Wednesday, September 12, 2012

Bahana Akibat Berkawan Dengan Syaitan

Pas yakin dapat melumpuhkan kekuasaan BN di tiga negeri dalam PRU akan datang.

Salahudin Ayub berkata, pihaknya yakin rakyat di negeri Johor, Sabah dan Sarawak sudah berani untuk menolak pemerintah sedia ada dan menukar kepada pilihan baru.

Itu yang dilaporkan di muka surat 6 akhbar Sinar Harian hari ini.

Persoalannya kini, hari-hari Pas menuduh SPR menipu, bersekongkol dengan BN dan sebagainya.

Pas hasut orang ramai supaya tidak mempercayai SPR.

Pas hasut orang ramai turun berdemo dan merusuh kononnya sistem pilihan raya di Malaysia tidak adil.

Tetapi dalam masa yang sama pula yakin mereka dapat tumbangkan BN dalam pilihan raya akan datang dimana badan yang menguruskan pilihan raya itu adalah SPR yang mereka kecam selama ini.

Kesian lembu-lembu Pas yang yang ditarik ke jalan raya kononnya untuk memprotes sistem pilihan raya Malaysia yang tak adil.

Tetapi pemimpin-pemimpin Pas tahu yang sebenarnya SPR adil dan telus. Cuma kerana iblis mengusai diri akibat mereka berkawan dengan syaitan itulah jadinya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

36 comments:

Anonymous said...

Apa Pas ingat orang Johor mudah ditipu macam orang Kelantan? Kami orang Johor dari kecil diajar ilmu dunia dan akhirat. Kemajuan kami nak, akhirat pun kami nak.

Pas = Bangsa Melayu tak mahu. Kalimah Allah dah jual. Negeri pula mundur. Dua2 dunia melePas.

usin said...

ingat bila pakai kupiah pas, senang2 nk membongak. tolong sikit. bukan senang2 org johor, sabah & sarawak nk kena kencing. lagipun bila masa pas boleh dpt kerusi di sabah & sarawak? membongak ajelah, bongak diri sendiri...

rakab said...

Alaahai ! kucing nak mengaum macam harimau !!

Nak saiko rakyat kononnya parti dia kuat ler tu. Orang tak makan umpan kau tu.

Pakatan bangsat !!

Anonymous said...

la ni depa dok perasan sendiri rakyat dok sokong depa.. tanya la mana-mana pengikut fanatik PAS..pemimpin depa dah kaburkan fikiran depa dengan ayat-ayat yang baik sampai tak nampak gajah di depan..

Anonymous said...

Biasalah bro RBF..sebelum PRU kata lah macam macam.,yakin menanglah,BN akan tumbanglah,ambilalih Putrajayalah...tapi bila kalah je,cepat cepat tuding pada SPR,UMNO,BN..konspirasi,penipu,guna taktik kotor,ugut dsb...dah masak sangat dengan peragai puak puak yang tak sedar diri ni!

nalza@700

Anonymous said...

Penganut PAS sebok menuduh kjaan pimpinan BN xadil krn mmberi kerakyatan percuma pada PATI..tapi yg HAIRANnya bapak kpd Ketua Dewan Pemuda PAS Sabah , taraf kerakyatan dia pon di ragui...

ooo kalo puak pembangang semua buat semua boleh tapi kalo ada kealpaan di pihak kjaan akan dijadikn isu sehingga kalo boleh biar ada yg bunoh diri atau letak jwtn mcm kes NFC...

Selak dulu dalam kain sendiri tgk semak samun atau ada kurap ke tidak drp dok menyalak mmfitnah org len...ISLAM SGT LAH PAS ini???

Tu la ikot lagi kata Pork NIK ..sgp mndapat pertolongan SYAITAN asalkn dpt jatohkn UMNO...nah skrg mmg korng dah jadi SYAITAN..

Anonymous said...

Memang la diorang parti kuat tapi kuat sex adalah..tengok saje iklan dlm haramkah penuh dengan product sex.

Hari ni dlm utusan malaysia lak tersiar rampasan perbagai ubat perangsang dan aksesori seks di Kelantan. Yang paling best tu lokasi tempat rampasan tu terletak di Medan Ilmu di Jalan Dato Pati yang mana ditempat ini lah lokasi MB Kelantan Nike Ajis dan lain-lain pemimpin PAS mengadakan ceramah dan kuliah agama pada setiap hari jumaat.

Bomo Siam said...

PAS tak terhegeh-hegeh pun nak berkawan dg UMNU (syaitan menurut mahathir)!

Bomo Siam said...

UMNU memang bermasaalah dgn rakyat. Rakyat bangkit menentang...!

Salah ka?

Jepun yg aman damai, maju, cukup berdaya saing...rakyatnya humban LDP!

Apa alasan UMNU laie...???

nizbzam said...

bumuh siam bangkaiiii

muahahahahahaa!!!

DON MELAYU said...

nama pun Parti Ajaran Syaitan..mestilah prngai pn mcm setan sebab diorng belajar ngan syaitan..kesian btul ak kat beruk2 pmbgkang yg berdemonstrasi kononya utk mnuntut plihan raya yg bersih tnpa mereka sedari mreka dprgunakan oleh pmimpin2 pmbgkang demi mncapai cita2 mreka...

Bomo Siam said...

"Better the devil you know than the ANGEL you don't".

Bomo Siam said...

Is Mahathir Playing The Devil's Advocate...?

Bomo Siam said...

Umum mengetahui, Johor merupakan kubu kuat UMNU dan juga tempat kelahirannya. Namun jikalau mengikut senario terkini, kubu kuat tersebut bakal goyah di PRU 13 nanti. Arus perubahan akan melanda Johor, insyaalah!

Selamatkan Johor Dari Secularisme...!

Bomo Siam said...

Tindakan dan kebijaksanaan Majlis Syura PAS mengurus dgn begitu baik perangkap yg dipasang oleh UMNU, menyebabkan keputusan yg diambil oleh kepimpinan tersebut dalam isu yg sengaja digembar-gemburkan mengenai ostat Nasha benar2 mengecewakan UMNU.

Tindakan tersebut menyebabkan ‘syaitan yg dikenali' menangis manakala 'para malaikat yg tidak dikenali' insya Allah akan gembira...!

Mmuuaahhahahaha...!

Anonymous said...

Cth ayat "Bomo sial tak ubah seperti 'kaduk kena siram air tahi'. Ini bukanlah bermaksud bomo sial telah benar2 disiram dgn air taik, tp ayat ni bermakna org spt bomo sial tidak berguna dlm masyarakat, malah semakin ramai bilangannya.

Anonymous said...

Contoh perumpamaan lain.... hamPAS seperti 'telur dihujung tanduk'.
Ini bukanlah bermakna telur n ajis ada betul2 kt hujung tanduk kobau, tp perumpamaan ni bermaksud Parti Adat Sukan tinggal nyawa2 ikan je kat selaƱgor nih. Hehehehehe..... (jgn ada pulak yg fhm bhw n ajis itu bernyawa seperti ikan).

Anonymous said...

 idiom, 'better the devil you know than the devil you don't', and means that it is often better to deal with someone or something you are familiar with and know, even if they are not ideal, than take a risk with an unknown person.

(Saja copy paste kt sini bagi rujukan org2 yg berakal, kpd yg x berakal... teruskan lah hidup dlm dunia tempurung anda tu... ada aku kesah. Ahaks!)

Tok cha siam said...

Slm Bomo siam .. Nampak sangat akal letak d pala lutut ..
Tiap kali ada ceramah .. Tiap kali dok kutip derma dengan rakyat susah .. Cuba gak Bomo Siam perabis harta benda bui derma ke Parti Pas ..

Anonymous said...

gaya tulisan bomo siam ni nampak macam pelajar tak lulus spm..fikir guna kepala lutut otak dia beri kepada lembu..sebab tu merapu semacam..yg sedihnya ada juga manusia
macam ni kat dunia ni....malang sungguh ibu yg melahirkanya...

Anonymous said...

Makin lama makin terserlah keBANGANGan BOMO SIAL nih...

Dulu aq suke gak baca komen Bomo yg trkadang bernas..tapi la neh kian trlohong keBAHLOLan nya hny krn Ayahanda Tun yg bijaksana itu..

Kalo dah per-um-pa-ma-an pon xtau nak di bezakan...kira macam BODOH MACAM KELDAI kottt...

muahahahah

Anonymous said...

Bomoh siam ni rasa aku China bangsat...DAP punya tali barut..ko org jgn layan laa...DAP mmg nak jatuhkan UMNO..Dia laga2kan Melayu

Anonymous said...

Dah terbukti PAS anwarish adalah penjahanam kekuatan Melayu dalam Malaysia!!!
Kalau pun UMNO dapat ditawannya, dan PAS boleh jadi galang gantinya yang kuat tak apa gak...TAPI....PAS hanya sebuat parti yang dayus dan lemah serba-serb, apa nak diharapkan dari mereka, nak perintah Negeri sekadar jadi proksi DAPig sahaja, nak mentadbir Negeri tenguk contoh Kelantan??? Masalah air pun tak selesai lagi, nak gubal undang2 Hudud pun ayat tak jelas, dan tak terlaksana pun sampai la!!! habis orang lain dipersalahkan mana ada klas???

Anonymous said...

Bomo bodo.

Jange samakan malaysia dengan jepun atau negara lain.. senario masyarakat tak sama.. kalau di jepun siapa naik pun orang jepun.. tiada kaum lain. Orang korea yang beratus tahun duduk dijepun pun tidak dapat warganegara dan tak boleh mengundi.. apalagi jadi calon

Tanaka Amir

Anonymous said...

cuba adik kakak .. tengok , dengar dan fikir .. TELATAH penganut PAS sekarang tak ubah dengan Penganut BUDDHA .. gambar N aziz ditampal pada kenderaan n di usung kesana sini ( key chain )perbuatannya sama dengan penganut BUDDHA yang MEMUJA gambar SAMI BUDDHA ..diletak pada kenderaan dan di kalong pada leher ...TAKSUBNYA..

anti bohmau said...

Tuan RBF,

err..salehuddin tu kaba ko tak kaba orang johor bukan semua bodo mcm orang pas klate? orang pas klate ni letak kambing pakai lambang pas pun diaorang pangkah! asalkan masuk surgo!! biar tak reti buat gapo satu pung! asalkan bawa lambang surga pas...sibuk duk menangguh diair keruh, duk bubuh tahik ko pemimpin2 UMNO/BN & suka mengaku kemajuan yg kerajaan pusat buat hasil usaha puak2 dio..hipokrit tahap gaban!!

bomosial,

"Better the devil you know than the angel you don't".

maksudnya "bomosial ni tak bersekolah sampai pandai sbb tu dia tafsir idiom ni sampai jadi idiot mcm dia!! the same with his beloved idiot YB" down here:
a very direct translation done by YB Ir Mohamed Nizar Jamaluddin of “Better the devil you know than the angel you don’t” to “lebih baik (memilih) syaitan yang anda kenali dari malaikat yang anda tidak kenal”.
http://ondastreet.wordpress.com/2012/08/23/mbnizar-ohmyenglish-better-the-devil-you-know-than-the-angel-you-dont-cc-khalidsamad-drdzul/

bomosial,

ini ada sedikit maklumat tentang idiom:

What is an Idiom?

Idioms are words, phrases, or expressions that cannot be taken literally. In other words, when used in everyday language, they have a meaning other than the basic one you would find in the dictionary. Every language has its own idioms. Learning them makes understanding and using a language a lot easier and more fun!

For example, “break a leg” is a common idiom.

Literal meaning: I command you to break a bone in your leg and you should probably go to the doctor afterwards to get it fixed.

Idiomatic meaning: Do your best and do well. Often, actors tell each other to “break a leg” before they go out on stage to perform.(sportsmen/women say this too before going into the court/taking part in their competition or match to give each others their support)

macam bomosial ni layak dipanggil TONG KOSONG yg bunyinya TONG TANG TING TENG TONG TONG TONG.........
rupa bomosial ni pun mcm TONG KOSONG jugak...kesian anak2nya jika dia jd 'cikgu english' ajar anak2 dia di rumah!!

pendek akal rupanya dia sbb dia punpendek, pendek kata segala2nya pendek kalu tengok bomosial ni!!

pergi belajar lagila bomo!!

anti bohmau said...

BUMUSIAM,

“Better the devil you know than the angel you don’t” means? It means “that it is often better to deal with someone or something you are familiar with and know, even if they are not ideal, than take a risk with an unknown person or thing” and IT HAS NO DIRECT TRANSLATION TO CHOOSE THE DEVIL RATHER THAN THE ANGEL...

USTAZAH ABBY pun nasihatkan pemimpin2 pas supaya belajar tafsir idiom dgn baik, bukannya ikut fahaman sendiri!!
samala mrk suka tafsirkan ayat2 suci AlQuran yg asyik duk kona bagi kena orang2 UMNO/BN shj sedangkan diri mrk sendiri turut bergelumang dgn FITNAH2 & TUDUHAN2 tanpa bukti kpd DS Najib & isteri serta pemimpin2 UMNO/BN lain...
bila mrk nak faham bala Allah SWT tidak memilih samada ahli2 pas atau ahli2 UMNO/BN shj? kalu turun bala Allah, yg duk permainkan ayat2 Allah yg terlebih dulu kena!!!

Anonymous said...

layarilah laman portal web berita yang disediakan PERCUMA tanpa perlu melanggan Freemalaysiakini2.com , sebarkan kepada rakan-rakan anda.

Anonymous said...

PAS MAHU BUAT KACAU DI SABAH? BIAR BETUL?
NASIHAT SAYA, SEBELUM KONONNYA MAU KASILUMPUH BN DI SABAH, KASI BETUL DULU ITU ISU KETUA PEMUDA PAS SABAH OK?

Anonymous said...

adus..bodonya si bomosiam tu.

kaitkan dengan jepun apehal pulak? jepun kafirun. jepun takde pas yang boddoh..kalau naik pun, orang2 jepun je.

kat sini, kalau naik dap kafir. pas boddoh tetap jadi anjing. itu pun tak tau ke?

gabanX said...

Satu soalan utk bomoh siam. Apa maksud peribahasa ni dlm bhs melayu? ;)

"I rest my case!"

Anonymous said...

ce cita ce cita camna orang Johor boleh ddibodohkan dengan PAS ni?????

Anonymous said...

bomo siam bukan tau apa sbb dia mai dari siam,dia mana faham bahasa Inggeris

Anonymous said...

Anwar mmg bermasalah dgn rakyat. Rakyat simbah cat...!

Salah ka?

Nik ajis mmg bermasalah dgn rakyat. Rakyat bangkit menerompah..

Salah ka?

Jepun yg aman damai, maju, cukup berdaya saing.. rakyatnya rajin berpidato berceramah dr bekerja. Mcm nik ajis dgn anwar..
Kah..kah..kah..

Anonymous said...

Org johor pakai kopiah bila gi surau, mesjid, ada majlis kenduri, tahlil, yasin. Pakai kain pelikat, baju melayu teluk belanga pakai kopiah. Kat umah pun pakai kopiah nak solat. klu majlis formal pakai kain sampin bru pakai songkok hitam. Bukan pakai kopiah sebab sokong PIS.

Anonymous said...

Akibat berkawan dengan syaitan(syaitan yg direjam) terkutuk...Balasannya adalah rejaman maut dari Allah Taala....