Tuesday, May 29, 2012

Derma Lebuh Raya:Iklan Nama Lain Sampai Di Bank Nama Lain


Semalam Kerajaan Pas Kelantan telah melancarkan tabung wakaf untuk pembinaan Lebuh Raya Husam yang menghubungkan Kota Bharu ke Kuala Krai.

Mana-mana rakyat jelata yang nak menyumbang sebagai wakaf diminta menyalurkan sumbangan mereka ke akaun seperti dibawah.

No akaun : 03036 01 000 3031

Bank : Bank Islam

Nama : Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn Bhd

Perhatikan dalam bulatan kuning poster diatas atau yang dibawah ini. 


Susulan tulisan saya pagi tadi berhubung lebuh raya berkenaan, seorang pembaca menghubungi saya dan memberitahu seperti berikut.

Katanya beliau ke Bank Islam malam tadi untuk mendeposit wang ke dalam akaun berkenaan dengan niat untuk memberi sumbangan bagi projek berkenaan. 

Pembaca itu tidak menyatakan kepada saya beliau penyokong parti mana. Saya berpendapat pembaca berkenaan adalah penyokong Pas kerana beliau terpesona dengan derma wakaf yang dilancarkan Pas. 

Namun katanya beliau terkejut sebaik sahaja beliau memasukkan nombor akaun berkenaan di mesin deposit didapati nama pemegang akaun berlainan dengan nama yang diiklankan. 

Pada mulanya beliau sangkakan yang beliau tersilap memasukkan nombor akaun. Setelah beberapa kali mencuba nama yang sama juga keluar. Untuk memuaskan hati beliau menyemak semula di internet nombor akaun berkenaan. Didapati ianya sama seperti nombor yang beliau masukkan di mesin deposit Bank Islam. 

Saya mengambil langkah berhati-hati dengan tidak menyiarkan luahan pembaca berkenaan kerana bimbang ianya satu perangkap atau taktik untuk mengenakan saya.

Saya sendiri ke Bank Islam tengahari tadi untuk memasukkan wang ke dalam akaun berkenaan bagi menderma kepada tabung wakaf berkenaan. Manalah tahu mungkin boleh tumpang syurga Pas kelak.

Apabila dimasukkan nombor akaun berkenaan didapati ianya BUKAN diatas nama Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn Bhd. 

Sebaliknya pemegang akaun berkenaan bernama TETUAN ROWSTEAD SYSTEMS SDN.

Bukan sekali saya cuba, malah berkali-kali dan setiap kali dimasukkan nombor akaun sepertimana yang diedarkan oleh Kerajaan Pas Kelantan itu nama TETUAN ROWSTEAD SYSTEMS SDN yang keluar sepertimana gambar dibawah. Lalu saya membatalkan hasrat saya untuk menderma.

Anak panah - nombor akaun
Jika ada mana-mana pembaca yang tidak percaya apa yang saya tulis ini anda boleh ke Bank Islam sekarang untuk menderma kepada tabung berkenaan . Hangpa semua tak nak syurga ke ?

Pemakluman kutipan derma diatas bukannya dilakukan oleh individu atau NGO. Sebaliknya ianya dilakukan oleh sebuah kerajaan negeri. Ianya sungguh memalukan. 

Mengikut undang-undang yang ada sekarang mana-mana pihak yang ingin melakukan kutipan derma perlu mendapat kebenaran polis terlebih dahulu. Dalam hal ini tidak dapat dipastikan samada Kerajaan Pas Kelantan telah mendapat kebenaran polis atau tidak untuk mengutip derma berkenaan. Jika ada kebenaran sudah pasti nombor rujukan kebenaran akan dicetak pada poster diatas. 

Saya tidak mahu membuat kesimpulan atau tuduhan yang bukan-bukan. Terpulang kepada orang ramai untuk menilai dan membuat keputusan.

Adakah peristiwa Tabung Memali akan berulang ?

97 comments:

Anonymous said...

Bravo rbf..
Asal nama pas,jgn caya la...parti ajaran sesat.

Sebar sebarkan kat semua media dan facebook.lembu pr dok bangga sangat post poster pasal ni alih alih menipu jugak.tabung dana pilihanraya la tu..

Anonymous said...

masuk poket dia orag la tu....cerdiknya kerajaan Pas ini...nak buat lebuh raya mcm nak bina longkang....sedap dia je

Anonymous said...

: nama lama prasarana kelantan ni Tetuan Rowstead Systems Sdn Bhd...harap maklum...

Anonymous said...

Lebih baik kutu2 pas kutip derma selesaikan air karat dikelantan lagi bagus...lg lama minum air karat lg karat hati dan otak org pas ni...

Pas parti ajaran syaitan..

TakDir!
TakDir!
TakDir!

Anonymous said...

sangat mengelirukan

Anonymous said...

Belum apa2 lagi dah melencong ke arah lain ke ?

bole pecaya ke ni?

dah lupe ke jambatan sungai kelantan kat kg cina yang dah betahun tinggal tugu pecah tanah aje sampai sekarang?

lagi2 nak tipu rakyat... rakkyat tak seda lagi ke ?

Anonymous said...

kah kah kah kah kah ... mmg celako celako celako ... kah kah kah ... kena kencing lagi rakyat kelantan PAS .. dah air pun susah dapat utk basuh kencing .. kah kah kah ...

Anonymous said...

kutip jgn tak kutip...lepas tu kalu projek tergengala atau yg ada cuma papan tanda...jawapan pasti AMBO KURANG PEKSO..

Anonymous said...

Sama ada benar nama lama atau nama baru, ini jelas satu bentuk penipuan ataupun misrepresentation.

Jika sudah tukar nama, wajar memuktamadkan nya dalam segala urusan rasmi dahulu. Adakah lembaga pengarah dan pemiliknya masa sama atau sudah bertukar tangan?

Sdn Bhd bukannya Holding Co kerana hanya perlu minimum 2 orang shareholders sahaja. Boleh berlaku abuse dalam hal ini.

Kalau begini cara pentadbiran kerajaan PAS, alamat buruk menanti rakyat.

Jokiden said...

Anon 9.51 kata itu TETUAN ROWSTEAD SYSTEMS SDN. nama lama, kito cayo yo lah. Patut tuan RBF teruskan derma tersebut, boleh amik gambar lagi..

Pemilik Tetuan tu boleh di semak dgn ROB kan..

TaksubPAS said...

Gua cayalaa luu rbf. Kpd puak harbi PAS serta taksub/hardcore gila tuu pakat mari ramai2 bagi seribu atau lebeh seorang derma kpd Lebuhraya Rakyat dan confirmed boleh masuuk shurga punya. Kan nama doh Lebuhraya Rakyat jadi rakyat kena keluar/derma pitih laa kawan wee tok gitu pok nik. Cis jalan belum siap dan kena kutip tol hamPAS betoi. Gua ada rm satu juta tapi gua tak derma punya sebab hierarchy atasan hamPAS tak derma punya dan yg dipebodohkan lebeh drpd lembu adalah yg selalau pergi dengar ceramah hamPAS dan selalau sebut takbir. Gua skrg sibuk buat masjid di Kartie, Cambodia dan Pontianak, Indonesia.

Anonymous said...

Taksub giler mamat pas tu terus p bank in tapi Allah punye kuasa tunjukkan kebenaran...lebuhraya ini dinamakan lebuhraya pra bayar...free tapi kena byr dulu hehe...sampai bila la rakyat Kelantan bole sedar????...dah byk janji cuma air liur nik aziz je dpt

Tauke Ikan said...

amat menghairankan kenapa tak tubuhkan sahaja satu akaun baru seperti "derma lebuhraya rakyat"? kenapa mesti masukkan ke dalam satu akaun yang diragui?

Anonymous said...

Kah...kah...kah....harap maklum tengkorak ko....takkan x reti² nk bagi tahu rakyat sebelum naik poster. Woi ini soal duit la.....

Anonymous said...

G.E dah dekat....mana nak cekau duit nak buat modal berkempen nanti bro...... Kerja2 ngecong memang bidang kemahiran PAS.....

Anonymous said...

kalau nak minta derma buat highway bila nakl cukup oi pok nik. sampai menutup mata pun tak rasa highway. masjid pun tak boleh nak buat inikan highway....orang pas, janganlah buat orang tergelak. entah-entah derma ni untuk kegunaan PRU13

Anonymous said...

Kalau kita kata rakyat kelantan bodoh..aku sure tidak, pasal ramai yg cerdik...

Tetapi aku heran macamana rakyat kelantan yang aku rasa cerdik ni senang2 diperbodohkan oleh mereka yg hanya berpakaian serban dan jubah???. So simple..

Aku rasa rakyat kelantan ni sebenarnya MALU dan hormat kepada Nik Aziz ni..maka biarlah nak buat cam ner kena bodoh pun bodoh la...

Aku nak tanya pada RAKYAT KELANTAN baik dari penyokong kerajaan BN dan PAS..agak2nya la...bila rakyat akan dapat merasai LEBUHRAYA FREE tersebut...TOL dia dah di bayar sekarang, atas nama derma wakaf rakyat...utk sedapkan hati rakyat aja. So..agak2nya bila boleh digunakan? Ada sesiapa yg nak jawab tak?.

Aku bagi HINT dia - Sedangkan 22 TAHUN MEMERINTAH hanya sebuah masjid didirikan,Masalah Air yg tidak selesai,kawasan yg kotor,rakyat tidak terbela..

Itu Hint dari aku...so..boleh ler nak jawab...hehehehe

Anonymous said...

Meme bodo kelu serupo kambing Husam la wey...... Keno tipu sokmo. Abis tanoh pakat keno kekoh ko puok ni. Kawe pah ceroh dok sir kelik Kelatea selagi air paip serupo air tea. BODO

Anonymous said...

itu dah tanggungjawab kerajaan negeri la wei.apa plak nak libatkan rakyat dlm hal2 duit ni.sebab tu la rakyat dah bg mandat bentuk sebuah kerajaan negeri utk urus ekonomi,jana pendapatan utk kerajaan negeri.bila dpt hasil bg balik la kat rakyat dr segi pembangunan ekonomi dan infrastruktur.

Anonymous said...

bro...pasal nama tetuan tu..sykt tu ada kes mahkamah dulu. boleh rujuk sini http://www.cljlaw.com/public/cotw-050325.htm

amir said...

Rujuk sini http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=337974

Anonymous said...

Lepas tu N.ajis dengan hati kecik nak sedapkan kata kata: Bukan rakyat saja yang keluar duit tapi kerajaan pun.

Patutnya: Bukan kerajaan Kelantan saja yang keluar duit tapi diharapkan mendapat sumbangan rakyat serba sedikit.

Nampak sangat si bahlul ni nak cekau duit rakyat dengan memberitahu secara halus kerajaan Kelantan tak da duit.

Punyalah terdesak tiada perancangan rapi sampai no akaun pun tersilap.

Bab tu pun dah silap. Bab poster. Ini kan nak siapkan lebuhraya. Berapa ramai pihak terlibat. Jahanam!

Seperti bidalan: Berjanji pun lewat walau sekadar bawak telur inikan pula nak bawak barang dan buat kerja!

Lagi pula jalanraya bukan boleh tengok tengok saja. Sesialah wujud PLUS kalau jalanraya ni tak perlu pumiliharaan setiap masa.

Dengar jalan kat Kota Bharu pun tak terjaga. Nak jaga lebuhraya 72KM? Bela ikan dengan tanam pokok lah jawabnya atas jalan.

Masa projek berjalan pun ada orang nak masyuk... lagi lah lingkup jahanam piawaian jalan.

PAS- Parti Akal Singkat!

Anonymous said...

salam...
utk makluman saudara seme pembaca bl0g yg 'kunun best' ni...haha

> "Konsep wakaf bagi pembinaan lebuhraya ini turut dicadangkan. Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Bank Islam : 03036 01 0003031 atas nama Baldah Toyyibah (Prasarana)Kelantan Sdn Bhd atau dulu dikenali sebagai Rowstead Systems Sdn Bhd."

Anonymous said...

kenapa korang busuk hati sangat ni. . kalau x mau beri sumbangan. . jgn memekak. . nama pun projek WAKAF. . diulang. . projek WAKAF. . kalau x puas hati. . report je kat Polis atau SPRM. . jika betul lah kerajaan Kelantan buat salah. . mesti Polis/SPRM ada kes utk hangkut kerajaan PAS di mahkamah. . pasal isu air,kebersihan dll. . biar rakyat Kelantan tentukan nasib diaorg sendiri. . dah diaorg suka kat PAS. . lantak la. . yg korang nk sebuk2 dan sakit hati/sakit jantung buat apa aa? mana lebih baik ? kena tipu dgn byr tol lamaaaaaaaaaa atau bayar sekali sahaja dan dapat pahala (wakaf). . . fikir2kan

Anonymous said...

salam...
utk makluman saudara seme pembaca bl0g yg 'kunun best' ni...haha

> "Konsep wakaf bagi pembinaan lebuhraya ini turut dicadangkan. Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Bank Islam : 03036 01 0003031 atas nama Baldah Toyyibah (Prasarana)Kelantan Sdn Bhd atau dulu dikenali sebagai Rowstead Systems Sdn Bhd."

May 30, 2012 8:05 AM
-----------------------------------------------------------------------------kalau mcmtu buat le pembetulan dulu sebelum nk gantung poster tu,buatlah kerja dgn teliti sebelum nk bgtau org ramai,jkadi x lah org ramai rasa ragu2

pengundi atas pagar

Anonymous said...

Parti Ajaran Sesat dari dulu sampai sekarang hanya nak membawa kemusnahan kepada perpaduan umat Islam di Malaysia. Bila najis hadi dah mampus nanti harap lapis2 pemimpin baru PAS sedar akan hakikat ini dan berubah demi perpaduan bkn lg perpecahan!

Anonymous said...

Patut la Dr. M kata yang bodoh je masuk umno, sumber pon kaki fitnah, tak check perkara sebenar. yang baca angguk2 aja...

Anonymous said...

fuh..name "Baldah Toyyibah".. cukup islamik boleh mempersonakan para pentaksub2 PAS utk menderma..

mcm derma jihad pun ada..demi Islam- dgn harapan derma ni dapat masuk syorga..

kalu guna rowstead system kang tade org nak derma, mcm company british plak..kah kah kah..

tukar name company ni je dah jelas taktik PAS menggunakan islam utk meraih derma yg byk, spt mereka menggunakan agama utk meraih undi..

dari dulu aku cakap org kelantan (nota kaki) ni bodoh2 blaka...dah kena tipu mcm2 pun still biarkan diri tetipu..

RM1.9 billion guna duit derma? PAS oh PAS, masalah air pun amik 17 tahun lagi nak settle, nak buat highway plak? kang duit derma jd duit kempen PRU13..

ps: org kelantan yg masih beranggapan nicky ajis adalah ulama'

Anonymous said...

SBB TU AWAL2 PAS DAH AKAD "WAKAF" SO SIAPA-SIAPA YG DENGAN SUKA DAN RELA MENDERMA TAK LEH NAK TANYA KALU DUIT TU LESAP TAPI HUSAM WAY TAK JUGA NAMPAK BAYANG2.

SAT LAGI PAS MULA LA KELUAR FATWA KATA DUIT WAKAF HALAL UNTUK DISALAH GUNAKAN.

Anonymous said...

saudara seagama semua, niat derma ni baik, kalau taknak derma, jgn la fitnah mcm2, duk diam2, kaji dulu, kalau diorg seleweng duit derma baru kita war2kan. bacala sini.
"Baldah Toyyibah (Prasarana)Kelantan Sdn Bhd atau dulu dikenali sebagai Rowstead Systems Sdn Bhd."
http://www.husammusa.com/v10/

Anonymous said...

Nampak sangat Projek Pilihan raya, sampai nama syarikat pun tak sempat tukar. Macam mana nak buat prijek berbilion ringgit. masalah kecik pun tak boleh selesai dengan baik. PAS (Penyokong Amalan Sonsang)...

Anonymous said...

baru umum, terus pecah tanah pastu apa?

rakyat kelantan terkejut..sbb ape?

sbb xde angin xde hujan, tak pasal2 kerajaan kelantan umumkan lebuhraya tu..

belum ukur jalan, belum bincang dgn tuan punya tanah yg bakal diambil utk pembinaan lebuhraya dan pampasan tup..tup tup..kita nak bina lebuhraya.

mmg aku setuju da lama da kelantan patut ade lebuhraya..tapi kalu bekalan air bersih pun tak mampu nak laksana, jgn sebut pasal lebuhraya la...

hanizam said...

Mentaliti kerajaan PAKATAN...memerintah negeri pun huru hara, nak perintah NEGARA???

mau jahanam...

Ni Kerajaan PAS kelantan punya kebodohan 1 cerita...

Kat selangor Malam tadi, nak MELANUN projek padang bola Kelana Jaya, draft pembangunan kat pejabat tanah lain, draft yang dijual/diedarkan kepada public, lain...

memang kerajaan PAKATAN yang memerintah, meraka hanya tau MENIPU dalam terang...

malang betul ada manusia macam ni yang hidup kat dunia ni...

Anonymous said...

RBF,

PAS Kelantan melakukan sesuatu perkara mengikut keperluan semasa bukannya melalui perancangan rapi. Itu sebabnya sebahagian besar 'projek' gagal dilaksanakan dengan baik. Sesetengah projek pula terus gagal.

Untuk membina sebuah projek mega seperti lebuhraya yang mencecah kos hampir 2 bilion ringgit bukan boleh dibuat dengan air liur dan mengharapkan 'wakaf' dari rakyat. Kelantan adalah negeri termiskin di Malaysia. Jadi berapa ratus juta yang boleh dikutip dari derma berkenaan?

PAS Kelantan sebenarnya mengundang 'bala' dengan projek lebuhraya rakyat yang diwar2kan mereka, lebih2 lagi ianya timbul ketika bahang PRU13 sedang hangat diperkatakn hari ini.

mtk

Anonymous said...

Tunggu dan lihat..jika berjaya..syukur kpd Allah..jika gagal..akan jadi modal yg paling hangat untok diperdebatkan.

Anonymous said...

Rowstead Systems Sdn Bhd nama lurus sebelum dikhatankan...

Baldah Toyyibah (Prasarana)Kelantan Sdn Bhd nama bengkok (kona) selepas dijawikan!

Ahakk..ahakk..ahakk nama akan datang selepas disunatkan semula...

Anonymous said...

NIE POLITIKLAH BRO..DIORG TAHU KALAU KUTIP DERMA KAT RAKYAT SAMPAI BILA NAK CUKUP 1.8 BILLION TUE.TUE BELUM LAGI KIRA HARGA PAMPASAN KEPADA PEMILIK TANAH..NANTI DIA GEBANGLAH KERAJAAN PUSAT X BANTU MEREKA..NIK AZIZ PUN SUMBANG 5 RIBU JER...

Anonymous said...

cua baca poster tu betul2.Ini poster minta derma ikhlas untuk "Leburaya"Maksudnya sesiapa yang derma wang tersebut akan terus lebur untuk pilihanraya PRU 13.Apa lah kau orang ni ...itu pun kata orang PAS menipu.Kami orang PAS mana boleh menipu.Yang boleh menipu zaman sekarang adalah orang selain dari orang PAS....khakkkkk....tuiiiiiihhh.

Far Lungeng said...

Rakyat kelantan yg bekerja atau tidak termasuk usia emas umur 25tahun hingga 90 tahun ialah 688,968 orang.Jumlah anggaran projek Lebuh..raya tu RM1.7 billion. Maknanya seorang kena derma/wakaf lebihkurang RM2757.00. Ada berani? Tapi klau tengok Masjid di Songkla,Thailand yg dibina orang kampung dgn kos RM14juta..tanpa bantuan kerajaan Thai..maka tak mustahil. Bab nombor akaun tak sama dengan nama tu..bodoh punya kerja.Lain kali update dulu baru print. Kan dah kena ketawakan dgn orang. Bingai...bingai

Cukup-cukuplah said...

Masa pelancaran hari tu memang RIAK. Ini lebuh raya tak ada tol siap dengan R&R. Tak guna duit Kerajaan Persekutuan.

Ada jalan untuk haiwan. Kerajaan PAS prihatin dengan makhluk Allah.

Boleh jana pendapatan 4 billion untuk negeri Kelantan.

Cakap umpama lubang hidung mengadap langit.

Orang bukan hendak pertikai siapa nak derma, dermalah itu duit masing-masing.

Sekarang orang persoalkan kalau dah tak perlu duit Kerajaan Persekutuan, maka Kerajaan Kelantan keluarkanlah dana sendiri. Pelaburan dari Mesirkah atau Turky kah atau mana-mana pelabur dari negara2 Arab yang kaya raya untuk tujuan projek ini.

Bukan dengan cara melanun duit rakyat atas nama wakaf.

Terlalu banyak duit rakyat yang telah dilanun oleh puak PAS ini.

Kalau setakat NAK buat lebuhraya lebih baik buat Replika Kaabah tengah2 bulatan Kota Baru.

Hari2 boleh tawaf sesuai dengan gelaran Serambi Mekah.

Kalau patung Buddha boleh buat sebesar alam takkan replika dengan ply wood makan modal besar kot.

Kelilingnya pulak taruh tempayan untuk himpun derma.

Janganlah selalu sangat perbodohkan rakyat Kelantan.

Rakyat Kelantan bukanlah bodoh sangat.

Agak2lah kalau nak buat sesuatu, jangan asyik berselindung dengan fatwa dan putar belit yang keterlaluan.

Anonymous said...

INILAH MASALAHNYA JIKA BUAT KERJA DENGAN TERGESA2 TANPA KAJISELIDIK YANG TELITI. NAK CEPAT , PASTU MINTAK TOLONG KAT RAKYAT. JADI BUATLAH BETUL2 SUPAYA TAK MENJADI FITNAH. KALAU DAH TUKAR NAMA CAMTU, BUAT SESI PENERANGAN ATAU SEKURANG2NYA CETAK DALAM BANNER TU BIAR RAKYAT TAHU DAN BERPUAS HATI..
BILA DAH TIMBUL ISU CAMNI, TAHU PULAK MARAH DAN SALAHKAN RAKYAT YANG TAK TAHU..

Anonymous said...

Ni blog ke apa ni?? nmpk ramai sgt penyokong lembu kat sini.

Peruntukkan buat jln adalah dari KERAjaan pusat B.end. tp sebab diskriminasi perbezaan politik. sesuatu yg dh di luluskan di tarik balik..bodoh ke apa tu??

isu minyak pn dah nmpk ketidakadilan.

KLU NAK TAU KENAPA ORG KELANTAN X SUKA DGN B.END NI ADALAH SEBAB NYA B.END NI PENIPU!!

Anonymous said...

anon 8.05AM yang kononya best..

apesal nik ajis kata mcm ni?

Rowstead Systems SDN BHD yang akan dikenali sebagai Baldah Toyyibah(Prasarana) Kelantan SDN BHD, anak syarikat milik penuh PMBK.

YANG AKAN DIKENALI bermaksud BELUM DITUKARKAN LAGI. BERMAKSUD BUKAN NAMA LAMA. BERMAKSUD NAMA YANG DIPAKAI SEKARANG..

Jadi tak payah la nak tunjuk best yang kononya tu nama lama. apesal tak guna nama tu terus je dlm poster? TAKUT BAYANG2 SENDIRI KER?

Anonymous said...

UMNO - Untuk Masuk Neraka Only.......hahahahaha

Anonymous said...

PAS parti pembohong. Aku check di Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Takda nama syarikat nama 'Baldah Toyyibah (Prasarana)Kelantan Sdn Bhd'.Tetapi nama Rowstead Systems Sdn Bhd ada.

PAS parti penipu.

Anonymous said...

mana duit kerajaan kelantan berjuta2??? kata salur kepada rakyat.. mana bukti nya??? rakyat mcm tu jugak... duit rakyat buat belanja pegi china.. kasi taruk china doll..
lebih baik wakaf kat anak yatim..daripada wakat kat PARTI AJARAN SESAT.. senang2 kluar fatwa ikut sedap tekak hang..

Anonymous said...

anon 1:03 PM

ni la masalahnya kalau federal dah bagi peruntukan buat jalan tapi diguna utk benda lain. time nak buat jalan mintak sedekah kat rakyat. cakap federal tak adil. org kampung taksub mcm kau senang la kena goreng.

nak tanya sikit...sejak bila negeri bwh pembangkang reti buat jalan utk rakyat?

Servant of God said...

Anonymous said...

Ni blog ke apa ni?? nmpk ramai sgt penyokong lembu kat sini.

[...]

ADALAH SEBAB NYA B.END NI PENIPU!!
May 30, 2012 1:03 PM

=======================

Ni lah penyokong pas. Blog pun dah tak kenal, sampai perlu tanya.

Haiii...

Anonymous said...

kenapa la depa nie senang sangat nak di perbodohkan!!!! ni projek pilihanraya!!!! kerana taksub, otak tak digunakan...kesian...

Anonymous said...

highway belum buat...dah kutip TOL dari rakyat? kahkahkah

Anonymous said...

Semua penyokong umno anda memang bodoh sebodoh2 manusia...xtau nak nilai mana yg betul2 ikut ajaran islam sebenar...mana yg sekular mcm kapir, jahiliah. Klu dah semua majoriti ulamak sokong pas (mcm harun din, ismail kamus dll)..siapalah anda semua yg jahi l lg sesat nak mampus kata pas itu salah...bodohhhhhh punya penyokong umno.

Anonymous said...

ikut ajaran islam sebenar? parti mana tu? parti pas ke? hahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahaha

Unknown said...

Kalau ada bukti buatla report polis je. Biar polis siasat betul ke tidak. Toksahlah duduk bergaduh kat sini. Takde sape pun yang untung. Ini smbang je lebih tapi takde tindakan pun.

Anonymous said...

kemudahan jln raya ni adalah tggjwb kerajaan pusat, knp nk di anak tirikan rakyat kelantan yg mejoritinya melayu & islam. kesian diorg segala kemudahan yg mjadi tggjwb kerajaan pusat semuanya out. tgk jln kat perlis negeri yg rakyat secuit je tp jln 4 lane xde keperluan langsung spai jumlah kete pon bleh bilang. di kelantan airport kecil je padahal traffic mmg max. pelabuhan? royalti minyak? nk tnya la semua yg kutuk2MB kelantan tu..korang semua solat x 5 waktu sehari tu? xde iman langsung. bila dh jatuh sakit br igt tuhan & cari org alim utk baca yassin..

Anonymous said...

Paham x apa itu DERMA?? nak bagi sudah x nk bagi xpe... Bukan macam toll.. xnk bayar leh kene saman... haha... pakai otak sikit la...

Kambing Terengganu said...

aku rasa baik jawatan Menteri Besar Kelantan pun patut wakaf. Saper2 yang paling banyak buat wakaf..bagi derma...dia jer yang layak Menteri Besar Kelantan!...Amacam ader berani? Senang betul jadi kerajaan negeri kalau macam nih.

Anonymous said...

penyokong2 umno memang bodoh2 belaka...dah la jahil agama.... Sokong pemimpin yg lansung x islamik..pemimpin korang ...bini ngan anak pun xleh nak di didik ke arah agama...apatah lg nak didik rakyat..pikir-pikir kan lah wahai penyokong2 umno.

Anonymous said...

BETUL KE PENYOKONG2 UMNO JAHIL AGAMA? MANAKALA PENYOKONG PAS SEMUA HEBAT AGAMA LA YE?
HMMM..TERUSKANLAH SIFAT UJUB DALAM DIRI ANDA TU YE.. KITA TAK TAHU SAPE YANG BAIK TEMPATNYA DI AKHIRAT NANTI. TAPI YANG PASTI..MEREKA2 YANG UJUB DAN TAKBUR, TIADA APA2 YANG AKAN DIBAWA SEWAKTU MATI.. MUHASABH DIRI ANDA TU SAUDARA..

cifut said...

anon 9:32 AM... klu nak tggu derma IKHLAS tggu sampai 22 thn pun tak siap lagi highway tu. Takziah utk rakyat kelantan yg balik kampung setiap kali sambut Aidilfitri.

cifut said...

Pasal pemimpin2 PAS pandai agama tu ler terjadinya kes "mahhh... bau masih lekat dimuka". Hahahaha...

Hebat sungguh anon 10;41 meriakkan diri. Ahaks!

Anonymous said...

bab menipu secara halal, serahkan ajer kat PAS...

cifut said...

Anon 9:11,
Kerajaan pusat dah peruntukan hampir 8 bilion utk penyelenggaraan negeri kelantan. Bukan 800 juta bro, tapi 8 bilion. Klu dikira, kelantan adalah diantara negeri yg paling byk 'dibantu' berbanding negeri2 lain dlm Malaysia.

Sbgi cth RM27juta drpd 8b tu digunakan utk menaiktaraf Jalan Kubang Kerian-Sabak.

Jadilah insan yg bersyukur dan belajarlah menerima hakikat bhw 'musuh' anda inilah yg paling byk membantu anda (dgn izin Allah) jika dibandingkan dgn pemimpin2 pujaan anda tu.

Anonymous said...

puak pas oi..kalau korang buka sikit minda korang tu mesti korang nampak betapa besarnya penipuan pemimpin2 korang. duit pusing tah kemana lps tu salahkan kerajaan tak bagi bantuan.

dah berapa banyak bukti terdedah masih tak reti nak pikir lagi ke? pandai agama saja tak cukup kalau hidup penuh hasad dengki dan putar belit.

Anonymous said...

Lagu yang terbaik sempena upacara pecah tanah pembinaan lebuhraya Kelantan.

http://www.youtube.com/watch?v=VsNJX5i2Onk&feature=related

Anonymous said...

alaaaa....
depa nk songlap duit mcm besa...
mcm depa songlap duit tabung memali....

kesian anak2 yatim memali....
brp juta depa songlap???

Anonymous said...

Saudara RBF, ini jalan Shah Alam banyak berlobang, saya selalu terlanggar sebab memang tak boleh di elak, menyebabkan kereta allignment lari, selain merbahaya kepada pemandu.

Anonymous said...

Projek ini telah dirangka sejak rmk 7 dan dibawa ke rmk10 dan akan dilaksana dibawah ecer timur , kerja pengukuran , ujian tanah dan rekabentuk 80% siap dan memerlukan penganalisa semula rekabentuk disebabkan tertangguh lebih 4 tahun. Untuk keterangan lanjut bolehlah diperolehi.
diunit jalan jkr cawangan timur!

Anonymous said...

Memang betul samada wakaf atau derma tiada paksaan. Bg boleh tak bg jua blh. Cuma, biarlah logik dek akal. Sebagai sebuah kjaan Islam, buatlah sesuatu yg sesuai dgn jalannya. Pertama sekali, apakah lebuhraya ini keperluan mendadak seluruh rakyat Kelantan, berbanding isu yg lebih penting seperti air utk rakyat, jln atau jambatan dikampong dan kemiskinan tegar. Keduanya, tjawab menyediakan kemudahan spt ini hak mutlak kerajaan. Setelah kewangan kerajaan tidak cukup, dwajib pada MB,Exco, YB dan org besar negeri mengeluarkan harta mereka, setelah tidak cukup barulah mohon derma kpd rakyat. Begitu cara Islam. Bukannya menagih simpati pd rakyat atas nama jariah yg janjinya syurga, tetapi MB,ahli kelurga kaum kerabat, para exco dan YB masih hidup dengan mewah. Rumah, kereta dan harta2 lain. Sikap begini menunjukkan MB semakin tidak bijak memerintah dan mengambil kesempatan khususnya pada ahli Pas yg memang taksub pd apa juga arahan tokguru. Lihatlah apa yg berlaku dengan Tabung Mangsa Memali yg diujudkan oleh Pas. Diakhir isu penyelewengan isu tabung memali itu, dikatakan Pas difitnah dan Umno jadi dalangnya. Sy cadangkan pd rakyat Kelantan membawa isu ini ke mahkamah agar penipuan begini dihentikan demi maruah rakyat Kelantan sendiri. Kpd yg menuduh kjaan pusat tak bg bantuan, tlg tenguk pd Kedah. Bila Kjaan pusat bg peruntukan bina jalan lebih 100 juta, diguna hnya separuh sj, separuh lg disimpan dlm satu tabung. Apakah perbuatan ini tidak khianat hak rakyat dr krajaan pusat. Sy sokong subsidi myak tak diberi dahulu pd Kelantan. Kalau 100 juta pun sudah gelap mata, bagaimana kelak wang yg berbilion ringgit. Pasti akan ada yg beli plat kereta lbh sejuta satu masa kelak.

Anonymous said...

hmmmmmmm

xda sesape nk pg SSM ke check dekat ROC di mana company ni di daftarkan n yang di mana pulak company yang di iklan tu di daftarkan?

-osman kahar

Johan said...

Jika nama lama digunakan, orang awam akan terkesima betul ke boleh masuk syurga bila siratulmustaqim telah dibina oleh saudara Husam? Untuk mengiakan (bagi aku untuk mengelirukan minda) maka ditukar nama kepada nama seakan nama baldi...maka orang awam tanpa peduli (macam berjudi) kok kok betul boleh masuk syurga....agaknya.

Anonymous said...

Ingat ARMENO ingat KOMUNIS loh !!!

Anonymous said...

udah-udahler tue penyokong Pas...bukak lh minda anda ooi

Anonymous said...

jadi kenapa tak letak frasa "formerly know as"?..nih bukan kedai runcit..tapi sebuah syarikat..

Anonymous said...

Salah sorang pengarah Rowstead System Sdn Bhd adakah Husam Musa???? Betul Ke ni???

Anonymous said...

Katalah projek ni tak leh kick start sbb duit terkumpul tak pun membolehkan pembinaan 1 km jalan. Apa akan jadi ngan duit2 derma tu?

Anonymous said...

Lepas ni toll gate prepaid boy boleh didapati dimerata-rata tempat terutama di luar bank yang senantiasa menanti derma lebur dari anda. Harap maklum....

Anonymous said...

aku dgr kerajaan pas kelantan pandai urus tadbir kewangan negeri.surplus la..tak mcm kerajaan bn,defisit la bagai..yela,kerajaan pas mmg bgus..

tak kan nk buat lebuh raya pun kutip derma..aihh..ckp pndai urus kewangan negeri.duit kerajaan negeri tu simpan buat apa??cukai tanah,cukai pintu smpan wat apa?hasil negeri yg lain?

Anonymous said...

-adakah nik aziz ulamak yg bawak islam??
-kalau dia bawa islam, kenapa dia menipu rakyatnya sendiri cth hukum hudud hanya dicanang 22 tahun ketika hampir pilihanraya dan belum dizahirkan.. jambatan palekbang-kg cina?? pelabuhan darat.. dan kini highway impian..

-adakah nik aziz ulamak yg bawak islam??
-kalau dia bawa islam,kenapa dia lebih rela bersahabat dengan kafir harbi yg dipelopori oleh DAP ttp ia mengenepikan perpaduan dengan UMNO demi orang melayu dan agama islam.. ulamak apakah ini??

-adakah nik aziz ulamak yg bawak islam??
-kalau dia bawa islam,kenapa ia selalu menggunakan ayat quraan dengan memutarbelitkan demi kepentingan parti PAS iaitu mengubah maksud Al-Quran mengikut kepentingan dirinya dan membuat tipu daya keatas orang Islam yang mengangkatnya sebagai pemimpin.

-adakah nik aziz ulamak yg bawak islam??
-kalau dia bawa islam,kenapa ia berperangai buruknya seperti rakus, sombong meninggi diri, menggunakan agama untuk mencapai cita-citanya.

-adakah nik aziz ulamak yg bawak islam??
-kalau dia bawa islam,kenapa ia mencari kemuliaan atas jalan agama dengan menjual ayat Allah apabila berdakwah dan menfatwakan niat yang baik menghalalkan cara..

-adakah nik aziz ulamak yg bawak islam??
-kalau dia bawa islam,kenapa ia Mengadu domba supaya bergaduh berselisih sesama manusia kononnya diatas jalan agama. Mengisytiharkan perang syahid diatas jalan huru hara hingga boleh terjadinya keganasan dan mgkn juga menumpahkan darah.

-adakah nik aziz ulamak yg bawa islam??
-kalau dia bawa islam,kenapa ia Menjual syurga Allah dan bermacam kredit bagi orang yang berjuang supaya taksub dan ikut telunjuknya.

-adakah nik aziz ulamak yg bawa islam??
-kalau dia bawa islam. ia tidak akan menjadikan masjis sebagai tempat perpecahan dengan ideologi yg mengarut dan hanya mengikut syahwatnya sahaja.

bersatulah ummat melayu islam dan tolak pemimpin munafik yg sentiasa menjula islam kerana kepentingan syahwat.. saya percaya ummat melayu islam di malaysia akan kembali aman dan tenang bila jatuhnya ulamak fasiq ini.. sekian

Anonymous said...

TAMBAHAN

-adakah nik aziz ulamak yg bawak islam??
-kalau dia bawa islam,kenapa ia Mengadu domba supaya bergaduh berselisih sesama manusia kononnya diatas jalan agama. Mengisytiharkan perang syahid diatas jalan huru hara hingga boleh terjadinya keganasan dan mgkn juga menumpahkan darah.

BUKTINYA..TENGOKLAH BERSIH 3.0 YG MENIMBULKAN HURU HARA.. DENGAN NIK AZIZ SIAP BIAYA KEPADA PERSERTA BERSIH 3.0

Anonymous said...

Kalau yea nak mengata cuba dapatkan maklumat yang betul dulu. Jangan pakai hentam saja.

No Akaun : 0303 6010 0030 31
Bank : Bank Islam (BIMB)
Nama : Rowstead Systems SDN BHD yang akan dikenali sebagai Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan SDN BHD, anak syarikat milik penuh PMBK.

Maklumat dari www.husammusa.com

Anonymous said...

setelah dapat berbelas ribu rial, akhirnya Huse Kambing 'perbetulkan'.

RBF, kalu mu tak bongkar, makin sedap dia membalun..tup2 kena kata 'juga dikenali sebagai'..

Persoalannya.. kenapa tak tubuh syarikat yang nama sama tertera pada iklan lebuhraya?

kenapa tak panggil pemberita agar dapat beritahu kepada rakyat nama tu tumpang aje?

yang derman cash tu tak tahu (ini mangsa huse dan pas)

kawe was-was dengan puak tok lebai yg mengaku alim ni..

kenapa tak bubuh terus nama 'Rowstead Systems SDN BHD' pada iklan?

kenapa susup (sembunyi) 'Rowstead Systems SDN BHD' dan kena bongkar baru keluar kenyataan?

kenapa akaun tu tak bubuh terus 'Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan SDN BHD'

kenapa rakyat perlu ditipu dengan nama yang tak betul?

dan kenapa RAKYAT PERLU BUKA BLOG HUSAM MUSA UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT BARU BOLEH DERMA?

'Menipu Satu Ibadah' - slogan PAS.

~ derma hanturaya

Anonymous said...

KERAJAAN PUSAT patut beri duit utk buat highway sume. pandai tuding jari tp royalti minyak tak bagi. dunia-dunia.org2 bodoh je dok tgk tv3 suku + utusan hari2. opss..terlebey sudah.

Anonymous said...

aku rasa bro milosuam dah jawab pasal nie aritu...cuba check balik...sebab dia siap buat rakaman video lagi tentang maklumat akaun tu...

Anonymous said...

http://amenoworld.blogspot.com/2012/06/konspirasi-pas-kelantan-menipu-dalam.html

Anonymous said...

Yg komen2 nie Pro Umno punyer orang ker? Jgn lah mcm tu bang Sammy Vellu pun kene kencing org kampung sendiri.

Anonymous said...

PAS semakin maju...

Parti Ajaran Sesat (PAS) dan belajar daripada Parti Kencing Rakyat (PKR) cara-cara nak klepet duit rakyat.

Anonymous said...

rowstead tu dlm bahasa arab, baldah toyyibah. Hahaha. Tu la org umno yg dok kutuk tu, bodoh, x belajar bahasa arab. Hahahahahha. Setakat komen kat blog, semua boleh cakap la. Jadi la mcm fathul bari, nak mengata org, selidik dulu.

pemerhati said...

Anonymous said...
rowstead tu dlm bahasa arab, baldah toyyibah. Hahaha. Tu la org umno yg dok kutuk tu, bodoh, x belajar bahasa arab. Hahahahahha.

-----------------------------------

Org pakatan haram ni kalau dah terkantoi salah pon dia cuba sedaya upaya nak corner lipat.

Ni kalau aku kata otak dah mereng marah pulak karang. Blaja bahasa arab ke tidak tu bukan persoalannya. kalau dah print tulis kata rowstead..rowstead lah..

esok2 kalau kau isi borang kat pejabat post nak post barang kat kawan kau ke..sila lah translate alamat rumah dia ke bahasa arab...

lepas tu kalau barang x sampai boleh la maki org pejabat pos x blaja bahasa arab.

tepuk dada tanya iman..berkata lah sesuatu dgn benar w/pun sgt pahit

pemerhati said...

Anonymous said...
rowstead tu dlm bahasa arab, baldah toyyibah. Hahaha. Tu la org umno yg dok kutuk tu, bodoh, x belajar bahasa arab. Hahahahahha.

-----------------------------------

Org pakatan haram ni kalau dah terkantoi salah pon dia cuba sedaya upaya nak corner lipat.

Ni kalau aku kata otak dah mereng marah pulak karang. Blaja bahasa arab ke tidak tu bukan persoalannya. kalau dah print tulis kata rowstead..rowstead lah..

esok2 kalau kau isi borang kat pejabat post nak post barang kat kawan kau ke..sila lah translate alamat rumah dia ke bahasa arab...

lepas tu kalau barang x sampai boleh la maki org pejabat pos x blaja bahasa arab.

tepuk dada tanya iman..berkata lah sesuatu dgn benar w/pun sgt pahit

wan said...

RM8 billion?? Aku xnampak sgt pembangunan jalan baru, tp kalu baiki adala jg. Yg selebihnya, masuk poket mana, fikirla sendiri

wan said...

Aku undi PAS sbb aku nak pahala. Sbb pilih PAS la, judi dh tiada. Jualan arak dihadkan. PUB dan pusat maksiat diharamkan. Hudud jg telah diusahakan yg akhirnya disekat tgh jalan.

Walaupun begitu, aku ttp solat, tunai ibadat wajib lain sbb tok guru pun ttp tunai ibadat wajib lain. Yg ckp undi PAS dh jamin masuk syurga, adalah orang yg sbnrnya sengaja nk cari poin utk tolak PAS.

Anonymous said...

wakaf bapakmu la PAS.

Anonymous said...

Yang nak bagi tu bagi...yang xnak diam²....mcm aku aku x bagi pun..jadi diam aje laaa. Kalo PAS tipu puak dio yang masuk neraka....kalu betul yang bagi dapat pahala wakaf. Kalu x nak terasa sgt bagi jer RM 1.00...kena tipu pun sehinnget jer.

BosanKenaTipu said...

PRU dah dekat. Pandai PAS cari duit skang. Igtkan dulu asyik kata pembangunan dunia buat apa, akhirat shj, siap promosi disetiap ceramah org miskin masuk syurga diakhirat.

Anonymous said...

Kalu demo tak sir derma,jge dok gege-gogok..umno meme tak payah minta derma sbb meme byk duit!!dok balasah duit rakyat ajo.jge dok bodo gak dgn umno.....akhirnya parti sekular akan jatuh jugak!!

Anonymous said...

Meme ore umno bodo.....jahil pasal agama!!dok baco ko utusan &b.harian..dok dgr tv 1&3...jenis tak betul blako.

Anonymous said...

Kalu no akaun tak betul @ ado penipuan..buat ajo repot kat polis@sprm...jge dok lalak mace kera busuk...otok kure betul!!