Friday, April 11, 2014

KLIA2: Air Asia Cuba Tutup Pekung Mereka dan Halakan Senapang Kepada Kerajaan


Kita tidak boleh nafikan Air Asia telah membuka satu lembaran baru dalam industri penerbangan negara. Jika dulu hanya orang kaya-kaya sahaja yang mampu naik kapal terbang kerana industri penerbangan negara pada masa itu hanya dikuasai oleh MAS sahaja. 

Selepas wujudnya Air Asia industri penerbangan negara semakin berkembang pesat. Wujudnya pula Firefly dan yang terbaru adalah Malindo Air. 

Sumbangan Air Asia dalam membawa masuk pelancong ke Malaysia juga tidak boleh dinafikan. Bukan faktor tambang semata-mata yang membuatkan orang ramai atau pelancong memilih Air Asia, tetapi cara pengiklanan mereka yang membuatkan orang ramai tertarik. Bab tambang bila campur tolak kali bahagi antara tambang Air Asia dengan syarikat penerbangan lain ianya akan jadi lebih kurang sahaja, malah Air Asia ada yang lebih mahal. 

Satu lagi kejayaan Air Asia yang tidak boleh dinafikan adalah kejayaan mereka bertapak di negara-negara luar. Contohnya, Thailand, Indonesia, Jepun dan yang masih dalam perundingan adalah India. Sikit sebanyak kita boleh tumpang rasa bangga apabila sebuah syarikat dari Malaysia berjaya bertapak di negara-negara berkenaan dan namanya menjadi sebutan dunia. 

Namun begitu itu semua bukan alasan untuk Air Asia menunjukkan sikap sombong dan bongkak kepada kerajaan. Jika tanpa sumbangan atau pertolongan kerajaan Air Asia pun tidak akan berada di tempat yang mereka berada sekarang. Bohonglah jika Air Asia kata kejayaan mereka hari ini adalah hasil usaha mereka sendiri. Walaupun Tony Fernandez keturunan India, beliau sendiri berhadapan dengan seribu satu masalah hari ini untuk membolehkan Air Asia India diwujudkan. Sampai hari ini pun beliau masih belum mendapat kelulusan untuk bertapak di India. Tetapi di Malaysia Air Asia tidak menghadapi masalah-masalah besar. 

Kalau kita nak ungkit bab jasa atau sumbangan untuk membolehkan kita menuntut macam-macam, babi pun banyak boleh menuntut dari manusia. Jangan ingat babi tiada sumbangan kepada manusia. Jalan-jalan yang ada kebanyakannya adalah jalan dirintis oleh babi. Dulu kita mana ada jalan, semuanya hutan. Babi berjalan beramai-ramai dalam hutan sampai botak rumput. Kemudian manusia tengok, oh sini jalannya. Manusia pun guna jalan itu untuk ke sana sini. Kemudian apabila negara dah maju sikit, manusia pun turap jalan itu jadi jalan raya. Asalnya adalah jalan babi….

Air Asia enggan berpindah ke klia2 atas alasan keselamatan, keselesaan dan kos kepada penumpang. Apakah di LCCT sekarang ianya selamat dan selesa kepada penumpang ? 

Waktu kita keluar dari balai pelepasan menuju ke pesawat atau turun daripada pesawat menuju ke balai ketibaan, kita sendiri dapat rasakan bagaimana suasana yang tidak selesa dan tidak selamat. Dengan debunya, bunyi bising pesawat dan kenderaan Air Asia yang lalu lalang. Itu selamatkah ? Itu selesakah ? 

Air Asia berkata kos yang dikenakan kepada penumpang di klia2 akan membantutkan usaha Air Asia memberikan penerbangan tambang murah kepada penumpang. Ini boleh dikirakan sebagai lawak april fool 2014 yang dibuat Air Asia. 

Air Asia sedar atau tidak yang mereka menyembelih pengguna selama ini dengan bermacam-macam caj yang tidak logik ? 

Mana ada syarikat penerbangan lain yang mengenakan bayaran caj daftar masuk kepada penumpang ? Tetapi Air Asia kenakan bayaran RM 10.00 kepada seorang penumpang. Kadang-kadang waktu di lapangan terbang saya kasihan melihat orang-orang yang tidak mahir menggunakan teknologi, seperti orang tua atau orang kampung yang pergi daftar masuk kemudian diminta membayar RM 10.00. Pernah satu ketika saya melihat seorang bapa yang membawa 5 anak dan isteri untuk merasai naik kapal terbang, dan tidak tahu untuk menggunakan mesin daftar masuk layan diri, diminta membayar RM 70.00 caj daftar masuk. 

Begitu juga dengan bayaran bagasi yang didaftar masuk. Penumpang perlu membayar setiap bagasi yang didaftar masuk bergantung kepada berat beg. Sedangkan rata-rata syarikat penerbangan memberikan percuma kepada penumpang untuk mendaftar masuk bagasi antara 15kg-20kg. 

Berikut adalah harga yang dikenakan oleh Air Asia untuk bagasi yang didaftar masuk


Ini jika kita beli talian, jika yang tidak pandai menggunakan teknologi pula penumpang perlu bayar lebih daripada itu di kaunter daftar masuk. 

Paling rendah yang dijual adalah 15kg dengan harga Rm 25.00. Kalau beg kita 10kg, maka 5kg dapat percuma sahaja kepada Air Asia. Kalau beg kita 18kg pula, maka kena bayar tambahan. Mereka tak akan beri percuma kepada kita. 

Bercakap bab tambang pula, ramai diantara kita yang tertarik dengan iklan Air Asia dan percaya bulat-bulat kepada iklan mereka. Sedangkan hakikatnya tambang mereka tidak semurah yang kita jangka. 

Saya buktikan kepada anda melalui perbandingan di bawah. Saya membuat pencarian di talian untuk perjalanan daripada Kuala Lumpur-Kota Kinabalu-Kuala Lumpur pada tarikh 13 dan 14 April 2014.

Air Asia : Tambang yang dikenakan RM 628.00 tidak termasuk caj daftar masuk. Makan dan minum kena bayar lain. Berlepas dari LCCT dan kena panjat tangga. 

MAS : RM 580 dengan layanan 5 bintang. Daftar masuk penumpang dan bagasi 20kg tanpa sebarang bayaran. Makanan percuma. Berlepas daripada KLIA dan pakai jambatan udara. 


Malindo Air : RM 388.00 termasuk bayaran insuran, daftar masuk bagasi 15kg dan penumpang percuma. Berlepas dari KLIA dan pakai jambatan udara. Jika anda tidak memilih untuk membeli insuran harga kurang lagi RM 30.00 kepada RM 358.00

Bukti-bukti diatas cukup untuk saya buktikan bahawa Air Asia adalah sebuah syarikat yang menekan pelanggan. Kemudian guna alasan tidak mahu berpindah ke klia2 kerana untuk memastikan mereka dapat mengekalkan tambang murah kepada pelanggan. Kepala hotak dia ! 

Apa yang mereka buat itu adalah untuk memainkan sentimen rakyat agar membenci kerajaan. Kononnya bukan mereka yang menekan pelanggan tetapi kerajaan yang menekan pelanggan hingga mereka tidak dapat lagi menyediakan perkhidmatan tambang murah kepada pelanggan. Sebabnya apabila berpindah ke klia2 , macam-macam caj yang dikenakan MAB hingga mereka tidak dapat lagi memberikan tambang yang murah. Sedangkan caj-caj yang dikenakan MAB berapa sen sangat dan itu semua untuk keselesaan penumpang. Penumpang tak perlu lagi nak berpanas, berhujan atau berdebu kerana dapat masuk ke pesawat dengan menggunakan jambatan udara. Percayalah cakap saya, selepas ini mereka akan tekan pelanggan dengan pelbagai caj lain lagi, atas alasan caj di klia2 yang tinggi. 

Orang-orang Malaysia kena buang daripada pemikiran mereka bahawa Air Asia adalah sebuah syarikat penerbangan tambang murah. Bila ingat murah, terus ingat Air Asia. Itulah yang tertanam dalam pemikiran rakyat Malaysia selama ini. Semuanya kerana termakan dengan iklan. Mulai hari ini orang Malaysia kena tanam dalam pemikiran mereka bahawa Air Asia sebuah syarikat yang suka menekan pelanggan dengan pelbagai caj yang tidak masuk akal. Sebab itu mereka untung berbelas bilion setahun. Kemudian kutuk MAS. Sedangkan MAS dalam masa yang sama banyak buat kerja amal termasuklah untuk penerbangan pendalaman Sabah dan Sarawak. Dulu kerajaan bagi kepada Air Asia untuk uruskan penerbangan tempatan di Sabah dan Sarawak. Selepas setahun cabut lari…Mas juga yang terpaksa ambil balik...

…………………………………………………………………………………………………………

Update 15.04.14@3.30pm 
Now Everything We Slaughter: Menjawab Komen-Komen Mereka Yang Menyokong Air Asia. Klik di sini

258 comments:

1 – 200 of 258   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Silap kerajaan laa jugak...warrant kerajaan suruh naik Air Asia..padahal harga sama dgn MAS....
so sapa yg cerdik???

Anonymous said...

Terbaek kupasan bro.

hanizam said...

hakikat yang kita semua kena terima ialah, ada kalanya kita ditipu hidup-hidup dek kerana iklan...walhal, servisnya tak berapa berbaloi dengan wang yang dibayar...

perumpamaan "JALAN BABI" tu kalau yang paham bahasa, memang tulah yang sepatutnya perumpamaan yang terpaksa digunakan untuk memahamkan orang tak reti bahasa..

bagi aku tak kasar perumpamaan tu...jelas, terang lagi menusuk qolbu...

sebenarnya MAS memang murah dan tiada cas tersembunyi yang dikenakan...

Macam Malindo AIR memang aku tak pernah naik lagi, tapi bolehlah dijadikan alternative lain jika takda tawaran menarik diberikan...

tulah sikap Air ASIA bila dah senang...kacang lupakan kulit...

elok jugalah kerajaan bertegas suruh pindah ke KLIA 2...

Anonymous said...

dulu saya pun kerap naik air asia..

tetapi beberapa pengalaman amat tidak memuaskan hati dan service yang amat low class membuatkan saya beralih kepada MAS.

alhamdulillah..amat berpuas hati sehingga kini. tambang pun tak jauh beza dgn air asia. paling menyeronokkan staf MAS lebih bertoleransi dan berperikemanusiaan..jika berat bagasi lebih hanya 1-2kg..mereka tidak berkira langsung. dalam kabin, minta makanan atau minuman tambahan tiada masalah..bla bla bla

beberapa tahun lalu,saya pernah lihat 2 org student Sabah terpaksa susah payah mengangkut 2 beg bimbit+1 CPU dari balai berlepas ke pesawat sejauh 400m di LCCT.. mereka tidak mampu membayar berat yang terlebih untuk tambahan bagasi.walaupun saya cuba tolong sebab beg saya hanya 10kg (ada 10kg extra), tetapi staf air asia (perempuan) tersebut dengan angkuhnya menolak.langsung tiada sifat perikemanusiaan.mujur waktu itu belum ada peraturan had barang yang dibawa masuk ke dalam kabin.

itu belum masuk caj2 tambahan lain..

Anonymous said...

dari bukti di atas
penerbangan tambang murah utk air asia adalah tidak tepat.

org ramai telah tertipu selama ini kerana promosi dgn iklan2 TAMBANG MURAH yg dimainkan airasia dan laporan yg diberikan oleh media.

memmang diakui, ada ketikanya tiket air asia lebih rendah dari syt lain...tapi tidak setiap masa. dan murahnya pun jika dibanding dgn kos caj masuk, kepenatan, hadlimit bagasi...maka sebenarnya tiketnya TIDAK MURAH!

justeru aku seru semua pengamal media, blog agar jika nak guna juga, jgn guna istilah tambagn murah, tapi gunala istilah TAMBANG RENDAH sikit....

Anonymous said...

MAS =Malaysia Airline System. Penswastaan Jabatan Penerbangan. Jabatan besar manpower dgn bajet belanja besar mcm Air Asia juga.
Bezanya Air Asia gunakan talent yg berkaliber sedangkan MAS byk gunakan talent dr era TAR sbg PM. jd pelapis pengurusan dh tentu mereka yg punya connection dgn 'Cable'. Itu punya belanja besar.
Air Asia adalah sykt baru, CAPEX msh tinggi. kaedah pemasaran yg mereka pakai adalah 'Propaganda Branding'. AA jual produk dgn memberi ilusi tambang murah. kenapa MAS x guna taktik yg sama? jwpnnya atasan MAS x nak hilang kerja risau x dpt kutip hasil. corporate strategi x betul. sibuk main saham. pasal tu AA telan market share

Anonymous said...

Mmng AA pioneer tambang murah, tk perlu nk dinafikan.
Syarikat tmbang murah lain hanya follower selepas tk mampu nk bersaing.
Itu bagus sbb skrng anda dh boleh buat pilihan nk naik flight siape.
AA dh bntu 1 dunia kenal Malaysia dgn sponsorship kpd MU dll.
They deserve the recognition.
Kalau anda bkn staff AA atau pihak kerajaan yng uruskan pemindahan ni, baik duk diam je.
Kalau mahal lepas ni, tk payah beli tiket AA, kn dh ade altenatif lain. Simple right?
Bile dh nmpk sale trn, taula marketing AA nk counter cmne.
Aku orang kg tk penah amek kesah pon masuk flight pnjt tangge ke lalu "jambatan udara"
Altenative are there, keputusan ditangan anda, mereka bkn sole service provider.
Tkkn AA nk iklankan bagitau ade lagi tambang murah selain mereka.
Btw, babi tk reti nk mntk royalti bukak jalan.
Reti beza skit babi ngn orang. Just my 2cent


Anonymous said...

Business model AA, you rub my back I screw your back.........

Anonymous said...

Sekarang nie survey dulu syarikat penerbangan lain sebelum beli dari AA. AA banyak caj tersembunyi yang mahal. Sebagai perbandingan sector KUL-SIN, check dengan tiger dan jetstar. You may get surprise offers with net price. I have obtained good offers from these 2 airlines. By the way, it piss me off subscribing to arrogant and big bully airline operator. Guess it is not difficult to group Malaysians to boycott AA if it failed to move to KLIA2.

Anonymous said...

apa yang mampu diharapkan pada mas, nak buat iklan pun tak pandai

Anonymous said...

Apalah yg nak.kecoh sgt...skrg dh blh dpt free flight tix la AA...siap dpt.cash rebate.lagi....masuk acc balik...huhu

Anonymous said...

Maksudnya air asia pun dah jadi mcm giant....mula2 mmg murah...tapi bila berlaku pembesaran operasi....dah x murah dah....iklan2 hipokrasi je memenuhi agenda keuntungan tambahan bagi cover kos pembesaran.

Anonymous said...

Setuju... Kisah adik sy yg br tiba dr Dubai dgn anak kecil... Bayangkan brg2 yg perlu dbw utk anak2 kecil jk nak ke sana ke mari... Letak dlm bag besar... Bl dtimbang, tlbh dr sepatutnya... Adik sy dsuruh mbuang brg2 d dlm bag berkenaan agar mcapai berat yg dbenarkan wpun anaknya yg kecil sdg menangis2 masa itu... Adik sy mahu mbyr caj lbh utk bag berkenaan, tp dminta mengurangkan muatan... Nasib baik ada Staff Bangla yg kerja cuci mcuci d sana... Dialah yg mbantu adik sy mcari kotak, mengurangkan muatan,mbungkus dsbnya... Mmg peristiwa ini menyebabkan sy ndak mau lg menggunakan khidmat Airasia... Berperikemanusiaan betul Ground Staff Airasia tu tau... Byklah lg kes2...

Anonymous said...

Jabata mana yg waran naik air asia..setau aku atm je..kerajaan x penah tetap kan setiap jabatan naik air asia...bergantung pada jabatan..aku kerja kt sarawak..tiap2 bulan gi putrajaya ntuk meeting sume naik MaS pakai waran..ok je..ko tnya pengurusan dan pentadbiran ko..kerjaan ada keluar perkeliling ke waran mesti naik air asia..kalo ada sila kemukakan...tq

Syazwan Fikri said...

Hahahaha klaka la, dok ngutuk servis org tu mahal la x bagus la caj tersembunyi la, last2 carik gak yg murah tu. xnak plak pakai company lain yg lg mahal. dah nak servis bagus g r yg mahal abis cite pastu kutuk plak caj mahal servis tah pape. kite yg tak mampu ni pun tunggu promosi online. cehhhh

Wayne Sidin said...

Alamak lu kalo takat cite tambang check kat internet je, memangla mahal kalo last minit.lg mahal dr airline yg lain.tp lu penah ke naik air asia? Ape yg lu pandai pasal aviation industry? Air asia memg paling murah kalo lu booking at least 3 bulan awal.ini company sesuai utk org yg dh plan bile nk naik flight sepanjang tahun.lu ade ke buat camtu? Gua slalu naik lcct ke alor star campur cas semua rm50 je.gua xdela backup air asia sgt tp lu tgk mas pon manjg loss je.mcm x reti buat bisnes..lu xleh nafikan sebab air asia, satu dunia dah revolusi industri ni..
P/s: nmpk sgt lu org kuat umno.haha

Anonymous said...

AA Memang Menipu Dalam Diam Dari Dlu..Cuma Orang Kita Je Yang Di Kaburi Dengan Tambang Murah..Diorang Tak Sedar Hidden Charge Di Kenakan..Nak Dapat Murah Kena Book 3 Bulan In Advance..Menyusahkan..Tak Boleh Nak Buat On The Spot..

AA Memang Banyak Cikadak Dari Dlu..Sebab Apa Banyak Cikadak Sebab Dia Nak Kaut Untung Bersih And Tak Nak Lose 1 Sen Pun Tapi Nak Benda Semuanya High Class Facility..Dah Bagi Airport Yang Comfort..Safe And Secure Pun Banyak Cerita..LCCT Tu Ingat Safe Ke?

Orang Yang Komen Defend AA Tu Memang Jahil Dalam Aviation Industry And Aircraft Engineering..Orang Turun Aircraft Tak Pakai Aerobrige Tu Terdedah Kepada Telinga Boleh Pekak Sebab Aircraft Jet Blast..Temasuk Bising Engine Aircraft Yang Desible Dia Tinggi..Kalau Tak Kenapa La Air Marshaller Pakai Earplug..Ada Diorang Fikir Tak Bila Aircraft Taxi..Passenger Yang Turun Dari Aircraft Lain On Foot Terdedah Di Sedut Engine??

Bodoh Piang Tak Bertempat

Anonymous said...

Dan Juga Terdedah Kepada Macam2 Bahaya On Tarmac..

Orang Tak Kerja Dalam MAS Jangan Banyak Cakap La If U Dont Know Nothing..Asal Cakap Je Politik..Kalau Tak Orang UMNO/PAS/PR

Otak Minda Third World Country..

Anonymous said...

bro...ejaan yang betul bagi pendalaman ialah pedalaman..bukannya pendalaman..

Anonymous said...

itu pun nak kecoh.... kalau nak Murah.... Buatlah kapal terbang sendiri.... Minyak Kapal Terbang pun dah Mahal... Nak murah tak perlu naik la... lagi senang... Duduk di rumah mcm katak dibawah tempurung je korang yang banyak Komen tu....

Anonymous said...

Apala...ding dong sana sikit..sini sikit biasala...ada org suka ada org tak suka biasalah...masing masing ada pendpat sendiri..aku dah biasa naik.mas..dan air asia..takdehal masalah remehntemeh tu...janji selamat dan.milik.negara...naik bus kat pudu pun banyak masalh bro sama je mana mana...kalau naik mas pun bukan boleh turun keta jalan sikit terus naik kapal terbang..berpeluh gak ketiak tarik beg naknsmapai ke flight tu punya laus klia tu...sama macam lcct..apa apa kita guna je mana kita mampu..

Anonymous said...

Yg publish pn macai. To be honest. Ideologi macai mmg xblh pakai. Buruk nmpk kt org je. Kt diri sendiri xnmpk. Klu rase tertipu ke ape. Ko ade pilihan lain. Aku sokong 'org kg' atas tu. Pemikiran macai yg dungu selalu memandang ke atas. Yg di bawah xnk pandang.

Anonymous said...

Sgt rindukan service airasia yg dulu... Airport tax cuma rm36, no hidden charge.. Nak booking online Laju je x pyh pening2 mcm skrg! Meskipun airport sesak n x selesa.. Sy tetap pilih airasia sbb masih belum mampu ke luar negara menaiki MAS!

Anonymous said...

Apa masalah korang ni.. main tuduh jer.. ini namanya dengki... selidik la dulu.... tiada AirAsia x dapat la semua org travel. Syukur la wahai umat manusia.. X elok dengki! Klia2 mmg x selamat utk berpindah skg. Sy sendiri da melawat. MashaAllah, byk yg x siap. Runway pun byk cracking! Lopak air pun byk.. safe ke nk operating mcm tu???? Pk2 kan lah... Ya Allah... Kau ampunkanlah umat2 yg kat atas yg comments keje nk kutuk je tu.. Amin..... Semoga dpt balasan setimpal nya......

Anonymous said...

sy dpt tiket air asia k.lumpur- k.kinabalu hnya Rm600/7pax...teringin nk naik mas utk rase perbezaan tp.... until now hnya mmpu byar tiket air asia utk travel dln n luar negara

Anonymous said...

Masing2 ad bisnes model msing2 cume berjaya ke x itu je. At d end keuntungan co dan pelanggan yg mnjadi ukuran. Diorg nk stay kt lcct? Impossible,sbb bleh rugi nnt AA, kmudahan klia2 far more better. Lcct tu lg truk dr tbs. AA sbnrnye nk propa utk naikkan caj je n ad the same time cbe minx belas kasihan kerajaan dgn keengganan diorg pindah untuk deduct mne yg patut. Bisnes maaa...

Anonymous said...

very poor analysis - check the facts properly before commenting. All the airlines use similar method of advertising. But sad truth many choose to believe this kind of crap journalism.

Anonymous said...

NAMPAK SANGAT KO BODO,SENANG DITIPU PADA IKLAN YANG NAMPAK BEST2.....BODOH TUL

Anonymous said...

Haha bgaduh lah korg..aku ni tiap2 mggu naik flight kdg2 air asia..kdg2 mas..pd aku adeny aa ni mmg mbntu utk aku boleh blik tiap2 mggu.. nk tggu mas je sebuln skali la jwbny

Anonymous said...

Sah2 org yg publish blog ni jrg naik flight. Kalo dh rase mas murah..naik je lah mas xyah bising2 kutuk pnrbgn ni xbgs ..pnrbgn ni tipu.. pdhl aku tgk aa ni lh slalu pnmpg penuh.. sbb ape sbb diorg mmg bg hrga tiket murah.. kalo nk blik on the spot xyah la naik aa der.. pndai pn wat pbndgn mne murah bile on the spot.. so gnknlh kmhiran tu utk memilih.. naik mne2 flight tu hak kite.. xde sape marah pn kalo rase xnk naik.. ramai lg org yg mmpu merasa naik flight..trbg sane sini ngn aa.. plg senang tgk bile travel agensi wat trip mne2.. bila guna flght aa mesti trip tu lg murah bbndg trip yg guna slain aa.. situ dh terang2 aa murah. Lg 1 der, aa je stakt ni yg bg seat free.. lain2 mne ade.. stkt nk duduk dlm flight 2,3 jam , balik plk tiap2 mggu or just 2,3 hari..bwk 1beg pkul dh la.. Xyh luggage bgai..

Anonymous said...

dpt tiket aa g kl-busan.. return rm300.. dpt rebate lg rm150.. jd mcm rm150 je return.. mana ada flight lain nak bagi

Anonymous said...

Bangang..tatau pasal industrial safety jgn tulis sebarang..aircraft engineering??air marshaller??masa pax turun ada nampak line merah x keliling tu...tu semua MAB dah kira..klu bodoh n tatau jgn blagak nak jd jaguh..

Anonymous said...

travel pegi jepun, south korea, australia, nz.....semua flight tambang below RM1000 return, siap makan dgn baggage 20kg.

Nk harap MAS kasi? tah bila la boleh dapat....

Plan la cuti awal, book awal....pemalas nak plan awal, pastu nak salahkan AA tambang mahal...pui.

Anonymous said...

Analisis yang bersifat emosi. Air Asia sebenarnya menjaga strategi perniagaannya. Mereka dah berjaya tarik perhatian pelanggan dengan iklan yang berwarna merah. Secara psikologinya apabila manusia melihat sesuatu warna, merahlah yang dipandang terlebih dahulu berbanding warna lain. Air Asia boleh dijadikan contoh dan rujukan kepada syarikat lain yang ingin mengukuhkan lagi jenama, pemasaran dan jualan mereka.

Anonymous said...

Bro, aku rase banyak merepek dr point la... kurangkan makan cikedis ye.. selidik tu jangan kat surface je pastu propa maksimum. Maaf atas kekasaran bahasa tp itulah yg sebenarnye. :)

Mohd Aidi Azhari Che Abdullah said...

Sempat lg berpolitik...bkn psal umno atau apa2 politik..saya akhir2 ni mmg naik mas dan malindo...air asia service dan keselesaan lbih teruk drp stesen bas puduraya yg terdahulu..klau nak beza RM50 pon mahal mas tp mmg berbaloi dr segi masuk airport dan duduk d dlm kapal terbang...air asia, duduk seolah2 seperti diikat badan d kerusi..terlalu sempit..mmg rimas dan tertekan..dr segi masuk airport dan ruang menunggu ..kadang2 mmg tdak terkawal langsung..org berpusu2 dan berebut2..mmg saya sokong mas , yg memeting kan keselesaan penumpang.

Anonymous said...

jgn jadi bodoh, mana ada airlines yg charge percuma utk luggage, semua tu dah masuk dalam harga tiket. satu lagi kalau beg kau 10kg tapi kau beli luggage limit utk yg 15kg, mana ada istilah bagi percuma 5kg kepada air asia, silap kau la, sape suruh kau bawak 10kg je bawak la 15kg sbb kau dah bayar 15kg. ini semua perniagaan, kalau air asia takde org naik, dia akan lingkup dgn sendiri. jgn sebab org lain buat blog kau pun nak buat blog, journalism bukan utk semua....sudah2 menunjukkan kebodohan sendiri.

Anonymous said...

Setuju.aku pun pnah dpt rebate balik dr AA.U pay what u get & at least dpt gak merasa pi oversea time cuti.Nak tunggu MH ...hadoi brkurunla nak kompol duit tambang.

Anonymous said...

Sedih betul lar hidup ko.. buat kecoh jew..

Anonymous said...

Kawan2 saya yg kerja kerajaan kata mereka sekarang hanya dibenarkan naik Air Asia selaras dgn dasar perjimatan dan perbelanjaan berhemah yg sedang dikuatkuasakan..Camna tu?

Anonymous said...

Saye selalu ulang alik dari semenanjung ke sabah sarawak beratus kali setahun kerana urusan kerja hanya 5% je peratusan menaiki AirAsia, tu pon sebab flight lain abis.....

Anonymous said...

ehek.ehek..apa2pun tetap bersama MH..AK byk sgt ceritaaaaa....runaway crack la..x selamat laa..dah tu..duk je lah kat LCCT tu kalau x mau pindah....tanpa immigeresen..tanpa kastam..duduk lah dh rasa hebat sgt...pisss yooo!!!

Anonymous said...

Sya stuju. Xbleh ckp selindung2 org kita ni. Kena ckp trus terang br paham..

Anonymous said...

setuju sangat. air asia pun tak tera mana,

xxxx said...

Bodo nyer admin.. Bg contoh satu.. Pastu kata AA mahal.. Bg la byk2...admin lembu..
Klu AA mahal apa kejadah gomen bg tiket air asia.. Nape tak bg naik MAS?
Lagi best naik AA even xselesa sgt.. Tgk MAS semua stewardess makcik2 je byk.. Muka nak masam.. Benda nyer MAS bg mkn free, luggage free? Bayar bengong.. Dah masuk dlm harga tiket.
Takde hal pun nak kena plan awal cuti.. Ko kerja pun bleh ke mintk cuti awal2? Kena plan. La.. Weh admin cuba la ko compare untk sebulan nyer harga tiket.. Sapa mahal?
Sembang nak best.. Puiii....

xxxx said...

Pki duit seniri la tgk.. Klu nama pun company yg bayar.. Ape de hal.. Rembat je la..

xxxx said...

Yg banyak sembang tue..naik MAS pun sebab company bayarkan.. Xpun masa beli tiket murah.. Cuba tgk beza harga dia masa beli tue double dari AA.. Tobat xbeli...

Anonymous said...

Macam2.... udah lew... kat Malaysia nie dah macam2 dugaan dah... dari tiba2 cuaca jadi sejuk.. dari cuaca berubah ke kemarau panjang... jerebu... hujan kilat... daripada nak bergaduh pasal benda ni, baik kita ingat Tuhan je sekarang... lagi hati tenang.. ingat... sekali bukak aib orang, Allah akan bukak kan aib kita kat Akhirat nanti...Wallahu'alam...

Anonymous said...

No offense, but yang memberi kupasan ni sangat biased.Technically dorg x menipu pun. Perhatikan tanda '*' yang biasa tulis "terms and condition applied" dalam every marketing dorg. Brilliant wo marketing camni.

Kita yang consumer ni kena bijak la bhai.

Anonymous said...

Oh lagi satu, kawan sy pekerja salah satu kontraktor construction dalam KLIA2 . Dia kate mmg KLIA2 punya safety ade sikit keraguan.

Okbai.

Anonymous said...

actually as a consumer...everything is in our hand to choose...definitely we want to go for the cheaper price but we must willing to take the suck or worst service...n if want to get better service, we have a choice to go for other better airlines...for me personally, there is nothing wrong with any airlines...it just give us more choices...so choose wisely according to our budget...to get better comparison just check at skyscanner :)

Anonymous said...

Kekedang orang mudah tertipu bila ada iklan tulis FREE besar2 di surat khabar.
sekali pandang tambang FREE.pembaca dah teruja sebab nak kan tambang free
tapi hakikatnya FREE SEAT.tetap ada bayaran cuma tempat duduk je bebas...

Anonymous said...

Cuba korang prektikkan model bisnes korang macam Air Asia. Gerenti jalan walaupun ramai orang merungut. Selagi tak menyalahi undang2 selagi tulah boleh bayar gaji staff dan overhead lain. Satu lagi kalau company lingkup nanti ada kerajaan nak bail-out?

ez said...

Setuju sgt...berapa kali dah kena dgn air asia nih..berlagak..pernah terlebih brg 15.2 kg...hnya lebih 0.2...byar RM 25..ada plcong di blkang...terkejut..cuba bela aku...tpi dasar pekerja pun xsedar diri..kk..kl..kb.25x2 =RM 50...aku naik MAS kdg2 lebih hmpir 3 kilo pun lepas..

Anonymous said...

naik la MAS or MALINDO AIR bro.x rugi pun AA hlang org mcm engko.

Anonymous said...

Dah lama aku sekeluarga boikot Air Asia..

Anonymous said...

Saya dpy tiket ke bandung return rm130. Dengan AA je dpt fly dlm dn luar negara.

Anonymous said...

Tepuk dada tanya selera mana yg korang suka. Klia2 memang xslmt lg nk pindah mcm mana.haha

Anonymous said...

Sy tkkesah mna2 flight. Tp sy suka naik mass. Klu hrga AirAsia lbih kurg Mass.. Sy prefer Mass. Sbb mudh.. AA mcm sush skit dn merumitkn. Klu bwa bnyk brg.. Baik naik mass.. Sbb Sy prnh kne dgn Aa.. Trlbih sikt kne tmbh rm75. Trus kluarkn brg. Gile ape nk tmbh duit.. JD mhl plak nnt. Mass mmg trbaik... Sy yg slalu naik flight. Mmg akn buat bnding beza bfore bli mana2 tiket. Tq

Anonymous said...

Cerdiknya pemikiran. Kalau beli tiket last minute, mana ada harga murah. Mana ada penjimatan. Acapkali program/arahan kerajaan bukan erancang berbulan2. untuk dapat tiket murah. Adalah sebab2 yang tak tersurat tapi tersirat dengan arahan guna AA. Gunakan akal yang dianugerahkanNya supaya hidup merdeka.

ZBM said...

Pilihan ditangan anda..

artmbo said...

Apapun AA telah MEMBAWA ramai Rakyat ke merata rata dgn Tambang MURAH berbnding penerbangan yg lain. Ramai yg telah dapat MENIKMATINYA dgn Tambang Promosi 0. Dlm perniagaan ada STRATEGI Untung dan Rugi. Skiranya tidak ada AA ramai yg tidak dpt merasai terbang diudara. Didalam industri perkhidmatan ada pro n con. Ada kelebihan dan kekurangan. Pilihan ditangan ANDA. Harus terbuka MINDA serta harus bertanya setiap perkara bilamana anda SESAT JALAN.

Anonymous said...

Hahaha.... AirAsia samalah mcm syrikat Maxis.. dah owner die I... jadi berbelit2 lah.. memanglah murah kalo col maxis to maxis tapi jam baper? Jam 1-5 pagi.. abah die.. nak col sape pg2 bute? Kalo col awek pun cmpom tido dah.. samalah mcm AA.. murah coz harga tiket die jek.. pastu tambah tu tambah ni.. serupe jek.. xkan g london berbelas jam nak tengok jek org makn kan.. fuh.. jgn terpedaya sgtlah.. tapi Mas pun kene kasi murah sikitlah tmbgnyer.. baru org ramai nek mas. Xlah murah sgt.. bg averagelah.. tengah2.. insyaAllah.. ada untong maaa...!

Anonymous said...

ITU strategy perniagaan......AirAsia KALAU rugi tutup kedai..... MAS rugi masih beroperasi kerajaan akan tanggung...

Anonymous said...

Adusss semua nye rs diri hebat..nk komen tp tak tau cerita sbenar!!! Blagak pndai..sbb ada air asia la aku yg tak brape kaya ni bleh naik kapal terbang..rmai student blk kg bleh naik dgn harga murah yg lbih dr tiket bas..xde nye cas tsembunyi klu ko da tau semua prosedur air asia..ni sblum naik flight otak kosong..mmg bykla ko kna cas

Anonymous said...

Runway crack? Kacang je bro.. kalo nk tau, klia pun slalu taxiway crack, bnde biasa.. kalo runway crack, gune la runway 1 dgn 2 yg klia punye.. itu pun aku nk ajar ke.. runway 3 yg kate crack tu pun dibina sbb airasia kate kne tunggu lama clearance dca nk take off.. priority bg kt mas.. xkan kau nk hold 180 airasia pax over 400 org dlm a380 mas..

Anonymous said...

Ada kemungkinan MH tu jatuh terhempas pasal luggage berlebihan tak?

Pasal manggis tu, siapa empunya?

Bodoh dan mahal tak, bawa pakai kapal terbang?

Anonymous said...

1 lg ..lcct tu mmg low class la..da ckpkan low cost teminal, mmg ko kna pnjat tangga..lalu laluan bdebu bagai..ape ko expect klu ko naik flight muraah n d teminal lower cost ..mmg sesuatu yg simple!!!..jnji ko bleh naik flight, klu nk service 5 star ki naikla mas d airport yg cnggih..then knp aasia tak pindah? Ko tgkla aiport klia2 tu mewah mcm mn? Ko tnye mab brape sewa utk aasia?? Cmna nk jual tiket murah..sewa parking staf pn bganda2 dr lcct..lain nk bcakap ko kna tau semua..jgn jd pndai bckp tp xtau fakta sbnr!!

Anonymous said...

MAS flight selalu on time ada jugak delay.. kalo AIR ASIA pasal delay memang selalu.. sekerap hari2 ada delay flight.. dh terkena dh flight attndnt air asia sombong langsung tk nk tolong pnmpang lain..tengok mata je.. ingat cantek sangat ke... dh lupa ke krja dlm pesawat berjual barang makan minuman.. hidang air kt pnmpang. Standard sngt ke krja mcm tu.. sampay airport megah diri sampai ke langit..

Anonymous said...

Almost 7 years aku bekerja kehulu hilir naik kapai terbang serata dunia and tak pernah sekali pon company aku benarkan naik AA. Kalau betul murah knp company aku x benarkan? Dh tentu dpt mengurang kn cost diorang... selama 7 tahun berkhidmat 7 kali company trip untk semua staff yg mmg kena charter sebiji kapai terbang pn x guna AA. Sebab apa?

Anonymous said...

Budus laaa..sume duk backup mas or aa..pengguna malaysia still berfikiran lame..kalu nak murah mesti servis teruk blablabla..come on la..sbgai pengguna kite mesti pikir..nak murah and servis pn bagus..peduli ape pasal mende lain..

RBF Online said...

Ramai juga yang senak yang tak faham dengan perbandingan yang saya lakukan. Saya akan jawab dalam tulisan yang akan disiarkan Selasa ini.

Mungkin ada yang bertanya kenapa saya perlukan dua hari untuk menjawab ?

Saya bukan blogger sepenuh masa yang berada di depan komputer sepanjang masa. Sehari dua ini jadual kerja hakiki saya amat padat dan tak sempat nak berblog.

Sementara nak tunggu jawapan saya 2 hari lagi yang mana rasa dirinya senak, makanlah pil chi kit teck aun terlebih dahulu.

Anonymous said...

Yer betul!! Cekek darah betui la dia org ni. Byk menyusahkan kalau naik AA. Kalau tak terpaksa mmg x naik la AA ni. Lama dah x naik AA. MAS pun boleh dpt murah kalau ko org tempah awal.

Anonymous said...

Air Asia memang tambang murah x dinafikan...dan dia ada bg option utk setengah org yg x mau luggage dan makan. Contoh kalau g penang dari kl baru 30 minit so xyah makan jadi tambang tuh boleh jimat lagi..
MAS pulak boleh cakap premium flight la...all included cuma sejak kebelakangan ni makanan di downgrade dgn kadar yg hebat...dgr citer ada pengaruh politik masuk utk katering makanan nih...MAS punya flight walaupun sgt mahal tp x pernah kurang separuh seat penuh lg2 kalau hari2 cuti tp rugi berbillion2.mungkin ada tangan ghaib dlm tuh atau tangan ghaib sebelah lain.

Cuba check sapa di belakang AA dan Malindo barulah misteri dapat dirungkai...

mr. ff said...

Admin.. good work bro. ada orang masih tak faham apa you cuba sampaikan..
for those who blaming others... and so on. pity on you guys...
Allah bagi akal untuk berfikir.think wisely before you jot down on this article...

Anonymous said...

bro..mana boleh org guna nama org lain utk masukkan brg.walaupun brg org tu x byk.takyah nak tunjuk baik hati atau pandai.kalau org tu bawa dadah atau bahan letupan.siapa yg nk tanggung? dh tentu org yg kasi tumpang brg.sebab brg tu di check in atas nama org tu.ckp pakai otak.bukan pakai lutut.kaji dulu kenapa airlines x bg tumpang brg atas penumpang lain.mana2 airlines didunia pun x benarkan.

Anonymous said...

Salam. :)
Sy study india. Byk kali je naik airasia. Manade diorg bru rancang. Da 2tahun da study sini wak. Pastukan. Bole je nak think positif. Nk pk buruk org knpe kan. Sy rse airasia mmg mura. Sbb klau naik international. Cas tax klia sgt mahal. Airasia ade lcct sdiri so dye tak cas tax mhal cm klia. Takya compare dgn yg lain. Kte tgok baik airasia. Mknn dye variety n mmg sedap so logikla berbayar. Tambang kilo pon dye bg je 7kg free.klau nak tambah bayar la. Awk byk sgt tgok side negatif. Klau nk tket murah. Kne la book awal. Okay? Maaf sy tak dapat telan awk punye negatif melampau

Anonymous said...

Bodoh tak kaji sejarah syarikat penerbangan di malaysia. Sila kaji dahulu sebelum beri komen macam ni. Bangang bin bahalol

Anonymous said...

bro..statement lu ada salah skit la.nampak sgt lu xpenah naik flite air asia..haha..slalunyer passenger yg naik or turun flite time engine stop/idling la..pastu ada warning tape untuk safe distance pd passsenger...klu btui la xsafe, mesti dh beribu org saman air asia kn..setahu aku dlm bh or harakah xda pn berita yg ckp masalah yg lu ckp tu..maksudnyer still safe la kn..haha.. sbnrnyer aku xsokong sesapa pn..semua sama je.yg penting diri sendiri kne pandai la bro..aku sbln 2x naik flight..masing2 ada kebaikan n keburukan la..xyahla nk blame mana2 pihak..ni namanyer persaingan dlm perniagaan..yg penting rakyat untung klu ada persaingan mcm ni..tgkla klu compare tiket skrg dgn dulu..kn skrg dh murah.
so maksudnyer rakyat la yg untungkn..hehe

Anonymous said...

LCCT does not belong to AA it belongs to MAHB. Whatever it is, AA should follow the rules. Just move to KLIA2. And stop blaming the govt or whatsoever. Do not involve MAS in this. You don't know what they have been through. So just STFU!

Airline Nerd said...

Malindo tu nampak je murah. Tapi dia charge RM40 untuk tambah 5kg apa cerita?
Kalau Malindo terbang gi Bandung, pengsan orang nak bayar untuk excess baggage!

AirAsia dapat 25kg dengan RM40 tu.

Alasan AirAsia berkaitan safety because dia ada beratus kapal terbang yang keluar dari KL setiap hari compared to Malindo. Bayangkan beribu orang nak naik AirAsia dekat bangunan yang crack? Kalau aku pon takut nanti roboh.

Malindo cuma ada 2 flight pergi Kuching dari KL, tapi AirAsia ada 11 flight pergi Kuching dari KL.
Cuba kira kalau satu Airbus A320 boleh tampung 180 orang maksimum.

Kalau kita beli rumah pun, takkan kita nak masuk rumah yang baru siap tapi dah crack?

Anonymous said...

Oohh...ok. BUT if tak kerana AirAsia...x sampaila aku ke Paris dan London dulu... :) Thanx AirAsia...

Anonymous said...

Awak ni mohon jadi manusia rasional. Jangan disebabkan dua pertembungan pendapat dalam artikel ni, mulut jadi ringan nak bercakap, lepas tu dah tak ingat dah perasaan kaum keluarga mangsa. Benda tak jadi dekat awak kan, bukan family awak kan, sebab tu la sedap je nak kaitkan semua benda. Biar diri tu berbahasa sikit. Tiada masalah dalam menyuarakan pendapat, tapi jangan sampai menyakitkan hati orang. Ada otak, mohon guna dengan sebaiknya.

Anonymous said...

Mau kaji betoi2 sapa dia di sebalik air asia.. sapa dia sekadar proksi... hahahahaha

Anonymous said...

Nasib nek beskal.. ;p

Anonymous said...

Keluarga saya, 6 orang pernah ke 3 destinasi, Kuching, Kota Kinabalu dan Jakarta, dgn jumlah tambang all-in lbh krg rm240 sahaja dgn Air Asia, musim cuti sekolah lagi. Buat perancangan dgn teratur, booking awal, keluar awal, semuanya akan berjalan tanpa masalah, insya Allah.

Anonymous said...

kementerian kesihatan malaysia. tambang yang rasanya sama dengan jumlah tiket mas.dan aku dtipu hidup2 dikaunter airasia lahanat. luggage free warrant 20 kg burn sbb aku nak upgrade kgs. on the same time, that guy didnt explained betul2 kat aku.fakap air asia.

A.Fathi said...

Saya sudah mula boikot AA sejak statement biadab Ketua AA terhadap Bangsa Melayu...Sejak itu, saya naik MAS/Malindo/Firefly... AA naik begitu pantas dan begitu megah ketika berjaya sehingga lupa pada mereka yang berjasa, termasuklah Kerajaan serta rakyat jelata yang terus menerus beri sokongan... Namun, bila kacang lupakan kulit, AA akan jatuh lebih pantas daripada masa yang AA ambil untuk berjaya...

Anonymous said...

Apa daa komplen2...bisnes dia punya, dia buat onar kt korg and korg xsuka..crik je la yg lain..xnk mas amik air asia, xnk airasia amik firefly, xnk firefly naik malindo.malindo pn ok...naik kt klia tu..isu dia xnk pindah xder kaitan pun ngan korg...

Anonymous said...

Agreed 100%!

Anonymous said...

Lu Baca Statement Yang Salah SIkit Dah Tunjuk Pandai..Mai Turun Runway Or Tarmac LCCT..AKu Sekolahkan Ko..Tape Bagai Safe Distance Kepala Hotak Ko..ORang Cakap Takda Ilmu Memang Macamnie..Ko Tak Duduk Dalam OSHA Or NIOSH..Jangan Cakap La Pasal Accident Jadi Kat Apron..Dasar Macai Kiblatkan Harakah Kaki Kelentong And Mengutuk..Benda Positif Takda..Dasar Mentality Nak Semuanya Murah..Aku Tunggu Sikit Hari Lagi AA Naikkan Tambang..Aku Nak Tengok Yang Kehausan Tiket Murah Nie Menyalak Macamana..

cikgu azizie said...

Kalau AA xde .aku rasa smpai skrg umo 32thn aku xdpt rasa naik kapal terbang..hahahaa bila ade AA ni la aku dpt travel every year ke seluruh asia..alhamdulillah..

Anonymous said...

Aduhai...byk2 komen pun xguna..smua pilihan anda yg tentukan..smua airline sama aje..jgn gaduh2..smua perkara ada baik buruk..jgn terlalu emosi..boleh makan diri n sakit hati..klau anda rasa AA selesa terus guna kan khidmat nye..klau MAS selesa anda pun boleh terus guna khidmat nye..selalu sgt pikir yg itu baik itu xbaik itu smua membuat pemikiran kita jd xsehat..hati pun sakit..so pilihan anda adlah utk diri sndiri..guna beli tiket pun pkai duit sndiri kan..hahaha..so tepuk dada tanyd hati..hehehe..

Anonymous said...

Sebelum adanya AirAsia, berapa ramai rakyat yg mampu travel melalui udara.? Tambang MAS mcm mana.? Adakah MAS ada beri harga kurang RM600 utk pergi balik KUL-BKI.? Saya pernah membayar RM120 shj utk 3 orang pergi-balik KUL-BKI.. Itu pun sebenarnya boleh murah lg jika tidak dikira caj tambahan akibat menggunakan pembayaran melalui kad kredit..

Anonymous said...

AA dh dapat lesen utk menjalankan operasi di India. Sejak bila pula AA kepunyaan mutlak Tony Ferandes tetapi partner share Kamarudin Marhanum. Kerajaan Indonesia pun memberikan landasan yg baik buat AA utk jadi hab utama di rantau Asia. Semua syarikat ada strategi masing2. Terpulangah pada pengguna. Sy pun biasa naik MAS / AA & Malindo Air. Adakala Malindo lagi mahal cajnya.

Anonymous said...

Ntah pape ntah bab tambang..helooo, tau x MAS tu ade package jugak..Basic, smart ngn flexi..while AA kalu ko 'pandai' la, ko xbli tiket arini, nk nek esok..org bodoh pon tau AA lg mahal..bli aje la time murah..and faktor keselamatan klia2 tu, xde kait langsung ngn ko trun naik plane tu..

Tp, kalu nk bli tiket, mmg kne la tgk sume sirlines, tu penggune bijak..tp kalu expect AA murah utk last minit, mmg mostly tak la kn..bg la fakta betol sket oii..

Anonymous said...

Bang penah naik flight?tu peraturan mane2 flight pon same..satu bagasi xleh lebih 32kg bang..beli l beg besa gedabak pon, kalu abg naik MAS skalipon, max berat satu bagasi mmg 32kg..bodoh sombong!

Anonymous said...

Hah, ape OSHA ckp bang?highlight sket yg pndai sgt tu?brape db utk brape hour?ade 120 db ke time tu? G la bwk db detector ko tu kalu nk menunjuk pndai..bodoh sungguh..bende basic bawak mudarat, mestilah kalu true da lame jd issue..

Anonymous said...

Order la makan kalu g london bang..n kalu nk tau, bli time nk blik tiket or b4 flight, murah sket ye bang..tambah sket je pon..dr naik MAS, dekat separuh lg murah tu!

Anonymous said...

Byknye a380 mas!oi, brg baru da crack oii..nway, dat is not all the issue bang..stakat runway tu, dok mane2 pon still leh pakai yg no3..kalu boleh tutup sbb nk repair la..

Anonymous said...

Macai da kluar da..cam bese..support xde basis..

Anonymous said...

Pernah naik air asia. Servis hampeh. Kesian tgok org2 kampung yg buta IT tertipu dgn hidden charges air asia. Pernah sekali naik air asia lupa nak lock luggage. Sampai kat destinasi bukak je beg tu baju bersepah, dgn barang2 mekap n perfume tu semua berterabur keluar dari beg mekap Padehal dh susun elok.

Anonymous said...

Aku prnh try compare harga AA with MAS ke HK fly 1 year after..... N MAS is CHEAPER.. Xblh la gune concept book awl AA akn dpt murah... N bcoz MAS aku blh blk ke Malaysia on time dgn cuaca nk taufan...power kn captain tu..ribuan terima kasih for his nice flight n sweet word 'lets g home '. Sbb time tu byk flight dh cancel trmasuk AA..

Anonymous said...

Hihihi... setuju. Kalo mahal tayah naik. AA tak halang pon org kalo nak naik MAS. Tulis article dlm konteks yg ado ado je

Anonymous said...

AA mmg suck!dah la jauhh org tua terhenjut2 jalan.. pastu FA mcm la cantikkk sgt.. duhhh.org dah bg kemudahan pindah je. klia2 ni utk permudahkan kita bukan menyusahkan. kdg2 pelik kenapa la buta sgt mata tu....nk cerita pasal AA ni. mmg x abs.blom lg time check in beg.. flight delay je 24 jamm asik2 delay.

Anonymous said...

Kupasan baik?
AirAsia paksa ke sesiapa baik penerbangannya? Kalau ada pilihan, maka pilihlah yang berkenan di hati.
AA, MAS, FF, MA masing masing ada strategi perniagaan masing masing. Yang peliknya, daripada kesemua penerbangan ini, hanya AA sahaja yang terus mencatat untung daripada operasi.

Anonymous said...

Anda ada pilihan... buat perbandingan harga... perbandingan servis dan kualiti... beli tiket sendiri bayar... tak payah nak kata syarikat mana bagus mana tak bagus... kan sendiri yg pilih... kuasa membeli di tangan sendiri...

bila nak buat komen... kaji dulu... ditakuti akan mendatangkan fitnah... nanti tak pasal dpt dosa kering...

Anonymous said...

Ok, bro..lu lah org pling pndai dlm aviation industry.. Puas hati? Yg laen, tlong jgn layan dia ni..org blgak pndai mcm ni xkn kalah..klu kita layan, sama je taraf kita ng die..so, jgn lyn.,cara mnulis pon dh taw dia ni jnis mcmna kn..family ak rmai yg kje dlm aviation industry jgk bro, bab2 safety yg lu ckp tu wt gua rsa nk gelak.. tp mls nk lwn lu..sb nmpk nye lu pling bijak..haha

Anonymous said...

Tak pernah naik AA. Pd saya harga dan servis MAS adalah berpatutan. Mungkin nasib saya baik sbb tak pernah ada mslh dgn MAS dan akan terus gunakan servis MAS. AA tak perlu la condemn kerajaan. Mcm melepaskan ANJING tersepit je kerajaan ni

Anonymous said...

pilihan di tangan anda... lau stakat nek flight setahun sekali xpayah nak coment gegar sgt la

Anonymous said...

LCCT tu dah mcm reban ayam. Tandas dah mcm loji kumbahan. Surau tmpt beribadat pn kotor. Parking mcm haram. Teksi bajet kat sana pn mmg bajet, ekon pn tak de. Maybe cut cost utk maintenance. Aku ttp bersama MAS.

Anonymous said...

Ada jugak macai airasia sini.....lancau airasia cekik darah

Anonymous said...

Aku rasa perlu ada undang-undang terhadap iklan yg mengelirukan dalam hal AirAsia ni. Kalau di barat undang-undang seperti itu ada. Iklan AirAsia harus telus. Tapi sanggupkah ahli politik kita menguatkuasakan undang-undang tersebut. Pasal untung dia setiap tahun susah mahu cakap apa pasal dia untung. Sebab dia pandai ka atau sebab dia tak bayar hutang yg perlu dibyr ka, atau sbb dapat layanan istimewa dari MAHB ka, atau sebab gomen dah ada kontrak beli tiket warrant pukal ka, Atau dia dapat harga minyak diskaun. Itu harap ada blogger siasat. Bisnis man kat Malaysia kalau yg hebat sgt mesti sbb gomen tolong. Yelah waktu setup company dah hutang big time dgn bank, lepas tu ambil pekerja byk byk. Kalau nak lingkup susah lah. Ada NPL yg akan nampak buruk pada laporan ekonomi negara, nak tutup tak boleh sebab akan ada kesan pada indeks pengganguran, akan ada kesan pada vendor yg support biz besar tu. Penduduk M'sia sikit aja tapi cuba ingat balik dulu ada few cellular operator, ada byk commercial bank, and then ada plak syk airlines. Semua govt kena bailout kalau lingkup. Cuba kaji pasal bailout lepas tu boleh lah faham apsal byk sykt besar boleh untung setiap tahun walaupun service dan product teruk.

Ailisa el Azmi said...

Kementerian Pendidikan pun warrant dgn Air Asia. Baru je pegi Miri jalankan bengkel. Minta warrant MAS tp diberi Air Asia. Dah la nasi pun mentah!

Anonymous said...

INSYALLAH KITA ADA YANG NAIK, ADA YANG TURUN, REZEKI ALLAH BAGI, REZEKI ALLAH BOLEH TARIK BALIK.

Anonymous said...

Kes bayar bagasi airasia sama kes dengan sistem parking dibawah pentadbiran KLCC. Charge lumpsum ikut jam...customers selalu bayar lebih untuk jam yang tidak digunakan. ini pengalaman i yang selalu bayar parking di Kompleks C Putrajaya dibawah seliaan KLCC dan kebayakkan sistem parking di KL pun. Memanglah RM1 satu jam, tapi kalau kita keluar 30 minit lebih awal dari jam yang sepatutnya dia tetap charge utk satu jam. bayangkan, adakah kita perlu menunggu masa untuk melengkapkan 1 jam untuk keluar semata2 tidak mahu duit kita membazir begitu saja? bagaimana kalau terdapat kes2 kecemasan? patutnya pembayaran service adalah mengikut jumlah mana service digunakan. sama juga dengan bagasi AIRAsia. chargelah mengikut setiap KG kalau dia lokek sangat nak bagi bagasi free15kg. Airasia mmg tidak dinafikan byk hidden costs.

Anonymous said...

Macam reban ayam... tandas mcm loji kumbahan... dahsyat betul statement tu... berpada2 lah... mana2 airport yg tengah padat dengan orang mmglaah agak sesak... cuba pegi klia bila org nak pegi haji or even umrah... padat juga... kalau pegi airport sekali sekala jangan cakap macam duduk sana 24 jamlah... ada ke org nak biarkan tandas macam loji kumbahan... agak2 lar...

Anonymous said...

Lepas ni jgn terkejut jika kehilangan MH370 ada kaitan dgn permainan fredie fernandez.

Anonymous said...

1. Terhempas kapal tu masih belum dipastikan.

2. Kapal dh take off lbh krng stgh jam, takde isu MTWA-Max takeoff weight allow. pn.. Masalah kat sini komen ko yg nampak sgt bodo nye.

3. Tak nampak bodoh pn bwk manggis naik kapal terbang sbb manggis buah tk tahan lama klu nk mkn rasa fresh dia. Mahal tk bergantung pd muatan. MAYAT pun orng bawak naik kapal maa..

4. Kaji dulu baru post komen. Nampak benar vangang avadi dia.

Hj IDRIS JIKON said...

Kebaikan Airasia ialah mengubah harga menaiki pesawat MAS, kalau tidak, tentu harga MAS tidak seperti skg.

Hazwan Hussain said...

tuan.. saya selalu booking MAS 3 bln awal KLIA-AOR... RM 48 total... layanan 5 bintang.. sekian

Anonymous said...

bile kutuk2 airasia tau pulak nk defensive. suruh syukurla, xyah nek airasia nek airlines len, xyah fly kalo tau mahal, think positive

ni la ayat2 yg korg kutuk2 kt menteri2 ble diorg pki ayat2 defensive. mcm jilat ludah sindri.. igt hebat sgt otak dr menteri2 "macai" tu.

xnk plak pkey mslh2 diorg tu even though they should have done better on certain areas

Hazwan Hussain said...

tuan.. saya selalu booking MAS 3 bln awal KLIA-AOR... RM 48 total... layanan 5 bintang.. sekian

ajep said...

ramai ke sini keje airport atau setahun naik flight sebulan sekali?yg lain2 xmau komen pasl AA,cuma iklan dia kt luar negara da kene saman pasl tipu..dalam malaysia je xsaman iklan tipu yg penuh *hidden caj*..
ko beli kete 30k pastu g amek kete kene tambah rm500 untuk tayar ke?pastu kene beli alarm sbb kunci je ade..pastu kene beli cermin ?bab iklan..kompom AA menipu..cuma dia agak murah sesekali berbanding airline lain..

Anonymous said...

Setuju. I penah byr 30 sen ja utk flight kk to sandakan Utk 3 org. Tak murah kah itu? Bukan sekali. Dah beberapa kali dpt.

Anonymous said...

Salam sejahtera.

Sebetulnye bile nak beli teket flight, kene semak keperluan dulu, tengok status kewangan, dan pelbagai lagi pertimbangan. Pastikan tarikh yang nak dibeli, buat perbandingan antara pelbagai airlines. Kalau AA murah (dan kite takde isu dengan makan, prestij atau masa) proceed la dengan AA, kalau MH lagi murah, kira bonus la. (Mane nak tau kut2 ade Emirates fly dari Kelumpo ke Alor Star ~ siap transit kat Dubai dulu ke ~ and tambang murah ~ kira lagi best la kan? Boleh shopping minyak wangi kat Dubai dulu) Huahuahua! Same je mane2, yang penting selamat sampai. (Kalau nak compare AA ngan MH pun macam susah gak, MH national flight, selagi malaysia wujud, MH mesti wujud tak kesahla untung rugi (betulke? Aku tak pandai sangat pasal kapatebang). So isu kene tipu ke, ape ke, tu kira nasib dan ketentuan la. Kalao bagi org Islam, kene tipu tu mungkin ujian Allah. Kalau nak elak kene tipu, amalkanla bace surah Alkahfi.

Sekian, aku da nak naek flight balek Malaysia ni.

Anonymous said...

Kalo MAS lingkup kerajaan backup guna duit rakyat brbillion rnggit padahal masa tu xda saigan pun (ingt lg x?), jika brlaku skrg pun pasti d backup lg tp kalo AA lingkup trus bkubur , pas tu smua tepuk tngan harga MAS melambung sbab xda saigan yg kuat,yg turun hnya la kangkung airlines

Anonymous said...

Pls dont be envy with someone else's success .. and Air Asia is ok!! If u want pindah satu rumah guna Airasia dgn rm1 memangla x boleh.... and weather to choose klia vs lcct depends on them , i mean the management! Mungkin ada udang disebalik batu!

Anonymous said...

Tak adil nak banding MAS, Malindo air dengan air asia. MAS itu GLC. Malindo air juga mempunyai kepentingan kerajaan. Berbanding dengan air asia yang takda saham kerajaan. Memang air asia telah dibantu kerajaan tetapi itu atas dasar tolong demi pulangan balik yang dijangkakan (kedatangan pelancong yang ramai kepada negara)

Memang diakui air asia agak 'keras' dalam perlaksanaannya. Sebab itu ia dalam kategori 'budget airlines' iaitu ia tidak mementingkan keselesaan penuh berbanding mas 'full fledge' flight. MAS di sebalik layanan dan kemudahan yang baik ini menggunakan berbillion wang rakyat saban tahun untuk menutup kerugian yang dicatatkan saban tahun hanya untuk membolehkan mereka beroperasi. Ini bukan satu tindakan ekonomi yang bijak. Ini yang kita tidak sedar di sebalik pujian melambung kepada MAS. Sepatutnya kerajaan jangan lagi terlibat dalam MAS dan biar MAS berdikari supaya mereka akan lebih bertanggungjawab dalam pengurusan mereka. Ini setiap tahun seperti sudah dijangka kerajaan akan menjadi penyelamat mereka.

Jika MAS dan Air Asia bersaing atas kapasiti kedua duanya tidak mendapat backing kerajaan, barulah adil untuk kita nilai bagaimana kedua dua syarikat penerbangan ini menjalankan operasi mereka. Kita akan lihat adakah MAS boleh lagi bersikap pemurah dan sambil lewa terhadap penumpang tanpa perlu fikir untuk juga mengutamakan keuntungan.

Sebaiknya kita kena rancang dan adaptasi mengikut cara AirAsia kerana jika kita menjadi pengguna bijak kita boleh mendapat kos yang murah
dalam pembelian tiket Airasia. Tiketnya diakui bukannya selalu murah. Itulah strategi mereka. Oleh itu, jadilah fan web airasia dan pantau dari masa ke semasa harga tiket. Ambillah masa 5min setiap kali. Dari situ kita akan beli tiket yang benar benar berbaloi. Pastikan ada kalender tahun ini dan tahun depan siap dengan cuti untuk merancang mana mana percutian keluarga. Dari segi bagasi pun, kalau kita pakai bagpack dan lipat kain bagus2, kita dapat mengelakkan pembelian bagasi berlebihan untuk keluarga. Apa yang penting adalah jika kita tahu bagaimana sistem mereka beroperasi, kita cuba tewaskan sistem mereka, yakni, kita jangan biar mereka ambil wang kita atas ketidakcekapan kita. Kita mesti rancang betul2. Yang sudah tua dan tak tahu menahu teknologi, mintaklah bantuan orang muda.

Setidak tidaknya airasia memberi kita pilihan untuk berjimat. Kalau nak banding syarikat lain, bayarannya itu sudah lump sump beerti nak tak nak, kita tak dapat berjimat lagi dan kena bayar penuh. MAS & malindo seperti Air asia juga tak selalu mempunyai tambang murah.

ianscorp sparrow said...

Ada x syarikat penerbangan 1 Malaysia? "P1M" mungkin tambang lebih murah same price ngan beras nasional...hihihi

ianscorp sparrow said...

X yah nak bergaduh buat pilihan..saya percaya anda semua bijak sebagai consumer , korang boleh tentukan mana yg lebih baik..inilah yg dikatakan bisnes dan semua yg buat bisnes nak untung.buat apa nak buat bisnes kalau rugi.apapun buat persaingan yg sihat baik AA,MAS,MALINDO

the whisperer said...

Salah tu.. atas budi bicara officer sebenarnya.. sama jugak kalau group check in.. they do allow tumpang weight pax lain..

Anonymous said...

Kalo tak suka, jgn naik.... stupid losers! sentiasa pilih yang bangang, pas tu nak complen! tui!

Anonymous said...

Bukan pakai nama org yg ditumpang..pakai nama tuan punya brg je..anggap je berat lebih tu tolong byr bagi pihak dia..

Anonymous said...

Pada saya.. tukang komen kata atas ni ramai yg bias.. kenapa perlu bandingkan AA ngan MAS.. perlu ingat AA is low cost MAS 5 star.. so logik ke?

Apa pun.. terpulang pada individu.. korang jugak yg kuar duit untuk berjalan.. but i do agree tiket AA ni agak mahal kalau nak bandingkan dgn budget airline lain.. pasal LCCT kotor tu.. ada betul nye.. even toilet dlm terminal pun kotor.. so tak salah kalau tourist luar anggap malaysian ni pengotor.. sebab keadaan toilet sangat2 menyedihkan.. buttt there is always a room for improvement :) ~ peace

Anonymous said...

Ramai yg complaint bukan semestinya sebab tambang je bro..tapi service dan layanan staf yg low class pd staf aa..

Anonymous said...

KO XPERNAH DAPAT MURAH..RAMAI JE YG DAPAT.AKU PENAH DPT 10SEN PEGI KOTA KINABALU.SBB KO BODOH XRETI NAK BOOKING.

Anonymous said...

Setiap tahun warrant ticket aku sekeluarga ialah MAS..tak pernah sekali pun Air Asia. So janganlah semberono je kata gomen arahkan naik Air Asia.

Anonymous said...

Tak tau la apa reason nye your co x bg naik AA.. but what i know from most oil and gas co..walaupun tambang AA murah.. tapi in case emergency need any changes.. caj AA mahal.. and kadang penalty or difference yg perlu bayar lagi mahal dari tambang untuk 1 pax.. lagi satu.. exchange/cancellation policy AA kadang tu merugikan..ni apa yg saya tau lah ~ peace

casper said...

same la.. aku pun setiap thn tiket waran adalah MAS bukan air asia.. x pernah pun gomen suh naik air asia..

peace said...

Nak selesa naik mas...air Asia dah jd mcm naik bas..suka delay..tunggu pesawat penuh,baru jalan..aku selalu pi medan dgn air Asia dulu la..pesawat yg sepatutnya terbang pukui 12,dia gabung dengan trip petang....kdg2 trip petang gabung dgn tengahari..gila ka?skrg tukaq fire fly..cukup masa jalan...ada mkn lg dlm flight.

Anonymous said...

Bukan ke runway dia sama dengan KLIA..mcm runway airport subang sama dengan subang base..so, runway KLIA tu dah tak selamat la ek..elok jek tgk tiap hari aircraft land..Ya Allah, ko ampunkan la org yg buat fitnah kat atas ni..amin..semoga dpt balasan setimpal nya..

Anonymous said...

Orang sekarang semakin bijak. Tak perlu risau. Tak perlu hasut-hasut. Sebab mereka beli tiket guna duit mereka sendiri. Lainlah orang2 yang menggunakan waran. Penerbangan yang ditanggung oleh jabatan pun ada macam2 jenis. Ada yang guna waran, ada yang guna carter, ada yang guna agen pelancongan. Bagi mana2 PTJ jabatan, dia tahulah mana airliner yang lebih mahal.

Mohamed Yahaya said...

Bro saya kerja kerajaan juga kalau travel which needs air transport saya akan minta naik MAS sbb saya tahu harga lebih kurang. Plus the money will return back to govt dan duit tu juga akan patah balik kepada rakyat. Please dont be too show off of your own ignorance and inadequate of knowledge

Anonymous said...

pernah naik flight dgn luggage berat tak? maaf ye, bahasa tlg jaga. sy pernah naik MAS, brg sy utk bawak balik lebih 40kg. but thanks sbb staff MAS bawak sy jmpa PIC utk bincang hrga yg perlu sy tmbh sbb sy kena bawak semua brg tu balik ke kolej. dan yg penting, kalau lebih 1-3 kg tu x pernah dorg mntk bayaran

Anonymous said...

Menegur xplu sbut bdoh smbong..mngkin dia xthu..xplu maki2..kalo anda Muslim sia2 phala ditolak..ckp scara berhemah..judging from your comment I would say you're a Malay..not that I am being racist, but it proves my theory that Malay curses a lot, sometimes for ridiculous reason, like this ..thanks

Anonymous said...

MAHB mmg bodo . bina airport 5 star . padahal air asia is a low cost airline . MAHB takde otak . baik ko ckp ko nak jahanamkan airasia . org yg jatuhkan org akan rugi selamanya . parking MAHB cas da lah mahal . tgok la spe yg sembelih spe .

epal hijau skn said...

nk seleaaikan mslh ni mudah je join kami dlam perniagan epal hijau,lepas tu harga tambang bukan lagi mslah..
yg jadi mslah nak g mane :-)
klu rase2 join pm sy # greenborneo wecht id hihi...

Anonymous said...

Salam.saya keje kerajaan bahagian kewangan termasuk mengeluarkan waran udara.setahu saya kerajaan tidak pernah mengeluarkan arahan waran udara kena naik air asia.cuma kerajaan mementingkan penjimatan.mas skrg ada mengeluarkan pekeliling harga tambang MAS utk kakitgn kerajaan kelas Y dan B.Dulu MAS pakai kelas Y sekrg kita pki kelas B yg jauh lebih menjimatkan kerajaan.jadi tidak timbul isu waran udara kerajaan utk air asia. Selalunya perkhidmatan air asia digunakan utk destinasi tertentu atau bergtg kpd masa penerbangan pegawai tersebut.

Anonymous said...

ko xpham ape yg penulis smpikn ni.. kesian aq tgok.. cbe tengok conclusion..

1) HENTIKAN PEMIKIRAN AA ADALAH PERKHIDMATAN TAMBANG MURAH!!!!!!!!!!!
2) AA MENUDUH & MEMBERI ALASAN PELIK UNTUK BERPINDAH KE KLIA2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BODOH!!!! JGN JD MACAI!!! BBBBBOOOOODDDDDDOOOOOOOHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AQ PLG XSKE ORG MCM NI!!!!!

Anonymous said...

Taktau la pulak runway kat klia tu runway 1,2 & 3. Ingatkan 32L ngan 32R.

Anonymous said...

Saya kerja kerajaan , sepanjang outstation hanya sekali je naik Air Asia tu pun sbb tket MAS dh abis.yang lain semua guna waran MAS, sekali naik Air Asia dh terkena, Servis memang mengecewakan, mnkin sbb dah terbiasa ngan layanan terbaik MAS..tkde pun isu kakitangn krajaan kena naik Air Asia je...mnkin brgntung pda jbtn or bos kt jbtn tu kut....

Anonymous said...

otak kau!

gigit said...

baca entry ni mmg bes.. tapi bila scroll2 ke bawah.. oh shit.. macai BN punya blog rupanya..~ cakap mmg xguna akal..:D by the way AirAsia did a good job. the one who condemned it, kindly please check the term and condition dkt ticket tu sebelum complaint macam2... nk tuduh tipula apala...

macam "macai" dan "babi"... bercakap sebelum terpikir.. itulah hasil didikan Dr. M :D.. have fun!

Anonymous said...

AA ni sejak MH370 hilang, buat promosi yang cuba menjatuhkan MAS....ni la duri dalam daging...Alhamdullillah nasib la mas tak bergabung dgn airasia....damn airasia...proud of MAS.

Anonymous said...

air asia tanak berpindah sebenarnye diorang tanak persaingan dengan syarikat tambang murah yg lain. Sebelum ni diorang nak buat airport sendiri tapi kerajaan tak bagi. hanya kerajaan yang boleh buat airport even kat negara lain pun macam tu. sama juga macam station bas, mana ada kampeni bas yg buat stesen bas. kemudahan stesen hanya diberi oleh kerajaan.

Anonymous said...

Tapi airasia mmg murah, saya setiap tahun 2-3 kali ulang alik dari India ke Malaysia, teman2 pun ramai naik airasia ( ada seribu lebih pelajar malaysia di sana) , sbb tu jadi isu baru2 ni bila ada syarikat penerbangan India nak saman airasia sebab mereka rugi jutaan ringgit sebulan (selepas convert ke RM), tu pun kalau anda semua baca surat khabar malaysia.
Dan secara jujur, rakyat India pun ramai naik airasia, dan saya pun pernah lebih luggage dgn airasia, tapi staff dekat situ tak charge pun. Benda ni berlaku beberapa kali, dan saya rasa ni semua atas budi bicara staff yg incharge , kalau yg senior tu tak strict sgt, tapi kalau yg baru kerja, faham2 je la.
Bab print boarding pass rm 10 dkt kaunter dh dinyatakan dalam website dia, sbb tu kena tanya org yg dah biasa guna airasia, simple je, print dkt rumah/kedai. Tidak boleh salahkan airasia.
sekadar berkongsi.

Anonymous said...

Hehe..kelakor2..dgn AA aku dgn mak aku dh merasa pg bercuti pg australia, china, indon, vietnam, thailand n even kk n langkawi. X mahal pun, yg penting mesti cerdik masa promosi. Tq airasia. Aku pernah naik mas sekali je..tu pun opis bayar. Firefly pun penah sekali..tapi hampeh x best.AA walau x sehebat mas tp mak aku suka.dia rasa dh cukup memadai dan mewah utk kami org2 kampung. So kalau byk duit naik mas k. Xde duit tunggu promo AA. Tqvm

Anonymous said...

Apelah korg.....kalu tak tau pa2 ttg marketing strategy, takyah lah nak komen mcm2....no one pushed anyone of u to fly usin AA or MAS... It's ur choice. Admin ni plak, ape kelayakan kau post article nie? Jgnlah nak dengki sesama sendiri. MAS adalah rating 5star dlm dunia dan kebanggaan kita semua, AA plak antara pelopor Airline tambang murah paling berjaya di dunia, jugak kebanggaan kita. Sama2 penting, sama2 berjaya. Article mcm nie lah yg akan memecah belahkan kita semua.

Anonymous said...

memang pun air asia ni penipu dan menekan pelanggan sebenarnya sebab tu penerbangan mereka untuk penerbangan domestik di indonesia telah tidak beroperasi ......

Anonymous said...

Nampaknya ramai yg x paham dan panas bontot dgn artikel rbf kali ni. Cuba bc dr mula smp akhir. Ya pd mula mmg airasia murah masa mula2 operasi. Tp lately tambangnya naik mencanak. Utk sapa2 yg masih blum sedar, aa sejak 2007 x membayar lgsg dividen pd pemegang2 sahamnya. X caya bukaklah financial repotnya. Kalau x rugi then sbb apa x bayar? Kalau betul meniaga telus knp dca australia saman aa sbb x telus papar harganya. Ini satu contoh je yg rbf bg. Ada by lg site yg banding lg byk harga aa yg sebrnarnya lg mahal berbanding airline lain. Dan guess what. Harga promo aa pun lg mahal compare dgn airline lain utk long haul flight! Utk macai2 aa teruskan lain kena tipu sbb korg pun redha apa yg company paria ni buat. Umum pun tahu sbb apa kes airasia x byk keluar sbb tony paria dah ugut media2 spy x kuar citer2 kurang enak kalau x aa tarik balik iklan. Kalau da tekena jgn sibuk2 ngadu kat kjaan. Sendiri mau ingat!

jentayu

Anonymous said...

Dri komen dia atas apa yg sy dapat simpulkan adalah. Sy ttp tkut nek flight. Boleh x kalao ditmbah dengn payung terjun sekali????

Anonymous said...

kalau ikutkan, airasia cover banyak tempat sebenarnye. kalau kite nak pergi sabah atau sarawak, masih boleh pilih nak naik ape. tapi untuk yang nak ke luarnegara, mungkin airasia satu-satunya pilihan. kalaupun orang tau hidden charge yg dikenakan (terutamanya sekarang), tapi itu sahaja pilihan yang ada. dan saya pengguna airasia yang kerap dan tidak ada peluang untuk memilih. orang seperti saya hanya boleh terima dan telan.

Anonymous said...

Aku duk kat sekitar KLIA....aku tahu sangat la dengan orang2 dan apa yang berlaku di sekitar sini...memang Iklan dia banyak yang 'tersembunyi'....iklan penipu...bagitau la harga sebenar tambang kat iklan2 tepi jalan menghala ke LCCT seperti 3 4 tahun lepas... ini taruh banner setiap tiang lampu....macam naik bas ke Alor Setar lagi mahal...... tak ramai pun yang plan nak ke mana lagi 3 4 bulan nanti...tu pun di reserve untuk beberapa orang je... tak semua satu flight tu boleh dapat tambang 'murah'...sekarang dah tak ada iklan 'macam tu'...

Anonymous said...

sembang mcm babi buat jalan...hahahaa...org lain pn kerja kerajaan jgak la....relax je naik mas...xpnah plak dpt air asia bongok tu...ko kerja dgn kerajaan lain kot...hahahaaa

Anonymous said...

byk songel airasia ni...flight asyik delay...lps tu ,kalo lmbat sikit dh tak boleh check in....dgn MAS, 30 minit pun masih lepas....berbaloi bayar mahal sikit....mmg airasia membosankan!

nick said...

dah byk dah masalah yg saya tahu pasal servis angguh airasia.....sebab itu saya lebih selesa lagi mengunakkan perkhidmatan MAS :)

abdul aziz said...

AA memang pencetus situasi pertandingan..dulu kalu x der barangan buatan cina..sampai pangsai x mampu nak pakai barangan glamour...bila dah ada competitor baru mat salleh turunkan harga..serupa AA la...kalu tidak MAS action jer la..kata we cannot reduce price anymore..tapi bila dah kosong kapal terbang MAS have to do something..good...tapi bab x mau pindah ke klia 2 tu dah melampau..nasib baik pm kata NO...

Anonymous said...

Kuasa memilih di tangan anda... ! LCCT sucks...mcm terminal bas..heheh..

Anonymous said...

Tang kerajaan ckp jgn beli kek, wat kek sendiri, die pnya mengelinjang cam babi buat jalan..skrg brani plak ko pakai cmni..xnak naik AA, jgn naik? Makan ludah ko balik lahanat..

Anonymous said...

Layan kan je kaki penipu ni..lalalala

xxxx said...

Macai ape nyer mangkuk.. Bagi la bukti yg bleh buat aku ngaku kata MAS lagi murah.. Bagi satu hari yg MAS murah.. Consider MAS Murah.. Bingai la ko nie.. Admin pun sama mangkuk...
Bila org tak setuju kata macai..
Maklu masam la...

Anonymous said...

knp nk slh kan dia naik begitu pantas....minyak naik begitu pantas ko x kisah lak...kite ade pilihan kite pilih la mn yg berkenan...x suke jgn kutuk2....biar je...

Anonymous said...

Hairan sungguh bila kita nak masuk campur dalam sesuatu hal yg kita tak tahu tapi suka berlagak mcm tahu. Isu antara AA dan MAHB dipolitikkan dan orang2 lain mudah terpengaruh dengan kenytaan media.

Yang konon pandai bercakap ni dh pi tgk ke keadaan KLIA2? Kalau saya menguruskan syrikat penerbangan di KLIA 2 ada beberapa perkara yang saya perlu ambil berat. Isu keselamatan KLIA2 belum ambil alih oleh bahagian keselamatan lapangan terbang lagi. Pihak keselamatan pun belum ada apa-apa maklumat berkenaan operasi keselamatan KLIA2. Isu keselamatan masih belum dipindahkan drpd kontraktor. Lagi isu keselamatan adalah banyak bahagian yang belum disiapkan untuk proses ubahsuai bahagian dalam lapangan terbang tersebut. Pekerja yang cuba menyiapkam bertungkus lumus bekerja 24jam untuk cuba menyiapkan pengubahsuaian. Andai kata pengubahsuaian dalaman tidak siap selepas KLIA2 dibuka, jika berlaku apa2 kecederaan terhadap penumpang siapa nak bertanggungjawab? MAHB, AA atau kontraktor? Korang yang pandai bercakap ni nak bertanggungjawab ke? Kalau ko dok tunding jari sana sini pasal isu nak pindah ni, apa pulak la korang nak kondem bila berlaku masalah kt KLIA2?

Kita kena faham yang bekerja tu manusia, depa bukan la sempurna, akan tetapi depa perlu la belajar dari kesilapan dan betulkan keadaan.

Isu kedua adalah berkenaaan dengan kos. AA perlu perihatin dengan keperluan penumpang. Bukan bagi tambang murah tapi servis hampeh. Berjalan dikawasan apron adalah merbahaya dengan berjalan masuk melalui skybridge. Ini juga berbalik kepada isu keselamatan.

Berbalik kepada isu kos, harga projek dari 2B ke 4B adakah ia berbaloi dengan cas yang akan dikenakan oleh pihak MAHB kelak? Takkan MAHB mahu Setiap ROI mereka mengambil masa yang lama? Berita pernah menyiarkan MAHB menjangkakan pendapatan tahun 2014 adalah sebanyak 9B. So adakah cas akan dikenakan akan terkena pada AA sahaja? Ada maklumat yang didapati bahawa kos pemasangan lantai KLIA 2 sahaja sudah bernilai 24J. Adakah tambang akan murah?

Tuan-tuan dan cik puan sekalian, kita jgn mudah terpengaruh dgn provokasi media. Biarkan pihak yang menjalankan tanggungjawab mereka buat kerja mereka. Apa-apa pun komen anda semua disini patut di perbaiki oleh AA. Anda juga mempunyai pilihan untuk naik kapal terbang pilih la ikut apa yang kita mampu. Persaingan kian sengit bukan sahaja dari syarikat dlm negara tetapi syarikt dari luar negara. So pilihan ditangan anda, tepuk dada tanya selera. Untuk yg kaki berjalan tu rancang perjalanan anda supaya anda dapat berjalan dlam bajet yang telah anda rancang. Sekian terima kasih.

Anonymous said...

Sy pnguna tegar aircraft kk-kl. Wlau dh set beli 3bln awal ke,4,5,6,sy tgk lbih kurg je hrga Aa &Mas, lbih baik lg naik Mas,all in,x yah nk srabut nk add on ape2 dh..lbih slesa,servis dri ground staff till F.A jauh bagus MAS..

Anonymous said...

Kelakar la abg ni. terdedah pada high desible la, jet blast la. OSHA la, NIOSH la. Kata experience 1000 tahun dalam aviation industry, takkan tak tau company tu mesti dah ada minimum safety guideline utk ground handling? Ada dengar kes ke passenger kat LCCT jadi daging cincang sebab tersedut masuk dlm engine? Kalau ye pun bebal, jgn ditunjuk sgt bang. Simpan sikit. Bikin malu kat org la bang.

Anonymous said...

Kalau ko org jadik consultant KLIA 2, mula mula tak pakai aerobridge, bila tengok Malindo pakai tu nak pakai. Hati ko tak panas. Pasal kita org nak kena design balik. Dari arkitek, engineer sampai le ke buruh , semua kena reschedule semula. Bila siap lambat hemtam main dgn subcon. Nak lepas diri aje. Dah le saham AAX offer RM1.25 skrg tingal dlm 0.77 sen. Cissss....

Reza said...

Tak setuju ah... perumpamaan "jalan babi" tu tangkap muat je. bukan semua jalan kat dunia ni dicipta macam tu.

Anonymous said...

hahaha..ape benda la admin ni mencarut..AA mmg caj murah if u guys book awal2..klo book lg dua tiga hari mmg la hrga mencanak abang oii..
Admin ni ckp serupa die tau segala bagai..aku salah satu contractor yg ade buat keje kt dlm klia2 tu..mmg klo ko buat keje dlm tu ko akan nmpak mcm mana kepincangan, teruk nya construction klia2..dgn bangunan crack nye, runaway and air side merekah nye, tar x berturap rata..n mcm2 lg..AA ada hak utk comment n elak dr berpindah..
kalo nk bercakap or menulis rasai n jiwai dlu sesuatu tu..jgn main tuding or tuduh je..aku sendiri yg buat keje dlm tu pn x dapat nk rasa selamat..

Anonymous said...

Kau salah seorang kohtraktor kat dlm tu dan kau akui keadaan pembinaan teruk maknanya kau tak buat kerja betul betul. Kau tipu pasir ,tipu simen dan tipu macam macam.kau makan duit haram

Anonymous said...

I'd say this is a very shallow article.

First of all, AirAsia is a low cost carrier, there is no way to compare it to MAS, a premium carrier. With that I believe it is a common sense that you don't expect free luggage and compliment meal from a LCC. Remember it is a low-cost airline, they're focusing in giving you a great deal, not the luxuries. Deal with it.

What can the two screenshots show anyway? We all know that airfare goes up and down depending on a variables. With just one comparison it doesn't proof anything at all. Most of the time, AirAsia offers lower price compared to MAS. If anyone would like to argue on this, at least come out with a complete comparison, with different travel period and destinations.

The author didn't get his/her fact right, service charge of RM10 for counter check-in is only applicable to domestic flights. To be very honest, it is a good habit to do self check-in to safe time. What if one is late and the counter has closed? Without the knowledge of doing kiosk/online check-in, wouldn't that be more of a trouble? If this can educate more flyers on the importance of self check-in, I don't see what is the loss of paying RM10 for a lesson. It is up to your choice on how do you view this matter in a bigger picture.

I am not advertising for AirAsia nor MAS, in fact I've been flying with both carriers in the past three years.
AirAsia's slogan is "Now everyone can fly", and I think they've been keeping their objective - offer low-cost flights so that more people can afford to fly. Well of course, you pay for what you get, so AirAsia has taken out the luxurious service, fair play.
While for MAS, it is certainly better flying experience, but most of the time they'll cost you a lot more than what AirAsia would offer. I wouldn't fly MAS unless I manage to get a cheap deal, or if I'm flying long distance.

I find this article very misleading, so much of subjective opinions and it's not being helpful to the netizen at all.
Look at the comments, I'm amazed that so many people are that ignorant to buy this article without doing further research.

Dear author, if any first-time flyer who is earning a low income, come across to your article and has believed in your opinions fully, goes directly to MAS portal and purchase a flight straight away thinking that MAS is cheaper than AirAsia - Can you take up the responsibility?

If you don't know how to write an article, with complete comparison and neutral facts, please stop for good.

Anonymous said...

Terbaik Bro! Saya bukan pekerja atau pro mana-mana tapi saya setuju dengan pandangan anda. Saya rasa pihak yang post isu di atas tidak memberikan keadaan yang sepenuhnya. Sekian.

Anonymous said...

Aku kalau tade option lain baru la pilih AirAsia Nih..
Kalau bab service MAS memang puas hati dan terbaik, tapi orang keje dengan kerajaan ni terlalu selesa dia jadi bodoh..
promotion xreti buat elok2.. MAS kadang lebih murah dari AirAsia tapi orang xtau,
KLIA transit tade dari LCCT ke KLIA, ade teksi haromjadoh mahal dan Bas lame menanti,

Anonymous said...

penulis blog ni tak tau apa apa..tak pernah buat site visit, nak buat cerita ikut apa yg dia tgk kat online news..cubalah selidik site..buktikan dengan gambar..bukan main buta buta ikut apa yg orang lain bisingkan..adoyai...cubalah buat berita yg hakikatnya tak boleh disangkal..ini ketara sangat terlalu baca media media yg ntahapapa pastu pandai pandai tambah garam tambah cuka tambah tomato sos cili dan sebagainya..

Anonymous said...

anon 11:27
First of all, AirAsia is a low cost carrier, there is no way to compare it to MAS, a premium carrier. With that I believe it is a common sense that you don't expect free luggage and compliment meal from a LCC. Remember it is a low-cost airline, they're focusing in giving you a great deal, not the luxuries. Deal with it.
THE POINT IS AFTER TICKET AND ALL TAXES. INCLUDING BAG. THE PREMIUM CARRIER ARE MORE CHEAPER THAN LOW COST CARRIER. CAN U EXPLAIN IT WHY??

ildeamsi said...

Saya dah lebih 20 tahun menaiki kapalterbang ke sana sini. Apa yang pasti, MAS masih bagi pengalaman dan perkhidmatan yang terbaik. Harga kalau dibandingkan, lebih baik. Saya tak pernah lagi buat tempahan tiket di mana AA jauh lebih rendah daripada MAS. paling banyak pun, lebih murah dalam RM50 sahaja. Itupun tak termasuk makan dan minum. Untuk RM50 lebih, anda dapat FULL SERVICE AIRLINE. Semua dah kira masuk. No hidden charges. Baru-baru ni, buat tempahan tiket ke Jakarta. Tengok MAS, AA, KLM, Lion Air dan Malindo. Paling mahal AA. Paling murah Lion Air. Disebabkan bajet, buat keputusan ambil Lion Air. Bila dah check-in, ada tambahan caj lain-lain. Ding dong sana sini, harga lagi mahal dari MAS. Kalau tau macam-macam tipu helah mereka nak caj sana sini, lebih baik naik MAS je! Dah berulang kali saya cuba naik pesawat lain tapi sebenarnya, terbaik tetap MAS! Yang sedihnya, rakyat sendiri pandang rendah terhadap kemampuan 'barangan' Malaysia tak kira lah pesawat, kereta dan sebagainya. Seperti yang dikatakan oleh salah seorang sebelum ini, buat perbandingan dahulu dan buat keputusan yang terbaik.

Anonymous said...

Dulu 6 years ago i penah from jeddah to kl naik mas...kitorg patut nye entitle luggage for 80kgs but then disebab kan bli barang x hengat punye timbang2 total kgs 100++(dah lupa exact weight) we supposed to pay 3k but then after bincang2 diorang stuju mntk bayar 1k but then my father ask for more disc finally we managed to get disc for 500 more...if that time kitorang naik AA i dont think kitorg boleh dpt disc mcm tu skali...from 3k to 500...

Anonymous said...

Air Asia is a low cost carrier. That is the concept. Other low cost carrier charge the same.
Saya pernah naik bbrp LCC ni. Mmg kena bayar baggage, meal, etc. Ada airline yg charge utk mobile reminder. So the idea for those yg nak naik LCC is, just buy the ticket, dan beli awal. Of course, kena rajin tunggu for the best deal. Pada saya RM50 return tiket ke Kota Kinabalu is a good deal AA offered. Tapi x perlu expect mcm2 treatment. Tu sbb the stewardess pakai skirt pendek (he he he... tak de kena mengena). But mungkin juga dgn tarikan skirt pendek, passenger mebeli minuman kot??? :)
If nak satisfaction n good treatment, naiklah MAS. AA pun x marah. AA adalah pilihan yg ada. Nak ke London, naik lah Qatar Airways. murah juga. But MAS pun dah byk kurangkan harga to compete with AA. Kalau harapkan harga asal ikut kiraan, mmg tak dpt murah pun. MAS sekarang dah ada Deal of the Day. Which offer good bargain.
Sekurang2nya ada org yg dpt merasa naik flight. It is good to search for what the rest of the world do before you condemn your own country. AA has positively impacted our economy.

Anonymous said...

Apa ke bangang punya comment yg korang bagi. pernah naik ke x?? AA ini terlalu banyak hidden charges, seat free tu dah di charge sekali. Harga ticket murah untuk 2-3 seat, tak reasonable, harga macam mata wang asing berubah-rubah ikut suka hati. luggagge kene charge mahal, makanan mahal, tak berbaloi. setiap kali berubah harga. boleh naik MAS pegi balik. tambang murah apanya?? tambang potong leher adalaaa.....kapal terbang macam kapal laut bergelora. menakutkan. tambang murah macam haremmm. carriage bag pon ada syarat. BARUAA A.A.... kalau korang rasa ia strategi marketing, terpulang. tapi ingat langit tak selalu cerah....BARUA A.A memang BARUA..... aku paling menyampah kena menapak beratus meter.. kalau terlindung dari bahaya takpe. ni x...korang rase sendiri tau la... Bungekk punya A.A .... nonsense. you let passenger walk through into danger. Just evacuate to KLIA2 and make passenger and Malaysian's citizen happy with your service. DONT JUST GIVE BULLSHIT CHARGES AND SERVE BULLSHIT SERVICE.. damn. geeramm.. dah. bye.

Anonymous said...

[img src="http://oi59.tinypic.com/z1v8h.jpg"]

oh kalau si pemacai semua xleh tgk pic ni, kekal jadi pemacai bodoh. xperlu tgk pun xpe. xguna pun utk korg tgk. akai si pemacai tetap dilabel macai selama2nya.. haha

P/S: MAS tu salah tarikh, tp harga masih sama dgn 22hb.. depa manede nk tukaq rege beza 1-2 hari je..

pencacai tegar said...

sila jadi bangang abadi wahai pencacai sekalian. trimas

Anonymous said...

org atas nie da pnah visit KLIA2 ke blom??? if blom diam laa... runaway stiap airport x sama... sapa kata sama???? ada yg short runaway bgai... if tatau diam... simpan kebodohan tu dlm almari.. malu tnjuk kt org

Anonymous said...

kalo nk naik AirAsia booking la awal2. dpt ler promotion wlpn ade hidden charge. MAS tu berbaloi even mahal. aku xckp sape bagus. kalo beli on the spot, mana2 pon mahal. sampai beratus2. pasal selesa ke x, mmg LCCT xselesa. serius cam terminal bas. aku xtaw lah ape situation kt KLIA2 tu. kalo selesa, mohon AirAsia xyah byk bunyik n pindah jer.

Badine Halim said...

AA Memang Menipu Dalam Diam Dari Dlu..Cuma Orang Kita Je Yang Di Kaburi Dengan Tambang Murah..Diorang Tak Sedar Hidden Charge Di Kenakan..Nak Dapat Murah Kena Book 3 Bulan In Advance..Menyusahkan..Tak Boleh Nak Buat On The Spot..

AA Memang Banyak Cikadak Dari Dlu..Sebab Apa Banyak Cikadak Sebab Dia Nak Kaut Untung Bersih And Tak Nak Lose 1 Sen Pun Tapi Nak Benda Semuanya High Class Facility..Dah Bagi Airport Yang Comfort..Safe And Secure Pun Banyak Cerita..LCCT Tu Ingat Safe Ke?

Orang Yang Komen Defend AA Tu Memang Jahil Dalam Aviation Industry And Aircraft Engineering..Orang Turun Aircraft Tak Pakai Aerobrige Tu Terdedah Kepada Telinga Boleh Pekak Sebab Aircraft Jet Blast..Temasuk Bising Engine Aircraft Yang Desible Dia Tinggi..Kalau Tak Kenapa La Air Marshaller Pakai Earplug..Ada Diorang Fikir Tak Bila Aircraft Taxi..Passenger Yang Turun Dari Aircraft Lain On Foot Terdedah Di Sedut Engine??

Bodoh Piang Tak Bertempat

Anonymous said...

pointless laa bro utk semua ni.. kalau travel reramai dgn air asia harga mmg average mahal sikit, tp kalau travel sorg2, dpt plak promo, mmg murah gaban kot.. sy slalu travel sorg2 n booking awal, lastyear dpt g BALI rm160 pegi balik., lebih kurang balik kelantan jek.. kan murah.. cume bile click 2 org beza harge sgt jauh.. so, selesa or tak selesa airport anda semua bleh tau.. xyah nnti nak masok dlm.. tgk dr luar pun aku dah nyampah lcc ni, serious burok! hahaa. nak wat mcm mane. nak best beli la MAS, xde org nak halang pun.. MAS n AA ade 1 persamaan iaitu stewardess die suke sgt gesel punggung kat bahu aku dlm fligt, kdg2 buat2 terpegang lah bagai..kehkehkehkeh.. k bye!

Sinalau Bakas said...

Stupid article.

Anonymous said...

Ada. Mmg da byk jab kerajaan pki air asia. Tp rasional Kerajaan ialah pilih yang mana paling murah.

Anonymous said...

Tony Fernandes bkn berasal drp India. Pls do ur research before posting anything that will show ur kejahilan

rakyat malaysia said...

Sy rasa ada comment yg tak faham maksud penulis.dia cuma suruh kita jgn trrtipu dgn iklan n moto air asia tu. Mmg betul ada hidden charge which xde pun dlm airlines lain. Fikir sendiri la encik.

Anonymous said...

Saya pengguna tegar penerbangan domestik. Lebih selesa dengan MAS. Beli tiket awal, dapat harga murah all in. Tambahan pula saya ada Enrich Card (frequent flyer). Memang berbaloi.

Kadang2 kesian tengok penumpang2 yang naik Aa bawa hand luggage+ kelam kabut jaga anak2 berjalan kaki ke pesawat esp time hujan..

Dengar2 baru2 ni ada sorang personaliti terpaksa masuk IJN sebab terpaksa berjalan jauh..

Sekejap je ada bukti kan?

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 258   Newer› Newest»