Monday, June 25, 2012

Batu Pahat: Mati Dibunuh Kerana Facebook


Di Malaysia, 

Pelajaran anak-anak merosot kerana FB kita biasa dengar....

Kerja terganggu kerana FB kita biasa dengar....

Orang bergaduh atau bertekak kerana FB kita biasa dengar....

Orang putus tunang kerana FB pun kita biasa dengar....

Suami isteri berkrisis kerana FB pun kita biasa dengar.....

Rumah tangga terabai kerana FB pun kita biasa dengar....

Rumah tangga runtuh pasal FB pun kita biasa dengar.....

Ketua pembangkang kantoi kerana FB pun pernah berlaku....

Sekarang ini pula dah sampai tahap berbunuh kerana FB.....

Berlaku di Batu Pahat beberapa hari lepas, seorang remaja cina yang berusia 17 tahun ditikam sehingga mati kerana berpunca dari sindiran di FB.

Patutkah kerajaan timbang-timbangkan haramkan sahaja penggunaan FB di Malaysia ?

14 comments:

Anonymous said...

Jgn salahkan pisau jika terluka ketika menghiris bawang di dapur.

Jgn salahkan kereta jika tersondol divider kat highway.

Jgn salahkan kerajaan kalau diri sendiri yg pangkah pembangkang masa pru.

Anonymous said...

tak boleh haramkan facebook, tapi block akaun facebook yg bodoh2 boleh

Adi Kencana said...

Xda guna ban FB, nanti akan ada perisian lain yg ambil alih.

NURUL IZZAH DOAKAN MANGSA KEBAKARAN PPR KERINCHI BLOK F MATI CEPAT!! Baca di sini..

http://apakecoh2.blogspot.com/

Anonymous said...

lantak dia la. sikit x heran. agaknya memang mulut jahat kot. x buat jahat, org x caari..

Anonymous said...

Tanpa FB, tak terbongkar skandal laki bini/kekasih.

Tanpa FB, kegiatan itu akan berlaku secara sulit selamanya/

zack ahmad keychain said...

Berlaku kekecohan dan kesan buruk FB agaknya hanya berlaku dikalangan penduduk negara yg majoritinya Islam.Siapa pencipta lama sosial ini. Ianya anakbangsa Yahudi.Apa makna sebenar wall dlm laman FB. Kenapa tak guna perkataan lain? Apa kaitannya dengan wall of crying atau wailing wall di Jerusalem, Israel. Anak bangsa kita masih terkinja-kinja bermain FB.Siapa yg untung? YAHUDI

Anonymous said...

pengajarannya...jangan sesuka hati nak kutuk atau makihamun orang dlm laman maya..buka hanya FB, tp twitter, blog dsb..

Anonymous said...

malehhhhhhhh nak typeeeeeeeee

Anonymous said...

ha ah.. buang masa layan fb...

Anonymous said...

Satu hari ada ahli keluarga aku cuba nak buka akaun fb untuk aku. Habis aku mengamuk. Entahlah aku tak minat betul dgn fb. Mungkin sebab ciri2nya.....

- tayang dgn orang apa kita buat
- tunjuk gambar peribadi
- orang baca maklumat peribadi kita
- mengumpat dan mengata
- riak
- dll lagi yg tak patut orang tahu

Sukahati koranglah. Aku lebih suka tulis dalam dairy.

Anonymous said...

Positif atau negatifnya sesuatu perkara itu bergantung kepada individu itu sendiri. Contoh: Nizar Jamaluddin menggunakan twitter untuk menimbulkan isu bodoh WWW1 yang akhirnya memakan dirinya sendiri.

Seorang blogger munuduh DS Rais Yatim merogol amahnya. Akhirnya siblogger tersebut dihadapkan kemahkamah dan didapati bersalah.

FB pula dikatakan banyak menimbulkan berbagai perkara negatif.

SMS juga tidak kurang peranannya dalam menyebarkan pelbagai fitnah.

Jadi terpulang kepada kita sendiri untuk menilai keburukan dan kebaikan media2 tersebut dan bersedia menaggung risiko dari perbutan atau tindakan2 kita sendiri.

mtk

Anonymous said...

SATU TRANSFORMASI INTERNET MESTI DSN BUAT

BUDAK PoMPUAN F1 F2
sekolah hncur

BAPAK BAWAK INTERNET ROMAH
ANAK PMPUAN MAIN FB

ANAK LAKI TGK BLUE PREE

SATU KEMPEN 'YOUNGS FIRST'

MACAM SAFETY FIRST

GOOGLE PUN PATUT BUAT DEFAULT
CHILD SAFE... NAK OPEN USE PASSWORD

GENERASI SEKS BARU AKAN MUNCUL

ORG PUTIH DA BG NAMA

'SEXTING'

HOBBY BARU MCM WRESTLING LA

Anonymous said...

Sebelum ada laman sosial ni, dulu ada mirc dan juga msn chatroom yang popular.

kemudian msn chatroom dah ditutup kerana pihak microsoft rasa bertanggungjawab dengan pelbagai masalah sosial yang berpunca dr chatroom tersebut.

hehe tahlah mustahil ataupun tak lau fb tutup sbb rasa bertanggungjawab. skang ni rata2 org yang beli laptop ke smartphone ke pc ke mesti akan buka fb dulu.

Pastu meluas sgt pengiklanan secara percuma di tv mahupun radio tentang fb.

aku pun tatau apa aku nak tulis haha. yang pasti aku memang tak berapa suka sgt fb dan pada aku fb ni mcm bom jangka je.

Juli GS said...

buycheapfacebooklikesNice one! like it! Thanks!