Saturday, January 11, 2014

Kadir Jasin Lebih Baik Jika Dibangdingkan Dengan Johan Jaafar


Berikut adalah komen yang diterima berhubung tulisan saya dalam posting sebelum ini…

Komen pertama… 
Saya berpendapat Kadir Jasin lebih bagus dari Johan Jaafar.Kadir Jasin nampak lebih vokal, kritikal dalam pemikiran dan sentiasa memberi idea baru untuk penambahbaikan kpd kerajaan. Memang nampak seperti membangkang tapi ianya lebih baik berbanding Johan Jaafar yang membodek kerjanya tak habis-habis. Media Prima sepatutnya memerlukan bos yang baru dan Johan Jaafar dah tak relevan.

Komen kedua… 
Kadir Jasin ada ketokohan yang dilihat sebagai legendary dalam dunia wartawan dan media dengan idea-idea idealis. Johan Jaafar nampak lebih kepada gaya kapitalis yang banyak buat rancangan yang merapu dalam stesen tv media prima. Kadir Jasin perlu diambil untuk berkhidmat bersmam agensi kerajaan supaya idea beliau yang idealist dan berguna itu dapat diimplementasikan untuk kebaikan kerajaan dan negara. Johan Jaafar kelihatan lebih banyak mengampu dan kehabisan idea dalam media prima.

13 comments:

Anonymous said...

KADIR JASIN KAKI BETINA

DatoKadir Jasin umum mengenali beliau dulu sebagai orang Dato Seri Anwar tetapi kenapa sekarang beliau menjadi orang Mahathir.

1993 apabila News Strait Times melakukan revamp Dato Seri Anwar telah memberikan proxy kepada Dato Nazri Abdullah .Atas dasar dendam kerana tidak dapat menjadi proxy kini beliau berpaling tadah.

Dato Kadir Jasin pernah mengatakan “I believe in Anwar but frankly speaking Tun Daim given me ENOUGH “ sebutan yang biasa kepada rakan –rakan beliau.

Tak ramai yang tahu perangai buruk Dato Kadir Jasin.Beliau mempunyai dua orang isteri yang kerap bergaduh. Isteri muda beliau ialah Datin Editor ANJUNG SERI. Beliau sebenarnya terlalu amat minat kepada young ones terutama dalam umur 14-15 tahun.

Perkara ini boleh kita rujuk kepada
Setiausaha perbadi beliau Norseha no talipon 03-2823131.
Menerima panggilan talipon dari budak-budak perempuan ini adalah perkara biasa . Adakalanya budak-budak perempuan ini dating sendiri ke office.

Norseha ni bekas setiusaha Ahamad Sebi yang pernah bangkerup dan lari ke Australia. Dato Kadir sememangnya takut pada Dato Ahmad Sebi kerana mengetahui segala rahsia peribadi beliau. Dalam management Dato Kadir adalah seorang yang cukup senang dipujuk kalau marah . Bila beliau marah cuma hantarkan saja staff perempuan untuk sekadar bertanyakan artikel yang telah dibuat atau komen, serta merta marah nya reda. Perkara ini boleh rujuk dengan mana-mana staff beliau terutamanya Ahmad Khalid.

PS---Orang yang sebenarnya mengawal editorial BH dan NST adalah tidak lain dari Tun Daim Zainuddin, orang yang paling dipercayai oleh Mahafiraun

ada nama said...

wooii anon kat atas...

mahafiraun lebih baik dari mahajuboq

Anonymous said...

wei anon
sedap tak makan bangkai?

tokong LGE dan nuwar juboq ajar kot

nagaman said...

Kenapa buruk sekali sikap biarkan komen Anon yang berbaur fitnah. Tolong delete. Jika tukang komen tak suka tulisan kadir sebab dia bohong, balas dengan fakta bukan fitnah. Ramai menteri menteri dan pemimpin politik, GLC, tokoh Korporat yang lebih 1 bini dan ada mistress? Kerajaan dan pembangkang ada kelemahan serupa.

Pokok nya tulisan Tuan mengenai Johan Jaafar dan Kadir Jasin tu betul. Ini aduan orang Johan sendiri .Johan memang guna posisi sebagai oportunis kumpul peluang untuk keluarga khusus kontrak untuk anak anak beliau. Betul ke dia kaki ampu? Tapi dia terus jadi ahli lembaga pengarah mana sempat. Tapi tak ada peranan. Bila rakyat bincang benda serius , dia cakap benda remeh.

Dia menyamar sbgai hero perjuangkan nasib Yassin Salleh seorang pengarah , terpinggir. Kenapa dia tak beri peluang pada yassin? Ini lah johan jaafar hipokrit sebab sebagai pengerusi media prima dia boleh dapatkan peluang untuk Yassin mengarah program TV 3 atau untuk filem Primeworks atau Grand brilliance. Tapi dia lebih khusyuk buka peluang untuk anak anak nya dan kawan kawan anak nya.

Kesian Yassin , Melayu juga yang tertipu.

Anonymous said...

Kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata buat-buat tak nampak.

Itulah yang saya tahu mengenai A. Kadir Jasin, seorang wartawan dan pengarang terkenal yang berkhidmat penuh setia di bawah rejim Tun Dr Mahathir Mohamad dahulu. Secara peribadi, saya tak pernah kenal mesra dengan Kadir. Oleh itu saya hairan mengapa dalam blognya dia telah begitu bersunggug sungguh melemparkan tuduhan liar tanpa sedikit pun rasa tanggungjawab terhadap kebenaran. Malah saya tak pernah bertemu dengan mana-mana wartawan atau pengarang yang begitu hitam kesumatnya sehingga sanggup memfitnah orang lain seperti Kadir ini.

Dalam blognya, dia menggelar saya Hurricane Hattie, satu watak kartun tahun 60an yang suka mengacau orang lain. Saya ini dianggap oleh Kadir sebagai pengacau dalam Umno dan kini pengacau dalam PKR. Dia kata dia tidak berniat jahat tetapi setiap ayat yang ditulisnya berbau busuk dan jahat. Dia kata saya ini kaya-raya kerana Umno. Tuduhan ini sebiji sama dengan tuduhan “boss”Kadir, iaitu Dr Mahathir. Dia tuduh kononnya saya kaya setelah Umno diharamkan. Saya kononnya menjadi orang perantaraan dalam penyelewangan harta Umno tersebut. Jadi dari situlah harta Umno hilang dan orang seperti saya menjadi kaya-raya. MasyaAllah!

Selalunya orang yang berlatarbelakang kewartawanan seperti Kadir sepatutnya membuat penyelidikan dahulu supaya semua fakta lengkap dan tepat bagi memastikan tulisannya adil dan seimbang. Saya boleh menerima tuduhan asalkan ada fakta dan maklumat yang tepat. Tapi nampaknya Kadir tidak pernah berubah sikapnya sebagai budak suruhan .Sejak zaman dulu, kewartawanan yang dibawanya memang propaganda basi dan bohong semata-mata. Sebagaimana yang diajar kepada budak-budak wartawannya, cara tulisan Kadir hanya mahu ajak ramai orang merasa benci kepada saya. Walaupun apa yang ditulis itu adalah fitnah dan tidak berasas.

Kadir patut sedar bahawa propaganda murahan zaman dia berkuasa di New Straits Times sudah tak laku lagi. Lebih baik bagi Kadir jika dia menyatakan apa yang benar. Ramai orang tahu Kadir baik dengan Tun Daim Zainuddin, iaitu Bendahari Umno pada masa itu. Sudah tentu rapat juga hubungannya dengan Presiden Umno Baru Dr Mahathir. Begitu juga dengan orang kaya Umno Tan Sri Halim Saad. Peguam Negara pada masa itu pula ialah Tan Sri Abu Talib yang bertanggungjawab kepada pejabat Official Assignee tahu kemana harta Umno pergi; semua mereka ini masih hidup. Biarlah mereka yang mendedahkan penyelewengan ini.

Berilah fakta dengan tepat bagaimana, jika benar, saya “meraih” harta tersebut. Sebenarnya orang seperti Kadir tak ada apa-apa selain dari membuat tuduhan liar. Seperti yang saya terangkan dalam buku saya “Saya Pun Melayu” saya tidak pernah menjadi orang kanan Umno dan rapat dengan pemimpin tertinggi Umno. Saya tak sampai taraf Kadir yang berselisih bahu dengan pucuk pimpinan Umno waktu Dr Mahathir hebat dulu. Saya bukan peguam korporat Umno. Yang jadi peguam korporat Umno masa itu adalah Rashid & Lee, termasuklah Ketua Hakim Negara yang ada sekarang. Saya hanya buat seketika menjadi peguam kepada UEM dalam kes penswastaan Lebuh Raya Utara Selatan. Saya tidak pernah terlibat dalam apa -apa “corporate deals”berhubung Halim atau sesiapa pun. Ini semua telah saya jelaskan dalam buku saya tanpa berselindung.

Anonymous said...

salam,

siapa la nak ngaku membuat kejahatan. ustaz dok cerita kat kita, kalu kat akhirat nanti, mulut akan dikunci, tak boleh buka. yg akan jawab semua tuduhan adalah anggota yg tak boleh cakap sekarang. bila akhirat, tak tau la dan bukan semua nak dengar kisah kita masa kat sana. semua golongan kaya yg mengambil hak orang sekarang tau, tak akan ada kisah busuk untuk orang jaja di akhirat kelak. masing2 tanggung dosa, masuk neraka tanpa melibatkan orang lain. tapi kat dunia sekarang, kami nak berada dalam syurga. kalu jahat diketahui, abis orang jaja seluruh dunia.

so tak kisah la nak burukkan sesiapa pun, apa kisah. biarkan melayu sesama melayu bergaduh. biarkan melayu terus gila berkuasa dan melemahkan kaum sendiri untuk terus berkuasa. asalkan hajat kita nak kaya dapat.

apakah semua menteri dan orang kaya sekarang tak dapat bantuan kerajaan. rasanya dapat berlebihan sangat dan senang dengan mudah. asalkan baik dengan menteri. kalu kaya dengan usaha sendiri, tu kena tanya orang yg betul2 tak dapat sebarang bantuan dan tak kenal menteri atau pemimpin.

mulut boleh la bercakap. lidah tak bertulang. cakap pun tak kena bayar kecuali ada org saman. cakap la selagi ada orang nak dengar. sebab hanya Allah swt sahaja yang mengetahui kebenaran. orang yg dengar tak tahu melainkan orang yg bercerita sahaja.

Anonymous said...

Kadir Jassin mahu pun Johan Jaafar keduanya dalam profesion yg sama- 'penulis'.Kalau nak jadi penulis misti ada idea,boleh berfikir secara kritis,sebaiknya mempunyai idea yg lebih bernas dan lain dari orang lain.Kalau mereka tidak di benarkan mengeluarkan idea samaada pro atau kontra terhadap apa saja,bagaimana mereka nak menulis?.Bersikap adil lah pada mereka,jangan hentam pribadi tapi sanggah lah idea mereka dgn idea juga.

Kedua mereka dulunya memang pro Anwar,kerana pada masa itu Anwar cukup mengkagumkan sesiapa saja,Tun Mahahtir sendiri pun terpedaya.Tapi orang yg cerdik sukar utk menjadi taksub,apatah lagi bila mengetahui dengan lebih jelas siapa Anwar sebenarnya,jadi itu bukan salah mereka,kalau mereka berubah arah.Dizaman kegemilangan Anwar dulu mereka berdua pernah juga menulis sesuatu yg sinis terhadap Anwar,bukan pro membuta tuli.

Anonymous said...

Tak guna kamu buat serangan peribadi terhadap Kadir Jasin tapi gagal menjawab pembaziran dari penggunaan berlebihan jet pribadi.

PM Turkey dan Britain pun pergi luar negara naik kapalterbang komersial negara mereka.

Cuba balik kelantan dan beritahu Rosmah naik jet peribadi yang menelan belanja jutaan ringgit. Beritahu naik komersial lagi murah dan cubalah pertahankan sekali Rosmah.

AgGak2 pengundi akan terus percaya dan undi pada BN?

Serangan peribadi terhadap Kadir Jasin hanya menarik perhatian akar umbi UMNO kepada dia. Dia biasa di hentam dan hanya akan cakap terima kasih.

Kalau dia serang dan buka habis-habisan boss kamu Najib dan Rosmah, Kadir yang rugi atau Najib yang rugi? Kadir dah sampai umur di mana dia tak rugi apa-apa? Najib banyak akan rugi.

Guna otak lah sikit sibertrooper UMNOnok!!!

Kamu menjadikan diri kamu dilihat bodoh sekali. Nak banding dengan Johan Jaafar pun buat apa?

Siapa Johan Jaafar sebenar dan apa yang dibuat pun kamu tak tahu. Itulah UMNgok. Gerak langkah boleh dibaca.

Anonymous said...

Anon 11:29 AM dan 12:31 PM pastinya rakan2 RBF yang diminta caci abis Kadir dalam komen sementara RBF cuba tulis macam dia lebai balik haji punya baik.

Trick basi orang Kelantan.

ipohmarley said...

pukimak punya manusia!!mahafiraun kepala bapak kau!!

Anonymous said...

Maaf sekadar pandangan. Gaya tulisan Johan Jaafar lebih mainstream. Saya rasa ramai yg tahu. Harap mana mana pihak yg bertelagah boleh berdamai.

Anonymous said...

Laa mamat mangkuk ayun ni jgn la ari ni cam ni sok luso cam lain .... nak nama duit harta bangsat....

Anonymous said...

Setuju der