Monday, November 5, 2012

Versi BM:Jom Lihat Apa lagi Yang Nurul Izzah Kata


Dipetik dari: Antara Pos

Nurul Izzah pertikai sekatan beragama

SUBANG JAYA: Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menegaskan bahawa sebarang peruntukan undang-undang berkaitan kebebasan beragama harus dilaksanakan secara adil tanpa mengira agama termasuk Islam.

Kata beliau, seharusnya tidak wujud sebarang desakan beragama sehingga membezakan antara agama Islam dan agama lain.

“Tiada desakan dalam beragama...mana boleh kita kata ‘maaf ini (kebebasan beragama) hanya untuk bukan Islam sahaja’, ia seharusnya dilaksanakan sama rata,” katanya ketika menjadi panel forum 'Islamic State: Which version; Who’s responsibility?’ anjuran Gereja Full Gospel Tabernacle di Subang hari ini.

Beliau menjawab soalan penonton yang bertanyakan pendapatnya tentang kewajaran kaum Melayu diberikan kebebasan beragama seperti yang dinikmati oleh golongan bukan Islam.

Perkara 11 (4) Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada kerajaan negeri atau kerajaaan persekutuan untuk menggubal undang-undang bagi mengawal atau menyekat penganut agama bukan Islam menyebarkan atau mengembangkan ajaran atau kepercayaan mereka kepada orang-orang Islam.

Walau bagaimanapun permohonan orang Islam untuk tukar agama masih tertakluk di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah berdasarkan Seksyen 61(3)(b)(x) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri.


Sementara itu Izzah turut mempertikaikan undang-undang yang digunakan pihak berkuasa di negara ini dalam menangani gejala Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT).

Menurutnya, selain daripada tempat awam, pihak berkuasa tidak wajar untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat dengan gejala tersebut.

Menyifatkannya sebagai tidak menghormati privasi seseorang, tindakan tersebut juga katanya tidak membawa  sebarang nilai Islam.

“Dalam Islam terdapat sekatan berhubung isu LGBT ini. Tapi apa yang penting ialah kita tidak menjadikan golongan ini sebagai mangsa. Kita harus terima mereka ini.

“Sebagai seorang Muslim, saya boleh terima (LGBT). Pada saya, sesiapa yang melakukan orientasi seks mereka di tempat peribadi, kita tidak boleh mengambil tindakan (terhadapnya). Sebagai seorang muslim, saya tidak boleh menerima ini.

“Pelaksanaan (undang-undang ketika ini) tidak menghormati (pelaku) dan tidak membawa sebarang makna dari segi Islam dan juga mana-mana agama.Kita (Muslim) ada sekatan-sekatan tertentu, tetapi ia tidak seharusnya menceroboh ruang privasi,” tegas beliau.

29 comments:

Anonymous said...

Nurul
Buka tudung

Anonymous said...

Nampak sangat ko ni dah sesat macam bapa ko juga..kamu anak beranak tidak meletakkan Islam di tempat yang teratas sebaliknya sama macam agama2 yang lain...rosak negara ni kalau diperintah oleh PR...

Anonymous said...

belajar agama kat mesir ka nurul??

Anonymous said...

Pecacai2 PAS mengutuk habis Rosma tak pakai tudung .. tapi minah seorang ni yang berlagak alim dan bertudung tapi merendahkan agama Islam apa hal...? Tahukah anda menyamaratakan agama Islam dengan agama-agama yang lain sama juga seperti merendahkan agama Islam itu sendiri...?

Anonymous said...

Nurul kena belajar balik asas-asas akidah Islam.Pemahaman ajaran Islamnya sangat cetek. Pada PRU 13, kita tolak calon-calon yang macam dia yang berpegang kepada akidah yang "sesat lagi menyesatkan".

Anonymous said...

Baru ni ada satu blog yg dibuat oleh satu pasangan rakyat Malaysia yg saja tunjuk aksi seks mereka. Mereka berani buat atas alasan hak asasi mereka. Akan datang lebih ramai lagi org yg berani buat blog seperti itu jika PR yg memerintah kerana cukup jelas pemimpin PR menyokong seks bebas dan meletakkan agama dan nilai murni paling bawah sekali.
Jangan terkejut jika Elizabeth Wong, Zuraidah dan lain pemimpin wanita PR akan menyokong Nurul Izzah.

Anonymous said...

Kita pun nak tanya bila Nurul boleh 'main' dengan laki orang lain macam BAPAK dia main isteri kawan? Privacy jangan lupa. LGBT kata boleh.

Anonymous said...

....short of saying "I support LGBT". Syabas Nurul Izzah! Kalau tudung tu lambang ke'Islaman', aku cadangkan kau bukak je lah tudung kau tu. Statement kau tu memang amat memalukan umat Islam yg lain.

Anonymous said...

kepala bapak kau anak jahanam. islam bukan agama buatan manusia macam agama kafir yg KAU PEGANG (dia pasti telah kafir kerana meletakkan islam setaraf dengan lain-lain agama)

Dhanyaraam said...

Buat malu je... Agama mana pun tak sokong kelakuan sonsang,,izzah ni sah sesat mcm bapa dia.. Aku bukan muslim pun malu dgn kenyataan dia... Ceeeh...

Anonymous said...

mudahnya pencacai2 umno kena spin...kepala hotak dah x fungsi...dah x leh pikir..pencacai bodoh.....

Anonymous said...

kpd anon 12:45 AM sila translate dan cuba bgtau ape yg izzahhhhh cuba smpaikan...klw x ko ler yg bodoh...

Anonymous said...

Bapak dia dulu kuat rasuah dan simpan kroni. Hasil rezeki tak berkat, dapat la anak yang cetek agama. Harap je bertudung... MEMALUKAN...!!!!!

Ni semua salah UMNO.... hihi

Anonymous said...

NURUL NI MENGAJI AGAMA KAT PONDOK DURIAN KE DULU!

Anonymous said...

Kenyataan Nurul Izzah dengan sendiri membawa maksud mempermainkan Islam. Salah satu tugas umat Islam adalah mempertahankan Islam termasuk menentang kemurtadan dikalangan umat Islam. Membenarkan uamat Islam bebas menukar agama adalah satu jenayah dalam Islam dan hukumnya amat berat disisi Allah. Ia juga bertentangan dengan perinsip perlembagaan Persekutuan.

Umat Islam keseluruhannya wajib menentang dakyah Nurul Izzah. Jangan sesekali mengganggap apa yang Nurl Izzah katakan sebagai pendapat peribadi dan kes terpencil.

Pihak berkuasa mesti bertegas dalam mengambil tindakan mengikut peruntukan undang undang yang sedia ada. Wallahualam.


mtk

Anonymous said...

makin bercelaru malaysia...

hampir segenap sudut tiada kawalan.

di tv pun dok hidangkan filem yg salah di sisi islam (my name is khan)..

ahli politik bebas bagi kenyataan tanpa kajian dan soal selidik.

nak salahkan siapa?tuding kat batang idung masing2...

support back to asas islam itu sendiri..pelajari,fahami dan amalkan...

-Warga Shah Alam-

Anonymous said...

Ini semua salah UMNO,
UMNO bayar Izzah RM2 juta utk keluar kan kenyataan begitu!

Anonymous said...

Mrk sekeluarga PUAKA...krn mrk sekeluarga negara kite yg dulu aman harmoni, kini penoh dgn hasad dengki dan syak wasangka...

NYAHKAH KELUARGA PUAKA DR MALAYSIA INI..krn zikir harian mrk hny

CELAKA CELAKA CELAKA.....

THambi Deydey said...

BAPAK BOREK ANAK RINTIK!!!
muahahahah!
sejarah berulang kembali dalam keturunan anwar!

SOLOMON KING said...

Forum "Islamic State: Which version; Who’s responsibility?” yang dihadiri oleh Nurul Izzah dianjurkan oleh Gereja Full Gospel Tabernacle di Subang. Apa HAK GEREJA UNTUK MENGANJURKAN FORUM MEMBINCANGKAN ISU UMAT ISLAM DAN AGAMA ISLAM http://1christians.blogspot.com.au/2012/11/nurul-there-should-be-no-compulsion-in.html?m=1

MIRA EDORA said...

BAGUSLAH ANAK BAPAK SAMA JE PERANGAI DIA PUNYA BAPAK LAGI BAHAYA PANTANG TGGOK ORANG TONGENG NANTI DIA PUNYA KENA TAROK...

dol.mat said...

tak guna punya oranglah lu nurul izzah harap kepala je bertudung perangai macam sial..

Anonymous said...

Mintak pok nik ajis komen kenyataan nurul izah nih!!!!

Anonymous said...

Ni Baru Betul..
Bapak Borek .. Anak Melentik lentik..

Ehhh .. Apa Cerita budak ni dengan Tin Chibai .. tu?? gosip ke betul ?..

Kelly engku said...

Bapak borek anak rintik.... Nurul izzah ni dah jauh terpesong ....

Nurul Wana said...

I hate nurul Izzah and Wan Azizah...eeee....geli lar.....wanna vomit....aku mmg pantang orang nii tak value agama....tak kisah ah apa agama pun...especially Islam...menyampah N.Wana tgk muka dia...im ashamed i have the same name as hers....kawan - kawan lepas nii panggil i WANA je ek...dah sensitif dengan nama Nurul....

anis wana said...

anak dgn bapak sama aje perangai...sesat,
berlagak alim dan brtudung tapi pegangan agama amat cetek..

bro yul said...

Sebagai seorang Muslim, saya boleh terima (LGBT). Pada saya, sesiapa yang melakukan orientasi seks mereka di tempat peribadi, kita tidak boleh mengambil tindakan (terhadapnya). Sebagai seorang muslim, saya tidak boleh menerima ini....

muslim ke ko wahai izzah????aku rasa ko nie dah sesat mcm bapa ko jugak...seorang muslim menyokong penuh benda yg terkutuk mcm nie...aku rasa lebih baik ko pakai skirt la dr pakai baju kurung memalukan lah ada muslim mcm ko nie....bodoh tahap gabang anak al juburi nie ye...

Anonymous said...

Nurul Izzah betul bila dia berkata tiada paksaan dalam beragama. Kenapa puak-puak Umno ni melatah tak tentu pasal. Memang tak dinafikan orang melayu di negara ini di paksa dan di tekan supaya kekal dengan islam. Undang-undang dijadikan senjata untuk menakut-nakutkan orang melayu supaya jangan meninggalkan islam. Lebih dahsyat lagi perlembagaan penjajah yang dikekalkan oleh Umno(BN) itu sendiri seolah-olah mengugut orang melayu, " jika kau keluar dari islam kau bukan lagi orang melayu dan kau akan hilang segala hak istimewa sebagai orang melayu ". Itu bukan paksaan kah namanya ?

Sedangkan bangsa lain seperti cina dan india mereka tidak dipaksa kekal dalam agama mereka. Sebab itu ada cina yang masuk islam, ada cina yang masuk kristian. Sama juga dengan orang bangsa india. Tapi kenapa bila kena pada orang melayu nak dipaksa, " ohhhh no no no .. you cannot leave islam ".

Kalau seorang melayu itu dah tak minat lagi nak jadi islam tapi kita paksa dia supaya terus berada dalam islam maka dia akan buat perkara-perkara yang menjatuh maruah agama islam. Mungkin kah kemungkaran dan kemaksiatan yang banyak melibatkan orang melayu yang berlaku kebelakangan ini dilakukan oleh orang melayu yang dah hilang minat nak jadi islam tapi dipaksa oleh undang-undang supaya kekal jadi islam walau pun hanya nampak islam pada nama dan pakaian saja. Nama masih Siti Fatimah, pakai seluar jean dan baju T yang ketat sendat sehingga menampakkan bentuk tubuh badan, masih mengenakan tudung kepala mengikut feshen terkini .. kerja jadi GRO, kerja jadi social escort, kerja jadi pelacur.

Orang seperti ini lah yang menjadi bualan dikalangan penganut agama lain, " islam tapi kerja GRO, kerja social escort, kerja rumah urut, kerja pelacur " .. mencemarkan nama baik dan kesucian agama islam itu sendiri.

Saya rasa orang seperti ini, " it is better to let them go rather than to keep them ". Saya fikir Nurul Izzah berniat baik iaitu beliau mahu menjaga maruah agama islam supaya tidak dicemari oleh orang melayu yang dah tak berminat lagi dengan islam. Tapi amat malang bila niat suci Nurul Izzah itu telah diputar belit oleh musuh politik bapaknya iaitu Anwar Ibrahim.

Umno mengkritik Nik Aziz, Hadi Awang dan Pas amnya kerana membisu terhadap kenyataan yang dibuat oleh Nurul Izzah. Sebenarnya Pas juga sependapat dengan Nurul Izzah, " kalau orang itu dah tak minat nak jadi islam lagi, biarkan lah dia pergi, jangan guna perlembagaan untuk memaksa dia kekal ". Sebab itu Pas berulang kali menegaskan Hudud yang ingin dilaksanakan oleh kami sama sekali tidak melibatkan orang bukan islam. Orang melayu pun kalau dia bukan islam lagi maka Hudud tidak ada kena mengena lagi dengannya.

Ahli Pas 1956