Wednesday, August 15, 2012

Kenapa Anwar dan Azizah Nak Sorok Gambarnya ?



Melihat gambar diatas yang menunjukkan PM, Datuk Seri Najib Razak yang hanya dilitupi dua helai kain yang dinamakan ihram serta berkaki ayam menunjukkan kepada kita semua bahawa semua manusia tidak kira darjat dan apa kedudukkannya semuanya sama disisi Allah SWT.

Siapa sahaja umat islam yang melangkah masuk ke Masjidil Haram untuk bertawaf dan bersaie, tidak kira haji atau umrah, itulah yang dipakai. Tidak kira ianya Raja, Sultan, PM, TPM, Menteri, Menteri Besar Kelantan, pemimpin Umno atau pemimpin Pas. Semuanya sama.....

Rakyat Malaysia masih lagi tertunggu-tunggu mana gambar Anwar dan Azizah dalam keadaan berihram ?

Kenapa susah sangat nak tunjuk gambar itu sedangkan gambar Anwar menjadi imam dan menyampaikan tazkirah boleh ditunjuk-tunjuk....Jadi janganlah beri alasan Anwar tak mahu menunjuk-nunjuk....

Gambar MB Kelantan sedang tawaf pun ada juga tersebar di internet. Mana gambar Anwar ?





Bila buat carian gambar Anwar di google, gambar-gambar seperti dibawah ada....

Anwar kusyuk berdoa....



Anwar imamkan solat....
Anwar sampaikan kuliah agama.....

 Tapi bila cari gambar Anwar tunaikan umrah, gambar bawah pula yang keluar derrrrrrr

Macam nak nangis ja muka.....


124 comments:

Anonymous said...

AKU HENSEM

FIRST!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Alah..nanti dia cakap la gmbar hadi awang pakai ihram xde tunjuk pun.presiden pas lagi tu..parti islam tu..jadi x payah la dia tunjuk..

Anonymous said...

haha rbfonline xde modal, xde kerja cari kerja..smpai gambar mcm ni di cari..hahaa gmbar pemimpin umno minum arak n wat maksiat x letak pulak cni..buduss rbf.kah kah kah

RBF Online said...

Baru sikit ja kita cucuk dah ada yang kepanasan....

Marah semacam pencacai Anwar tu....

Kah...kah...kah...kah...matlamat aku tercapai.

Anonymous said...

Kalau dah menipu mana ada gambarnya, jenis kaki kelentong sampai umrah pun dia nak kelentong rakyat, kadang-kadang kasihan juga pada pecacainya terpaksa kena buat super impose pada gambar orang lain bagi membuktikan Anwar berada di hadapan Kaabah.

Anonymous said...

anon 9:47... apa ke bangang mangkok ni... kalau ada gambar org UMNO tengah tonggang arak dah tentu puak2 pembangkang macam ko yg jaja.. raya sakan korang.. sdgkan gambar superimpose pun ko jaja... Kami UMNO lain.. kami sebar video tulen tu... tulen tu... sorry ye... biar muka buruk tp hati baik... daripada muka baik tp hati buruk (puak pembangkang).. Nauzubillah

Anonymous said...

"Gambar saya pergi umrah ada, SD card Kak Jijah simpan dalam almari, tak gitu Jijah", kata Anwar sambil menjeling pada Wan Azizah.

akuantiPAKATAN.

Anonymous said...

aku tak kepanasan pon...cuma terasa lawak dgn kau ni kah kah kah..xde kerja cari kerja..duk cari gmbar2 mcm ni hahahaha...haha u are so funny rbf..aku x kepanasan pon, tp rasa pity teramat kat kau...sejuk kot duk dlm aircond ni.....cuma tu la, rasa kelakar dgn kau wahai rbf, isu2 yg ko timbulkn suma nye tahap kategori "takde modal" haha..sbb tu aku tertarik nk follow blog kau ni..nk tgk sejauh mana kebodohan dan ketololan engko kih kih kih kah kah kah


i give award maharaja lawak mega gagallllllllllllll kt ko haha

Anonymous said...

anon 9:52
..orang UMNO muka baik hati baik... Anuar muka macam iblis kening naik tu..

Anonymous said...

9:54.. betul ko bukan kepanasan.. cuma ko tengah 'angin satu badan' atau 'muka merah padam' atau 'degupan jantung kencang' atau kesemuanya di atas..

RBF Online said...

Kata anon 9.54,

"AKU TAK KEPANASAN PUN"

Kalau tak kepanasan baca dan telan air liur sahaja. Tak payah nak komen2.

Kalau dah komen berjela2 dan emo itu buktinya orang yang kepanasan....

Anonymous said...

mmg la aku bace smbil telan air liur..hahaha..lagi sekali ko buat lawak rbf..aku rasa mungkin kau yg sentap n kepanasan kot bace komen aku...

BTW, kalo aku kepanasan, aku x bg komen berjela2..mesti tgn aku panas n x larat nk tulis pnjg2...aku komen berjela2 sbb rase best n terhibur dgn lawak2 kau wahai rbf yg xde modal kih kih kih..

Teruskn berjoking kat cni yer..kau menceriakan hari aku..yesss thank you rbf for making my day smiling hehe


Kau kepanasan ke dgr komen aku smpai suh aku telan air liur??hehehehe..ko xsuruh pon mmg aku telan air liur je n minuman halal je, xtelan arak kih kih kih

RBF Online said...

Kalau aku kepanasan komen2 kau semua aku dah buang.

Apa-apa pun terima kasih kerana masuk dan baca blog ini. Secara tidak langsung ianya satu pengiktirafan kepada aku.

Orang yang tak suka atau tak iktiraf sesebuah blog, jangan kata baca, masuk pun dia tak mau.

Aku meraikan semua pembaca sebagaimana McD atau KFC meraikan pelanggan2 mereka.

Apa yang kau nak kata, apa yang kau nak tulis , katalah dan tulislah sepuasnya.

Silakan komen lagi....

Anonymous said...

TQ RBF online sbb making my day full of joke..im smiling broadly in the morning...

teruskn membuat lawak2 okey..

i love u rbf..muahhhh :)

Anonymous said...

caya la RBF...rilek je layan mangkuk tu...ala kalo derang pn bile pemimpin derang mcm nik aziz pg mekah...konfom gambor nik aziz wat tawaf pn derang sebarkan...tak gitu...

RBF Online said...

Anon 10.31....lihat sekarang.Saya taichi sikit ja terus dia sukakan saya dan beri satu kucupan....

Seorang blogger yang pro Umno berjaya membuatkan penyokong pembangkang gembira.

Saya berjaya....

Anonymous said...

WOI ANON 9:26AM YANG BUDUSSSSS..

MANA GAMBAR TU? APSAL PULAK NAK LETAK KAT SINI? KALAU BETUL ADA GAMBAR TU, AYAM BELUM BERKOKOK LAGI KORANG DAH POST KAT BLOG2 PRO PENCACAI REBAH..TAPI KALAU ADA PUN, KAMI TAK CAYA. KORANG KAN SUKA PHOTOSHOP. SEDANGKAN VIDEO TULEN KORANG TAK NAK PERCAYA. APA LA SANGAT DENGAN GAMBAR KAN? KEH KEH KEH

org johor said...

RBF..ko takkan tak biasa...Puak2 mangkuk tu, kalau kita cerita isu yang berlandaskan fakta sure diaorang mmg tak boleh nak lawan punya,.. mula la diorang jadi sasau mcm tu, bkn nak jwb isu, tapi bukak isu lain..standard org kurang daya pemikiran...cerita tak lawak pon dia boleh gelak...

Anonymous said...

Hai Anon 10:42

click sini ye tuk pemimpin umno minum arak..and if u google, mmg byk lagi huhu

http://syukran.wordpress.com/2010/04/21/gambar-4-pemimpin-utama-umno-yang-minum-arak/

Sesunnguhnye memegang arak even xminum dah dosa besar...

sila tanye ustaz2 anda ye

Anonymous said...

tuan rbf

kalau tgk ada ustaz nasa sama2 dgn najib di sana...takdak dgr pe2 citer kerr? :-) winable candidate gak tuh,...hehehehe

Megat Alam Gempita said...

Mana gambar Anwar pergi umrah, gambar dia depan kaabah pun disumper impose dari gambar Saiful Bukhari- mangsa liwat dia.

Betuilah hadis nabi sesungguhnya dajjal tidak boleh masuk ke Masjidil Haram.

Gamaknya kalau Anwar masuk pun gambar dia akan bertukar buruk sepertimana buruk kelakuannya.

Anonymous said...

BODOHHH..pegi umrah atau haji bukan untuk menunjuk2 kat public amik gmbar bagai...urusan pegy haji n ibadat urusan agama dgn tuhan..xperlu nk amik gmbar bagai.sbb tu anuar kalo gi umrah pon xperlu amik gmbar bagai..gmbar td pon gmbar superimpose

Anonymous said...

ada lembu saiful bahri..kalo betol la ko kena liwat, knp ko biar je...dasar pondan..kalo betol anuar nk liwat ko, asal xsepak je anuar, asal x tolak jer....kalo betol la kena liwat, ko yg nak jugak kn..suke sama suke.....knp baru skrg nk ungkit..bengong....last2 kalah xde bukti kah3

Anonymous said...

BUAT IBADAT BUKAN UNTUK MENUNJUK RBF OIIII......SO XPERLU ANWAR N AZIZAH nk tunjuk..so sorok je la....hahahah u r joker muahhh love u

Anonymous said...

ala kalo ade dh tentu tunjuk gak pic nuar pg umrah... tp xde nk wat mcm mne...kalo anwar dh jadi imam pn korg tunjuk gambar die...ape tah lg kalo nuar pg umrah atau haji...udah2 la pr...

Anonymous said...

http://syukran.wordpress.com/2010/04/21/gambar-4-pemimpin-utama-umno-yang-minum-arak/

Sesunnguhnye memegang arak even xminum dah dosa besar...
____________________________________
betul ke air arak??...ntah2 air jus epal...xkn la pegawai2 pm xtau protokol...agak2 la nk wat fitnah pn...yg pemimpin korg pg event cine hidang arak siap bace doa makan xnk lak ko komen...tu yb rani adun meru tu ape cerite???xkn lupa lak kot..

Anonymous said...

BUAT IBADAT BUKAN UNTUK MENUNJUK RBF OIIII......SO XPERLU ANWAR N AZIZAH nk tunjuk..so sorok je la....hahahah u r joker muahhh love u
____________________________________
same la mcm nik aziz... nk amik semayang pn nk tunjuk kt org...mase solat pn nk tunjuk kt orang...blah la wei...dh namenye pemimpin ape derang wat sume jd perhatian...mcm nuar gak main pelacur dh kantoi tp xngaku.

Anonymous said...

ANON 11:50

Sila bg link kat aku..huhu


yela jus epal jer walopn kat meja khairil tu botol arak..


huhu

pasal gmbar anuar jd imam org lain yg upload n amik gmbar..so hak org lain nk upload..kalo gi umrah ke, xde org nk amik gmbar..anuar pon xinterested nk amik gmbar gi umrah untuk tunjuk yg konon dy pemimpin baik..soal ibadat urusan dy ngn tuhan..so buat pe dy nk amik gmbar...xmcm gmbar PM kite, siap betol2 dpn kamera siap ade pengiring lagi huhuhu too show off

pasal nik aziz, bukn dy posing nk amik gmbar..dah jurukamera amatur ni kt mane2 pon ade amik gmbar dy...

Anonymous said...

suke sama suke.....knp baru skrg nk ungkit..bengong....last2 kalah xde bukti kah3
_______________________________
kt malaysia suke same suke pn tetap salah la bodo...

Anonymous said...

anon 1157 am...ape ko ingat pm nk sgt ke tunjuk die wat ibadat... dh die pm, mane2 tempat pn org amik...same gak mcm anwar, bkn die nk menunjuk pn tp org len yg amik n sebarkan...be fair la...

Anonymous said...

Kalu gmabr Nuar ada pg haji atau Umrah..puak2 ni yang dulu sebarkan...Nak tunjuk kononnya Nuar ni Islam yg sebenarnya......

Yg jd imam dan baca khutbah boleh plak tunjuk2.....


Sbb takda gambar pg haji tu yg puak2 ni meroyan....

Anonymous said...

ANON 11:50

Sila bg link kat aku..huhu


yela jus epal jer walopn kat meja khairil tu botol arak..
__________________________________
ko nie xabis bace ke statement td...die tulis pegawai pm...bila lak khairy jd pm....kalo khairy salah aku terima...tp kalo pic pm tu aku xcaye die minum arak...maybe air jus epal...baik ko tanye pegawai2 derang dl...takut jd fitnah...

Anonymous said...

pasal gmbar anuar jd imam org lain yg upload n amik gmbar..so hak org lain nk upload..kalo gi umrah ke, xde org nk amik gmbar..anuar pon xinterested nk amik gmbar gi umrah untuk tunjuk yg konon dy pemimpin baik..
__________________________________
anwar mang xinterested nk amik gambar tp jemaah malaysia yg len kalo nampak die kt masjidil haram konfom akan amik pic die gak kan???xkn org pkr xwat umrah atau haji...

Anonymous said...

korang ingat najib bawak cameraman ka kat sana, dh tentu2 jemaah kat sana yg ambik, tak kan jemaah kat sana taknak ambik gambar anugerah tuhan kot? kahkahkah

Anonymous said...

mmg la suka sama suke pon salah bodohh...tp lagi bodoh saiful bahri pondan tu tuduh anuar liwat dy..kalo dy xnak, sepak la, tendang la anuar..tup2 br nk ungkit..n saiful, i dont believe u....ramai lagi ensem kalo betol anuar nk anak ikan.....ko pondan ke xleh tepis kalo anuar nk fuck ko...unless ko merelakn or rase syok...hahaa

Anonymous said...

Anon 10.09AM.

kau tak kepanasan tapi PAS kepanasan sebab hassan ali arah rampas arak dari kedai lepas tu DAP arah pas/pkr kembalikan arak tu kat kedai. siapa minum arak..umno atau pas?

Anonymous said...

dulu RBF pernah mentioned kenapa anwar takut nak pegi mekah kalau tak silap...bila nak tulis tu RBF?

Anonymous said...

SD KAD JIJAH SIMPAN DALAM ALMARI SEBELAH JAM OMEGA.

Anonymous said...

kalo dy xnak, sepak la, tendang la anuar..tup2 br nk ungkit..n saiful, i dont believe u
_________________________________
dh derang suke same suke...sepul nk tendang watpe....dh anuar mintak sepul pn bagi...bile dh benci br la buka cite...ape la bodo nye ko nie....

Anonymous said...

JENIS lgbt NI MEMANG SUKA KATA I LOVE YOU KAT LELAKI..CAM BOSS DIA LAH.

Anonymous said...

pndai cakap pasal fitnah..korang main fitnah nik aziz, duk maki kutok pnggil nik najis la xdosa lak..bodohhh.........terpulang kt ko la....air epal je kn najib pgg tu kn..lntak ko la.....air epal la tu bertoss bagai.kih3x.....

yela kt masjid boleh la amik gmbar anuar jd imam sbb rmai jrukamera kampung..so kalo anuar pegy umrah, dyorg kamera kg mane cukup duit nk ikut pegy sana just tuk amik pic..

Anonymous said...

kau yg bodoh..kalo nk buka cerita pon, cakap la main suke sama suke.ni x, cakap main tuduh kena liwat. mcm kes rogol lak..dasar pondan saiful..btw xsalah nk say love pon kn...kita kn masyarakat syg menyayang xgtew kerrr...love kn byk definisi..love sesama islam hehe

seteruk aku pon, just say i love u jer untuk express syg aku kat rbf ni..xde la smpai nk peluk bagai mcm datin rosmah kite tu peluk chong wei..xgtu wahai pencacai umno sekalian kih kih kih

Anonymous said...

kau yg bodoh..kalo nk buka cerita pon, cakap la main suke sama suke.ni x, cakap main tuduh kena liwat. mcm kes rogol lak..dasar pondan saiful..btw xsalah nk say love pon kn...kita kn masyarakat syg menyayang xgtew kerrr...love kn byk definisi..love sesama islam hehe

seteruk aku pon, just say i love u jer untuk express syg aku kat rbf ni..xde la smpai nk peluk bagai mcm datin rosmah kite tu peluk chong wei..xgtu wahai pencacai umno sekalian kih kih kih

Anonymous said...

.air epal la tu bertoss bagai.kih3x.....
____________________________________
sah mmg bodo...ko pg supermarket cari air epal atau anggur yg sparkling...air nie mang ada buih2 tp bukan arak...kalo xtau tanye bdk2 food industri...belajo la dl cari info...jgn ko ingat ko nie jurutera ko dh rase pandai sume benda...doktor pn kene cari lawyer utk kes2 mahkamah....

korang main fitnah nik aziz, duk maki kutok pnggil nik najis la xdosa
_____________________________________
yang korg kutok2 maki najib jd najis ape lak...ko wat org xpe bile org wat blk ko marah...bodo nye puak pr...

Anonymous said...

cakap la main suke sama suke.ni x, cakap main tuduh kena liwat
________________________________
sbb2 kes nie nuar lepas...kalox dh konfom masuk kedalam anuar nie...laporan xckp kukuh...dunia lepas akhirat ko jawab la...bodo la cai pr nie...

Anonymous said...

so kalo anuar pegy umrah, dyorg kamera kg mane cukup duit nk ikut pegy sana just tuk amik pic..
____________________________________
kalo die ade kt mekah...konfom jemaah kite akan amik gak pic die kt masjidil haram...xkn miskin sgt org pkr sampai xmampu nk pg mekah...udah2 la jd bengap...

Anonymous said...

senang je suruh nuar tunjuk pasport dia pergi mekah yang ada chop imigresen kat mekah.

Anonymous said...

senang je suruh nuar tunjuk pasport dia pergi mekah yang ada chop imigresen kat mekah
____________________________________
kalo pg mekah cop imigresen arab je...xde cop imigresen mekah...masuk arab saudi xbermakne pg mekah...pg jeddah n riyadh pn bole...

Anonymous said...

huhu skrg ni siapa yg kepanasan..aku rase korang pncacai umno yg kepanasan kn bila bace komen aku....aku ni gelak2 je kesejukan baca komen2 korg yg kdg2 lawak xmasuk akal....its simple, korg stil akn tegakkn benang yg basah....aku say i love u kt rbf pon salah..aku maki rbf pon salah...aku say i love u je, bukn peluk mcm rosmah peluk chong wei tu..pasal rosmah senyap pulak korg...

mcm ni korg kecoh anwar xpegy haji n umrah lah...xde isu ke..???? hahahahahahahaaa


tu urusan dy ngn tuhan..kalo rosmah first lady xpakai tudung pndai lak korg jwb tu urusan dy ngn tuhan, pdahal dah konfem wajib kot tutup aurat...

rosmah peluk chogwei xharam kn????

Anonymous said...

ELOWW RBF N PEnCACAI UMNO SEKALIAN, JASA MAHATHIR DIKENANG???!!!! NAH AMBIK BACE

http://laksamanabukitbintang.blogspot.com/2012/05/mahathir-perdana-menteri-ke2-paling.html

Anonymous said...

yeah, saya putar lagi...
rbf citer lain ko citer lain...
putar putar putar...

Anonymous said...

hai anon 2:45

hehe tak dpt terima kenyataan ke ? kih3..

jom putar lagi halimm

Anonymous said...

kadang2 kita terlalu percaya kulit kacang, bertudung, jadi imam, tapi tak pernah buat haji & umrah, sedih tu, lain lah orang miskin ni rumah je dah 7 juta, boleh sewa berapa kapal terbang sendiri.

Anonymous said...

Biasanya orang yg gelak2 kata dia OK, orang ni yang tengah kepanasan dan tengah control perasaan. Kunun2 dia OK tapi hati panas beb.

Biasala cacai dah kena bayar. Kalau tak melawan nanti upah kena tarik balik. Biasala cacai makan gaji.

akuantiPAKATAN.

Anonymous said...

hati gua x kepanasan pon...tp rase geli hati tgk korang yg xde modal hahaha...

jelaskn isu rosmah mansor leh x sbg permulaan??

halim mat said said...

kalau betul ada dah lama anwar tunjuk

Anonymous said...

sebut rosmah mansur senyap kih kih kih first lady

BOB MALAYA said...

nak sorok mcm mana gambar...umrah pun tak berani nak buat...PAKATAN haram lebih suka buat benda lain cinadoll,bertukar isteri,halau isteri itu jer mereka tau buat...teruk!!!!! balaci pakatan mesti tak senang duduk sekarang mencari publisiti murahan sampaikan PM buat amal ibadat kepada ALLAH nak di fitnah....kenapa bodoh sangat PAKATAN nie

Anonymous said...

betul tu RBF... gambar Anwar pergi haji atau Umrah tak pernah pulak aku jumpa..

Tapi gambar kote bengkok dia dengan China Doll... bersepah pulak..

Anonymous said...

haloo bob malaya

haha kau pon buat joke mcm rbf jugak...pakatan xsenang duduk cari publisiti??? kah2...

terbalik tu...pakatan rakyat ready bila2 mase dah untuk pilihan raya...tp BN UMNO asyik delay je haha sbb xready takut tumbang ke tgn pakatan..haha.. xsenang duk BN cube cari nk suh DAP, PKR n PAS berpecah..so that BN leh conquer memerintah lagi...alooo....

buduss x BN kalo nk wat pilihan raya musim haji??? sengaja je kn hahahah helah BN puak2 PR tau lame dahh...

u make me tergelak sakan...setakat blog pro umno cube ko tgk berapa ramai sgt follower..rbf pon xcecah 800 org adoii sikitnye wat malu je..

Cube buke blog pro PR, omg u will surprise the follower cecah thousandss beb kih kih kih/.....setakat korang ni xheran ponn

Anonymous said...

Adakah PAS wajar keluar dari Pakatan Rakyat jika DAP tentang HUDUD....agak menarik juga apa yang ditimbulkan...Jika DAP menentang HUDUD itu kerana mereka itu bukan orang Islam...takkan nak masuk UMNO/BN yang dah tentu-tentunya tolak HUDUD ++ lagi UMNO juga bersama MCA didalam BN....macam mana tu...adakah ini saranan agar PAS bergerak sendiri....yelah biar UMNO terus memerintah...macam gitu..????

Anonymous said...

BN sedang nazak. Nak bubar pun tak berani. Dpd 222 kerusi Parlimen, hanya 95 kerusi sahaja yg selamat buat BN. Itupun di kawasan melayu luar bandar.

Najib dan jentera BN guna bermacam usaha utk kekalkan sokongan rakyat. Umpan macam2. Keghairahan rakyat utk tukar kerajaan makin kuat. Politik gawat di Sabah dah menular ke Sarawak. Beberapa pemimpin BN akan keluar parti selepas hari raya ini.

kah2 najib n BN yg xsenang duduk sebenarnya hahahaha

Anonymous said...

mnjadi hamba pada kafir harbi adalah satu perhargaan tertinggi buat org2 PAS. memecahbelahkan perpaduan umat2 ISLAM, mnyokong MURTAD dan LGBT adalah 1 kejayaan buat mereka. cita2 PAS agar umat2 ISLAM di Malaysia mnjadi seperti umat2 ISLAM di ROHINGYA. PAS itu kesesatan yg nyata.

Anonymous said...

kenapa pmimpin PAS berani mghina RASULULLAH SAW? kerana PAS itu Parti Ajaran SYIAH dan SYIAH itu SESAT

Anonymous said...

Macamlah mekah tiada media dan jurufoto mereka sendiri. Paparazzi pun berlambak berkeliaran di bumi mekah. Oleh itu, adalah mustahil gambar anwar sedang berihram boleh terlepas dari lensa mereka. Harus diingat bahawa anwar mendakwa pernah menunaikan haji sebanyak 2 kali.

Anonymous said...

OMG baru aku tahu pas itu ajaran sesat n syiahh...OMG...knp polis xtangkap jer pemimpin pas sbb sebar ajaran sesat..ayah pin diburu..ajaran sesat lain diburu..tp knp polis x buru pemimpin pas n pengikutnye yg dikatakan ajaran sesat aka syiah????

Sbb ajaran PAS xsesat la mangkukk hayungg..........cakap mcm org xde akal..bg r bukti pas sesat..kalo sesat dah lame jakim amik tindakan..bg r bukti pas hina rasulullah..laen la UMNO memperlekeh hukum hudud yg jelas2 terkndung dlm al quran


mmg korang xde modal...just wait n see la siapa menang nanti..yg penting rakyat nk rase tukar kerajaan...cukup2 la 50 tahun memerintah..rakyat rmai je hidup susah....


Ala kalo bila pakatan memerintah n pakatan tak kotakn jnji, guling la pakatan 4 thun dlm PRU14 next 4 years..ape susah................budusss r korang ni...selalu je buat lawak buduss kt cni

Anonymous said...

Pas = mengaku serambi mekah di kelantan

padahal berhala buddha lagi banyak..

OMG PAS meroyan bila ahmad said secara terbuka kata pas = parti ajaran sesat

ikut fahaman anjing pr,kalau tak saman tu maka betul la

Anonymous said...

pelik aku ngan PAS ni, kutuk ahli2 n pnyokong umno bagai nk rak tp dok guna kemudahan kerajaan yg diurus oleh umno ni gak.. Allah ta'ala tu maha adil...sebangsat umno pun korang kutuk depa tetap wat amal gak.. PAS apa bikin? langsung x dngaq apa2 yg aku tau PAS ni suka dok menjerit mcm hanjing kurap tngh lapaq dlm ceramah politik ada la...

Anonymous said...

Bro, gambar Anwar tu gambar superimpose.. Gambar asal adalah gambar Saiful yang membuat Umrah !!!!!!!!

Anonymous said...

Cuba tgk foto Saiful..

http://mohdsaifulbukhari.blogspot.com/2010/12/kenangan-terindah-haji-1431.html

Leftenan Caine said...

ahahahahhahaha...nampknya beruk2 pembangkang dah meroyan dah..tahniah bro rbf,betul la kau ckp,baru ccuk skit dh naik angin...kalau dia tak naik angin knp berjela-jela komen dia kat blog kau..ouwh lupa..1.50 satu post kan??biasalah dkat2 nak raya ni..woi pencacai2 tegar anwar,cuba kau tnjuk bukti gambar anwar pegi mekah..ad??ad?ad??xde kan...

Anonymous said...

pakatan rakyat ready bila2 mase dah untuk pilihan raya...tp BN UMNO asyik delay je haha sbb xready takut tumbang ke tgn pakatan..haha.
__________________________________
kalo pakatan dh ready bubar la dl dun penang, kedah , selangor n klantan....pakatan pn goyang gak...xyah cakap besar la bro...penang yg dap kuat pn smpi skrg xbrani nk bubar...cakap besar la lu bro...

Anonymous said...

yg penting rakyat nk rase tukar kerajaan...cukup2 la 50 tahun memerintah..rakyat rmai je hidup susah....
_____________________________________
yup bro...nik aziz dh lbh 2o tahun memerintah...ramai rakyat klantan yg miskin...jom kite tukar skali gak...ade brani ke???

Anonymous said...

knp tnye aku pasal gmbar anuar pegy mekah atau x??? itu hak die..suke hati dia la..masalah sekarang aku nak rasa tukar kerajaan..puas dah rase kerajaan skrg memerintah..harga kereta tggi, rasuah sana sini..rakyat ramai je susah....kalo betol rmai rakyat kelantan miskin n kerajaan pas xreti memerintah, knp smpai skrg pas kekal di kelantan??knp sokongan rakyat terhadap tok guru xhenti2..knp beribu manusia berkumpul mendengar ceramah nik aziz..knp??? knp PRU12 dulu mustapa mohd bukn main lagi yakin dpt tawan kelantan, last2 kalah besar..buat malu je..PRU13 pon UMNO kelantan akn malu besar lagi sekali...aku org kelantan, so aku tau la keadaan negeri aku mcm mane..........jgn overconfident la UMNO menang kt cni....ce dtg kelantan skali tgk mcm mane hebat pas wave dkt cni hahahah

ade berani????

weyh FYI, pakatan anytime dah ready bubar parlimen, just tgu najib ntah bile nk umum..PR dah ready sejak buln may lagi.....

hahaha UMNO desperate, bermacam2 umpan duk bg kat rakyat.......skrg duk memecahbelah kn PR..fyi, PR dah berdiskusi secara baik tuk kekal tidak berpecah..yg pnting nk tukar kerajaan........meluat dah dgn kerajaan skrg..xde modal..demokrasi disekat...media massa esp tv3 x abes2 duk tabur fitnah..mane kebebasan demokrasi..budusss r..dasar penakut BN............haha

Anonymous said...

weyh FYI, pakatan anytime dah ready bubar parlimen, just tgu najib ntah bile nk umum..PR dah ready sejak buln may lagi.....

hahaha UMNO desperate, bermacam2 umpan duk bg kat rakyat.......skrg duk memecahbelah kn PR..fyi, PR dah berdiskusi secara baik tuk kekal tidak berpecah..yg pnting nk tukar kerajaan........meluat dah dgn kerajaan skrg..xde modal..demokrasi disekat...media massa esp tv3 x abes2 duk tabur fitnah..mane kebebasan demokrasi..budusss r..dasar penakut BN............haha
__________________________________
kalo dh ready bubar la dun dl...sape yg takut nie sebenarnye...bkn mb selangor ckp lps jun 2012 br nk bubar...tp smpi skrg xbubar pn....bodo la mamat nie...

Anonymous said...

kalo betol rmai rakyat kelantan miskin n kerajaan pas xreti memerintah, knp smpai skrg pas kekal di kelantan??
__________________________________
ko dh jawab sdri nape bn kekal memerintah smpi lbh 50 tahun...sbb bn reti memerintah la bole kekal smpi skrg...ko je bute ati...

Anonymous said...

fyi, PR dah berdiskusi secara baik tuk kekal tidak berpecah..
__________________________________
nk bagi kerusi pn berbalah2 lg...cite hudud xsettle lg ngan dap...nie ko kate dh ready...ye mang dh ready nk kalah je aku tgk...

Anonymous said...

demokrasi disekat...media massa esp tv3 x abes2 duk tabur fitnah..mane kebebasan demokrasi..budusss r..dasar penakut BN............haha
_____________________________________
demokrasi disekat????ustaz nasa pegi mekah ngan najib pn dh nk kene tindakan tatatertib...sape yg sekat demokrasi???hasan ali ape cite???main pecat je...sian tol la lembu pas nie...

Anonymous said...

haha budus ko ni....i bet baju sembahyang rosmah mansur tu RM 24 juta kn???

Anonymous said...

haha hasan ali kena pecat sbb dy tu tolol buduss..xreti wat kije, cakap besar je..budus hasan ali tu..fakta menipu je sume...cube google sal hasan ali sekali kih kih kih..dy tu bodoh cam lembu dah

Anonymous said...

Cube tgk muka rosmah mansur, muke xgembira, muke x ikhlas nk wat ibadat..kalo gi london, sggup nk gi tgk chong wei bukn main semangat..kalo berlawa, bukn main baju, cincin, bracelet, berjuta2...time nk wat ibadat, muke xikhlas..najib cover line senyum2

Anonymous said...

haha hasan ali kena pecat sbb dy tu tolol buduss..xreti wat kije, cakap besar je..budus hasan ali tu..fakta menipu je sume...cube google sal hasan ali sekali kih kih kih..dy tu bodoh cam lembu dah
____________________________________
bkn hasan ali je bodo lembu...sume pemimpin pas mang bodo mcm lembu pn...ko xtau ke????hahahaha

Anonymous said...

rosmah mansor peluk chong wei bodoh x

Anonymous said...

anwar main chinadoll bodox???

Anonymous said...

main china doll...aku pon selalu je main china doll..aku beli kt supermarket..korg pon ape kurang, xdpt main, melancap smbil tgk blue...

kih kih kih...

hahaha

tu urusan dy dgn tuhan, dosa dy tanggung....kalo dy main dgn chinal tu, tu dosa dy dgn allah...x wat zalim kat rayat..tp pemimpin BN wat zalim kat rakyat..

Bagi bukti anwar wat zalim kat rakyat??????

Aliffnajmi said...

Anon 12:07..
BN serang anwar sbb anwar nak jadi PM.
BN serang jijah sbb jijah Presiden PKR.
Tp knp PR serang rosmah ye? Rosmah tak der apa2 jawatan pun dlm UMNO/BN apa lagi jawatan dlm sektor awam. Dah takde modal nak serang najib lattew. Ahaks!!!

Anonymous said...

Wahai anon 2:12.
Kerajaan zalim?
Kerajaan skrg tak bagi solat ke?
Kerajaan skrg tak bagi pegi sekolah ke?
Kerajaan skrg bakar rumah ko ke?

Pernah tak dengar Ustaz Kazim ckp:
"Seburuk2 org yg kamu kata kafir, tp dia masih bina Sekolah Agama Rakyat. Yg kamu kata sesat, dia masih bina masjid. Yang kamu kata dia sekular, dia boleh bina Maahad Tahfiz AlQuran. Tanya pada diri kamu, masjid mana yg kamu buat.
(klu ko jumpa n ajis, tolong tanyakan soalan ni pd dia juga)

Anonymous said...

serang rosmah sbb membazir duit rakyat..sbb die xde jawatan pape la kena serang..kalo xde pape jawatan dlm uMNo or BN, just duk rumah je la rosmah oii..xpyah nk visit n shopping pakai duit rakyat...busy mengalahkn PM..

Anonymous said...

serang rosmah sbb membazir duit rakyat
_______________________________
duit die ko kate duit rakyat...mase nuar dlm kerajaan ape die xde keistimewaan ke????blah la wei...busuk ati xabis2...

Anonymous said...

main china doll...aku pon selalu je main china doll..aku beli kt supermarket..korg pon ape kurang, xdpt main, melancap smbil tgk blue...

kih kih kih...

hahaha

tu urusan dy dgn tuhan, dosa dy tanggung....kalo dy main dgn chinal tu, tu dosa dy dgn allah...x wat zalim kat rayat..tp pemimpin BN wat zalim kat rakyat..

________________________________
ko nk ke pemimpin main pelacur jd ketua ko...ape punye bodo la ko nie...kafir pn xsuke pemimpin mereka main pelacur...memalukan jkalo ko nie umat islam...

Anonymous said...

duit die?? die kije ape smpai mmpu shoppin sana sini...duk hotel mewah...24 juta cincin....duit dy simpan sejak dlm perut mak die ek..??? byknye duit dy....kih3...duit rosmah simpan sejak kecik kih kih kih kih kih kih

Anonymous said...

aku lebih rela ada pemimpin yg main pelacur drpd pemimpin yg rasuah sana sini, mkn duit rakyat, berlaku kejam tp berpura2 baik..haram jadah kn

Anonymous said...

BAGI LA BUKTI ANWAR WAT ZALIM KAT RAKYAT????? MANA BUKTINYAAAAA!!!!!!!!!! DIA DIZALIMI ADA LAH...PASAL 3 BILION TU, KALAU WUJUD DAH TIMBUL ISU NI MASA SPR SIASAT DY DULU....MUHYIDDIN TAKUT NK DECLARE HARTA..NAJIB TAKUT...SHAHRIZAT MKN DUIT LEMBU...BYK LAGI LA KORUPSI..EVEN MAHATHIR PON

Anonymous said...

AKU NK TANYE KORANG YG BODOH NI, BANGKRAP KE NEGARA KALAO PTPTN DIHAPUSKN????? HAH????? DUIT RAKYAT ABES KT PROTON N MAS..HARGA KERETA IMPORT TERPAKSA DIMAHALKN SBB NK SUH RAKYAT BELI KERETA PROTON YG XBERKUALITI TU..EVEN SO, JUAL KERETA PROTON KAT RAKYAT SENDIRI DGN HARGA MAHAL, KAT OVERSEA MURAH LAK JUAL..MENZALIMI RAKYAT SENDIRI!!!

Anonymous said...

Astargfirullahalazim............

Anonymous said...

Cacai serang Rosmah pegi umarah. Tak ikhlas la, tak happy la. Itu urusan dia dengan Allah, yang penting dia dah tunaikan rukun Islam yang ke 5 dan sudah pernah menjadi tetamu Allah. Cacai2 ni dah ke? Ketua umum pun belum jejak kaki lagi.

Lagi best, ada cacai rakyat dizalimi. Cacai ni mana faham makna zalim. Bila dear leader kata zalim maka meloponglah mereka bertakbir dan mengaku dizalimi. Kitorang steady je, takde dizalimi pun. Boleh pegi surau, boleh sembahyang takde pulak Polis ketuk pintu rumah nak tangkap aku. Yang kata dizalimi tu sebab korang dah menzalimi diri korang sendiri. Korang tutupkan hati korang dari mensyukuri nikmat yang Allah berikan kepada negara kita ini.

Ada cacai kata PR dah ready nak pilihanraya. Betul ke? Kalau dah ready kenapa meroyan dengan Bersih 1,2,3 dan 4. Cacai ni bukan tahu apa sebab pun. Ikut buta je apa pemimpin dia kata.

Kesian cacai ni semua, bak kata pepatah "tak dapat tanduk, telinga dipulas'. Kitorang takde pun cerita pasa bini Hj Hadi, Nik Aziz dll. Husband Nurul Izzah pun kitorang tak sentuh. Ini cacai ni pi kutuk2 Rosmah. Apa Rosmah buat kat korang tak tau la. Rosmah mintak duit cacai buat pegi shopping ke?

Kesian dengan mentaliti cacai PR ni. Tak dapat menjawab dengan rasional cacai akan pura2 ketawa, tergelak2 kunun lucu dengan artikel RBF. Nasib la cacai2 PR ni banyak sangat tertelan air ludah pemimpin mereka.

Anonymous said...

hye nak mencelah skit boley..??

hehe cube la cari keburukan isteri haji hadi, isteri nik aziz, cube la kutuk dgn bukti???

hehe si rosmah tu mmg dah sah n patut kena kutuk..mmg dy guna duit aku, duit rakyat malaysia

Anonymous said...

Honestly, saya berasa lucu dgn artikel rbf ni..pelik tetiba tunjuk gmbar pasal pegi haji...mmg xfhm lgsg....mmg xde modal....kih kih kih (broadly) tambah2 gmbar superimpose anwar kat kaabah tu...mmg geli hati tgk gmbar superimpose tu.....hehehe..ni bukn pura2 ketawa, tp mmg ketawa betol n kelakar..satu office aku tunjuk, dyorg pun ketawa jugak kih kih kih...terima kasih la RBF sbb buat aku ketawa terbahak2, hilang skit rase rindu kat kg halaman ku

Anonymous said...

ko ckp mcm rosmah tu miskin mcm ko...org tu kalo dh mang keturunan nye kaye raye ko sakit ati nape???xyah la ko nk dengki2...aku xpenah lak rase dizalimi....

Anonymous said...

taraf RBF yg pndai wat lawak ni sesuai masuk karoot komedia x je..heheh hahaha...

Jom nyanyi ramai2..

Karoot komedia x, sebahgie idup kito..karoot komedia x 3x sebahagie idup rbf hahahaha


kih kih kih kih kih


owh rbf, sesungguhnye lawak engko mengalahkn karoot komedia x

Anonymous said...

duit die?? die kije ape smpai mmpu shoppin sana sini...duk hotel mewah...24 juta cincin....duit dy simpan sejak dlm perut mak die ek..??? byknye duit dy....kih3...duit rosmah simpan sejak kecik kih kih kih kih kih kih
_________________________________
die isteri pm la....kalo mak ko pn bapak ko mampu bagi makan minum apatah lagi najib...dah mmg derang org2 kaya...

Anonymous said...

Honestly, saya berasa lucu dgn artikel rbf ni..pelik tetiba tunjuk gmbar pasal pegi haji...mmg xfhm lgsg....mmg xde modal
_____________________________________
kihkihkih...aku pn klako gak tgk nik aziz amik semayang pn nk tunjuk kt org...minum kuah dalam pinggan pn nk tunjuk....konon zuhud la...pirahhh

Anonymous said...

yeker rosmah tu kaya hehehehehe...hahaha lawak tol..kaya la sgt..cuba bg bukti skit keturunan rosmah kaya raya..??

huhuhuhu

lagi satu heboh kt akhbar luar negara pasal first lady ni berboross sakan..huhu

membazir tu berdosa n amalan SYai**N

Anonymous said...

yg kelakarnye, first lady ni pndai bg nasihat kat org ramai, jgn mmbazir la, amalkn hidup bersenam..kih kih kih

padahal dy sendiri boross, before nasehat org bersenam, sila ukur badan dulu gemuk ke kurus kih kih kih

Anonymous said...

lagi satu, rosmah sendiri yg keluar statement simpan duit dari kecik..kalo betol kaya raya, xperlu simpan duit dari kecik kah kah kah kih kih kih...

aku xsakit hati n emo, tp rasa kelakar dgn korang..aku rase korang yg sakit hati n kepanasan bace komen aku kn,,

Semboyan said...

Alah si anwar itu bukan melayu islam, tapi cina dari china buat DAP. Saya tak terkejut pun dia tak pi umrah sedangkan sumpah pun dia tak berani!

ahmad jany said...

haa knapa nak sorok2 ni, baik tunjukkan je supaya x ada suare2 sumbang lagi yang mengutuk anda !

Anonymous said...

alamak anan 5:07 PM, kau pecaya ke berita utusan yg rosmah kumpul duit dari kecik tu? wahkakakaka.... ko ni baru keluar dari gua ka? gelak sekali lagi, wahkakakaka.... photoshop murah camtu pun ko pecaya? WAHKAKAKA..

Pikachu said...

Orang yg tak pernah bekerja setelah keluar dari penjara, dibayar gaji RM1 sebgai punaisihat ekonomi Negeri, tetapi bole mampu beli rumah RM7juta, kereta2 mewah, naik pesawat ke seluroh pelusok dunia sperti orang2 awam menaik bas, memburok burokkan negara. Semua mampu, tetapi tak mahu menunaikan ibadah Haji atau Umrah. Beri alasan 1001malam, akal Yahudi zionist untuk terus terusan kencingkan rakyat. Hanya pencacai2 najis BABI dan penjilat2 juboq blendir Anwar Zionist saja yg senang2 diperbodoh bodohkan oleh peliwat terkutok, penipu besar dan pembohong bersiri. Khas buat Anwar Zionist dan isteri kalau belum buat mengaku jelah, tak payah nak menipu diri sendiri, rakyat semua bole melihat betapa jahil dan bengap nya anda bila cuba nak menipu dan berbohong, sperti bila ditanya dimanakah jam Omegay, anak beranak terus naik sawan.
Buat Pencacai2 najis BABI dan penjilat2 junoq blendir Anwar Zionist, kalau ada telor, tak pengecut, bacul, dayus atau pondan macam YB Jamban dan Osetat Badigol Kaunseling, paksalah Bapa Liwat, Bapa Zina, barua lahanat yahudi zionist, b erikan bukti yg beliau laki bini sudahpun mengerjakan ibadah Haji dan Umrah, apa ada berani? Janganlah jadi bengap nak mampos, dayus, bacul dan pengecur macam idola dan pemimpin2 Fuckaton haramjadah. Memalukan diri sendiri saja, hiudp pun sia2 saja, lebih baik potong kote dan berikan anjing makan.

Dovakiin FusRodah said...

hahahaah anuar memang da lama pondan pow...kan dia suka main bontot...gua boleh gerenti inin anjing memang tak pernah jejak kaki sekali poe ke mekah
pastu laki bini kelentong rakyat kata da pegi...hanya bangsat2 anjing2 fuckatan je yang percaya...
peliwat nie mana berani beb nak jejak kaki kat mekah...kang butuh dia gerenti terbakar beb...nanti macam mana dia nak jolok pungkoq budak2 jambu beb...jatuh la maruah dia sebagai peliwat bersiri...kimak punya anuar...lu ngn bini lu cepat2 la bertaubat sebelom terlambat

Pelajar UMT said...

banyak juga ya anon yang bodoh-bodoh belaka dari juak-juak pencacai paktan haram ni komen benda yang lari topik dan tak masuk akal.. takat cakap je xpayah la bro.. bukti mana?

tahniah pada DS najib dan isteri atas umrah anda.. moga-moga negara kita akan kekal aman dan maju dibawah pimpinan seorang pemimpin yang islamik ini..

House PK said...

Wei anon 2.53 dan anon 2.59, cakap banyak pun tak guna, kita dah jelas macam2 kezaliman anwar, tapi kalu dah babi makan kunyit mana mau dengar. Macam ni la, kasi tunjuk gambar Anwar di Mekah boleh?

Kalau tak boleh, then kita tahu la korang memang pemuja SYAITAN!

MegaBidaman said...

anwar memang pandai berlakon warak , dari zaman muda... sampai ke tua nak mamposss , tak habis2 dengan drama dia... pecacai hanya tahu angguk laju2 je ... isk isk isk

Amir said...

pakar henjut Cina doll macam tu lah lagaknya .... memang la gambar dia kat Mekah buat ibadah umrah atau haji takde ... VIDEO dia ada la ... tapi bukan buat ibadat, tapi buat bidaah .. kah kah kah

Yew Abdullah said...

dah banyak kali najib dan rosmah jejak kaki ke bumi mekah .. semoga Allah memakbulkan doa-doa mereka yang selalu teraniaya dengan tohmahan2 jahat pecacai2 Anwar...Aminnn

Anonymous said...

yeker rosmah tu kaya hehehehehe...hahaha lawak tol..kaya la sgt..cuba bg bukti skit keturunan rosmah kaya raya..??

huhuhuhu

lagi satu heboh kt akhbar luar negara pasal first lady ni berboross sakan..huhu

membazir tu berdosa n amalan SYai**N
__________________________________
kalo keturunan rosmah xkaye pn tp laki nye kaya raya...ape la ko bodo sgt sakit ati kt die....ape ko ingat bini2 pemimpin ko tu sume miskin2 ke????xyah la nk berpura2...sume org duk perhati pemimpin pr kt selangor nie sume dah kaye raye dpt mcm2 projek...

Anonymous said...

ye..aku orang pas n pakatan in general..dan mungkin anwar xpenah pegy wat haji n umrah..tp itu x menjadi masalah pon kepada kami..ape yg kami nak, kami nk tukar kerajaan...puas dah 50 thun di bwh BN..xrugi pon kalo tukar sepenggal..acu try tukar sekali..mane tau lagi bgus...ade berani??? belom cube belom tahu

Anonymous said...

uas dah 50 thun di bwh BN..xrugi pon kalo tukar sepenggal..acu try tukar sekali..mane tau lagi bgus...ade berani??? belom cube belom tahu
___________________________________
dh cube n dh tahu pastu nyesal...pas2 salah kn org len...

Anonymous said...

anwar memang pakar dalam lakonan...padahal tak pergi sana....

Anonymous said...

ni semua permainan politik anwar... saja raih undi orang ramai..kalau betol kasi sebar la pembangkang!

Anwar Al-buriti said...

buat ibadat memang bukan untuk menunjuk2 tapi kalau tak bagi tahu korang fitnah mcam2.. so mana gambo anwar menunaikan umrah atau haji?

Anwar Al-buriti said...

heyyy korang ingat acu tukar sepenggal tu macam tukar spender ke.. permainan DAP cina kafir harbi boleh membuatkan kita merempat di bumi sendiri la bedol..

kelate jati said...

Friday, January 27, 2012 As of 12:17 AM
THE WALL STREET JOURNAL / ASIA

DI BAWAH INI ADALAH PETIKAN INTERVIEW ANTARA BRADER ANWAR BIN IBRAHIM DGN WARTAWAN THE WALL STREET JOURNAL .. SAMA-SAMALAH KITA MENILAI DGN PENUH KEINSAFAN.. InsyaAllah..

"We must always compare Malaysia to Singapore, South Korea and Taiwan," said Mr. Anwar. "That's what we were."
Undisrupted
If elected, Mr. Anwar said he would speed up the removal of racial quotas for university places and focus on helping lower-income groups regardless of race instead of solely aiding ethnic Malays.
ALLEGED
In the interview, Mr. Anwar also clarified his position on homosexual rights and Malaysia's sodomy laws, and also the Muslim-majority nation's relationship with Israel.

"I support all efforts to protect the security of the state of Israel," said Mr. Anwar, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish state, a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians. Malaysia has consistently refrained from establishing diplomatic relations with Israel, although limited commercial ties exist between private companies in the two countries.

In response to recent local reports that he supported gay marriage, Mr. Anwar said they were wrong and that he "believes in and supports the sanctity of marriage between men and women." The opposition leader is suing government-linked newspaper Utusan Malaysia for defamation, alleging that it implied he supports and wants to legalize homosexuality.

Still, Mr. Anwar said that Malaysia's sodomy laws are "archaic" and could be amended.

"It is not my business to attack people or arrest people based on their sexual orientation," he said.

PERLU DIPERJELASKAN LAGIKAH ASAS PERJUANGAN BRADER ANWAR BIN IBRAHIM..??? ADAKAH THE WALL STREET JOURNAL JUGA MEMFITNAH BRADER ANWAR BIN IBRAHIM..?? BRADER ANWAR BIN IBRAHIM TAK NAK SAMAN THE WALL STREET JOURNAL KE..???

Anonymous said...

tengok anwar solat pakai stokin, agak pelik jugak. sbb lelaki muslim kat malaysia jarang jumpa pakai stokin. mazhab mana dia ikut? curious? fikir2kan ...