Petronas ni.. Susah kalau jadi org pandai ni, org lain semua x betul, dia je la betul.. Walaupun pengalaman hidup baru setahun jagung.. So mmg x heran la.. Agak2 berani x dia bertanding kat parlimen Kemaman.. Dia kan org Kemaman.. Knp nk bertanding kat kelana jaya.. Rafizi rafizi.. Apalah nk jadi..

May 20, 2012 9:36 PM
Delete
Orang tak ajak beraya pun dia buat kecoh. Ish...ish...ish....perangai dan mulut mengalahkan Joyah. Buat malu kaum lelaki saja...

Akhir kata, sama-samalah kita memberi sokongan kepada DS Shahrizat agar saman RL dengan segera diatas kebecokan mulut Joyahnya malam tadi mengaibkan Kak Ijat.

Untuk pengetahuan para pembaca juga, RL telah menyekat saya daripada mengikuti twitternya. Saya tidak pernah maki hamun atau guna perkataan-perkataan tidak baik terhadapnya. Saya hanya berbicara dengannya mengenai statusnya sebagai seorang akauntan dan BAFIA.

Bagaimanapun selepas tulisan saya mengenai kes BAFIA yang dihadapinya beberapa hari lepas, dia telah menyekat saya. Bercakap soal demokrasi, kebebasan media dan kebebasan bersuara. Kita baru bagi satu dua nas , dia dah mula sekat-sekat pula. Saya hanya blogger kecil sahaja dan bukannya Raja Petra , Rocky Bru atau nama-nama besar yang lain. Itu pun dia takut. Betul-betul perempuanlah kau ni RL....

82 comments:

Anonymous said...

tak baik mmburukkan org. cer ko citer pasal kj plak. baik sgt ke kj tu ?

Anonymous said...

aku pun terfikir benda yang sama juga masa tengok debat tu.kenapa pula dia kata shahrizat yang bayar?

aku sokong shahrizat saman dia dan astro.

Detektif Conan said...
This comment has been removed by the author.
Detektif Conan said...

KJ memang baik bukan macam rafizi... keje RL ni nak mengaibkan orang je... walaupun fitnah...

takkan beraninya si RL nak bertanding kat kemaman, sebab konfem akan kalah... Orang Terengganu sayang BN...

Anonymous said...

RAFIZI JOYAH ?
WA KAH KAH KAH KAH KAH KAH
RAFIZI JOYAH!
RAFIZI JOYAH!
RAFIZI JOYAH!
RAFIZI JOYAH!
RAFIZI JOYAH!
RAFIZI JOYAH!
RAFIZI JOYAH!
RAFIZI JOYAH!

Anonymous said...

dia memang suka block org kat twitter.dia tak boleh terima kanyataan jika pencacai2 setianya tengok dia kena belasah dgn musuh.dia nak yang baik2 & puja pujinya sahaja.

Anonymous said...

samannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
aku sokong.

pego said...

mohon shahrizat saman je.....

Anonymous said...

Saman je..

Anonymous said...

ingatkan dia pandai sgt bila sebut nama Ibnu Khaldun...

pastu setakat ckp---pendidikan itu pelaburan...

wtf???

itu jer ke ko baca psl Ibnu khaldun wahai rafizi??

tah2 itu pon sbb die ternmpk keratan artikel akhbar masa mkn nasik lemak je kot???

langsung x disebut cara ibnu kahldun utk digunakan di zaman sekrang...
yeela zaman ibnu khaldun mana ada ptptn...

patot kita panggil die rafizi khaldun

To Live Again said...

Salam RBF,

Betul kata anda.Dia byk melencong bab Kak Ijat la,duit Petronas la,pak mentua la..

Tp KJ lgsg x sentuh pasal anwar,pasal pink form,bab judi dll yg HARAMKAH sendiri yg dedah 1 masa dulu.Bab BAFIA pon KJ x sentuh sbb KELUAR TOPIK.Sbb KJ nk jaga masa.Kalau nk lyn suma bebelan Rafizi mmg la x cukup masa.

Mmcm ni ker org yg kononnya bekas best student MCKK,1st class accounting degree from Leeds Uni,bekas eksekutif kanan Petronas yg mdpt tajaan Petronas sndiri.Ya,mungkin ko PANDAI rafizi.Tp belum tentu ko BIJAK.Kalau sebab PANDAI ko nk jd ANGKUH x pyh la rafizi oiii.Syaitan 2 adalah makhluk yg plg bijak di sisi Allah.Menjadi ketua para malaikat.Tp Allah MELAKNAT kerana sifat SOMBONG dan TAKABUR iblis.

Anonymous said...

tajuk PTPTN..tapi melalut sampai NFC la,pak mentua la menantu la..patutnya buat penambahbaikan PTPTN..

Anonymous said...

Banyak lagi bapok dan pencacai PR dalam Petronas!

Anonymous said...

rafizi memang cari peluang nak hentam kerajaan sebenarnya..go go kj anda memang seorang yang berkarisma tinggi..sebenarnya rafizi bukan saingan kj dia cuma layak debat dengan nik aziz nak adakan kilang ketayap di kelantan ,supply kerusi roda di penang n kedai jamban di selangor

usin said...

kak ijat kena saman RL sampai terpaksa jual spender.

HeroTamil said...

Allo Anonymous
May 23, 2012 11:33 AM

Bro, ramai juga ahli UMNO yang tak suka KJ, kami juga masih ingat zaman pak mertua dia.

but Isu nya disini adalah Tajuk debat itu sendiri...PTPTN.

Kenapa nak babitkan benda yang tak berkaitan? Kenapa perlu buat serangan peribadi?

Dari pucuk pemimpinan PR sampai lah ke pencacainya...bila tak boleh lawan berhujah..akan mula divert isu, mula buat personal attack.

House PK said...

Inlah masalahnya bila meletakkan seorang yang ada banyak DOSA LAMA wahai RBF!

Rafizi memang pukimak, tapai apa la jasa KJ yang kau nak angkat dia melangit bro? Sorry la, aku malas nak bantai dia tapi kalau dah ramai sangat bagi pujian palsu...then aku kena mula balik la nampaknya..

Hakikatnya UMNO mesti dibersihkan dari excess baggage. UMNO must come clean. Isu Petronas dia kantoi beb...

Hmmmmm

Anonymous said...

Saya masih keliru,
Jika NFC tiada kena mengena dengan Sharizat, kenapa dia letak jawatan??

Anonymous said...

Anonymous said...

tak baik mmburukkan org. cer ko citer pasal kj plak. baik sgt ke kj tu ?
May 23, 2012 11:33 AM
_________________________________

sekurang-kurangnya dia masih restecper kat LI LEMBU tu...

penah ker tak ko plak dok depan cermin dan tanya soalan baik sangat ka aku nie???

ko akan dapat jawapan dengan serta merta...

pejuang hamas...

Anonymous said...

pendapat ikhlas saya ialah SAMANNNN...

dapat ganti rugi bantu kaum wanita yg ditindas oleh lembu2 pakatan...

mak khalid syiah kak bantu bt rawatan mental...

pejuang hamas...

Anonymous said...

Wow! Siapa ada surat Rafizi kepada Petronas tu? Interesting niii.. Haha

Anonymous said...

patot kita panggil die rafizi khaldun

May 23, 2012 11:50 AM
____________________________________
lagi mulia kita panggil rafizi khaldai kot...

pejuang hamas...

Anonymous said...

Anonymous said...

Saya masih keliru,
Jika NFC tiada kena mengena dengan Sharizat, kenapa dia letak jawatan??

May 23, 2012 12:20 PM
________________________________
taknak burukkan imej parti...

bukan mcm ehud anwar yahudi...
dah la liwat...
hentam pantat jalang...
bini org pun dia panjat...

tu pun masih diperlukan oleh pakatan yg kekurangan pemimpin yg rakus dari segi membolot harta rakyat dan nafsu serakah...

pejuang hamas...

Anonymous said...

house pk 1217,

dulu meme aku tak leh blah sangat kj nie...

tapi sekarang bila aku tgk dia dah ubah sikit perangai dia dan tak bergantung sangat kat pak lah lelah dan kaki dengkur ni aku restecper balik la...

pejuang hamas...

Anonymous said...

Biasalah, macam orang melayu bila dah kalah main bola, salahkan pengadil! Tapi sebenarnya dia yang tak pandai main bola dan tak nak mengaku yang lawan lebih baik.

YB Khairi dan UMNO samala macam orang Melayu yang dah kalah main bola!!!!

RBF Online said...

House PK
Tidak ada manusia dalam dunia ini yang tiada dosa lama.

Ini pandangan saya. Anda ada pandangan anda sendiri. Saya ada pandangan saya...

Walaupun kita bersahabat baik , tak semestinya pandangan kita sama.

RBF Online said...

Anon 12.20

Soalan anda
Jika NFC tiada kena mengena dengan Sharizat, kenapa dia letak jawatan??

Bila Sharizat dikaitkan dengan suaminya, dia merasa perkara itu boleh beri kesan kepada partinya dan kerajaan. Maka dia pilih jalan untuk berundur kerana tidak fitnah berpanjangan dan boleh jejaskan kerajaan.

Kalau pembangkang tak buat begitu padanya dan pandai membezakan antara tugas isteri serta perniagaan suami ,benda itu tidak akan berlaku.

Yang didakwa suami, tapi pembangkang siang malam sebut nama Shahrizat termasuklah Rafizi malam tadi yang kata Shahrizat kena bayar. Nama suami orang dah lupa dan tenggelam. Yang didendangkan pembangkang nama Sharizat. Semuanya kerana politik. Bila Shahrizat berundur pembangkang pula menggelupur kerana dah takde modal nak balun kerajaan.

Disinilah terletaknya perbezaan antara BN dan pembangkang.

Pemimpin BN sanggup berundur dari jawatan MENTERI kerana tidak sanggup menghadapi fitnah berpanjangan.

Pemimpin PKR pula walaupun video dah terang-terang 99.9 %, masih lagi nak pertahankan jawatan KETUA PEMBANGKANG.

RBF Online said...

Anon 12.44

Apa kau ingat Rafizi Lembu menang ke malam tadi ?

Sorry.....

Menang dalam kalangan pencacai-pencacai PKR ja.

Anonymous said...

elok la tuh sinar harian nk di saman....dh nampak sangat dah....org2 dlm sinar pun byk yg belah sana...kunun kebebasan bermediala katakan...tp bila dh anjur debat mesti la moderator die tak berpihak2 mane pihak..heheh kalau aku ler..aku lantik ustaz kazim jd moderator...bebas

memang nampak gaya rafizi cara berhujah sangat menarik..maklumlaa gaya2 anwar nih..kalau cakap memang A...tp banyak yang terpesong...terkeluar dr tajuk asal..sepatutnya moderator kena tegur...jika pendebat terkeluar tajuk..ini diam jaa...

Anonymous said...

Totaly rafizi x dpt tandingi khairy...aku kurang ngan kj tp aku tabik
Spring kat dia sbb dpt membls hujah RL ngan baik sekali..RL ko
Mengelabah lah asyik lari tajuk....isu ptptn bkn isu nfc dll ko jwp isu
Knp yg lain pulak kau ckp betul lah kau mcm aljuburi ibni alyahudi..org
Tanya jam dia jwp umno salah...bangang lah anak ikan anwar ni

Anonymous said...

KALAU AKRONIM "CILI KASI TARUK" ITU HANDAL SANGAT, BUKTIKANNYA DI NEGERI DARUL RIDZWAN PADA pRU MENDATANG INI. CAKAP BANYAK TAK GUNA.

Anonymous said...

...cerdik dalam pelajaran tidak semestinya bijak dalam kehidupan..dia layak jadi 'anak ikan' Anuuuwar je.....

Bapa Haruan

Anonymous said...

ijazah akaun bukan bermakna celik undang undang

dan doktor tidak semestinya individu paling sihat

makanya jangan keliru dalam membuat ukuran dan analisa anda

Anonymous said...

Saman jangan tak saman...jika DSharizat darah daging kawe ari paksa dia saman RL in sampai tinggal baju dalam

Anonymous said...

Betul ke Rafizi pergi Embassy Finland nak dapat maklumat pasal TAX? Jangan ingat jadi akauntan bolih putar belit fakta.Rafizi sudah auta satu Malaysia.Bolih faham kenapa "free" pembelajaran di Finland kerana cukai tinggi bro Rafizi.Lihat bawah ini.

Income Tax CorpTax Sales/VAT rate
Fin 51% 26% 23%
Msia 26% 25% 5-10%
Israel 44% 25% 16%
turkey 35% 20% 18%

Msia paling rendah dan teruskan menikmatikan kemakmuran di bawah pimpinan BN.Tak payah kelentong.Saorang dok kelentong cukup la.

Anonymous said...

Rafizi jangan kutuk umno .Hang tau tak kalau umno tak bagus tak kan la bolih perintah sekian lama.Moga moga Umno dapat memerintah lagi 150 tahun.Tolong hafal BUKU JANGKAL dan mohon masuk Umno.Tapi kali ini tak sempat la nak bertanding.

Anonymous said...

hmmmmmmmmmmmmmmmm

nampak seimbang je memula

bila dia dah melalut bab nfc,bab zaman pak lah

nampak dia macam mulut becok pulak

layan aje lah

tahniah kj nampak steady

Anonymous said...

Rakyat sudah bangkit menentang UMNO....

Anonymous said...

Tak layak PM yang di lantik olih ahli Umno berdebat dengan orang yang di lantik olih diri sendiri dan ahli keluarga sebagai Ketua Umum partai PKR.
Kalau nak kita organise "the debate of the century" antara Ummi Hafilda dan Anwar.APA KATA ? Setuju .minggu depan live telecast TV 3 ;ASTRO AWANI; JANGAN TAK DATANG ANWAR OK LAWAN TETAP LAWAN.

Anonymous said...

Tak layak PM yang di lantik olih ahli Umno berdebat dengan orang yang di lantik olih diri sendiri dan ahli keluarga sebagai Ketua Umum partai PKR.
Kalau nak kita organise "the debate of the century" antara Ummi Hafilda dan Anwar.APA KATA ? Setuju .minggu depan live telecast TV 3 ;ASTRO AWANI; JANGAN TAK DATANG ANWAR OK LAWAN TETAP LAWAN.

Anonymous said...

Saman jgn tak saman..

Anonymous said...

Dia kata dia accountant...bagus la..pi buat kerja accountant la...
Dunia sekarang..u need to be multi purpose...jgn ingan accountant tu tau semua..hal2 politik kena tau juga..permainan politik kena tau juga..bukan main redah jer..ni kita berkisah tentang poltik..kalau takat pandai cakap,pandai AUTA..tak cukup..figures..accountant lah yg bijak memanipulasi...KJ tu belajar tentang politik,..dia tau apa yg dia buat..Tabik KJ.

Anonymous said...

Rafizi lembu ni bayar cukai tak? Ini le yg berlaku kalau Kerajaan tak betul2 buat saringan bila nak bg bijak pandir keja dlm GLC. Cakap pun meraban.

Anonymous said...

ALAAA YURAN TADIKA PASTI PUN TAK MAMPU NAK HAPUSKAN,INIKAL PULA PTPTN

Anonymous said...

ALAAA YURAN TADIKA PASTI PUN TAK MAMPU NAK HAPUSKAN,INIKAN PULA PTPTN,KALAU DAH PERANGAI MCM YAHUDI SUKA BOHONG,CUKAI PINTU DI SELANGOR PUN TAK TURUN KATA NAK TURUN SAMPAIKAN DAH NAK UNDI LAGI DAH PUN NI NAK JANJI PTPTN LAK

Anonymous said...

Rafizi sebut pasal duit petronas, duit penyelewengan NFC dll adalah untuk mengukuhkan dia nye point la sahabat... bukan lari tajuk sbb drpd duit itulah salah satu cara yg PKR pikir boleh mansuhkan ptptn... Cuma kalu tuan2 bijak pandai cuba tanya KJ mana pergi duit yang dikatakan oleh Rafizi 2... X terpikir ke kita ke mana duit rakyat yang berbillion 2 pergi???

Anonymous said...

X kisah sape pemenang bagi debat nie... tp apa yg pasti info yg kita tunggu dari KJ dan mmungkin dari Bekas PM kita PAk Lah berkenaan duit petronas yang dikatakan oleh Rafizi 2... Kemana perginya duit itu?? Pembangunan ape yang dibuat menggunakan duit itu?? Rakyat berharap sangat jika persoalan yang dilontarkan itu dijawab oleh KJ...

Anonymous said...

aiseh..bukan perempuan bro...tapi je terus terang dia tu BAPOK! kah kah kah

anwart berahi said...

asyik2 petronas, asyik2 petronas.petronas tu petroleum NASIONAL ,milik negara.bukan duit pembayar cukai.ingat sikit ke duit nak mentadbir negara? sekolah, jalan raya, air, elektrik, sekolah, longkang, gaji public sector(yg bnyak pembangkang dlm tu) dll.

petronas jugak kena pusing modal nak carigali minyak. minyak malaysia dah tak lama dah nak habis, kalau habis mcmana? nak korek mana duit nak bg pembelajaran free? cuma short term solution

Anonymous said...

anon 3:22 PM, tak payah nak spin ler, kalau kau pegi meeting pasal 'disiplin kakitangan' takkan kau nak tanya mana boss dapat duit beli bmw? perlukah boss kau jawab? debat tajuk lain pizi cite lain, aku walau tak berapa suka kj, tapi raspek gak la kat kj sebab tak lari tajuk citer pasal Bafia, cinadoll, asskrim tu semua, kalau nak kj jawab pasal petronas, sila buat debat duit petronas pulak,.. ok?

Anonymous said...

sibuk je ngn duit rakyat. ap yg ko bgi? duit ap? korg simpan duit dlm peti besi BN ke? ap la bangang sgt. da xde modal la tu. stop la blaming kerajaan. korg tu yg xgne sbb sokong aljubur. ap la pekdah sokong al jubur tu. mst dy jnji nk menjubur plak kn ngn pncacai aljubur ni.

Anonymous said...

displin ngan kete?? ape kaitan masalah displin ngan kete?? dia tanye pasal duit petronas yang ilang xtau labur ke mana sbb duit 2 dia ckp boleh bagi biasiswa, ataupun boleh biayai duit pelajar dari pinjam ptptn atau pun mansuhkan terus?? itu ada kaitan bro.. pasal displin ngan kete 2 xtau la pulak... lain la ko nye opis boss ko tanye cm 2...

Zarul said...

Bagi pendidikan percuma mmg bagus,tp kene pk psal lain jgk ,aku setuju pendapat KJ,bercakap mmg senang,nk melaksanakan blum tentu,kos tiap thn naik bkn saja di Mlysia tp dunia,ngara kita bagi mcm2 subsidi kpd rkyat xkan xbersyukur lagi..klu xde subsidi mmg krajaan mmpu wat pendidikan percuma ,tp rakyat yg xberpeluang blajar kene bli brg2 mahal,yg blajar klu semua dpt cemerlang ok gak,tp belum tentu,last2 apa krjaan dpt? rkyat yg manja semuanya nk percuma,hiduplah berdikari klu semua nk suap mak ayh kita pun membebel...PTPTN tutup,brp byk yg tiada kerja lepas tuh? sapa nk tnggung ank bini mrk mkn? IPTS mmpu ke bagi pendidikan percuma xkn kerjaan tggung jgk? gulung tikar la IPTS lepas tuh,byk lgi implikasi lain yg perlu diambil kira bkn semudah A,B,C. Debat smlm mmg bagus supaya kita dapat melihat apa-apa fakta-fakta yg myokong hujah mereka,dan nilai kita nilaikan sendiri..

Anonymous said...

Rafizi ini sebenarnya air ludah dan air mani anuwar. anwar la yang suruh dia serang sharizat abis abisan supaya wanita umno hancur. dia buat semua ni sebab dia nak jadi calon PRU 13 ni... orang bila dah x da keje mmg meroyan mcm Iblis IFRID...hati2 dengan pakatan MARAMJADAH ni!!!

Anonymous said...

anon 4.02,
nampak mcm ada kaitan. sebenarnya xde. ko pun ikut sama bodoh rafizi. apa yg petronas bayar pd kjaan masuk sbg hasil kerajaan. dan hasil ni diguna utk pelbagai benda mcm subsidi, bina sekolah, hospital, jalan dan mcm2 lg infra. termasuk buat ipta serta segala infra dalaman mcm jalan, dewan kuliah, makmal, perpustakaan, asrama, tandas dan bangunan pejabat. lepas tu tiap2 tahun diperuntuk jugak geran tahunan nak bayar gaji lecturer, researcher, k/tgn pentadbiran, dekan, tukang kebun, pak guard,tukang cuci tandas, maintenance bangunan, bil air, api dan segala bala operational cost. dan segala ini adalah FREE guna duit kerajaan termasuklah hasil petronas tu. ko ingat duit ciput rm 500 - 1500 (julat rate pengajian) yg ko (aku assume ko ni belajar u) bayar dr ptptn tu boleh cover ke semua expenditure di atas utk satu semester? cuba ko pikir guna otak sikit dan bukan guna bontot.

jentayu

Anonymous said...

anon 4:02 PM, takkan pasal kj tak mau jawab isu petronas, kau nak kata pizi HEBAT debat ptptn? lari tajuk la bro... ada akai ka? kalau tajuk debat pasal petronas kj takmau jawab, memang nahas la kj, sila buat debat petronas pulak ye kalau nak tibai kj, lepas tu debat nfc, debat bafia, debat aiskrim, debat altantuya, debat cinadoll, debat lori sampah, ADA untung ka debat2 ni semua? mcm negara republik lak debat2.. puiii!!

Anonymous said...

House PK
Tidak ada manusia dalam dunia ini yang tiada dosa lama.

Ini pandangan saya. Anda ada pandangan anda sendiri. Saya ada pandangan saya...

Walaupun kita bersahabat baik , tak semestinya pandangan kita sama.

May 23, 2012 12:47 PM
--------------------------------------------betoi tu rbf sy pun setuju,semua manusia akan melakukan kesilapan,secerdik2 manusia ialah org yg mengaku kesilapannya n cuba memperbaiki kesilapan yg pernah dilakunya dahulu,sy rasa kj very gentleman mkin house PK jeles kat KJ kot,jgn le gitu house PK,be gentle bro,jgnlah jd spt org2 PR

Anonymous said...

apelah yg korang ni semua melalut... jangan cakap pasal minyak dah nak abis, masih banyak lagi kt malaysia ni.. sampai korang dah matipun minyak ada lagi.. Pasal IPTS dan sistem pendidikan kita, cuba jawab soklan ni. Berapa banyak Graduan yang menganggur lepas abis belajar? Sebab apa menganggur? salah sendiri sebab pilih kerja? atau memang tak berkualiti? Kenapa PTPTN wujud? sebab nak support rakyat sambung belajar terutama sekali ke IPTS. Sebab apa nak support IPTS? Universiti kat negara tak mampu nak tampong permintaan IPT? cuba tengok iklan IPTS skrg.. dorang buat promotion macam jual barang untuk student masuk ke IPTS dorang siap gunakan PTPTN sebagai dana. So.. end up student yang sepatutnya tak layak untuk ambil certain coursepun masih buleh amek di IPTS. Apa nak jadi dengan sistem pendidikan negara ni. Korang ingat kalau korang grade dari local IPTS Malaysia korang boleh dapat keje kt negara luar? Multinational Company yg kat Malaysia nipun belum tentu amek graduan ini semua.. end up mcm mana nak bayar PTPTN? Sijil yg dapat guna untuk apa? tambah ilmu di dada?

Anonymous said...

RBF,

Sorry Bro, aku memang rasa dia menang. Yang kalah adalah YB Khairi Beruk makyeh!

Yang kata YB Khairi Beruk menang adalah pencacai-pencacai UMNO sahaja!

Anonymous said...

ALAAA YURAN TADIKA PASTI PUN TAK MAMPU NAK HAPUSKAN,INIKAN PULA PTPTN,KALAU DAH PERANGAI MCM YAHUDI SUKA BOHONG,CUKAI PINTU DI SELANGOR PUN TAK TURUN KATA NAK TURUN SAMPAIKAN DAH NAK UNDI LAGI DAH PUN NI NAK JANJI PTPTN LAK

Anonymous said...

ternyata rafizi ni bangang

poyo said...

memang pun.tak layak pun boleh masuk IPTS.sbb tu keluar ramai yg jd siswazah penganggur. entah2 projek assignment pun mintak orang lain buatkan...yang kaya, kroni je ler.

Anonymous said...

tk payah la jelos plak...bukanke blog tu high rank... syukur la'''...


aku da buleh trima. kesilapan kj...janji org tu berusah tebus balik dosa2 dia.. org umno dgn pas punya lah susah nak bersatu ....

kita ckp pandai...bolehkah kita plak bersatu dlm umno sendiri



''man in the mirror'' micheal jackson

Anonymous said...

house pk...
tk payah la jelos plak...bukanke blog tu high rank... syukur la'''...


aku da buleh trima. kesilapan kj...janji org tu berusaha tebus balik dosa2 dia.. org umno dgn pas punya lah susah nak bersatu ....

kita ckp pandai...bolehkah kita plak bersatu dlm umno sendiri



''man in the mirror'' micheal jackson

Anonymous said...

RBF, Sorry Bro, aku memang rasa dia menang. Yang kalah adalah YB Khairi Beruk makyeh! Yang kata YB Khairi Beruk menang adalah pencacai-pencacai UMNO sahaja!

......mm
kj menang Rl kalahjhh

mana ada org pakatan buleh pikir rational.. cuba kira berapa kali RL out of topic..(kalau aku laa siap kluar badrul toyol)...tp kj buleh tahan nafsu dia...tobe respected...

RL je nafsu kuat xbuleh tahan...

rupa2nya tak lah sehebat mana pun

Anonymous said...

nampak sgt moderator sinar harian berat sebelah..rafizi ni pun bangang jugak, bile dh tekena batang hidung sendiri,BAFIA lak di persalahkan!bikin semak lh rafizi neh

Anonymous said...

wah...RBF bukan main ko yeerrr... GAYA-GAYA BAHASA ' RANCANGAN MELODI GITU...IKIKKIKIKI..AWWWW..

Anonymous said...

anon 5.21,
ko ni sapa jurutera carigali minyak petronas ke boleh konfiden je ckp minyak byk lg? byk mcm manapun tetap kena berjimat. amik contoh nabi yusuf dlm quran tu spy masa gawat negara ada sumber. bukan gasak selagi ada. citer pasal ipts masing2 punya pilihan la. dah tau belambak org ada ijazah business admin yg ko pi amik apahal. dah tentu jd byk lambakan kat pasaran. xde org/kjaan/organisasi yg paksa ko amik ptptn. ko amik ptptn belajar kat U (x kira IPTA/IPTS) sbb ko nak dpt ilmu (paling penting) dan 2nd sbb ko yakin masa depan ko akan cerah bila dpt ijazah. kalo ko x yakin ko boleh je amik sijil kemahiran yg mana pelajar dia laku masa ni. ataupun kerja dulu x kira jd salesmen atau kerani janji ada pengalaman pastu sambung belajar. cina banyak amal benda ni. jgn la jd bodoh ok?

jentayu

Anonymous said...

alah ko ni..kalo ko suka kj ckp je la...kalo tak le terima kritikan/komen, tak payah la ko kritik org...
ko ingat bn je betul ker..saya tak kata PR tu betul...
tp tepuk dada tanye iman la...
kolo tepuk dada tanye selera, mmg le ko berselera sungguh dgn KJ..
kalo tidak soru ko pun miss....
sesungguh nya politik malaysia adalah penuh dgn main bini org dr dulu lg...
bukan perkara baru...
dan yg lakukan semua ni kaum majoriti malaysia...
apa ada hal, susah susah subsidi ada...tongkat ada...
kalo ada duit, pantat pun dapat..tu la cara hidup org majoriti malaysia....

Anonymous said...

adoiii pening beb pasal rafizi nie...aku ada company sendiri nak amik pekerja general clerk jer..tapi yg datang mohon yg ada degree in phisikoloji. Aku interview dia ni... tapi tak layak jadi general clerk sbb tak reti ckp bahasa inggeris. Macam mana nak amik keje kalau diri sendiri tak mampu untuk berusaha meningkatkan diri sendiri. Masalah nyer budak lepasan universiti skrg nie hanya dengan mengharap sekeping ijazah leh menjadi passport utk dpt keje. Kalau ler dia org nie dpt free ptptn lagi byk lemak dan songeh ler. Maklum ler free. Malaysia akan menjadi negara yg tidak berkualiti sekiranya sbb semuanya free. Mcm jadi babi dalam kandang. Duduk makan tido... duduk makan tido..duduk makan tido...sbb free beb..lepas tu mampos kene sembelih...Jikalau dia org nie dpt 3.5 pointer sure ptptn dapat pengecualian dan company pun memang nak amik dia org nie sbb berkualiti..kalau dan yg dpt 2 pointer ni berlambak mcm mamat upsi yg turun bendera pm kat pwtc tu..dan mamat yg dlm tweet dia ckp nak bunuh polis tu..so fikir-fikirkanlah...company takkan amik dia org yg tak berkualiti nie. Jadi ptptn nie patut di jadikan medium untuk meningkatkan kualiti diri sendiri.Kalau dpt 3.5 senang hati...keje dpt ..hutang tak yah bayar..kalau dpt 2 pointer ..pandai2 sendiri ler jawap nyer...keje susah dpt..hutang kene bayar...last2 salahkan kerajan...diri sendiri tak nak ngaku salah...ni yg si rafizi sengal perjuangkan sgt...percaya ler... kalau benda ni terjadi...ramai rakyat malaysia akan menjadi benda dlm kandang tu........

meet_the_zonan said...

Pada pandangan aku, seteruk-teruk UMNO-BN pun teruk lagi PKR-PR.. zaman anu-war jadi tpm dulu dia la yg tangkap umi hafilda gaya hitler gestapo use ISA, then after kena tangkap ISA anu-war plak ckp kerajaan zalim, gestapo, hitler.. nowadays DS Najib mansuh ISA sbb dia mmg dah kaji kalau ada org mcm anu-war lg dlm kerajaan, sure ISA akan disalah guna, tangkap org suka hati, even DS Najib sendiri takut dia akan salah guna ISA tu.. so dia abolish.. mmg la BN-UMNO teruk byk rasuah la, ketirisan la, tapi aku yakin kalau PKR pegang MALAYSIA n anu-war jadi pm, alamat kita nasib mcm kaum NABI LUTH la nnt.. mintak2 dijauhkan anu-war jadi PM. lagi pun DS Najib sedang bertungkus-lumus buat yg terbaik untuk mengembalikan reputasi UMNO-BN yg penuh ngan rasuah skrg n dia saje lah pemimpin muda dan berkaliber yg ada buat masa nie further more dia adalah pilihan rakyat secara bersih.. kalau nk ikutkan kestabilan ekonomi yg kita nikmati skrg nie, kita x de la seteruk indonesia n x la sebaguih singa-poor.. our nation is even.. n the best is we still live without so much struggle..

nasi lemak said...

kalau kita tengok rafizi first class tahun 1 dan final lower second. bermakna rafizi pandai auta dan secara teperinci dia tak pandai. jadi dalam debate ini pun semua angka tak belut. universiti 200m. itu satu bangunan. 1 universiti ada 10 fakulti katakan, satu fakulti ada 6 jabatan. satu jabatan 1 bangunan. jadi kos bangunan sahaja 12billion. tidak termasuk gaji manpower, professionals, facilitas lain. bahkan rafizi is so bloody stupid that as an accountant nampaklah dia bodoh.dia tak tahu pun bafia. he broke the bafia law which 5 years jail. dipetronas, cube selidik apa dia kata dalam 24 muka surat stinking letter to petronas, sebagai balasan kepada petronas kerana belanja dia belajar diuk. cuba selidik di kde menjual hartanah bersubahat dengan khalid mb. itu lebih terok lagi.

nasi lemak said...

kalau kita tengok rafizi first class tahun 1 dan final lower second. bermakna rafizi pandai auta dan secara teperinci dia tak pandai. jadi dalam debate ini pun semua angka tak belut. universiti 200m. itu satu bangunan. 1 universiti ada 10 fakulti katakan, satu fakulti ada 6 jabatan. satu jabatan 1 bangunan. jadi kos bangunan sahaja 12billion. tidak termasuk gaji manpower, professionals, facilitas lain. bahkan rafizi is so bloody stupid that as an accountant nampaklah dia bodoh.dia tak tahu pun bafia. he broke the bafia law which 5 years jail. dipetronas, cube selidik apa dia kata dalam 24 muka surat stinking letter to petronas, sebagai balasan kepada petronas kerana belanja dia belajar diuk. cuba selidik di kde menjual hartanah bersubahat dengan khalid mb. itu lebih terok lagi.

Anonymous said...

kita takbolih panggil rafizi lembu sebab rafizi memang bodoh lebih bodoh dari lembu. tapi lembu ada loyalti tapi rafizi tidak. dia jahat. dia macam babi. rafizi babi memang betul. tengok dipetronas. dia dapat biasiswa petronas. tengok dalam surat kepetronas betapa dia condamn petronas dalam 24 muka surat "terimakasih"beliau kepada petronas. rafizi babi tak mengenang budibaik petronas tapi mengunakan biodata petronas, the youngest manager at 25. manatak you kata first class tapi you lower second. tak ada class pun. cuba tuan tengok apa yang dia tipu di kde didalam penjualan hartanah. lagi tipu. jadi he is as fat as babi and as ganas. semua makan. rafizi babi better name.

Anonymous said...

rafizi babi good name. saya sokong. muka pun macam babi

Anonymous said...

zonan saya sokong awak menengenai anu war. dia kianat bukan saja umi. ramai kawan dia dia tipu. ejaan nama nya ialah anus war.

Anonymous said...

zonan saya sokong awak menengenai anu war. dia kianat bukan saja umi. ramai kawan dia dia tipu. ejaan nama nya ialah anus war.

Pembuka Selera said...

RAFPU (RAFIZI PENIPU)

Rafizi Ramli ni mmg penipu. Betul ke dia seorang akauntan yang bertauliah? Kepada semua yg menyokong Rafizi Ramli ni, berapa pasti awak dgn qualification yang dia ada? Siapa dia ni sebenarnya? Tengok resume dia pun dah ada kesangsian. Dia kata dia BEST STUDENT SPM 1994 kat MCKK. Tapi masalahnya best student menda dapat 7A1s, 3Cs??? Best student bukan patutnya STRAIGHT A1s ke? Takkan la keputusan student MCKK paling tinggi 7As je?? MCKK kot. Come on, fikir sejenak betul ke Rafizi ni.. Nampak benor penipunya...


Lepas tu nak dibuatkan cerita.. dia kata 7A1s dia adalah subjek Fizik, Kimia, Biology, Matematik, Matematik Tambahan, BM, English. Bagus betul budak ni.. tapi apa yg 3Cs? Saya agak la subjek yg dpt C mungkin Sejarah, Geografi dan Pendidikan Islam.. kesian.. patutla sibuk nak menhentam negara sendiri.. sanggup join Anwar Ibrahim.. rupanya sejarah negara sendiri dapat C.. kesian.. macam ni ke rupa bakal pemimpin PKR yang korang hamakkan? Pendidikan Islam pun C? Hmm lagi kesian.. pegangan agama tak berapa kuat tapi sibuk nak mencari kesalahan org dan menghentam demi kepentingan parti sendiri??? Rafizi.. berbalik la ke pangkal jalan...

Tambah lagi, nak dibuatkan cerita lagi best.. dalam resume dia yg boleh korang semua tengok kat link ni :

http://mymassa.blogspot.com/2012/02/panas-dokumen-bukti-pemimpin-rafizi.html

Dia kata dia best student for SPM 1994 utk beberapa kategori subjek.. mungkin ni utk pencapaian sekolah la, cikgu saja nak buang duit bagi sijil kat budak-budak ni.. mcm kat sekolah saya pun dulu ada.. tapi saya takde la dpt sbb saya mengaku ramai lagi yg pandai dari saya.. kalau awak semua tengok la kat resume tu.. dia kata dia best student utk subjek HISTORY, fizik dan BM. Kenapa saya bold kat HISTORY atau nama lainnya SEJARAH. Aik? Bukan ke saudara saudari tengok, dia kata sejarah dia kan dpt C? Takkan la dia best student utk subjek sejarah? Tak berapa cerdik budak-budak MCKK ni pasal sejarah? Teruk betul ni.. sampai Rafizi yg dapat C pun boleh dapat best student utk subjek ni?? Hebat hebat!! Sejarah aku A1, kalau aku masuk MCKK confirm aku dpt tewaskan Rafizi! Patutla Rafizi ni bebal sgt.. dia tak belajar mcm mana Malaysia capai kemerdekaan kot... terlalu mengikut telunjuk Anwar Ibrahim.. org pembangkang ni.. kalau nak membangkang.. patutnya benda2 undang-undang dan sejarah la nak kena master.. ye tak? baru boleh nak hentam.. kalau sejarah pun kau dpt C.. hmm diamkan mulut saja la wahai Rafizi..

Mmg tak disangkalkan yang dia ni mmg pandai ckp dalam kata lain auta je lebih.. mmg menampakkan KJ seakan tewas di medan perdebatan TETAPI dari segi FAKTA mmg KJ menang 100%. Kelebihan Rafizi adalah pandai berkata-kata je tapi akal dia kurang cerdik atau bahasa kasarnya bongong dan tolol. Aku cakap mcm ni sbb aku dah kaji pasal dia ni.. aku pun suka benda-benda tak masuk akal mcm ni.. korang tengok la sendiri.. aku ckp berdasarkan dokumen yg aku nampak.. bukan aku ckp saja-saja.

Wallahualam~

Anonymous said...

Tahniah KJ, debat yang berkualiti. Teringat sesi debat di sekolah, berdebat dengan penuh fakta...bukan merapu yang bukan2.

Anonymous said...

Orang bayar bro... Amerikaa...

Orang bercakap guna fakta.. dia bercakap guna Auta...

Bagus debat2 camgini... baru nampak kematangan seseorang...

Pendapat aku debat Khairi dgn Rafizi.. Khairi menang besar..

Heran jugak.. sepatutnya ketua pemuda UMNO lawan dgn Ketua pemuda PKR, pasal apa lawan pengarah strategik je..

Anonymous said...

saya tabik KJ, cool & penuh dgn fakta - calon berpotensi utk PM Malaysia akan datang. RL mcm style Anuar Ibrahim je,banyak "round the bush" punya hujjah -takde isi, hanya org kumpulan org yang suka memfitnah minat dgn hujjah mcm tu. Tajuk mengenai PTPTN- tapi hal tidak berkaitan dgn PTPTN. Moderator sorry lah...RL tak jawab soalanpun lepas mcm tu je. bravo KJ.

Anonymous said...

RL ni memang sentap jek memanjang.. mcm perempuan tengah period hahahahaha.. sebab itu block org sana sini kat twitter.. takut laa tuh.. ape laa Rafizi ni.. aku yg bace "farewell" letter dia yang 18 muka surat tuh pun aku nak muntah.. emo laa lu der.. camner nak jadi pemimpin nehhh nyahh